Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Ostatní modely ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dřevěný větrný mlýn 1:35

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Dřevěný větrný mlýn 1:35

Příspěvekod .MG. » 15 dub 2012, 14:33

Tento model jsem dostal k dispozici, abych se pokusil ho postavit a našel případné " mouchy ".
Jedná s o výrobek české firmy mimo.

1 846.jpg

Po otevření krabičky naleznete jednoduchý stavební návod, tři konstrukční kartonové destičky s laserem vyřezanými díly , jeden díl z resinu pro uchycení lopatek , kulatinu, trámky různých velikostí a laserem utvořené díly z dýhy.

1 848.jpg

Na první pohled hromada materiálu připraveného pro parádní , navíc pohodovou stavničku. Tak je třeba se do ní ihned pustit.

Stavba zahajuje zesílení stěn z dýhy pomocí konstrukčních trámků. Hned na začátku je první problém. V návodu první stěny jsou okna nakreslena obráceně, než na dílu modelu .

1 851.jpg

Průměrný modelář pochopí, že trámky se lepí zevnitř a ne zvenku, takže to hravě přejde a jede dál. Ale ouha. Nosník N4 by měl být pouze na pravé straně. Na levé by měla být dvojice kratších nosníků, mezi něž by se vlepil trámek -držák schodiště. Takovéto ale v modelu nejsou, čili jediná možnost je levý trámek na patřičném místě odříznout. Jenže nikde v návodu nejsou rozměry, kde přesně by to mělo být. Takže jediná možnost je, pracně hledat, až najdete konstrukční otvor v dalším dýhovém panelu a podle něj přesné umístění trámku překreslit na výchozí díl. Jenže to zdaleka není vše. Na kratší strany je nutno přilepit trámky N1.Jejich přesný rozměr sice návod udává, ale ve skutečnosti jsou o 2 mm delší, než je potřeba.

1 850.jpg

Úplně stejně ale bohužel dopadnete při stavbě protilehlé stěny, kde jsou trámky N1 stejně dlouhé.

1 849.jpg

Nechal jsem tedy obě stěny nedokončené a vyzkoušel jsem si, jak to bude s kartonovými díly.A zde jsem zažil další zklamání. Karton je velmi nedostatečně laserem proříznut, při prožezávání rovných hran to sice tolik nevadí, ale při vytváření otvoru pro usatení hřídele vrtule je to velmi nešťastné řešení. Nakonec se mi povedlo otvor vytvořit, ale v této chvíli jsem z modelu natolik rozladěn, že díly skončili v krabici a to na hodně dlouho.
Ještě , než jsem je tam hodil jsem se ale přesvědčil, že trámky nesoucí schody jsou nepatrně větší než otvory ve stěně, kterými by měly projít, takže zde bude nutno tyto otvory probrousit.

Model nezatracuji, nicméně, pokud ho srovnám s papírovými, laserem pálenými modely, co znám, tak počáteční hodnocení vyznívá na jasnou nedostatečnou. Jistě se k němu vrátím, až budu mít dostatek volného času na odstraňování těch mnoha chyb, které jsem objevil hned na počátku stavby.
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Re: Dřevěný větrný mlýn 1:35

Příspěvekod zdesko » 16 dub 2012, 15:10

..M.G. je tam nějaký odkaz na případnou konkrétní předlohu.? Připadá mi, že nejenže je model rozměrově nepasující, ale architektonicky taky tak trochu mimo reál.. :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 16 dub 2012, 16:00

žádný odkaz není.
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Caesar » 16 dub 2012, 20:11

Co k tomu dodat, nosníky jsou delší úmyslně o 1 až dva milimetry, je to dřevo a lepší zkrátit než aby chybělo. Za nepropálený kruhový otvor se omlouvám, mohlo se stát, rovné nepropaluji, zatím si nikdo nestěžoval.

Pro Zdeska: postavený mlýn jsem vystavoval v Mošonu a proporce kladně ohodnotil pan Břínek z brněnského technického muzea (do soboty jsem jej bohužel neznal, mimo jiné je odborník na větrné mlýny). Doufám, že když chceš kritizovat proporce, jsi viděl jednotlivé díly a postavený model. a samozřejmě máš nastudovanou problematiku kolem větrných mlýnů, jejich konstrukce a stavby.
Caesar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 16 dub 2012, 20:35

Kde jsem kritizoval proporce..? :-k Ta první věta je jen takové slovní zopakování toho, co M.G. napsal. Je použita jen jako jakási berlička pro MOJE tvrzení, že budova je architektonicky podivná.. A proto jsem se také ptal, zda je ve stavebnici nějaký odkaz na konkrétní stavbu. O co jde..? Třeba o to, že tyto mlýny byly v originále otočné, posazené na základním kříži. Návětrná strana těchto mlýnů byla také celá pokrytá šindelovou pokrývkou, která lépe chránila tuto čelní stěnu, vystavenou vlastně po celý život mlýna před větrem. Ostatní stěny byly pobité prknama, tak, jak je naznačeno na zbytku modelu, ale mezery mezi nima byly přebité latěma. Ve vnitř mlýna totiž nesměl být extra průvan, protože mlel mouku..! Co mě ale úplně nejvíc zarazilo, je ten přístavek na pravém boku..(z pohledu od šalandy..tedy vchodové pavlače). Nejvíc mi to připomíná tzv "prevét" tedy vystrčený záchod na hradech. A protože fakt nevím co to má představovat..ač se v mlýnech vyznám, tomu věř..použil jsem výraz podivný architektonický prvek. Kdybych si model koupil, tak bych ho určitě neodložil tak rychle, jako M.G., protože si myslím, že jako základ pro stavbu pěkný makety je docela dobrej. Jen ten přístavek..ten mi vrtá hlavou.. :-k Každopádně jsem rád, že ses ozval a věřím, že ještě ozveš..
Naposledy upravil zdesko dne 16 dub 2012, 21:16, celkově upraveno 2
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Caesar » 16 dub 2012, 21:00

tesany-mlyn-05.jpg

tesany-mlyn-06.jpg

Na internetu je toho k mání dost a dost, mnou vytvořený mlýn představuje nejmenší německého typu, které se dělaly a měly základnu cca 4x4 m. Není úplně přesně podle některého dochovaného, pokusil jsem se udělat rekonstrukci tak, aby byl pro modeláře zajímavý. Ten přístavek na boku byl nutný, protože se technologie do tak malého mlýnu nevešla a tak vytvořili nádor :shock: a bylo vystaráno.

0016.JPG

Šindely byly na návětrné straně pouze na některých mlýnech, na mých předlohách ne. No a ty laťky na překrytí zaplať pánbůh nebyly na všech, věř tomu, že když je do stavebnice dám, tak mne šťastný majitel zabije. Lepit devěné třísky cca 0,3x0,3mm herkulesem je v podstatě nemožné, navíc se zapatlá okolí a nechytne mořidlo... a je jich tam moc a moc a taky se lámou, zkrátka jen negativa.
Caesar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 16 dub 2012, 22:56

..aha..! To je starý Podvorov, že jo..? Ten má základnu dokonce snad jen 3x3metry.. :-k Ale..! Ale tak jak vypadá teď už to rozhodně není žádný větrný mlýn..ale nějaký "barák"..no, teda muzeum, abych ho nedeklasoval nějak příliš.. Tak a tady je tak trochu kámen úrazu v názvosloví.. Větrný mlýn, není barák, ale stroj.. a ten vypadal jinak, než barák upravený z větrného mlýna.. Tyto německé "vlčí" mlýny byly prostě vždycky na centrální ose a postavené otočně. A protože to byl stroj, tak se tak také celý choval. Vlivem vibrací se prostě pořád po svůj pracovní život celý třásl. Z toho ale také vyplývá, že musel být co nejdokonaleji vyvážený. Proto má také šalandu na protilehlé stěně větráku. Takovýto velký přístavek, jaký je na podvorovském mlýnu teď ,by ho v době chodu po nějaké době celý zkroutil. Ono tam sice na té straně na tomto mlýně vždycky "něco" viselo, což ukazují jeho starší fotografie, ale na žádné z nich není zachycený jako mlýn-stroj.! Na černobílé fotce je možná ještě v Těšicích..odkud ho jeho majitel nechal převézt do Podvorova a tam ho někdy po roce 1894 na několik let zprovoznil..(je ale možné, že je to focené už v Podvorově někdy na konci třicátých let, kdy tuším domlel). To, že nemá na čelní stěně šindelový obklad se také pěkně podepsalo na jeho stavu. Inu, to je tak, když se nějaký stroj svěří do rukou ženský..! (pokud je ta fotka už z Podvorova) Měla ho totiž vlastnit nemanželská dcera původního majitele. Jak vypadal před opravou, která z něj v roce 2004 udělala muzeum ukazují další fotky. Jak vidno, nebyl tam ten mohutný přístavek, jen dva menší, které mohly sloužit k uložení košťat, náhradních zubů do palečného kola a podobného manipulačního materiálu.. :-k A pokud je jejich podoba poplatná podobě,jakou měly v době kdy byl mlýn ještě strojem, tak si všimni, že šalanda nebyla jen tak nějaký lehoučký balkónek, ale ke straně (na roh) nalepený monstrum, které pravděpodobně vyvažovalo i takové zdánlivé "nic", jaké bylo na boku vytvořené.. Jinak, ale samozřejmě trvám na tom, že mě se ta stavebnice líbí a tohle všechno povídání je jen takové zmínění o chybkách, které by z hlediska "mlýn-stroj" měly být zmíněné. Z hlediska "mlýn-barák" jsou samozřejmě bezpředmětné.. :wink:
Přílohy
Mlýn vetrný-drevený-Starý Podvorov_01.jpg
Stpoddvorov.jpg
Mlýn vetrný-drevený-Starý Podvorov_02.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 17 dub 2012, 05:46

Mě se ta stavebnice taky líbí, ne že by ne, ale od laserem dělaných dílů bych očekával rozhodně víc. Určitě to postavím i přes výše zmíněné nedostatky.
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 30 dub 2012, 20:55

Nějaký čas uplynul, sehnal jsem nějaká antidepresiva a tak jsem se mohl pustit do další práce. :)
Ořezal jsem si příčníky na patřičný rozměr, upravil jednu z dlouhých lišt a hurá na to. Dvě stěny jsem podle návodu zvládl již bez problémů. Na další dvě jsem si nakreslil pomocné čáry a jal se model kompletovat. A najednou jsem si připadal jako trotl, co v životě neviděl model. Slepil jsem tři stěny k sobě, to se ještě dalo. Jenže pak jsem se pustil do vlepování kartonových dílů. Autor modelu a já jsme měli zcela odlišný názor jak na to a tak ať jsem se snažil sebevíc pochopit niance modelu, přišlo mi umístění dílů natolik nesmyslné, že jsem si to nakonec slepil po svém. Co mě zarazilo : Spodní výztuž, v seznamu materiálu označovaná jako PO1 je v návodu označená stejně jako zbylé dvě PO5 se lepí jen na tři stěny , čtvrté se jen dotýká :wink: Trochu divné řešení, které jsem vyřešil tak, že jsem dotykový spoj podlepil kusem kartonu, co my zbyl.
Zbylé dvě výztuhy jsem vlepil do těla mlýna, ale vůbec jsem se netrefil s díly PO2 a PO3. Jejich umístění se mi zdálo dosti nelogické a tak jsem je upravil a vlepil podle svého.
1 929.jpg

Zcela mi uniká, proč je ve středu výztuh otvor, možná toho budu litovat později.
V další fázi jsem dostal "skvělý" nápad . Okénka přeci jen nejsou nejmenší, do modelu bude vidět, tak jsem vnitřky natřel hnědou. Používám výhradně akryly, tedy barvy na bázi vody a to jsem se divil, jak se model dokonale zkroutil. #-o
1 930.jpg

1 932.jpg

řešil jsem to tak, že jsem zvenku model přetřel obyčejnou vodou na nechal schnout. Nyní, po několika hodinách už je výsledek o mnoho lepší.

Zbývalo nalepit poslední stěnu.Jak již jsem si ověřil dříve, otvory ve stěně jsou nepatrně menší než průměry nosníků.Návod je jasný, lehce obrousit. No ale zkuste si brousit dýhu, ještě skoro na jejím konci. Dopadlo to přesně tak, jak jsem čekal.

1 931.jpg

Další operací bylo vlepit nosník-držák schodiště a hřídel vrtule. Kupodivu jsem se v obou případech trefil do otvorů v kartonu. Nyní model schne po vodní lázni, pokračovat budu příště.
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 30 dub 2012, 21:43

MG tak mě napadá..: To necháš ten mlejn z venčí takhle "výrobně bílej"..? Z dekoračního hlediska,asi dobrý, ale pokud by měl být model laděnej trochu do makety, nebo spíš polomakety, tak by to chtělo natírat i z venčí.. :-k Víš, mám na mysli jen takové řídké akrylové "namoření", které by sice nepřekrylo to tištěné prkýnkování, ale dodalo by tomu patinu. No, mluvím o tom proto, že kdyby Tě to taky napadlo, tak, že se Ti to zase zkroutí... :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 01 kvě 2012, 07:24

Už je mi to jasný, určitě nezůstane takto čistý, teď se pokusím nalepit vše, co tam patří, nechat řádně zaschnout a pak to budu jemně šmudlat barvou a mězitím to nechám vždy proschnout. Uvidím, jak to dopadne. Stav, jako na tvých fotkách z toho půjde udělat vždycky .
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 01 kvě 2012, 14:30

Venku je vedro, že by psa nevyhnal, v kalendáři svátek práce, tak popojedem.
Pustil jsem se do kompletace zbytku modelu.

Nejprve do vstupu, tedy schodiště a terásky.
Schodiště se skládá z dvojice bočnic a 11 schodnic.
Zde poprvé musím říci, že stavba je bez problémů, i když laserové průřezy dílů by mohly být ještě hlubší. To se bohužel plně potvrdilo u sloupků schodiště. Nedostatečný výřez vedený šikmo po dýze, to je vražedná kombinace. Než se mi povedlo plaňky vyříznout, měl jsem 4 díly. Naštěstí je zábradlí nahoře zpevněno dvojicí pásků, takže toto se dá lehce opravit.
Terasa se lepí vcelku v pohodě, jen je třeba dát pozor na zábradlí, které není nahoře a dole stejně široké. Dále je ještě potřeba zauvažovat nad spojem rohových trámků se šikmými, držícími stříšku a tyto zkosit pilníkem před nalepením na místo. Co mě ale hodně udivilo je skutečnost, že v modelu takto velkého měřítka v místě dveří není nic, co by na ně upozorňovalo - futra dejme tomu jsou uvnitř, ale něco jako klika či táhlo by se jistě hodilo.

Střecha.
Střecha se skládá ze dvou základních částí - kartonového základu a dýhového polepu. Nejprve je nutno slepit karton. Vřele doporučuji na jednotlivé díly si nalepit chlopně, jako jsou u papírových modelů a díly lepit pomocí nich. Takto sestavený základ se nalepí na tělo budovy, na které před vlepením střechy je třeba umístit trojici silných hranolů. Proč mi uniklo, prakticky jsou zbytečné.
Pokračoval jsem polepem dýhou. Tady si autor zaslouží velkou pochvalu, díly jsou z velmi jemné dýhy a perfektně vyřezané.
Ze stejného materiálu jsem provedl i začištění rohů střechy. Co ale postrádám je začištění viditelných hran nad hřídelí mlýna.
Tyto jsem tedy začistil kousky dýhy, co mi zbyla ze střešní krytiny.

Dokončení modelu.
Zbývá již jen dodělání "boule " na boku. Zde je stavba bezproblémová.
A jako bombonek na dortu lopatky. Ty je třeba lepit nejspíš takto :
Do nosníků přilepím spodní a horní příčku, na ně dlouhé hrany lopatek a teprve potom jsem dolepoval další příčky.Stavba takto šla rychle vpřed a vše bylo v pohodě.
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 01 kvě 2012, 14:45

Závěr :
Model mlýnu je bezesporu zajímavou stavbou a snad i zajímavým doplňkem pro modely v měřítku 1:35.
Zajímavý je i fakt, že model je dělaný laserovou technikou, což se nejsíš odrazí v jeho ceně.
Otázkou je, jak tento model využít. Jako volně stojící model ? Pak ano. Jako součást dioramy ? Tady bych viděl dvě možnosti - buď jako funkční mlýn, pak model postrádá materiál na potažení lopatek, nebo jako nostalgická vzpomínka, pak by nohl být model již od začátku koncipován tak, že některá prkna chybí, některá jsou uhnilá atd. Z dýhy je dost problém je vyřezávat.

Klady :
zajímavý model, použitá technika zpracování, přesnost většiny dílů.

Zápory :
nepřesnost u rozměrů trámků - tuším že u sériových modelů bude opraveno
nepřesný a mnohdy ne zcela jasný návod a to i ten, co je v sériových modelech ( byl mi poslán dodatečně) - například mi tři díly zbyly a nikam se nehodí.
různá, mnohdy nedostatečná hloubka laserového řezu. Přeci jen to není plast ani papír a dýha se ráda trhá po letech.
chybějící díl či díly u dveří, v tomto meřítku postrádám i náznaky hřebíků v prknech, které by jistě laser hravě zvládl.

Celkově hodnocení : model lze doporučit zkušeným modelářům, pro začátečníky to není. Kdo se někdy setkal s laserem pálenými modely, například z papíru, ten bude o tohoto modelu zklamán. Ale jak vidíte, sestavit se to dá.
1 937.jpg
1 936.jpg
1 935.jpg
1 934.jpg
1 933.jpg

.MG.

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno