Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 18 srp 2012, 13:16

Ahojky a moc děkuji za milá slova! :flower:

První fáze stavby je úspěšně za mnou, kostra je dokončená a nyní po přebroušení začnu pokládat obšívku. Dnes jsem ještě doplnila výztuhy v horní části trupu. Po vytvrdnutí lepidla bude kostra naimpregnována lakem.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

EDIT: Zde je kostra již přebroušena a je to zároveň poslední foto trupu RC bez obšívky:
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 18 srp 2012, 18:53

A jedeme dál, začala jsem nalepovat obšívku - první velký díl už je na svém místě:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Horní část obšívky zakončím v místě, kde je na trupu dolní bočnice:
RK18.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 18 srp 2012, 23:21

Postupně přibývají další velké díly.....
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

A ještě jedna poměrová fotka, jak je model velký ( klávesy měří 135cm):

Tvarování přídě bylo hodně náročné, karton jsem ohýbala nad párou, aby bylo možné docílit dokonalého tvaru a zaoblení trupu. Tak ještě levobok a půjde se na dolní část obšívky. Horní části žeber posloužily pouze k dotvarování bočních dílů a byly následně odstraněny, protože by při pokládání vnitřní vrstvy obšívky překážely. Stěny bude tvořit až 6 vrstev kartonu.

EDIT: Horní část obšívky je dokončena, budou následovat ještě dvě vnější a tři vnitřní vrstvy kartonu. :)

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 19 srp 2012, 20:07

Tak to je nádhera. Tohle je školení nejen pro nás amatéry,ale i pro profíky od Shipyardu - v rychlosti, nápaditosti a preciznosti.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 20 srp 2012, 14:42

Doris,

stavbu Tvojich modelov je zbytočne komentovat. Tu proste človek musi len pozerat a obdivovat =D> =D> =D>
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 srp 2012, 21:36

Velice Vám děkuji za ohlasy, moc si toho vážím! [-o<
Nyní pracuji na obou projektech, na RW dělám drobné dílky lafet, což je nekonečná a stereotypní práce. Na Karolínce už pokládám první vrstvu obšívky, tu tvoří vertikální pásy z kartonu, jejichž spoje ještě přelepuji tenkým papírem, aby se obšívka při broušení lépe srovnávala. Oproti předchozím modelům používám na RC mnohem užší pásy prvotní obšívky, aby dokonale přilnula ke kostře a tím měla i lepší tvar. Dno lodi jsem ještě navíc vyztužila dřevěnými příčkami .

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 srp 2012, 20:25

Prvotní obšívka na levoboku je zdárně dokončena:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Takže nyní mne čeká totéž na pravoboku a poté se trup kompletně přebrousí a pojede se na další vrstvu.

EDIT: Do lodičky už nebude zatékat, obšívka trupu je kompletní. :)

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Pásy obšívky jsem vyrobila z kartonu z krabic, které mi zůstaly po modelech od Taymiye. Tamka má nejen prvotřídní kvalitu plastových modelů, ale rovněž i obalů, v nichž jsou zabaleny...:D Nyní se docela hodily a osvědčily. 8)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 srp 2012, 20:06

Horní část trupu jsem zevnitř podlepila další vrstvou kartonu; už je dost pevná a krásně drží tvar. Ve finále bude mít tloušťku cca 5mm. Dolní část obšívky jsem ještě nepatrně srovnala pomocí vrstveného papíru a celé to přebrousila smirkem. Tmel na srovnávání podkladu nepoužívám, protože časem rád praská a model nenávratně znehodnotí. V tomto měřítku by byl větší počet žeber na přídi a zádi vhodnější, ale i tak se povedlo docílit pěkně zaobleného tvaru trupu. Zanedlouho tohle všechno zmizí pod další vrstvou obšívky a lodička už bude vypadat líp. :)
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 25 srp 2012, 07:40

Krásný! A to co se dělá ze dřeva několik týdnů, Ty máš daleko rychleji.... :-D
Takže ty proužky, který si nalepila přes spoje si teď odbrousila? Neumim si představit, jak se brousí papír....asi bude ztvrdlý lepidlem, co?
Jen taková technická: Kudy vedeš kabely do modelu? Podle obrázku máš vývod připraven hned vedle kýlu......
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 srp 2012, 08:36

Děkuji moc! :flower: No teď po broušení to spíš připomíná "ošklivé káčátko", ale to se co nevidět změní... :)
Co se týče tenkých proužků na spojích pásů, tak ty mají hodně důležitou roli: jde o to, že když se trup brousí, smirek má tendenci nadměrně vybrousit oslabená místa, což jsou právě okraje dílů ve spojích. Tím, že to přelepím tenkým pásem, lepidlo pod ním krásně vyplní celý spoj a je na povrchu hladké. Zároveň ten papírek srovná drobné nerovnosti, když se papír nasátý herkulesem seschne - použitý karton má tloušťku cca 1mm a při nasáknutí lepidlem a následném vyschnutí trochu zmenší svůj objem, takže spoj v lepeném místě může být o něco níže než okolí. :!: Když se toto pak brousí, tenký proužek se pochopitelně z velké části ztratí, ale materiál pod ním se zabrousí do hladka. Dříve jsem ty proužky nepoužívala (například u modelů od Shipyardu) a při broušení se spoje drolily.
Papír se brousí poměrně dobře, ale záleží, jaký použiješ - houževnatý karton, jaký je třeba z krabic od Tamiyáckých modelů nebo takový, co se používá jako podkladová deska v některých kalendářích, se brousí bez problému. Já si ještě pomáhám tím, že to celé přestříkám lakem, který do toho nasákne a karton ztvrdne ( je to trochu znatelné na některých fotkách výše, kde se obšívka leskne).
No a kabely budu mít vyvedené vedle kýlu v místě, kde bude jeden z podstavců (možná že je ale pak schovám pod poslední vrstvu kartonu, který nalepím na kýl). Mělo by se to pak šikovně zamaskovat, ale tohle budu dělat, až jak bude loď stát pevně na stojanu. Uvažovala jsem, že bych mohla skrýt kabeláž i dovnitř podstavce, nicméně obávám se, že po navrtání už tak tenkého sloupku, by to nejspíš ruplo. RC už nyní váží přes 2kg.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 25 srp 2012, 09:39

No já uvažoval o tom, že kdybych jednou řešil osvětlení lodi, tak bych využil podstavců, a to tak, že teď mám do trupu připravený kovový trubičky, do kterých přijdou trny z podstavce, a to by mohly být kontakty. Takže loď by šla sundat, a jak by se zase nandala na stojan, tak by se to propojilo. U papíru by to asi nešlo, jedině vlepit nějaký dřevěný špalík, a do toho tu trubičku....

Jinak tu technologii výroby z papíru máš zmáknutou dokonale....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 srp 2012, 18:22

No, tohle by bylo docela elegantní řešení a teoreticky by to šlo i u papíráku. =D>
Já většinou loď ze stojanu nesundávám, spíš uvažuji, kde dokončenou RC v budoucnu postavím.... :D Dnes jsem dokončila druhou vrstvu obšívky na levoboku, tvoří ji 5-6mm široké pásky z kartonu, který má tloušťku cca 1,5mm. Trup je už celkem hladký, ale opět ho čeká přebroušení a pak poslední vrstva kartonové obšívky. Povrchovou úpravu budu dělat z fólií, jak už je u mne tradicí.
V horní části trupu jsem vyřízla i trojici otvorů - průchodek pro lanoví, jak je zakresleno v plánech z Anatomy of RC. Tyto prvky Panart zcela ignoruje. :!:
Přílohy
RK55.jpg
RK20.jpg
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 26 srp 2012, 18:41

Po několika hodinách práce je dokončen i pravobok. Trup je už nyní hodně pevný a celkem i slušně vyvážený - viz foto na podstavcích. :D

Po vytvrdnutí lepidla a impregnačního laku bude trup opět přebroušen (ale už jemnějším smirkem) a pak přijde na řadu poslední vrstva kartonové obšívky. Ta už bude realizována přesněji dle dobových modelů a podložených informací, které podrobně popisuje Kpt.KL ve vláknu RW:
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=17 ... 0#p1298091
Na rozdíl od svých předchozích modelů, kde jsem neměla ještě potřebné informace, a v knihách, jako je Cajthaml, jsem to marně hledala.... [-( , se zde budu snažit udělat obšívku korektně. I mnohé komerční modely, jejichž cena je vysoká, tohle vůbec neřeší a obšívka má podivný vzhled - viz čínská stavebnice RC:
11112813332078d2be3a1f1ac2.jpg

A těch podivností je tam mnohem víc, když to nyní srovnávám s plány z Anatomy of RC. :roll: I když jsem zpočátku měla tak trochu nutkání si na tento model našetřit a jednou si ho koupit a postavit, už mne to tolik neláká.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 srp 2012, 14:29

Trup RC na chvíli opět změnil kamufláž - je přebroušen a už jen čekám, než zaschne lak, kterým celý model průběžně impregnuji, aby si uchoval neměnný vzhled. Pečlivě jsem si prostudovala obšívku na anglických lodích a nyní se pokusím o její korektní provedení na svém modelu. Původní záměr oplaňkovat trup dřevem jsem po zkušebním testu zavrhla, neboť to nedělalo dobrotu; v namáhaných místech mělo dřevo tendenci papír pod ním rozvrstvit a odchlipovalo se - k tomu došlo po nátěru barvou. Takže finální obšívka bude z kartonu a povrchová úprava z fólií.
Na RC vyznačím i zakončení bočních planěk na okrajích zrcadla, což jsem dosud na modelech nedělala. #-o
Přílohy
RK27.jpg
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 27 srp 2012, 15:47

K tomu plaňkování dřevem a co dýhy. Zkoušela jsi to s dýhou? Ta ja mnohem poddajnější a na tvůj perfektně připravený trup musí tloušťkou stačit.
Radek.
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno