Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Hansa Brandenburg D.I

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Hansa Brandenburg D.I

Příspěvekod Ondrous » 04 úno 2012, 16:52

Zdravím,

můžete mi prosím poradit ohledně zbarvení Brandenburgu D.I 28.65?

Pokud vím, sloužil u Flik 41J a střídali se na něm Godwin Brumowski a Frank Linke-Crawford (a ještě jeden další pilot, na jehož jméno si nemůžu vzpomenout).

Doteď jsem žil s tím, že vypadal takhle:
D.I 28.65 a.jpg

Nicméně dnes jsem našel tenhle obrázek:

D.I 28.65.jpg
D.I 28.65.jpg (9.93 KiB) Zobrazeno 1616 krát

Podle červeného čumáku a žlutočerných kol se zdá, že by to měl být osobní marking G. Brumowského (že by si ho po nějaké době přemaloval podle svého gusta?). Nemáte někdo fotku tohoto stroje?

Pokud by vložené obrázky nějak odporovaly pravidlům fóra, omlouvám se a prosím admina o vymazání.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Re: Hansa Brandenburg D.I

Příspěvekod zdesko » 12 úno 2012, 02:28

Na letounu 28.65 létali u Flik 41J piloti.: G.Brumowski, F. Linke-Crawford a Heinrich Mayrbäurl. Ten na ní 20.8.1917 dosáhl svůj první sestřel a 23.8.1917 svůj druhý sestřel. Nedávno jsem našel i údaj, že na ní létal i Stabsfeldwebel Josef Novák. Ale to nevím, zda je pravda.. :-k Určitě ale létal na 28.33 u Flik 12. Každopádně na dvou fotkách, které mám je opravdu zachycená s tmavě (červeně ?) natřeným čumákem. Na těchto fotkách je po lehké havárii (složily se pod ní podvozkové vzpěry), ale je bez výzbroje a kola má bez potahu..!! Fotky nejsou nijak blíže popsané a domnívám se, že takto vyfocená sloužila už jako cvičná.. :-k U Flik 41J měla létat od července 1917 do září 1917. Teď jsem ještě prošel další obrázky "KáDéček" a co se týká tmavých (červených ?) nosů, tak například 28.02 na které létal F. Linke-Crawford u Flik 12 (březen 1917-únor 1918) měla červený nosový plech. Další jeho stroj 28.69 na kterém v srpnu 1917 (u Flik 41J) dosáhl 9 potvrzených a 6 nepotvrzených sestřelů je na jedné fotce zachycen také s "tmavým" čumákem. Rozsah zbarvení ale nelze stopro určit protože letoun je zabrán z dálky a zepředu. Kromě toho měl tento letoun i kamuflovaná křídla. Ještě mám fotku stroje, který je na ní popsán jako 28.37 (na kterém létal Josef Kiss). Předek je natřený shodně jako 28.65 na barevné kresbě. Problém je v tom, že skutečný Kissův stroj 28.37 byl vyzbrojený synchronizovaným kulometem a letoun na fotce má standartní výzbroj. Tedy kulomet v rakvičce na horním křídle. Je tedy možné, že to není 28.37 (protože ten dostal barevné doplňky až u Flik 24-černý nátěr kol a vzpěr), ale že jde o stroj 28.65. Kola má tento letoun zbarvená stejně jako ten na barevné rekonstrukci. Ještě poznámka k barevné kresbě stroje 28.65. Ten chybějící plech na levé části kapoty se na fotkách havarovaného stroje jeví, jako nenatřený.. :arrow:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 18 úno 2012, 10:10

Díky moc za vyčerpávající odpověď, Zdesko! =D>
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 06 bře 2012, 22:42

..tak jsem našel fotku jak vypadala 28.65 u Flik 41J. Jak vidíš, je barevně netknutá, ale podle tmavých kol by se dalo usuzovat, že jsou v barvách Fl 41J..tedy žluto černá. Jak vidíš letoun má na kulometné rakvičce i praporek. Stejný má i letoun napravo od 28.65 (odřízl jsem ho, pro informaci byl to stroj se svastikou na trupu...tedy 28.64)..ale ten praporek měl docela prozaický význam. Zbrojíři tak označili letoun, který je již plně vyzbrojen a tudíž připravený pro boj.
Přílohy
H-B KD serie 28-65_Flik 41J-a01.jpg
zdesko

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse