Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL WILLIAM 1719/1:90/vlastní projekt

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

ROYAL WILLIAM 1719/1:90/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 03 dub 2012, 09:38

Vážení kolegové,
po dokončení Sovereignu jsem dlouhou dobu zvažovala, co bude následovat dál. Získala jsem kompletní plány a podklady ke dvěma krásným plachetnicím. Jedna z nich - Vasa - je v modelaření prezentována poměrně často a tudíž má volba směřovala jiným směrem. Byť existuje celá řada nádherných lodí, rozhodujícím kritériem byly právě kvalitní a kompletní podklady, které mi umožní postavit realistický model, při jehož stavbě se nebudu potýkat s problémy a nekonečnými předělávkami, jako tomu bylo u SoS.
Při této příležitosti bych ráda poděkovala Kapitánu Jiřímu Maříkovi za obětavou pomoc a poskytnutí podrobných podkladů a plánů ke stavbě modelu.
Velice mne inspiroval rozměrný model plachetnice Royal William od pana Yancovitche:
P1000598a.jpg

12-jan-h.jpg

Takže v brzké době se pustím do stavby této lodi, ovšem v měřítku 1/90.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Nádherný obraz, na němž malíř a umělec Peter Monamy zachytil záď plachetnice Royal William.
http://www.michelangelogallery.org/pain ... -44734.htm

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Naposledy upravil DORIS dne 22 čer 2013, 08:50, celkově upraveno 8
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Re: ROYAL WILLIAM 1719/1:90/vlastní projekt

Příspěvekod bonaventura » 03 dub 2012, 10:04

A kruci :o 8-8

tak to je slovo do bitky :D už teraz sa teším. A myslím, že ani zdaleka nebudem sam [-o< [-o< [-o<
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milo00 » 03 dub 2012, 12:03

Tak, tak. Také se moc těším. Už jsem měl na tvou krásnou a precizní práci abstinenční příznaky. Klepání rukou, zamlžené vidění... A to pro modeláře není zrovna dobré. :D Tak ať ti jde práce pěkně od ruky.
milo00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 dub 2012, 13:51

Děkuji za Vaše slova, přátelé! Také se na stavbu RW těším a myslím, že to bude důstojný nástupce po dokončeném Sovereignu. Během velikonočních svátků začnu s přípravou konstrukce, konečně mám dostatek kartonu pro výrobu kostry, ale budu pracovat i se dřevem a kovem, aby byl model co nejpevnější. Výzdoba RW je velmi bohatá a pestrá, takže se na ní budu moci dostatečně vyřádit. :-D Hodně se mi líbí záď této lodi, kde jsou čtyři patra kajut, a tak o detailní práci na interiérech včetně osvětlení nebude nouze. Předpokládaná doba realizace projektu bude činit zhruba dva roky.
Přikládám několik fotek špičkového modelu z muzea, jak by mohl přibližně vypadat trup mého RW:
large.jpg
large2.jpg

large3a.jpg
large4a.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 03 dub 2012, 15:14

A jéje 8) už se těším,tohle bude horké téma,hodně horké.Tak ať to odsejpá a daří se,budu rád sledovat.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kudink » 03 dub 2012, 19:15

Už jsem celej naplej a těším se jak si ohřeju oko v tomto nadcházejicím serialu:-). A s dovolením mám jeden dotaz, teda spíše žádost o radu: kde se dají sehnat kompletní plány a dokumentace k Vase?
kudink

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mortimer » 04 dub 2012, 05:38

1:90

A nebude tá loďka nejaká malá ?

Mortimer
Modelári všetkých krajín vperejod ! Za ródinu !
Mortimer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 dub 2012, 06:55

Děkuji za ohlasy a komentáře, přátelé!
Co se týče podkladů, tak Vasu i RW mi zajistil Kapitán Jirka [-o< , zároveň mám část podkladů od Jana100, který je můj dlouholetý kamarád a kolega lodičkář. 8) Jinak kvalitní plány pro stavbu modelu Vasy lze zakoupit přímo v muzeu, kde je vystaven originál, cena je +- 700,-.
Měřítko 1:90 je tak akorát vzhledem k rozměrům originálu, v této velikosti jsem schopna bez problémů propracovat model velmi detailně, takže není důvod stavět nějaký kolos..... Sovereign jsem stavěla ve stejném měřítku a model je opravdu velký a propracovaný, viz poslední foto ve vláknu SoS, kde jsem vyfocena společně s plachetnicí.....http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=17 ... 5#p1262468 :-D . Není problém postavit i model v měřítku 1/48, ale kam to má potom člověk doma umístit? Každopádně zítra jdu kopírovat a zvětšovat připravené díly kostry a uvidím, jak to bude vypadat.

Dnes si jedu pro spešl LED diody, kterými osvětlím interiér lodi a lucerny, bude tam velká spotřeba osvětlovacích prvků i kabeláže.Toto se bude instalovat do modelu hned na začátku, jakmile bude kompletní kostra. Propracovanost interiérů v kajutách bude oproti předchozím modelům na daleko lepší úrovni, množství oken umožní dostatečný pohled dovnitř, takže bude možnost se na tom opravdu vyřádit a vyrobit barokní nábytek nebo zajímavé doplňky.....

Kostra RW bude tentokrát řešena trochu jinak než u předchozích modelů kvůli realistickému provedení a větší pevnosti. Kromě dřevěných profilů budu vyztužovat trup i kovovými díly. Jinak budu dál pracovat s houževnatým kartonem, který budu impregnovat akrylovým lakem.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 04 dub 2012, 08:23

[-o<
Také se těším. A když je o tom řeč, tak bych se chtěl na něco zeptat. Jak se řeší u takovýchto modelů osvětlení? Výměny baterek, případně šňůra do zásuvky, kam dát vypínač, a co výměna prasklých žárovek uvnitř modelu?
Na SoS ani Victory jsem si žádného vypínače nevšiml...
Děkuji za odpověď.
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 dub 2012, 08:35

Osvětlení z kvalitních LED má životnost až 100.000 provozních hodin, takže pokud se správně nastaví odpůrky, je to de facto nezničitelné. U Vicy mám ještě v kajutách autožárovičky, ale i ty vydží velice dlouho. V autě je máme přes 20 let mají nasvíceno opravdu hodně, když si vemu do úvahy, že to má najeto přes 400.000km, takže v modelu to vydrží určitě taky bez problému.
Vypínač, regulátor napětí i zdroj jsou umístěny vně modelu. V plánu je však propojení všech lodí na jeden zdroj a dálkové ovládání s čidly, aby se pak RW rozsvítil automaticky stejně jako SoS a Vicy, když někdo vejde do místnosti.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mortimer » 04 dub 2012, 08:40

Niečo sa mi na tej fotke nezdá.

Loďka je v mierke 1:90 a je nejaká veľká.

A Vy ste tam nejaká malá.

Ste tam v mierke 1:1 ?

Akú máte výšku a trojrozmery ?

Mortimer
Přílohy
Doris.jpg
Mortimer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 dub 2012, 08:48

Mortimer píše:Niečo sa mi na tej fotke nezdá.

Loďka je v mierke 1:90 a je nejaká veľká.

A Vy ste tam nejaká malá.

Ste tam v mierke 1:1 ?

Akú máte výšku a trojrozmery ?

Mortimer

Tak loď stojí na stole že..... :-D Měřítko SoS je skutečně 1:90 a moje výška je 167cm. Ztratila jsem přes 15 kg od vánoc, takže je nyní ze mne spíše drobek. :)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mortimer » 04 dub 2012, 09:17

Asi to bude tým, že nie je vidieť to, čo je pod stolom.

Čo sa týka elektroinštalácie, dobre ju zaizolujte, dbajte
na požiarnu bezpečnosť, prehrievanie a istenie obvodov.
Som elektroing, videl som už všelijaké katastrofy spôsobené prehriatim - vrátane Černobyľu.

Prajem veľa úspechov pri stavbe.

Mortimer
Naposledy upravil Mortimer dne 04 dub 2012, 12:14, celkově upraveno 1
Mortimer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 dub 2012, 11:30

Díky za rady, dám si na tom záležet. Přecijen takový model člověk staví pečlivě a chce, aby měl i dlouhou životnost. Vždyť předloha samotná měla velmi dlouhou kariéru - bezmála 100let, jak mi psal Kpt. Jirka. Je to úctyhodná doba, když si člověk představí, že tyto koráby byly postaveny ze dřeva a měly náročnou službu.
Elektroinstalace bude rozdělena do šesti samostatných obvodů - 4 budou v kajutách na zádi, další osvětlí trojici luceren a poslední bude v mezipalubních prostorách. Toto bude dále zapojeno do dvou oddělených okruhů, ve finále bude doplněno o regulaci napětí, aby bylo možno zeslabit intenzitu osvitu. :idea:

EDIT: Materiál mám již kompletní, LEDky i izolované drátky jsou už doma, takže nyní začnu s přípravou kostry, díly se budou pečlivě podlepovat na tloušťku 2-3mm. V potřebných místech budou mít až dvojnásobné zesílení. Kostru bude tvořit 15 žeber + jedno hlavní podélné, jehož součástí bude i kýl. Po celé délce trupu budou horizontálně vsazené hranoly, které krom vysoké pevnosti zajistí i přesnou geometrii.
Čím déle se koukám na plány RW, tím mám větší motivaci ke stavbě. Takže hurá do toho. Pokud se vše podaří, do dvou let bude plachetnice dokončena a předpokládám, že bude zase o kus lepší, než moje předchozí modely.
Přílohy
cd13-890.jpg
cd13-889.jpg
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tujano » 05 dub 2012, 08:13

Ahoj Doris,
som jeden z Tvojich nespočetných obdivovaterľov a teším sa na nadchádzajúci veľkolepý príbeh stavby "Williama".
Chcem sa iba spýtať : Základ tvoria plány od Euromodel ?
tujano

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno