Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

MiG-21MF 9413 1/48 Eduard HOTOVO

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: MiG-21MF 9413 1/48 Eduard HOTOVO

Příspěvekod Miloslav » 22 bře 2012, 00:12

Pánové docela jsem se zasmál. Každý ať si dělá model podle gusta, ale rozhodující je shoda se vzorem. Modely dle tzv "španělské školy" jsou sice moc pěkné, ale neodpovídají skutečnému vzoru.
Je to jako modelka, vypadá pěkně, ale díky liposukci, botoxu a silikonovejm kozám. Taky jen omalovánka. Tím nechci hanět tyto modely. Jsou opravdu pěkné a čistě udělané ale.....
Jinak, sice vím kdo tomuto dílu začal říkat španělská škola, ale španěl to nevymyslel. Toto začal v osmdesátých letech praktikovat Francois Verlinden, a to byl belgičan. Vůbec tyto praktiky přišly vesměs z Belgie, španělé to jen vylepšili. Pravda je, že MiG Jiménez udělal veklý krok k tomuto vývoji, A je mu třeba za to děkovat, ale na té španělské škole oproti třeba české, je chyba třeba to, že odřeniny se malujou , místo odíraj.
Ale jak se říká, proti gustu ........
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 22 bře 2012, 08:18

Co třeba takový stín ve spárách, kolem hlav šroubů ,nýtů, zateklá špína, která ve vzdušné vlhkosti jistě je . Nebo není? Nebo na vašem autě , spára kolem dveří není snad tmavá nebo světlejší dle barvy karoserie ????? Tohle by měl v první řadě znázorňovat wash. Stínování povrchu je trochu jiná věc. Někdy může být i světlý, záleží na podkladové barvě.
Na letadlech je to také hojně vidět, ať jsou novější nebo staré, s tím rozdílem, že pokud se kolem nich motáte v blízkosti tak tyto vjemy přestanete vnímat.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 22 bře 2012, 11:28

Martin Černý 'Černoch' píše:Co třeba takový stín ve spárách, kolem hlav šroubů ,nýtů, zateklá špína, která ve vzdušné vlhkosti jistě je . Nebo není? Nebo na vašem autě , spára kolem dveří není snad tmavá nebo světlejší dle barvy karoserie ????? Tohle by měl v první řadě znázorňovat wash. Stínování povrchu je trochu jiná věc. Někdy může být i světlý, záleží na podkladové barvě.
Na letadlech je to také hojně vidět, ať jsou novější nebo staré, s tím rozdílem, že pokud se kolem nich motáte v blízkosti tak tyto vjemy přestanete vnímat.

Takovou blbost jse nikde nepsal,
1. Wash není španělská škola, o které byla řeč. Wash a Dry brush se používá mnoho let jako základní technika finišeplastikových modelů.
Možná jste ještě byl hodně malý, když toto aplikovali třeba P.Hanuš, M. Anfeist, Z.Šebesta, F.Kořán a mnoho dalších špičkových modelářů.
2. Wash používám cca 25 let na svých modelech. Za tu dobu jsem už nějaký to letadloči techniku sesmolil.Jak jsem již psal, používali jsme jiné metody, ale výsledek byl stejný.
3. Stín? ano ale ne tam kde padá světlo? Pokud budeme stínovat letadlo musíme postupovat jako u figury a ne namrskat stín kam nepatří.
Takže závěren Wash neni španělská školam ale česky jen vytažení spár. Aspoň tak tomu říkali český modeláři s velkým M.
Ale jak jsem již napsal, 3pnělskou školu neodsuzuji, ale také nepreferuji.
Naposledy upravil Miloslav dne 22 bře 2012, 14:12, celkově upraveno 1
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 22 bře 2012, 14:01

Já jen reagoval na vaše zasmátí a větu o shodě se vzorem. V tom případě Martinovi podle mě wash chybí (místy i výraznější) , právě k té uplné shodě se vzorem na kterou se odvoláváte.
Stín jen tam kam dopadá světlo? S tím nesouhlasím. I na spodních plochách které budou ve stínu , budou mít spáry jiný odstín než okolí byť na ně nedopadá přímé světlo. S nasvícením dle figurek to nemá moc společnýho.

Děkuju za kompliment ohledně mého věku, ale zas tak mladej nejsem a pamatuju si doby kdy aktivně objížděli soutěže Peťa Bortel , Peťa Dousek a další a já od nich na soutěžích pobíral rady a konzultace .

Španělská škola není špatná, jen by se měla dělat hlavou a patou .

Nerad bych , aby se tato naše konverzace nějak zvrtla, případně si můžeme popovídat přes SZ či mail.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 22 bře 2012, 14:21

Co se týká washe souhlas, já si myslím totéž, ale to neznamená, že málo washe je špatná shoda se vzorem. To s tím světlem neříkejte před malířem (né pokojů).
Na Vámi jmenované" Modeláře" jsem zapoměl.Sorry, to jsou další borci kteří dělali českou cestou - tehdy.
Ohledně věku jsem to nemyslel ve zlém, ale já pobiral modelářský rozum před 45 lety na Plastikartech, Revellu a Airfixu. Proto se na to asi dívám po staru.
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod miking » 30 pro 2016, 22:42

kirasna prace.
a inspirativni
-----------------------------------------------------------------------------------------
miking

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno