Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Různá fota letadel WW I

Odeslat odpověď
Příspěvků: 656 • Stránka 13 z 44 • 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 44
  • Odpovědět s citací

Re: Různá fota letadel WW I

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 11 bře 2012, 07:23

zde fotky čtyř verzí Rolandu CII
Přílohy
LFG-Rol-C2-Schleich_01.jpg
Roland CII veze 1. kulatý ochranný pylon+žádná zbraň pro pilota
1916.Roland.C.IIa.scheffer.jpg
Roland CII verze 2 ovládání ve spodním křídle, ale kulomet před pilotem
LFG-Rol-C2a-unk_09.jpg
Ronald CIIa verze 3 ovládání křidélek už v h.křídle
LFG-Rol-C2a-unk_07.jpg
Roland CII verze 4 zvětšená VOP a SOP
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 11 bře 2012, 07:30

Ještě fotky změny ovládání křidélek. Z trupu byly vyvedeny tyče, které končily v horním křídle tudy vedla lanka dál ke křidelkům. Na fotkách lze tuto verzi rozeznat i podle boulí u kořene horního křídla.
Přílohy
LFG-Rol-C2a-3645-16_01.jpg
LFG-Rol-C2a-unk_09.jpg
LFG-Rol-C2a-3654-16.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 11 bře 2012, 14:59

Klucí díky moc za pomoc.

Takže stavím teda verzi C.IIa(Li), prostě tu edí weekendovku. I kamufláž teda bude ta krabičková. Pokud se teda nerozhodnu udělat 3-barevnou...pokud by mi zdesko pomohl...

Jinak mám ještě dotaz k tomu ovládání VOP...k čemu je toto:
Untitled 2.jpg

Na VOP jsou totiž naznačeny z obou stran dva důlky..tak netuším jestli to je úprava pro poslední verzi nebo to má opravdu nějaký smysl...
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 11 bře 2012, 15:40

Vzpěra VOP. viz.viewtopic.php?f=303&p=1258316#p1258316

VOP musela být ovládána vnitřkem trupu. K VOP nejdou žádná lanka.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 13 bře 2012, 10:46

Oka. Děkuju. Stavba postupuje pomalu, ale postupuje.

Tak co zdesko, pokusíme se o 3 barevnou kamuláž?? :) Jaké barvy by jsi doporučoval? :)
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 dub 2012, 10:21

.tak jsem to teda zkusil.. :oops: Jsem přesvědčený už skoro na 100%, že série LFG Walfischů stavěná od dubna do června 1916 nesla tříbarevnou kamufláž. Začátek této série byl ještě stavěný jako druhé provedení, což byly ještě letouny značené C.II. Někdy v polovině(?) této série přešla LFG na výrobu Walfischů třetího provedení, které známe s označením C.IIa . Celá série, jejíž produkce začala v dubnu 1916 nesla čísla 1600-1699/16. Z toho byla zcela určitě část označená čísly 1664-1699/16 vyrobená ve třetím provedení, tedy C.IIa Pro úplnost.: S určitostí jsou letouny čísel 1600-1644/16 postavená ve druhém provedení, tedy jako typy C.II. O letounech s čísly 1645-1663/16 se neví, jak vypadaly, ale předpokládá se, že v tomto bloku už došlo ke změně výroby na C.IIa..
Než přiložím barevnou rekonstrukci, chtěl bych upozornit, že letouny na těchto dvou obrázcích neukazují jeden a ten samý letoun. Jednak mají rozdílné tlamy..(letoun s číslem "2" na SOP má tlamu, která sahá až k chladiči, kdežto druhý letoun má tlamu kratší. To, že druhý letoun nemá na SOP č.2, ale něco jiného, jen podtrhuje toto tvrzení..)
Přílohy
LFG Roland C-IIa Walfish_a(nemecko)-(unkn FA)-shark jaws+fuse band+No2-a02.jpg
LFG Roland C-IIa Walfish_a(nemecko)-(unkn FA)-shark jaws+fuse band+No5(probably)-a01a.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 dub 2012, 10:26

Takhle si tedy představuju, jak "dvojka" vypadala..zatím jsem zkusil pravý bok, který je zachycený na fotce a pro pohled na část horních ploch jsem se nechal inspirovat fotografií tohoto letounu.. Bohužel výkres, který jsem použil jako podklad pro barevnou rekonstrukci byl "smíšený", takže bokorys je Li-Ho a na půdoryse je první výrobní provedení (C.II) Ale byly tam už naznačené kříže a tak jsem to použil. Všimněte si ale, že na "dvojka" má čtverce s křížema na SOP o něco větší, než je naznačené na výkrese a čtverec s křížem na boku trupu je posunutý malinko víc dozadu..(a možná bude také o malinko větší)..
Přílohy
001.jpg
002.jpg
LFG Roland C-IIa Walfish_a(nemecko)-(unkn-late factory camo)-a01.jpg
Naposledy upravil zdesko dne 01 dub 2012, 10:59, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 dub 2012, 10:35

Co se týká odstínů barev, tak slovní popis by zněl asi takto.."rezavě hnědá", "světlá šedozelená" a "tmavá zelená". Spodní plochy, bledá světle modrá...K nahlédnutí na "odstíny" bych použil tyhle Albatrosy, protože nic jiného po ruce nemám... :arrow:
Přílohy
Albatros D-2_nemecko-(D504-16)-Staffel 11-color02a.jpg
Albatros D-2_Jasta 2-(491-16)-M v Richthofen-color01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 01 dub 2012, 17:20

zdesko píše:Než přiložím barevnou rekonstrukci, chtěl bych upozornit, že letouny na těchto dvou obrázcích neukazují jeden a ten samý letoun. Jednak mají rozdílné tlamy..(letoun s číslem "2" na SOP má tlamu, která sahá až k chladiči, kdežto druhý letoun má tlamu kratší. To, že druhý letoun nemá na SOP č.2, ale něco jiného, jen podtrhuje toto tvrzení..)

No ta tlama, nekreslili to náhodou od ruky? :) ale ty čísla jsou opravdu jiná.

Add barevná rekonstrukce:
- na bokorysu se mi zdá ten začátek na SOP nějaký divoký, je možné že to tak bylo, ale vypadá to fakt divoce
- neměla by SOP mít černý podklad? tak jak je všude zobrazován??
- barvy budou ještě oříšek, navazovala nějak logicky 3-barevná kamo na tu 2-barevnou? Tam mám (eduard,atd...mají) představu o barvách...

EDIT: pokud to byla jedna Staffel asi nikdo neřešil nějaké jednotné označení? snad krom těch čísel na SOP...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Dle čeho byli montovány jednotlivé výfuky na letouny? Dle vkusu pilota?? A zdá se mi to nebo tak 2-ka má jiný vrtulový kužel?
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 dub 2012, 18:22

Tlama je určitě od ruky...obtisk dodávají až Eduardi... :-D Co se týká ocasu, tak můžeš trvat na černém podkladu.. Stejně nikdo nedokáže, že to tak bylo, nebo nebylo.. Upravit barevná pole na ocase, samozřejmě můžeš také podle svého..(ostatně to můžeš udělat na celém letounu.. :-D ) Vejfuky se nepodřizovaly vkusu pilota, ale kdyby Jsi četl pozorně, co už tu bylo napsáno, tak bys věděl, že vejfuk na "rekonstrukčním bokorysu" patří strojům vyrobených u fi. Li-Ho, a na to jsem také upozorňoval.. "Dvojka" je výrobek LFG a proto má výfuk typ "okarýna".. Navazování barev na dvoubarevnou "Eduardí (ex HaPM)" zkus najít. Ale vzhledem k přihlédnutí k dalším fotkám LFG Walfischů této série je dle mého názoru prostě špatně..(stejně jako jakýkoli zeleno/fialový Walfisch..) Jo, a černá barva jako podklad pro číslo 2 se poprvé objevila asi na této rekonstrukci a tak se prostě kopíruje..a do toho se motá ještě ta druhá fotka podobného stroje o které se občas uvažuje a bere jí, jako pohled na stejný stroj z druhé strany..
Přílohy
LFG Roland C-IIa Walfish_a(nemecko)-(unkn FA)-shark jaws+fuse band+No2-color02.jpg
Naposledy upravil zdesko dne 01 dub 2012, 19:39, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 dub 2012, 19:36

Jen pro zajímavost, takhle vidí tříbarevnou kamufláž jakýsi modelář..(je to stáhnuté z netu před poměrně dlouhou dobou už ani nevím odkud..) Fotka je asi moc přesvícená a tak se barvy jeví takové "vyblité"..ale asi použil stejné odstíny, jaké jsou na "vzorových" Albatrosech.. :-k
Přílohy
LFG Roland C-IIa Walfish_color03-kit.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 01 dub 2012, 22:42

Ten pokus o tu tříbarevnou znám.

Na ocase asi zůstane černá jako podklad. No a ty barvy, to bude ještě.
Nějak se mi nechce zdát že ta červená je až tak moc červená, dal bych jí spíše do hněda.
Zelenou bych viděl něco alá britská kamuflážní z 2WW.
Ale ta světlezeleno šedá mi vrtá hlavou...

Každopádně si to asi nejdříve zkusím sladit ty barvy na desku než to půjde na letadlo :-D Nějaké pravdy se asi po sto letech nedohledáme moc, tak ať to aspoň vypadá k světu...

Jinak k těm výfukům, nebyla to reakce na ten výkres, ale na tu fotku "Roland C.IIa Staffel", ten první roland je teda asi LFG, ale ty druhé podle výfuků by mělo být teda Li-Ho ne? :)

Jinak co ten vrtulový kužel? Zdá se mi to nebo je opravdu jiný než u ostaních a než na výkresech?
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 02 dub 2012, 00:34

..ten kužel asi není jinej, jen mu možná chybí středový kryt matky, která drží vrtuli. S těma vejfukama, to se omlouvám, neotevřel jsem tu fotku celou a tak mi ty Linke-Hofmani "utekli". Což nám ale odpovídá na Tvojí otázku, jestli tento konkrétní stroj létal v dubnu 1916. Linke-Hofman začal Walfische vyrábět v červenci 1916, takže fotka je pořízena od července vejš.. :wink: Protože ani jeden z nich nemá celobílou SOP, tak je pravděpodobné, že jsou opravdu natřené dodatečně a to pravděpodobně černě. Což lze zpětně přenést i na stroj "č.2"..i když na něm zůstala část SOP v kamuflážní barvě..(LFG je kamuflovala).. K tomu Tvému "rozboru" barev je potřeba říci, že se nejedná o "nějakou hnědou", nebo "nějakou zelenou", ale byly to barvy předepsané IDFLIEGem.. Hnědá se slovně popisuje, jako rezavě hnědá (v angličtině ale také jako "red-brown"), světlá šedo-zelená a tmavě zelená. Z mého pohledu hodně přesné odstíny ukazuje tento obrázek Ru C.IV.. Bohužel už nekitařím a tak Ti nejsem schopný říct jaké odstíny, jakých modelářských barev použít. Jsem ale přesvědčený, že se určitě vyrábějí..třeba právě pro Albatrosy.. V tomhle doporučuju kontaktovat některého z kitařů, určitě Ti ty odstíny řekne.. :-k
Přílohy
Rumpler C-IV (6A-7)_a(nemecko)-(6758-16)-Grossenhaim-color01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 02 dub 2012, 07:13

Tady je výrobce barev pro chmelnice:
http://www.misterkitusa.com/
Snad by mohl mít odstíny správně. Jinak u nás jeho barvy prodává nordlandmodels.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 02 dub 2012, 08:16

Dobře, takže kužel necháme tak - v barvě spodku?
Takže víme že fotka byla pořízena nejdříve v červenci 1916, ale to nebrání představě že že letou létal v roce 1917 v dubnu :-D Navíc když třeba "kapří" modrobílá kamufláž je na C.II datována na podzim 1916 a jak jsem už jednou psal jak mi Timi poradil, "
Co se Rolandu C.II týká tak jednoho sestřelil McCudden na D.H.2 (6002) 15.února 1917. Myslim že do dubna moh nějakej někde klidně zůstat".

Albatros Red-brown
Albatros Green
Albatros Pale Green
German Sky Blue

Hellboy píše:Tady je výrobce barev pro chmelnice:
http://www.misterkitusa.com/
Snad by mohl mít odstíny správně. Jinak u nás jeho barvy prodává nordlandmodels.

Děkuju, kouknu na to. Vypadá to zajímavě. Jak se s nimi dělá??
Ondřej Kabelka

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 656 • Stránka 13 z 44 • 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 44

Zpět na Diskuse