Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia S-199 Hobbycraft 1/48

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 476 • Stránka 18 z 32 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 32
  • Odpovědět s citací

Re: Avia S-199 Hobbycraft 1/48

Příspěvekod Černý Hugo » 26 úno 2012, 21:18

Ahoj přátelé,
Avia není mrtvá a já taky ne :lol: , i když to při mé rychlosti stavby tak vypadá. O víkendu jsem si upravil ostruhové kolečko, to uchycení ze stavebnice má špatný úhel a tvar taky nic moc. Vidlici jsem v přední části natmelil, celkově ztenčil a vyvrtal do ní uchycení pod jiným úhlem. Více snad obrázky. Teď se realizuji v krytech 20mm podkřídelních kanonů. Je třeba je trochu uprostřed rozšířit a upravit vyhazování prázdných nábojnic. A zde je kámen úrazu. Na fotkách, které mám k dispozici, je vidět pouze kryt pod pravým křídlem a ten má vyhazování nábojnic na vnitřní straně krytu (směrem k podvozkové šachtě). Výkresy jsou nerozhodné, některé mají vyhazování symetricky vždy na levou stranu po směru letu, některé mají na levém křídle toto otočené vpravo, takže oba kanony vyhazují nábojnice směrem k podvozku. A teď babo raď :( . Zatím zpracovávám variantu vyhazování směrem k podvozku. Fotky, které mám k dispozici zachycují kanon na levém křídle vždy ve stínu, takže není možné rozhodnout, na které straně jsou otvory pro vyhazování nábojnic. Až to doleptám, tak je potřeba udělat vytvarovat přechodový plech mezi krytem a spodkem křídla. Potom hlavně a koženou manžetu k průchodu hlavně skrz kryt a budu to moci nalepit. Ale nezlobil bych se, kdyby to někdo na další Avie udělal lépe a odléval :lol: :grin: (no nic, je to hlas volající na poušti - kdo by si to koupil, když není ani nikdo, kdo by se ke mě přidal ve stavbě :( , jsem tak sám :cry: :cry: :cry: ). Člověk by nevěřil, jak mu bude chybět takové individum, které je schopné plácat do interiéru S-199 šedozelenou. No, nic, jak řekl klasik - vůdčí postavení je vždy o samotě a ostychu se přiblížit géniovi :grin: :lol: .
Přílohy
upravené ostruhové kolo.JPG
ostruhové kolo bez úprav.JPG
kryty 20mm kanonů.JPG
Je lepší být překvapený pesimista než překvapenější optimista!
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 29 úno 2012, 08:59

Ostruhové kolečko,kryty kanonů parádní =D> ale už to sbouchej dohromady,Možná někdo ,možná brzo, s-199 1:48 vyhodí na trh a co pak s boubelkou? :grin: Slep to , dones k nám a nastříkámeto [-X Ostruha je fakt dobrá. :-D
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 29 úno 2012, 09:10

Už jsem nějak zapomněl, kterou vlatně budeš dělat...vysoká ostruha, bombový závěsník, moh bys dělat D.108.
To bys ale musel přidělat chladič pod přídí.
Btw. ad kola - zatím jsem neviděl foto, kde by byl Sakin s koly s dezénem, ale to je jen detail.
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 02 bře 2012, 16:18

Ahoj,
budu dělat samozřejmě čs. mašinu a zřejmě na 95% GY-31 od 3.leteckého pluku z Brna - Slatiny, neb jsem sloužil základní službu hned vedle v Tuřanech a tak mě se Slatinou pojí mnoho něžných vzpomínek. Když jsme nacvičovali na Slatině slavnostní pochod před přísahou a z tribuny hřměla nějaká "guma" do reproduktoru "Vojáci, budete tady mít rodiče, 2 tísíce lidí na vás bude koukat, 3 tisíce očí .... " tak jsem věděl, že mě čekají nezapomenutelné dva roky :grin: , protože tady se nezdržují drobnými detaily a v počtech jsou velkorysí :lol: . Dekály na tu GY-31 dělá ve výborné kvalitě AML (AMLC8010) a na aršíku jsou i popisky, takže nemusím nic shánět mimo. Mašina má podvěšené kanóny, takže to nebude "holátko" jako původně zvažovaný Mezek s hradecké Akademie (ale ten měl zase dvojbarevný kužel - asi na něj dojde příště). Těch 5% si nechávám, kdyby se objevil nějaký Mezek s nechutně velikým "nose-artem" :grin: . Až budu dělat Izraelce, tak to určitě bude D.108, protože má chladič a ne výměník a tu vysokou ostruhu. A podle fotky v časopise Ciel Guerre č.17 z roku 2009 (str.44) to vypadá, že by mohla mít i jinak zbarvený spodek přídě (rozhodně má jiný odstín, například by se mohlo jednat o žlutou, ale také třeba jen o čerstvý nátěr po opravě). Ale zrovna tato fotka jako snad jediná ukazuje foto pouzdra na 20mm kanón pod levým křídlem z levé (venkovní) strany a je vidět absenci otvorů na vypadávání nábojnic. To znamená, že oba kanóny vyhazovaly náboje dovnitř směrem k podvozkovým nohám. Takže díky za poznámku, pomohlo to.
Teď se snažím o symetrii těch krytů a přesné umístění na panelu. Výkresy se liší (jak jinak, že :twisted: ), a tak se snažím o konfrontaci s dobovými fotkami. Zřejmě by měl kryt končit s hranou podlouhlého panelu. Více než popis snad řeknou fotky. Kryty z Hobycraftu bylo nutno podélně rozšířit (byly moc štíhlé) a na druhou stranu zase trochu zkrátit, aby se vešly do panelu. A ktomu se bude muset dopasovat zakřivení podle spodní plochy křídla - je to chuťovka. :? Ale už se to začíná rýsovat. Až to dopasuji, tak musím narýt otvírání a vyrobit z plastikové nitě pianový závěs. Dobrá zpráva (pro mě určitě) je, že kontrolní nástřik spreje na auta odstínu "Jarní topol" zcela splňuje mé představy o šedozelené barvě na čs.Mezkách.
A kdo se přidá - než nám Mezka udělá Eduard ](*,) ? Ale troufám si tvrdit, že než ho Edíci vydají, tak já i při svém tempu stihnu ještě jednoho! A možná by se dalo s úspěchem tvrdit, že ty své Mezky mezitím dokončí i Houmí se Shindym :grin: ;-I :tongue:
Přílohy
P1150216.JPG
P1150215.JPG
P1150214.JPG
P1150213.JPG
P1150212.JPG
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimeji » 02 bře 2012, 22:40

Hugo jede! =D>
A pač nejsem masochista, tak se přidám až s případným Edím výtvorem. Takovouto sochařinu nezvládám.
Jirka Klimek
Na mé výtvory pište, co vidíte a já uvidím, jak se s tím vypořádám, ale určitě bez záště a osobních impertinencí.
hotový a nevyfocený Razorback
Boj s Hindem-DOBOJOVÁNO
klimeji

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 04 bře 2012, 12:40

Ahoj přátelé,
zdravím živé i mrtvé (budiž vám země lehká, bývalí kamarádi Houmí a Shindy :flower: :cry: - byli jste kořením mého života - tedy někdy pěkně vostrým :grin: ) . Do půl třetí do rána jsem se pral s pouzdry na kanóny, ale snad to už je finále. Několikrát jsem předělával linky - podařilo se mi to narýt šikmo, pak jsem vyvrtal šišaté otvory na hlavně atd. Když mi schlo vteřinové lepidlo, řádil jsem v tanku ( WoT ) a když mi hořel tank, tak jsem se rád vracel k pouzdrům. Mezitím jsem si začal připravovat vrtuli. Nemám moc času, letím pro rodinu na nádraží, takže sem jen naházím foto a sdělte mi své dojmy. Neděste se geometrie, je to stále jen nasucho poskládané a kanóny jsou na spodním křídle jen položené. Spíš mi jde v tuto chvíli o celkové vyznění a vzájemné proporce. Ten Mezek není opravdu jednoduchý. Kryty kanónů dostanou ještě jednu krytku na bok a kožené manžety z tmelu. Ta špína ve spárách je jen pro zvýraznění, abych viděl šířku spár a jak jsou rovné. A už teď vidím (pod tím zvětšením, že bude nutno ještě leštit :cry: :agrh: .
Tož zatím.
Přílohy
P1150235.JPG
P1150234.JPG
P1150233.JPG
P1150232.JPG
P1150231.JPG
P1150229.JPG
P1150227.JPG
P1150226.JPG
P1150223.JPG
P1150219.JPG
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 04 bře 2012, 12:41

A pro srovnání ta dvě pouzdra vedle sebe
Přílohy
P1150238.JPG
P1150237.JPG
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod moloko » 04 bře 2012, 13:04

Může sem někdo z "masakrů" hodit jakýkoliv výkres z kterého se dá tak nějak vycházet ?
http://www.veselylepic.cz
Martin "moloko" Mígl
moloko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 04 bře 2012, 16:39

Ak by sa tu este vyskytol nejaky masochysta,mam jedneho Mezka od Hobbycraftu volneho aj s Airesom. Bohuzial som ho uz zacal a tak je zlepeny trup a odrezany motor.
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 04 bře 2012, 19:22

Harvy 5, pokud máš ten set od Airesu, tak jsi v podstatě za vodou. Pryč bych to nedával. A pro případné zájemce, z Hobbycraftu vzít kola, dlouhé kryty boulí na křídle, kabinu , podvozkové nohy + set Aires a můžete znásilnit v podstatě jakoukoli Bf-109 F až G-14 (vyjma G-10) do podoby Mezka. K tomu dopomáhej Bůh a sety od AML (vrtule, kryty závěrů zbraní a obtisky). Amen :lol: :grin:

Moloko,
zaručeně správný výkres jsem neviděl. V podstatě kombinuji porovnáváním různých výkresů s dostupnými fotografiemi a partiemi modelů různých "stodevítek" verzí F-G. Třeba na podvěšené kanony se mi zdá výkres ing.Vavřiny (viz výše o pár příspěvků) celkem použitelný, až na chybějící kruhovou krytku vedle krytu (a v zadní části krytu jsem rádius zakřivení udělal trochu více). Ale už se mi tento výkres nelíbí v jiných partiích, např přídě. Zatím nejlepší dobové materiály byly uveřejněny v časopise Classic Warbirds č.9 nakladatelství Ventura Publication. Článek psal pan Jaromír Štěpán (časopis Zlínek) a je doprovázen spoustou krásně čitelných fotek. Tedy spoustou - na Mezka spoustou, jinak bych si jich dovedl představit i víc.

A pro ostatní, docela bych ocenil hodnocení, jak na vás působí ta vrtule. Podle fotek by to snad bylo berné, ale koukám na ty Mezky už tak dlouho, že bych mohl začít žít ve světě vlastních představ a bludů. Ale to neznamená, že akceptuji šedozelenou v interiéru [-X . I když tu prosazoval pouze heretik ze Zálabí a ten se nakonec dal na pokání a teď si ztlouká rakev ( viz viewtopic.php?f=71&t=63080&start=45 ) , protože pochopil, že s tímto názorem skvrní svou pouhou přítomností tvář matičky země :grin: .
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 04 bře 2012, 23:36

P1150227.JPG

Já se omlouvám, ale napíšu to upřímně. Ta vrtule není úplně ono. Je moc špičatá na konci, chybí ji takový ten "lízátkový" tvar. Pak se velmi nelíbí kužel, který je zase naopak málo špičatý. Když to má být "brus", tak se vším všudy.
Další věc, která se mi nelíbí podstatně víc než vrtule a kužel je ale rozměr gum hlavního podvozku. Vždyť naše avie měly gumy z eFka a ne ty široké z Géčka. Jen díky menším gumám se mohly vejít po změně úhlu osy do prostoru géčkových (větších) kol. A navíc ten vzorek, to taky naše mezky neměly.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 05 bře 2012, 09:44

S gumama a kuželem máš pravdu,ale u vrtule záleží na úhlu pohledu :-k zdá se celkem dobrá.
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 05 bře 2012, 11:40

Avie měla vrtuli z Ta152. A ta je jiná než FW190.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 05 bře 2012, 12:07

Ahoj,
pro Martina Janouška: díky za postřehy, takto jsem si to představoval. Konstruktivní názor. S tou vrtulí a kuželem zkusím něco udělat ( odlitek AML ) a ta kola přeříznu a zůžím. Neměl jsem tušení, že byly použity pneumatiky z Bf-109F :shock: . Pokud by se to nepovedlo, tak na kola z eFka vsadím disky z Géčka. To by si též zasloužilo zaformování u AML, tento derivát (kombinace disku G a pneumatiky F) se také, pokud vím, v žádné stavebnici nevyskytuje. A jak na vás působí tvar těch krytů kanónů - stále je čas na změnu (tedy pokud mě neraní mrtvice :grin: :lol: ). Ty hlavně jsou zasazeny rovně, díky zkreslení objektivu to vypadá, že šilhají na stranu.

Každopádně snad toto vlákno bude určitým vodítkem pro další lidi, kteří si budou chtít postavit Mezka. Tedy, pokud je svou hrůzou neodradím :twisted: :? :-D , zatím to tak skoro vypadá. Ale čekat na Eduardí stavebnici by mohlo připomínat čekání na Godota. Ale rád bych se spletl.

Škoda, že mě v práci na Mezkovi zdržuje zaměstnání :lol: , už bych se na něj vrhl.

A nevíte někdo, jak to vypadá s druhým dílem monografie na Mezka od M.Irry, který má vyjít v nakladatelství JAKAB ? Ten by zatraceně bodnul :P .
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Discus pilot » 05 bře 2012, 12:48

Martin Janoušek píše:Avie měla vrtuli z Ta152. A ta je jiná než FW190.

Tak to som ani netušil,som myslel,že z He-111.. Ale keď je to tak ako píšeš,tak D-13 a 152H mali vrtule rovnaké,takže tu je vidieť ten rozdiel
Přílohy
blades_Dora.jpg
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Discus pilot

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 476 • Stránka 18 z 32 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 32

Zpět na Rozestavěno