Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Trojboj s MiG-21bis (Eduard 1/48)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Trojboj s MiG-21bis (Eduard 1/48)

Příspěvekod Jirka H. » 01 bře 2012, 18:36

Tenhle trojboj začal docela nevinně, když jsem v půlce listopadu chválil Radkovi jeho dva minimigy z E-Daye a radil mu změnu orientace z tanků na roury. No a na tu pochvalu mi bylo řečeno, že nemam rejpat, nebo mě vyzve na souboj s bisem ráže E.48 :-D A aby to bylo veselejší, rozšířili jsme okruh o dalšího člena - Martina. Začátek stavby se pořád odkládal, musim přiznat, že kvůli mně (chtěl jsem nejdřív dodělat MF taky od Edy), za začátek jsme si zvolili dnešek, tak je to tu :D

No a aby to nebylo jen tak jednoduchý, tak jsme si určili pár pravidel (ať je co porušovat):

1) Stavba jen z krabičky (max drátek nebo dva, ale nic víc navíc)
2) Otevřená kabina, brzdicí štíty zavřené, klapky a křidélka v základní poloze
3) Kamufláže: Jirka - Bulhar, Radek - Fin, Martin - Ind
4) Části stavby dokumentovat na MF (aspoň jeden příspěvek týdně)
5) Ukončení do 6ti měsíců - tj. do 31.8.2012 (jsem na sebe zvědavej :grin: )

A při dohadování okolo pravidel (co se má nebo nemá otevřít), jsme stanovili ještě šesté, nejbláznivější pravidlo:

6) Součástí stavby bude otevřené pivo 1/48 - značka dle vkusu každého soudruha :grin: :grin: :grin:

Dnešek jsme si sice zvolili jako začátek, ale za sebe nezaručuju, že s tím dneska pohnu.Tak buďte trpěliví 8-)
KPM Střezimíř
Jirka H.

• Odpovědět s citací

Re: Trojboj s MiG-21bis (Eduard 1/48)

Příspěvekod havlis » 01 bře 2012, 18:47

Zacal jsem bodem cislo sest - ale studuju podklady - prozatim ceske.

Jinak Jirka sice pekne chvali, ale vstupenkace z E-daye ja jeste, na rozdil od nej, hotove nemam.

edumig_s1.jpg

*** KPM Střezimíř ***
havlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka H. » 01 bře 2012, 18:54

Já podklady pro bod číslo 6 dostudoval před chvílí :D
KPM Střezimíř
Jirka H.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martin.vondrasek » 01 bře 2012, 20:01

A ja se taky hlasim s prvnim prispevkem. Pivo tu nemam, takze sem zacal bodem 1 - otevrel sem krabici...

P3012990_resize.JPG

KPM Strezimir.
martin.vondrasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka H. » 04 bře 2012, 18:24

Tak první pokrok ve stavbě - hotová tryska, něco z kokpitu a nastříkány podvozkové šachty. U šachet jsem měl trochu dilema s barvou - na některých fotkách to vypadá na šedou, ale na jiných je odstín do žluta. Tak jsem k tomu přistoupil stylem chytrá horákyně - napřed XF-20 a přes to lehce přestříknuto žlutou :-D
Kokpit jsm narozdíl od předchozí poněkud "sterilní" MF trochu vystínoval, je otázkou jak moc to bude vidět. Ale v kokpitu jsem narazil na menší problém. Lepty boků kokpitu (PE1 a PE6) jsem nalepil v místě jejich ohybu do "kolejniček" v dílech C8 a C11, ale to je evidentně špatně. Správně by měly být zároveň se zadní hranou těchto dílů, jinak tam vznikne mezera před dílem C46. Pochopitelně mě to hned netrklo, zjistil jsem to až po zkušebním sestavení nasucho. Takže lepty ještě půjdou dolů a posunu je jak mají být. Při stavbě MFky jsem tenle problém neměl, tak jsem zkusil porovnat plechy na MF a bis a je to opravdu v leptech. Ty MFkový jsou totiž o kousek delší a sednou tam přesně...
Přílohy
101_0542.JPG
101_0543.JPG
101_0546.JPG
Budíky jsem zasklil izolepou
101_0548.JPG
101_0556.JPG
Vnitřek trysky je zelený, bohužel se mi to nepodařilo pořádně vyfotit
101_0558.JPG
KPM Střezimíř
Jirka H.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod havlis » 04 bře 2012, 21:09

Jirka je podstatne dal nez ... dneska se mi nejak nic nechtelo 8) , takze jen neco malo za sobotu. K barve zatim nedoslo. Jen dumam co dat dovnitr - Jirka to docela trefil.
Přílohy
edumig_s2.jpg
*** KPM Střezimíř ***
havlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod havlis » 11 bře 2012, 21:48

Abych neporusil pravidlo 4) tak alespon slovne, fotit to fakt nema cenu.

Trysku sem vybrousil zevnitr a sedadlo je v plastu hotove a ceka na barvu a dalsi upravy. Nevim cim to je, na stavbu sem se tesil, ale vcera ani dneska sem na to nebyl schopen sahnout a radej si hral s Flakvierlinkem od Trumpety - aneb s dalsim kostlivcem. No a protoze sem si na to musel vzit kladivo, tak uz vim proc byl kostlivec (rozumej uprava plechu nikoliv modelu jako celku).

Jinak dohledavam v materialech co se da, sice to nebudu nijak prehanet, ale neco vedet stoji za to (hlavne v te finstine). Jedine co sem zatim nedokazal najit jsou etikety na pivni lahve z roku 1980. Mam predvalecne, valecne (ww2) a soudobe. Tipuju ze flasky vypadaji cca stejne jako dnesni, tzn. nizsi, tlustsi - asi 0,33l. V Praze stejne ale origos lahev nedostanu koupit - nebo nevim kde.

To co sem este nenasel je foto kokpitu pred prestavbou avioniky (ale to bude stejne asi jako ruske) a sachty. Ikdyz podle fotek by sachty mely byt sede - ovsem ne tak tmave jak predepisuje Eda (H70 alias XF-22). Ale na nekterych fotkach se mi zda, ze vnitrek je tmavy a pouze kryty jsou na vnitrni strane svetlejsi. Bohuzel vsechny fotky na MG-129 nic neukazuji a nebo jsou az z 90 let po dalsich upravach. Letove z roku 84 jsou hezke, jedine co nevim, zda tam v roce 1980 udelali to zlutocerne oznaceni na tech ploskach.
*** KPM Střezimíř ***
havlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka H. » 11 bře 2012, 22:36

Já dneska taky jenom slovně, o fotky se pokusim zítra, ale velkej pokrok zatim nenastal. Slepil jsem sedačku (zatím jí chybí pásy a patina), hřbet trupu, kužel nacpal závažím a nastříkal. Napřed dostal "normální" zelenou, pak jsem maskolem naznačil odřeniny a přestříkal světlejší zelenou. Kužel je totiž, stejně jako celej povrch, docela odřenej.

Ale mám dotaz na znalce ohledně výzbroje. Na fotkách 114 (tu stavim) jsou všude vidět APU pro R-60 na vnějších i vnitřních závěsnícíh. Na fotkách jiných strojů je vidět kombinace dvojitých R-60 a k tomu R-3. Byla by ale možná i kombinace dvojitých i jednoduchých APU pro R-60, nebo je to blbost?
KPM Střezimíř
Jirka H.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martin.vondrasek » 12 bře 2012, 14:18

Tak a do tretice. Vcera sem zasmrdel celej barak strikanim sachet podvozku, tryskou (ne triskou :)), interieru a kuzelu radomu. Na radomu zkusim naznacit oloupani barvy maskolem. Fotky pozdeji, az bude neco ukazovat.
KPM Strezimir.
martin.vondrasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod havlis » 12 bře 2012, 15:52

Jak tak koukam tak to chcete mit celkem rychle hotovy ... a ze Jirik brecel, ze mu nebude stacit pul roku.
Zatim ste oba dal nez ja a urcite to vyrobite hezci :cry: . Asi budu muset odlozit literaturu a ostatni kusy a zacit delat .. kdyz ja si dneska dotahl londynskej dvoupatrak, co budu delat pro synovce k narozeninam :oops: .

Chce to nejakej total trhak .... coz kdybych to zaplachtoval cely az na zem a tvrdit ze ta MG-129 je pod tim ...
*** KPM Střezimíř ***
havlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 12 bře 2012, 18:35

Sleduji od začátku . =D>
Hned na začátek jsem byl trochu zklamán- hlavní plastová šachta holá- pěkná, hlavní plastová šachta dodělaná dráty- ještě lepší. Brassinová hlavní šachta- zklamání a velký. Nevim kdo to u Eduardu tentokrát navrhoval, ale vypadá stejně divně jako od Airesu. Na fotkách předlohy sice výztuhy a šrouby jsou ale mnohem jemnější, tady vypadají spíše odpudivě. Dráty a hydraulická výzbroj taky nevypadá moc slintace.Čekal jsem od Brassinu lepší práci. Podle mě plastová šachta působí vizuálně lépe než Brassin nabo resin od Airesu.
Pěknej boj kluci. :-D
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod havlis » 12 bře 2012, 18:41

Tedka se po meilu dohadujem, jestli to pravidlo s tema dratama se myslel skutecne jeden ci dva kusy nebo pre/pri-delat vic v sachte. Zatim vitezi lenost ve stylu krabicka.
*** KPM Střezimíř ***
havlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka H. » 12 bře 2012, 20:17

Jojo, šachty s drátkama vypadaji hodně dobře, někdo je tu tak dělal (Černochu, nebyls to náhodou ty? :-D )
Jdu něco dělat, abych ty na dnešek slibovaný fotky dal aspoň zejtra :grin:
Mimochodem, nevíte někdo jak to je s těma R-60? (viz můj předchozí příspěvek)
KPM Střezimíř
Jirka H.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 13 bře 2012, 09:07

Taky jsme jednu drátoval a další ne. Další budu taky drátovat.

K těm raketám, hledáš kombinaci 6x R-60? K tomu bych byl skeptickej .Mašina 114 je nejvíce focená s 4 x APU R-60
Na fotkách jsem zatím viděl tyto možnosti s doublem R-60:
Double R-60 vnější + R-3R
Double R-60 vnější + pravý vnitřní R-3S + levý vnitřní R-3R (asi), na tohle je jen fotka adapterů bez raket - stroj č. 119

Tyhle dvojitý závěsy jsou focený hodně na zemi, možná na nějakých DOD, ve vzduchu s nima fotky nemám, ale někde se možná budou válet na netu.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 13 bře 2012, 09:47

Technicky to asi možné je, nicméně nevybavuju si žádnou fotku, kde by bylo podvěšených šest R-60.
Jak už zmiňoval Martin, občas je vidět kombinace 4x R-60 a 2x R-13, jako na téhle fotce http://airgroup2000.com/gallery/albums/ ... 38-1-1.jpg
Ale je otázka, jestli se takhle podvěšené éro někdy dostalo do vzduchu. Podle mého názoru pravděpodobně ne.

Edit: našel jsem ještě jednu fotku (byť mizernou) s touhle kombinací
http://airgroup2000.com/gallery/albums/ ... d-10~1.jpg
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno