Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HG 1/144 Gundam RX-78-2 Ver.G30th RG 1/1 Gundam Project Ver.

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

HG 1/144 Gundam RX-78-2 Ver.G30th RG 1/1 Gundam Project Ver.

Příspěvekod Lokiman » 03 bře 2012, 04:13

Sice by som mal makat na nasej hre, ale nedalo mi a vcera som sa rozhodol, ze prveho ako svojho gundama si spravim klasiku, cize "Prveho", RX-78-2. Ked som bol min. rok v Japonsku, tak som dostal od kolegu jedneho takeho zo serie HG a reku povedal som si, ze co ineho moze byt jednoduzsie, ako tato klasika.

IMG_0965.JPG

... samozrejme nic neni take lahke ako sa na prvy pohlad zda.

Jedna sa o model z tzv limited edition, na pocest otvorenia toho "velkeho" v Shizuoke. Ked som tam bol ja, tak Gundam uz tam nebol, skoda, mohol som si spravit fajnu fotku .

Anyway, tento model, ak sa nemylim, je z 99% rovnaky, ako iny HG RX-78-2 ver.G30th, akurat tento ma naviac podstavec, iny manipulator, nove nalepky a 2 clear beam sabere. Chyba mu vsak stit, hyper bazuka, beam rifle a gundam hammer, ktore mala povodna stavebnica.

Kedze sa jedna o relativne novy design, tak kvalita je na celkom dobrej urovni (podobne ako nove HGUC). Jedine co bude problem, su nejake seamlines od kolien dole a podobne aj od lakti k zapastiu. Akurat, ze klby musia ist do vnutra, cize zase je tu problem, ako to zlepit, zamaskovat a nastriekat.... toz uvidim, ci to budem chciet riesit. Inak vsetko ostatne sa zda byt relativne dopohody, ale to presnejsie zistim, az sa k tomu zase dostanem... a to je otazka, kedze pozajtra idem znovu na dlhsi cas do divociny mimo Prahu :D

Tuna checkujte nejake fotky z min. roka, ked som ho vtedy narychlo poskladal, ze ho porovnam s kolegovym. Jednoznacne som ho mal krajsieho :P Inak este som kusa dotunil panellines, aby to nebolo take suche. A vlastne aj nalepky... som myslel, ze umrem kym som ich tam vsetky polepil.
P1060421-2.jpg

P1060427-2.jpg

P1060431-2.jpg

P1060424-2.jpg

Tuna smutna situacia zo vcerajska. Zaujimave, ze nalepky sa davali dole podobne pomaly a blbo, ako sa tam lepili. Ale aspon ze rozobrat siel relativne v poho...
IMG_0961.JPG

No a dneska som na to fukol surf. V tom som uz pokrocily, kedze som to uz raz robil :) Jak som minule pisal, kupil som si das 50 krokosvoriek, ale aj na takeho maleho gundama, mi stejne nestacili. Pocet casti, ktore som separoval pred nastrekom, je asik 73. Som zvedavy, jak budem robit toho PG s milion castami. Jednoznacne budem muset dokupit aspon dalsich 50-100 :D
IMG_0962.JPG

Nastastie niektore sli nalepit na karton, toz aspon som otestoval, ci ich to neodfukne. A prezili.
IMG_0964.JPG

UPDATE 1: Dneska po 24h. som pozeral, ze ako vyzeraju tie nastriekane diely z blizka a budem muset este opravit par chyb. Myslite, ze to dopohody mozem zobrat smirglom (napr. 600)? a sufr mi nezide? Hej a este jedna vec: ako som sa tu nekde docital, pred stiekanim som spravil bublinky, whirpool a fen, toz snad pomohlo, ale dalej by ma zajimalo, ze ci to treba furt takto cistit pred kazdou vrstvou.

UPDATE 2: Dneska, das po 3 dnoch, som viacere diely presiel smirglom 1200 a stejne ten surf zosiel dole ako maslo. Zaujimave, to som necakal, ale aspon uz budem vediet, ze s tym neni sranda. Toz som to teda prestriekal druhy krat a ked to zajtra stihnem, tak skusim na to fuknut primarnu farbu.

To be continued...
True Gundam = Universal Century Gundam!

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Re: HG 1/144 Gundam RX-78-2 Ver.G30th RG 1/1 Gundam Project Ver.

Příspěvekod Tom Kořenek » 07 bře 2012, 11:24

Ja opravuju smirglem 2000 nebo 2500. A pokud jde o nejakou chutovku, tak ten smirgl nechat pres noc namocit ve vode a je pak jeste jemnejsi :)

Odmastovani: pokud pracujes v rukavicich treba, tak ten cistici postup muzes v mezifazich omezit. Ja prubezne otiram hadrikem nebo ubrouskem namocenym alespon v Alpe, ktera trochu odmastuje. Pokud na ty dily nebo model hmatas prubezne, tak bych cistil castej. Nejdulezitejsi je ale samozrejme prilnuti Surfaceru k plastu. Pozdejsi vrstvy barev (hovorim jen o Gunze C) se zaziraji do spodnich vrstech a tvori jednu celkovou pevnejsi vrstvu.

Dokončeno: AH-1W Super Cobra "NTS Update" 1/35 | J-35 Draken
Tom Kořenek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 08 bře 2012, 00:46

Si ma normalne zaskocil tym, ze je to HG seria, tu mam a vyzera dost inak...
Tak som si nastudoval vylisky u dalonga a ta tvoja stavebnica je v skutocnosti RG (s doplnkami)...
Nafotil som totizto svojho RX-78 HG, kde je vidiet, ze klby su pekne zakryte a nebude problem so striekanim, ale zistenie, ze ten tvoj je RG mi zobralo vsetky argumenty, tak ti tu nebudem spamovat vlakno fotkami :)

k tomu surfaceru - neviem aky problem ti tam vznikol, v kazdom pripade nie je az tak dolezite, ze si ho dal dole brusenim, dolezitejsie je, ze ti ten surfacer ukazal chyby, takze ich mozes odstranit. Tak ci tak to po oprave znovu nastriekas surfacerom, takze nic sa nedeje :wink:
ked si nakoniec spokojny s povrchom, co ukazal surfacer, tak uz nemas dovod ho brusit (iba ak by ti vysiel hrubsi, tak ho prelesti) a daj na to zakladnu farbu.
akurat ak striekas surfacer pistolou, ried ho levelingom, lepsie sa spoja jednotlive vrstvy, ked si ich brusil.
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 08 bře 2012, 15:14

Tome: asik si budem musiet zohnat jemnejsi grid ako vravis napr. 2000, mne len skor prekvapilo, ze to slo tak lahko dole. Mozno ze treba dal silnejsiu vrstvu, popripade viac slabsich po sebe. hmmm...

Galland: chyby, ktore ukazal surfacer, boli hlavne typu "prilepena spina" ci zvysok nalepky. Nabuduce budem musiet lepsie ocistit a prezriet pred nastrekom. Ale inak krasne bolo vsetko vidno a zda sa, ze nakoniec tmelit nebudem nikde nic.

Co sa tyka toho HG/RG - kludne mi to tu zaspamuj :)

Ono sa sice v nazve toho modelu pise, ze 1:1 Real Grade, ale stavebnica je vo svojej podstate HG - G30th High Grade seria. RX-78-2 z Real Grade serie mam tiez, ale to je popravde ina kava. Samozrejme tento novy HG nesie mnoho zlepseni oproti povodnemu HGUC RX-78-2, ktoreho teda mas asi ty, ale stale by som ho bral ako HG. :)

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 08 bře 2012, 19:41

UPDATE 3: Dneska som skusil nastriekat tu bielu (Tamiya acrylics XF-2). Akoze masaker. Mozno za hodku, alebo tak nejak, sa mi podarilo zabielit "az" 8 dielov a potom som to vzdal. Zjavne mam stale problem s pistolkou, lebo ta ne a ne striekat normalne. Bud to je fakt zapchate aj s brutalne nariedenou bielou, alebo ja uz neviem co. Takto som jeden diel striekal z velmi malej vzdialenosti a vrstiev som snad spravil 100 aby to bolo relativne dost biele. Tu je este otazka, ze co je biela, pretoze sa mi isto stane, ze kazdy diel bude inak biely. Ach, neni to az taka sranda ako som si myslel. Resp. este vela halusiek budem muset zjest, aby som to vobec vedel dobre nastriekat.

Inak na konci mojej dnesnej airbrush session som vylial zvysok farby z pistolky a dal tam riedilo na vycistenie. To uz fukala celkom pekne, ale naco mi je striekat "biele" riedilo, ked potrebujem, aby sla farba. No budem musiet zjavne zaexperimenotvat s tym pomerom, ale viac to uz nariedit isto nejde...

Cize taka otazka: kedze sa biela u Gundamov povazuje za najvastejsie pouzivanou farbou, tak by som sa vas skillerov spytal, ze ako to vy riedite, striekate a vlastne, ze kde moze byt problem. Dakde som cital, ze biela a zlta maju velmi male pigmenty a teda ak to dobre chapem, netreba to az tak silno riedit ako ine farby. Alebo sa mylim a pravda je uplne inde?

Za info vopred velke diky!

IMG_0975.JPG

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 10 bře 2012, 21:22

UPDATE 4: Ha! Tak som skusil striekat tym 'farebnym' riedidlom a hned som z toho (co mi vychadzalo z pistole) mal lepsi pocit. Akurat, ze jeden diel je fakt nutne striekat das 10 minut, pekne asi 100 vrstiev. Co ma ale prekvapilo bolo to, ze 10ml flasticka mi vystacila 'az' na 16 dielov. Tento prvy model je taky moj experiment, ze co, ako, kde a kolko. Ale aspon uz priblizne viem ze, ze ten velky PG spotrebuje das bielej liter farby. To aby som si siel kupit nejaku normalnu plechovku.

Anyway, dodatocne som zistil, ze na hlave su stopy po "nesetrnom bruseni", na ktore som uplne zabudol. Neze by sa mi nechcelo to opravovat, ale ozaj neviem ci sa mi chce. Je to take nesikovne a neviem, ci sa tam ten tmel udrzi, kedze je to relativne rovne bez 'zachytnych' bodov. Uvidime.

IMG_353103321.JPG

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 18 bře 2012, 22:43

UPDATE 5: Tak, dorazil som vsetky biele diely. No a zistenie dna? Nieje biela ako biela :D

Kedze mi minule dosla XF-2 a flat uz nemali, striekal som zvysok lesklou bielou. Rozdiel v belosti by toer. nemal byt, ale predsa je. Jednoznacne budem musiet dat dodatocne este par vrstiev, lebo inak to bude vyzerat jak zimne maskovanie nemeckych vojakov ked sli na Stalingrad. Dalej co som dneska pozoroval bolo to, ze cim dalej, tym lepsie sa mi strieka a dokonca, mi to v pohode slo von aj pod 10PSI, coz minule trebalo furt viac a to som iste riedil viac. Dalej som si dneska este nastavil, aby to pustalo malo farby a mohol som ist blizsie k dielu. Akoze kvalitka. Normale sa zlepsujem :D :D :D

Avsak nehovor hop, kym nepreskocis a pre mna to zjavne plati dvojnasobne. Ked uz som to skoro vsetko mal odorobene, vonku zafukal vietor, poriadne mi otvorilo okno, a takpovediac podfuklo mi polystyren so zapichnutmi dielmi, ktore spravili na zem salto o 360. Sprvu som si nic nevsimol, ale teraz kukam lepsie a das 5 dielov ma nepekne odreniny, takze ich bude treba opravit. No este ze to nedopadlo horsie :)

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 18 bře 2012, 22:59

pekne bojujes, pekne
bielou som striekal naposledy na jesen (cele biele lietadlo), bola to leskla Tamiya a tiez to bol boj. Leskla este horsie kryje ako matna...
Vela krat som cital, ze pod bielu je lepsie nastriekat cierny zaklad, ze potom tej bielej nie je treba tolko vrstiev, ale osobne som to neskusal, nenabral som dost odvahy na taketo riesenie. Pred par dnami som videl AGE-1 strieknuteho svetlou sedou namiesto bielej... vyzeralo to uplne v pohode...

Aj to prebrusenie, ako mas na hlave, sa mi raz stalo, ja som to nechal tak, nebolo to vela, navyse tmava farba to trosku zamaskovala.
Inak by to bolo treba normalne zatmelit, niecim co sa neprepadava a opatrne prebrusit, aby si si neurobil podobne prebrusenie na vedlajsej ploche. Tvoju situaciu musis posudit sam, ale na zaciatok by som to nechal tak, aby ti to zbytocne neodoberalo chut...
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hitmanius » 19 bře 2012, 18:01

Galland píše:Vela krat som cital, ze pod bielu je lepsie nastriekat cierny zaklad, ze potom tej bielej nie je treba tolko vrstiev, ale osobne som to neskusal, nenabral som dost odvahy na taketo riesenie. .

je to tak...cierna sa pouziva aj z toho dovodu, aby doslo k pokrytiu bielou farbou na celom povrchu...lepsie vidiet nedofuknute miesta. :)
hitmanius

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 19 bře 2012, 18:09

jo a este jedna moznost ako vybabrat s bielou farbou - pouzit biely Surfacer a uz to nestriekat farbou.
Neskusal som osobne, ale videl som model lietadla ciastocne takto urobeny a vyzeralo to v pohode.
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 19 bře 2012, 21:33

Super diky!

Jasne, cierna dava zmysel. Viem si predstavit, ze aj na preshading by to s nou nejak fungovalo. Ten biely surf je tiez moznost, ale neni lepsie vidno tie nerovnosti a chyby prave na tom sedom?

V kazdom pripade, ked pocitam, ze lead Gundamy maju 85% dielov z bielej farby, tak bud sa ju naucim striekat poradne, alebo budem musiet zacat robit alternativne color schemy :)

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 20 bře 2012, 10:12

Lokiman píše:Ten biely surf je tiez moznost, ale neni lepsie vidno tie nerovnosti a chyby prave na tom sedom?

to neviem, osobne pouzivam Surfacer od Gunze, ktory je sedy. Ale bezne sa pouziva aj biely od Tamiye a nepamatam sa, ze by sa ludia stazovali... dokonca su nazory, ze ten biely v speji od Tamiye je najlepsi surfacer...
Gunze zacal tiez robit biely Surfacer, myslim ze sa vola Surfacer Primer, uz tu o nom prebehla diskusia, mozes skusit (podla doterajsich skusenosti do neho nepojdem...)
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 20 bře 2012, 13:11

pěkně se s tím pereš a je pozitivní vidět progres s pistolí.
Všichni Ti už všechno napsali , tak já jen málo. Odmaštění dělám jen na začátku a snažím se potom minimálně sahat na díl holýma rukama. K probroušení surfu: ono to tak tak trochu má i fungovat, viděl jsem , že ho někdo v prodstatě probrousí až na plast aby srovnal povrch, potom znova surf, ale jemnější a barvu. Já ředím základ 1:2 až 1:4 ve prospěch ředidla podle pocitu, na jemné stínování v podstatně víc jen "barevné ředidlo", ale aby se nerozpadl pigment.

Já zase sundal barvu i se surfem až na plast maskovací páskou (proč netuším, někdy se to prostě stane) a on ten Bandai má sice super stavebnice a super plast na opracování, ale i přesto je ten plast takovej divnej.
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 02 dub 2012, 00:32

UPDATE 6: Dneska celkom fajny progress: nastriekal som vsetky casti zakladnou farbou a k tomu som sa este daco priucil.

IMG_1013.JPG

Akoze zacalo to celkom nevinne - myslel som, ze stihnem akurat zlte a cervene diely, ale nakoniec som to spravil vsetko. Zacal som zltou, lebo ta je najsvetlejsia, toz nech nebude problem s tym, ze mi to "zaspini" dalsie farby ked medzi fukanim nahodou poradne neprecistim pistolku. Kedze sa mi ale zdalo, ze "gundam yellow" je vlastne taky skor "orange yellow", tak som do toho este mixol par kvapiek oranzovej. Jak som to ale zamiesal, tak som sa hned zlakol, ze som to s tym pomerom asik prehnal, lebo v kalisku vyzerala vysledna farba skor ako oranzova ako zlta. Nakoniec vsak tie nastriekane diely vyzeraju uplne naopak - po oranzovej ani stopy :) Zaujimave...

Dalej co som dneska zistil. Tych 7 ztlych dielov som striekal na 2x (akoze 2x som plnil kalisok na pistolke) a celkovo asik 100 vrstiev, lebo furt sa mi zdala ta zlta malo syta. Neviem ci je to tym, ze sa jedna o matnu variantu, ale proste take mi to prislo trosku desaturovane. No nic, ale aspon s nou neboli problemy ako s tou bielou.

Potom prisla na rad cervena a to bol teda riadny masaker. Ta je podla mna po bielej hned druha najhorsia farba. Akoze nie ze by sa zle striekala - to ani ne. Ale ked som pred tym vravel, ze zlta je desaturovana, tak cervena je desaturovana asi tak 10x viac. Proste ja si cervenu predstavujem uplne inak. No a este jak som to furt striekal dookola (tiez padli dva kalisky) vrstvicku po vrstvicke, tak jedna z tych poslednych vrstiev ma riadne vystrasila, lebo jak vyschla, tak sa z peknej desaturovanej cervenej stala taka kvazi belsia cervena a to fo forme nepeknych flakov! Nechapem jak sa to mohlo stat - take daco som videl prvy krat (a snad naposledy). Mam take podozrenie ze som akurat tu vrstvu striekal kusa viac "na mokro" a teda, ze mi to rozozralo tie predtym a preto sa vytvorili tie flaky. Moje tvrdenie nemozem vsak nicim podlozit. Akurat ze potom, jak som to chcel opravit a opat zjednotit farbu na povrchu dalsou vrstvou, tak som zase striekal pekne "nasucho" (tzn. ze do 2 sekund od toho jak dopadne farba na diel, tak sa zda, ze je sucha) a problem uz nikdy nenastal, toz preto tie moje "teorie".

No a po 1000 vrstvach, ked som bol konecne s vyslednou cervenou farbou jaks-taks spokojny, tak som dostal napad, ze skusim dneska aj tu modru, vsak je treba spravit iba dva diely - "To nemoze trvat dlho", povedal som si. No a ake bolo moje prekvapenie, ked som na to fukol prve 2 vrstvy? Modra je najlepsia farba!!!!! Suprovo sa s nou strieka, krasne a rychlo schne a hlavne... uplne bombasticky kryje! Az som plakal od radosti. Akoze dovidenia. Odteraz budu vsetky gundamy modre a hotovo! :D

Takze po modrej, ktora ma takto velmi potesila, som sa pustil do zvysnych dielov, na ktore som mal pripraveny klasicky "inner frame" gun metal finish. No a ake su teda moje pozorovania zo striekania tejto farby? Taktiez vyborne! Farba suprovo kryje (teraz neviem ci ne nahodou lepsie ako modra) a to je hlavne! Jedina kvazi nevyhoda je v tom, ze pri mojom striekani "na sucho" neni jasne, ze ci dalsia vrstva nejak zlepsila kvalitu nastreku alebo nie, lebo jak som povedal, uz od 2. vrstvy dalsie nemaju moc viditelny efekt a akoby nepridavaju na krase. To ale nemusi byt zle (tym padom je s tym menej roboty), ale po skusenostiach z bielu, zltou a cervenou som proste bol pripraveny striekat tych mojich 1000 vrstiev a ked mi to zrazu zacalo fungovat uz po dvoch, tak som bol sice velmi rad, ale teda fakt uplne prekvapeny. No a potom, pre mna uplna ze novinka: na konci som musel cely kalisok modrej/gun metal vylievat do kosa, lebo som z neho spotreboval snad iba milimeter. O daco takom si pri bielej mozem nechat iba snivat, hehe :) Toz toto si isto zapamatam a nabuduce si toho pripravim menej aby som nemusel vylievat.

IMG_1011.JPG

PS.: sory za tie moje dlhe "romany" (ja som tak trochu grafoman), toz snad si to ale aspon dakto cele precita, ci ne? :)

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 02 dub 2012, 13:17

cervena a zlta vzdy zle kryju, vacsina inych odtienov, najma tmavsich kryje v pohode.
Mam vsak odpozorovane (a cez vikend aj osobne odskusane), ze bezne Tamiya farby su "mdle", malo vyrazne. Ked si pozries cervenu alebo modru, tak su take nejake nevyrazne... Sledujem, ze "gundamisti" bezne pouzivaju Gundam Colors alebo Gaia, ktore su vyraznejsie a na pohlad putavejsie (sam to neviem dobre pomenovat, tak si pomaham figurkarskym slovnikom - komixove farby).
Po vikende mam Z'Goka v zelenej farbe, chcel som taku vyraznejsiu zelenu, ale nejak sa moc nezadarilo... vraj "military touch" :?

Inak, radsej viac fot ako pis, z tej jednej fotky, kde su diely "na jezka" je vidiet holy prd....
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno