Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

MiG-21MF 9413 1/48 Eduard HOTOVO

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: MiG-21MF 9413 1/48 Eduard HOTOVO

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 29 lis 2011, 07:19

Mě se Martinova loupaná kamo líbila. Nápad a provedení je dle mě velmi dobré. Místy to trochu ruší hrubší povrch, ale jinak velmi dobře udělané. Detaily kolem kabiny má výrazně lepší než já. Nadruhou stranu i mě osobně na modelu chyběl nepatrně výraznější wash, který by zvýraznil paneláž a celý povrch by dle mě dostal ještě o kousek lepší vzhled a prostě by to mělo "koule" . Martin to neudělal, má k tomu své důvody a já to respektuju.
Martine těším se na další tvoje Fishbedy, třeba se opět někde sejdeme vedle sebe.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 29 lis 2011, 22:03

Tak to je přesně to, o čem jsem psal. Opět je hojně vidět sousloví "Španělská škola".

harvy5 píše:...No prislo mi ze si tvrdY zastanca spanielakov....

harvy5 píše:...To Milos prepac mi ale omalovanku dnes vie urobit kazdy,ale realitu? ...

Nevím, kde jsi vzal informaci, že WASH=ŠPAŇELSKÁ ŠKOLA????
Co se týče reality, můj názor je takový, a možná Tě to Harvy zarazí, ale právě ten chybějící wash by model posunul blíže k realitě. Nikde není psáno, že wash jsou černé linky, co z modelu udělají "papírák". Lze použít i jiné odstíny.
Opět upozorňuji na to, že model hodnotím pouze z přiložených fotek. A z těch je patrné (s výjimkou kýlovky, jak bylo i autorem popsáno), že wash není vidět vůbec. A to je právě ta škoda.
Jeden příklad - na levé straně kýlovky vede linka paneláže, ve které je wash. Přes linku je nanesený znak, kde wash chybí a za znakem je opět wash vidět. Proto to pak vypadá, jako by tam byla samolepka a ne jako jednolitý povrch. Wash ten povrch prostě sjendocuje a dává mu reálnější podobu. Pokud chybí, opravdu to spíše připomíná hračku (tím nechci nijak schazovat Martinův model - je moc pěkný)

Netvrdím, že se mnou musí někdo souhlasit. Každopádně já musím souhlasit s Milošem.
PETR POSPÍŠIL SCALE MODELS: FACEBOOK | INSTAGRAM | PETR POSPÍŠIL PHOTO: FACEBOOK | AIRPLANE-PICTURES.NET
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 30 lis 2011, 08:19

PavelS píše: Za mě jednička - s hvězdičkou by to bylo když Martin trošičku "upatlá" minimálně trysku :)

A to zase beru. Jednak to beru od tebe, že vím, že nestavíš omalovánky a jednak vím, že už jsi v životě "viděl letadlo" a dokážeš rozlišit, jestli je letadlo nový, olítaný atd. A taky to beru proto, že se mi ty plechy nechtěly patlat a taky jsem trochu nestíhal. Tak jsem se na to vyprd. :-D
Takže jsem se tomu včera trochu věnoval a doufám, že to je lepší. Měl jsem to víc, ale pak mi víc připomínalo interiér hnědouhelné elektrárny, tak jsem to zase trochu stáhl.
IMG_2643.jpg
IMG_2642.jpg

Mr. Lachout píše: Jeden příklad - na levé straně kýlovky vede linka paneláže, ve které je wash. Přes linku je nanesený znak, kde wash chybí a za znakem je opět wash vidět. Proto to pak vypadá, jako by tam byla samolepka a ne jako jednolitý povrch. Wash ten povrch prostě sjendocuje a dává mu reálnější podobu.

A to je třeba jedna z "legrácek", která mě na tom modelu bavila. Ty znaky buď byly znovu nařené nebo to byla jiná barva, ale každopádně v reálu na nich ten "wash" není. Taky mi to bylo líto, docela jsem se těšil, jak tu linku budu patlat přes znak a bude to vypadat "prďácky", no a měl jsem smůlu - mám nereálný povrch. Pravověrný španělák by nezaváhal, já ano. Zase na křídelních znacích jsou fleky, že by se dala "špína" loupat. A takových míst a zajímavostí je tam víc.
Martin Černý 'Černoch' píše:Martine těším se na další tvoje Fishbedy, třeba se opět někde sejdeme vedle sebe.
Jo, jo, taky se těším, čím víc jednadvacítek, tím líp! Pomalu připravuji stavbu dalších dvou. Myslím, že z jednoho z nich se některým španělákům zvedne kufr, jak bude čistej (asi jak z tvého malijského).
Naposledy upravil Martin Janoušek dne 30 lis 2011, 08:47, celkově upraveno 1
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Špaček » 30 lis 2011, 08:29

Pěkný Martine, moc...
Jarda Špaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 30 lis 2011, 09:53

No tak to já poujdu snad brzo s Biskem do křížku a tvdě proti kačence :D . MF zatím nechám spát. Taky mě chybí ještě dvě, které si chci udělat. Ty snad časem.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arrow » 30 lis 2011, 13:01

Podla mna je wash perfektny. Co sa zvyraznenia panelaze tyka, je urobene perfektne - posobi velmi realnym dojmom. Na 21tke, ktoru mam poruke su medzery medzi panelmi takze ze mi tam necht nevojde a ked sa pozriem na to lietadlo z 5 metrov, spary vidno len velmi jemne, to iste plati pre L-39. Ked tak pozeram na niektore modely, tak by cierne spary museli znamenat, ze jednotlive panely boli v reali od seba na centimetre. Autorovi gratulujem k vydarenemu modelu =D>
Arrow

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michal77 » 30 lis 2011, 19:47

Videl som na živo a jednoznačne :P :P :P a =D> =D> =D>
V galérií:
Su-27: viewtopic.php?f=6&t=92080
Su-25: http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=83901
Mig-23 MLD: viewtopic.php?f=6&t=67367
Mig-29: http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=60093
SU-17M3: viewtopic.php?f=6&t=55402
michal77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marek kotrč » 30 lis 2011, 20:28

Martine parádní práce a velký obdiv.
marek kotrč

• Odpovědět s citací

Příspěvekod firestarter » 19 bře 2012, 18:27

V sobotu jsem si MiGa prohlídnul naživo a musím říct, že tenhle model nelze hodnotit z fotek. Je to úplně jinej level, pro mě jednoznačně nejkrásnější a nejzajímavější jednadvacítka, co jsem kde viděl...

=D> =D> =D>
Martin Vrba
http://www.traktor-model.estranky.cz/
firestarter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk NOŽIČKA » 20 bře 2012, 00:37

A já budu hodně hustej!

.... akorát nevím jak to napsat.
Napíšu to teda jednoduše jak mi to jde od huby. Já si myslím, že wash(technika) začíná mít po prdeli. Ta doba je pryč. Vím o dvou lidech (jsi jeden z nich), kteří mě přesvedčili o tom, že napouštění spár olejem (a teď myslím výrazné napouštění - třeba přes obtisky) je minulostí. ŠPANĚLSKÁ ŠKOLA není zázrak a je dle mého názoru překonatelná....... Tvůj model je toho důkazem.

Musím říct, že 21-ka je boží. Opravdu.

Modely Mr. Lachouta (snad promine, že si jej beru do úst) jsou taky boží, hodně je žeru... hodně.
Nicméně je mezi Váma rozdíl. Dle mého pohledu ("Umění versus realita").
No a já chci mít jednou ve vytrínce realitu (dám se Tvou cestou).

Tak jsem se vypotil.

jak říká pan Šulc. Buď kit!
Zdeněk NOŽIČKA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 20 bře 2012, 08:45

Zdendo, v pohodě. Nění co promíjet. Je to o tom, co říkám pořád. Tedy otázka vkusu. Někomu se líbí toto, jinému tamto. Plně respektuji tvůj (a nejen tvůj) pohled na věc. Mě se vždy do určité míry španělská škola líbila a líbit bude. A podle toho také moje modely budou vypadat. Nemám problém s tím, když se někomu nelíbí, nebo se jim zdají třeba moc kontrastní. :-D

PS: teprve na Proseku jsem viděl Martinovu jedenadvácu naživo a je to parádní model. To bezpochyby.
PETR POSPÍŠIL SCALE MODELS: FACEBOOK | INSTAGRAM | PETR POSPÍŠIL PHOTO: FACEBOOK | AIRPLANE-PICTURES.NET
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 20 bře 2012, 08:56

Tak se vám trochu vmísím do debaty. Model jsem viděl naživo v sobotu a udělal na mě velmi dobrý dojem. Připoměl mi kvalitní modely na soutěžích v devadesátých letech. Tzv. wash jsme dělali tímto i jiným zpusobem,ale hlavní bylo realistické olétání. On se na to dívá každý jinak. Dnešní mladí modeláři znají tyto letadla jako vraky před vyřazením nebo hnijící někde v "muzeích". Já si je pamatuji jako nové, či jako mašiny , které přišly na SO. V té době chodily na GO jen "F" a "PF? PFM".
Ti co znají skutečná letadla, vidí co a jak. Modelář používající moderní techniky finishe na to může koukat jinak.
Měl jsem tu čest dělat na Migách od r. 1972 -1985. Múžu říct, že za tu dobu jsem dělal na všech 15 a 21, které armáda měla. Takže asi trochu vím o čem je řeč. Nebudu zde probírat klady ani zápory či chyby modelu. Jak jsem řekl, mě se líbí. Š koda jen, že tolik místních odborníků a stavěčů nepřivezlo něco k porovnání. Tři Migy -21, to je opravdu málo. Zde foto pro porovnání.
Na závěr, dík p. Janouškovi a Mudr.Šebestovi za krásné mašiny a vzpomínku na mladá léta.
Přílohy
P1110620.jpg
P1110623.jpg
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Král » 20 bře 2012, 09:52

:P :P :P :P
FLICKR

Rozestavěno :
Merkava
Mig-21F-13+UM
Mig-21Bis+Mig-21SMT
Martin Král

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 20 bře 2012, 18:15

Děkuji za všechna slova chváli. Upřímně mě potěšily a jsem rád, že se MiG líbil.
Já bych řekl, že realističnost/nerealističnost je o tom, jak má kdo nakoukaná skutečná letadla, eventuélně fotky, ale to už není ono. Znalosti Zdeňka nebo Miloslava, kteří u letadel dělají nebo dělali jsou zase na jiné výši než moje, který se v životě dostal na lítání max. jednou za rok. Každé letadlo má nějaký svůj "výraz" a nedá se na všechny dávat stejná šablona.

Ještě jedna věc, která bude asi v mém případě s ohledem na předchozí příspěvky znít asi špatně, ale zrovna v Praze na Panterech jsem si říkal, jak některým modelům dokáží fotky pomoci a jiným ubrat. Vjem z fotky a z modelu je zkrátka jiný.
Tak ještě jednou díky všem komu se mé dílko líbilo. [-o<
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 21 bře 2012, 08:21

Ano to máš naprostou pravdu, třeba tvoje dvacetjednička je na fotce pro mě trochu mrtvá ale na živo je to jiný kafe, pak si člověk vychutná oloupání,atd i bez washe. :-D
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno