Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia S-199 Hobbycraft 1/48

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 476 • Stránka 19 z 32 • 1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 32
  • Odpovědět s citací

Re: Avia S-199 Hobbycraft 1/48

Příspěvekod Martin Janoušek » 05 bře 2012, 13:01

Černý Hugo píše:Ahoj,
pro Martina Janouška: díky za postřehy, takto jsem si to představoval. Konstruktivní názor. S tou vrtulí a kuželem zkusím něco udělat ( odlitek AML ) a ta kola přeříznu a zůžím. Neměl jsem tušení, že byly použity pneumatiky z Bf-109F :shock: . Pokud by se to nepovedlo, tak na kola z eFka vsadím disky z Géčka. To by si též zasloužilo zaformování u AML, tento derivát (kombinace disku G a pneumatiky F) se také, pokud vím, v žádné stavebnici nevyskytuje.

Není zač, pokud je to kuprospěchu. :-D Vrtuli od AML neznám, neviděl jsem, netuším jaká je. Nemají eFková kola i menší průměr?
Černý Hugo píše:A jak na vás působí tvar těch krytů kanónů - stále je čas na změnu (tedy pokud mě neraní mrtvice :grin: :lol: ). Ty hlavně jsou zasazeny rovně, díky zkreslení objektivu to vypadá, že šilhají na stranu.

Na kanony nemám co říct, protože je nemám vůbec nakoukané. :-D
Černý Hugo píše: Ale čekat na Eduardí stavebnici by mohlo připomínat čekání na Godota.
Škoda, že mě v práci na Mezkovi zdržuje zaměstnání :lol: , už bych se na něj vrhl.

Mám stejný pocit, že Eduardů to bude ještě na hooodně dlouho, když vezmu, kdy chtějí vydat už ohlášené novinky...
Taky mě zaměstnání zdržuje od modelů... :grin: Někdy hrozně :grin:
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 05 bře 2012, 13:04

S těmi pneumatikami bych byl opatrný, to asi těžko bylo z eFka... :-k
Stejně tak s vrtulemi, jednak kde by se u nás vzaly vrtule na Ta-152 a jednak by to mělo být z He-111 (když porovnáte fota, sedí to, včetně kuželů).
Přílohy
6067932292_2fe6bd7362_o.jpg
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 05 bře 2012, 14:12

Mne sa tiez zda ze by ta vrtula mala byt z He-111. Ale kludne by mohla byt aj z Ta,v letove alebo Avii bolo aj vrtularske oddelenie,takze nic nieje nemozne. :-D
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 05 bře 2012, 15:00

Vrtuli pro AML jsem dělal já. Zde je: http://www.aml.cz/en/AA4827-1.html

Podle mne vrtule pro S-199 vznikla zkrácením listů (zmenšením průměru) z VS-11 pro He-111. Pro S-199 převzali vrtulový kužel z He-111, takže má Martin Janoušek pravdu v tom, že je kužel ze stavebnice Houbycraf paskvil. Taková bambulka místo špičky. :)

Hugo, proč vlastně vymýšlíš vrtuli z Fw-190, když máš set od AML? Že by se mi tvar listů nepovedl? :-k
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 05 bře 2012, 18:07

Zdar soudruhu komisaři!
Vojín Hugo při provádění úprav na modelu Avie S-199! Dovolte mi promluvit! Vaše obavy o tvarovou přesnost vámi vyrobené vrtule jsou naprosto liché. Vrtule je výborná, koupil jsem si tři. Nicméně tuto vrtuli jsem měl připravenou a vzhledem k tomu, že další Hobbycraft už asi stavět nebudu, tak jsem chtěl použít tuto mírně odlišnou na Hobbycraft a ty tři zbylé na Bf-109G od UM, ze které vzniknou ostatní Mezky. Abych zachoval řády požadovanou uniformitu. Tak je to správné, tak to má být. Soudruhu komisaři, dovolte mi odejít!

Tož asi tak :grin: :lol: . Teď ležím v podkladech a studuji ta kola. Asi to dopadne tak, že přeříznu a zůžím ta stávající, zatmelím vzorek a bude to přesně ono. Ale stále mi vrtá hlavou, kde by se tady vzaly pneumatiky na eFka. Ale nechci to zpochybňovat, protože to nevím a tak nemohu nic kategoricky popírat. Ale do této chvíle jsem si myslel, že byla používána kola z Géček a Káček. A tu vrtuli si asi koupím další do foroty, proč vysekávat stezku v buši, kde ti už vyklestili dálnici :lol: .
Ale mám radost, že se rozjela diskuse a nenechali jste mě v tom. Díky přátelé.
Je lepší být překvapený pesimista než překvapenější optimista!
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod moloko » 05 bře 2012, 18:31

Takže jaký bude výsledek co se týká koleček.....?

Už jsem v té stavebnici za 1500 :grin:
http://www.veselylepic.cz
Martin "moloko" Mígl
moloko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 05 bře 2012, 23:53

Ahoj Moloko,
asi mám pro tebe špatnou zprávu - k těm 1500Kč budeš muset přihodit nějakých 70Kč až 90 Kč na odlévaná kola. Jsem nas...ný jak brigadýr. Disky v Hobbycraftu jsou tvarově dobré a na fotkách jsem dohledal, že na Mezkách byly použity oba nabízené typy disků. Tož jsem obrousil ty široké pneumatiky, skončil jsem s tím před 20 minutama. Dal jsem kontrolní nástřik černým sprejem a ten mi vytáhl vlasové propadliny v diskách, způsobené zřejmě množstvím hmoty. Je to na obou typech kol a tak drobné, že jsem si toho před tím nevšiml. :cry: Možná jiná stavebnice na tom bude lépe, nicméně já mám smůlu. :cry: :cry: . Zítr to nafotím a dám sem foto. Přitom by to byly tak pěkné disky, uááá, co jsem spáchal v minulém životě ](*,) #-o . Jdu spát, mrtvolné mdloby mi přinesou útěchu. :grin: :lol: .

PS: to jsi si nechal tu stavebnici za těch 1500 osobně posvětit vrchním rabínem? Mě vyšla stavebnice na 250Kč, interiérový set na 300, kabina od Rob Taurus cirka 30Kč a potom krev, pot a slzy + rok života :grin: A teď budu shánět odlévaná kola búúúúúáá :cry: .

Tož zatím
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 06 bře 2012, 12:01

Tady jsou ty slíbené fotky. Škrábanců na pneumatikách si zatím nevšímejte, jednalo se jen o kontrolní nástřik. Sklon kol budu řešit dle výrobního čísla té konkrétní mašiny. 3ířka pneumatik je podle mne již ucházející, ale asi to stejně bude celé na vyhození kvůli diskům. No nic, někdo musí vyšlapávat ty temné stezky :grin: .
Přílohy
P1150251.JPG
P1150247.JPG
P1150246.JPG
P1150245.JPG
P1150244.JPG
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 06 bře 2012, 16:12

Hugo tak som rozmyslal ze by som sa aj ja pustil do Mezka,ale ktoru Bf zobrat za zaklad. Mam ten Aires s motorom,kryty su tam celkom pekne,ale na aky model to najlepsie pouzit? Co ty na to ako odbornik? Este otazocku..AML robi len vrtulu alebo aj kuzel?Prave dokoncujem He-111 , tak ci si mam pre istotu kuzel zaformovat.... :)
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 06 bře 2012, 20:59

Ahoj Harvy,
tedy nevím, zda se mohu považovat za odborníka na Mezky, to asi ne, ale zkusím ti poradit, z čeho to zbastlíme s Homerem. Chceme zkusit vzít stavebnici ukrajinské (nebo ruské) firmy UM kvůli vysokému ocasu a štíhlému trupu, na který zřejmě bude pasovat kabina od Rob Taurus (ať již bublina určená původně na Hobbycraft - bude třeba dopasovat, ale to jsem ještě nezkoušel), případně přímo na UM stavebnici určená kabina Erla - ta pasuje jak pr..el na hrnec, neb je přímo na tuto stavebnici. Vrtulový kužel a listy nám dělá AML, boule s výstupky pro motorové lože též. Co chybí jsou zatím dlouhé boule na křídla (sice na obrázku G-14 od UM jsou namalované, ale ve stavebnici jsou zřejmě (viděl jsem jen výlisky na internetu) zase jen totožné rámečky s malými boulemi na křídle) a malé oválné boule na spodku motoru kryjící přední hranu válců. Ale třeba se nad námi někdo od AML smiluje. Prosím, prosím [-o< [-o< [-o< . UM dělá asi tři přebaly této stavebnice (a moc bych za to nedal že původ je u eFka od ICM), ale nejlepší volba mi připadá finská krabičková verze, která obsahuje i kompletní podvěšenou výzbroj, jinak prodávanou samostatně. Já sám mám doma tu původní "holou" variantu, obsahující z podvěsů jen kanóny a nádrž.
Jinak úplně všechny potřebné díly obsahuje stavebnice Bf-109G/K od Fujimy (nové formy), ale ta má trochu nafouklý trup v oblasti hřbetu (ale zase je tím dost podobná původnímu Hobbycraftu), zde by stačila pouze vrtule od AML a kabina bublina od RobTaurus.
A v neposlední řadě bych úplně nezavrhoval Bf-109F od stařičkého Airfixu, který je tvarově velice přesný, má kulaté podvozkové šachty a dost hutný, dobře opracovatelný plast. Já sám jsem z něj před 25 lety vystrouhal Géčka, protože mi připadlo, že z tehdy přítomných Géček na trhu (stará Fujimy, Otaki) žádné nevystihuje přesně žádané tvary.Připojené fotky berte s rezervou, bylo to kompletně naštětcováno a přeci jenom od té doby nám v Labi trochu vody proteklo :lol: .
A na závěr si nechávám Hasegawy. Jejich G-14 ale nemá vysoké kormidlo a ani dlouhé boule na křídlo, takže tam platí zřejmě to samé co u UM + někde schrasti vysoké kormidlo. Snad to bude jasnější z připojených fotek. Jinak já jsem si dal dnes oraz, neb jsem musel zastoupit svou ubohou nemocnou ženu v domácnosti (a upřímně řečeno, po tom včerejšku se mi ani moc nechtělo :grin: ).
Přílohy
P1150269.JPG
P1150258.JPG
P1150259.JPG
P1150253.JPG
P1150254.JPG
P1150257.JPG
P1150260.JPG
P1150265.JPG
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 07 bře 2012, 06:53

Takze teraz sa musim vrhnut na zhananie Bf od UM a k tomu pre istotu aj Airfix.No co uz. Som zvedavy ako tam sadne ten set od Airesu. Musim to uz ale rychlo zacat.Dedo stale viac rype,po tej Mig-19 na ktorej koncil by chcel este aj Mezka na ktorom zacinal. :D Zevraj by sa toho rad dozil!!! Sopliak jeden 85rocny.... :grin: :grin: :grin:
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 07 bře 2012, 08:22

harvy5 píše:Takze teraz sa musim vrhnut na zhananie Bf od UM a k tomu pre istotu aj Airfix.No co uz. Som zvedavy ako tam sadne ten set od Airesu. Musim to uz ale rychlo zacat.Dedo stale viac rype,po tej Mig-19 na ktorej koncil by chcel este aj Mezka na ktorom zacinal. :D Zevraj by sa toho rad dozil!!! Sopliak jeden 85rocny.... :grin: :grin: :grin:

Tak to bys tu mohl hodit nějaké jeho vzpomínky nebo foto, ne? :P

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 07 bře 2012, 11:16

VojtaH no par dobrych prihod rozpraval,ale fotiek moc nema.Dost ho to vzalo ked ho v 69 uzemnili a len navodciho z neho spravili..... :grin: Co viem tak odvtedy az doteraz bol na letisku len raz,v 93r v Piestanoch na mojej prisahe.... :D
Ale MiG-19S 2018 co som mu k 80-ke robil ma na cestnom mieste,zene normalne sklo zo sekretaru vyhodil!!! :grin: :grin: :grin:
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 07 bře 2012, 11:19

harvy5 píše:VojtaH no par dobrych prihod rozpraval,ale fotiek moc nema.Dost ho to vzalo ked ho v 69 uzemnili a len navodciho z neho spravili..... :grin: Co viem tak odvtedy az doteraz bol na letisku len raz,v 93r v Piestanoch na mojej prisahe.... :D
Ale MiG-19S 2018 co som mu k 80-ke robil ma na cestnom mieste,zene normalne sklo zo sekretaru vyhodil!!! :grin: :grin: :grin:

To je správný přístup :lol:
Tak ty příhody dej někdy dokopy, myslím že je nás víc, co by si to rádo přečetlo :wink:

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 07 bře 2012, 12:50

Ahoj Harvy,
já bych o ty příhody a fotky taky moc stál, flígrů, kteří honili po obloze ještě Mezky už moc není. Pozdravuj dědu a vyřiď mu, že mu přeji mnoho zdraví a pohody, je frajer. [-o<
Měl bych jeden technický dotaz a to, zda by si děda vzpoměl, s jakými typy podvěšené výzbroje ty mašiny u pluku létaly. Četl jsem o tom, že se provádělo standartně cvičné bombardování cementovými pumami, ale například nikdy jsem neviděl fotku jednomístného Mezka s podvěšenou 300l přídavnou nádrží. Pokud by děda potvrdil, že ji alespoň jednou pod mašinou měl, není důvod ji tam nešoupnout (a hezky v německé šedomodré s německými popiskami :P ). Taky by určitě spoustu lidí zajímalo, zda se v těch letech na Mezkách objevily nějaké nápisy či malůvky (viz populární Diana).
Ve Vojenském historickém archivu v Trnavě bude určitě uložen kmenový list tvého dědy, z něj by jsi mohl načerpat spoustu informací, které by mohly pomoci při vzpomínání (kmenový list mého dědy je tam bohužel taky, protože zelené mozky při dělení státu nerozdělily kmenové listy podle místa narození, ale podle jednotlivých ročníků :cry: ).
Měj se fajn, a´t se ti práce na S-199 daří a jsem zvědav na případné vzpomínky (ve foto se ani neodvažuji doufat).
Černý Hugo

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 476 • Stránka 19 z 32 • 1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 32

Zpět na Rozestavěno