Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

První model prosím o pomoc

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

První model prosím o pomoc

Příspěvekod RadekP » 16 bře 2012, 17:12

Dobrý den prosím o pomoc při stavbě modelu,
dříve jsem se věnoval papírovému modelářství,ale tomu je již 10 let a teď bych chtěl začít stavět plastikové modely. Procházím toto forum již několik dní ,četl jsem mnoho článku ,ale i tak jsem si dovolil založit vlastní téma za což se omlouvám.
Jsem si jist že chci stavět modely bojové techniky, pro svojí první stavbu jsem si vybral model ve zde často pro začátečníky doporučovaném měřítku 1/48 a tím by měl být sherman,nakupovat budu u mpm protože nyní bydlím v pardubicích:

http://www.mpmshop.cz/plastikove-modely/bojova-technika/148-1/148-sherman-ic-firefly.html

dále si však nevím rady co dále do výbavy,nějaké skalpely a nože mám,štětce už si tady na foru snad nějak dohledám,
takže dále bych koupil tmel: http://www.mpmshop.cz/tmely/tamiya-87095.html je to dobrá volba???
pak vodičku na obtisky?:http://www.mpmshop.cz/pripravky/ruzne/tensol.html

vůbec ale nevím jaké mám zvolit barvy?a ředidla? jaké lepidlo by bylo pro tento model ideální?jaký lak?

je toho moc omlouvám se ale ,hlavu toho mám plnou a nevím co dřív:)
RadekP

• Odpovědět s citací

Re: První model prosím o pomoc

Příspěvekod Radek3057 » 16 bře 2012, 17:35

pokud se chystáš do modelů tamia a jsi začátečník tak tmel potřebovat nebudeš,obtiskové vodičky bych být tebou volil raději gunze (mpm to má v nabídce taky), barvy podle toho jestli airbrush nebo štětec
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Johnycze » 16 bře 2012, 17:42

ahoj. pred nedavnem jsem zacal znovu take stavet a musel jsem nashromazdovat potrebne veci. Byt tebou, tak bych zacal od potreb nutnych ke stavbe a postupne premyslel nad vecmi tykajicimi se barvy. pro zacatek asi nejaky ten skalpel na vyrezavani dilku a hrube ocistovani, dobre lepidlo (ja sam pouzivam tamiya), smirgl papir, nebo nejakou zakladni sadu pilniku(neco urcite sezenes v obi:p) a tmel (sam jsem spokojen pro normalni tmeleni s revell). co se tyce barveni, tak bych asi samozrejme doporucil nejakou tu pistolku (slusna cena/slusna kvalita), ale to je jasny, ze je trosku brzy :) par stetcu ruzne velikosti urcite nebude problem a pokud budes natirat, tak tedy asi nejake trosku vice pomalu schnouci barvy( nevim jak ostatni, ale podle me se na to akrylove barvy nehodi, tak asi emailove :) ) co se techniky barveni tyce, tak asi nejlepsi bude projet si tady forum. je tu, co sme si vsimnul, par sikovnych modelaru, co to cele steteckuji a rozdil oproti strikanemu modelu je neznatelny:)
Johnycze

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Klusáček petr » 16 bře 2012, 18:03

Tmel se dá použít ale nebude ho moc potřeba na firefliho budeš potřebovat slušnější vteřiňák já používám uhu z drogerie na přilepení věcí na kovovou korbu,na plastové věci extra thin od tamyie usadíš díl na místo a necháš zavzlínat do spoje lesklou mapu kolem spoje spolehlivě skryje barva
pokud budeš pokračovat s tanky tak bych si koupil surfacer 1000 od gunze ve spreji sjednotí to povrch co se barev týče je to složitější stříkáš ,štětcuješ
pokud štětec tak buď syntetika revel, humbrol (možná syntetika tamiya nezkoušel jsem ) nebo akryl na štětec jedině modelcolor od valeja pokud máš možnost stříkat tak akryl od tamiya míň odstnů ale odpustí řadu začátečnických chyb . na ředění pro začátek originální ředidla až se to naučíš dájí se používat i jiná , lak pokud bude podklad syntetika a budeš používat olejovky na patinu tak akryl , pokun jako závěrrečný povch tak záležína použitých barvách a technikách. vodičky na obtiska jsou slušné od agamy ale potřebuješ 3 adhesol na podklad pro lepší přilnutí k povrchu a tensol,hypersol na povrch obtisku základ je pod obtisk lesklý lak jinak bude tzv. stříbřit
ono je toho na psaní hodne podívej se na modelplac jakuba Vilingra a tady na forum a když tak napiš
Klusáček petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RadekP » 17 bře 2012, 06:42

jee děkuji všem takovu odezvu jsem nečekal,
takže barvit budu určitě štětečkama možná časem zkusím pistol ale na to je myslím si čas, trochu problém je právě v tom že většina návodů na netu je zpracovaných za pomoci stříkání, takže nevím jaký je pak rozdíl když se barví štětečkem,jak vrstvit barvy a tak,ale určitě ještě zkusím pohledat,

takže ty barvy bych zvolil syntetiku humbrol, ale prosím jaké odstínu konkrétně budu potřebovat na toho shermana?Mám nakoupit odstíny podle doporučení na krabici od modelu?
já už bych rád nakoupil nějakej ten základ abych mohl pomaličku začít
RadekP

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse