Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

stolní lupa

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: stolní lupa

Příspěvekod jotus » 31 led 2011, 20:16

Ma niekto túto lupu http://www.modelshop.sk/Shop/Goods/pop1 ... goods=4026 je dobrá ,neskresľuje ?? Alebo ísť do lepšej-čiže drehšej ?? :?
jotus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TANA80 » 11 úno 2011, 18:02

Tak to by sa zišlo aj mne !! :-k Nejako slepnem :D Len či to fakt nezkresluje ,na tej deliacej priečke, čo je na sklíčku :-k
Raz na to prídem!!!Ale neviem v ktorom živote :)
TANA80

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Kohoutek » 11 úno 2011, 22:04

Trochu chlubítko. Dělal jsem v jednom zlatnictví podhledy a toto vyhazovali. Palec zvětší na velikost dlaně. Made in GDR.
Přílohy
P2110020.JPG
P2110018.JPG
Jiří Kohoutek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 12 úno 2011, 10:22

jotus píše:Ma niekto túto lupu http://www.modelshop.sk/Shop/Goods/pop1 ... goods=4026 je dobrá ,neskresľuje ?? Alebo ísť do lepšej-čiže drehšej ?? :?

mam doma a spokojnost ;-I
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Orfano » 24 led 2012, 22:21

Digis píše:Napřed jsem jen z nouze koupil stolní lupu za cca 80,- v obchdu pro elektroniky se dvěma držátky na součástky. Po chvíli jsem však zjistil, že děla něco z jedním okem zavřeným je naprd a začal se divat po lupách čelových. V optikách se prodávají okolo 1500,- a výše a to se mi zatím zdálo dost. Pak jsem úplně náhodou narazil na tuto čelovku za neuvěřitelných 319,-
lupa.jpg

- 4 výměnné čočky 1.2x (520-620mm)/ 1.8x (230-320mm)/ 2.5x (150-250mm)/ 3.5x (80-120mm) které se dají kombinovat, protože jsou nakšiltu dva držáky za sebou/
- nastavení lampy horizontálně 60°, vertikalně 25°
- napájeni 2x AAA1.5V

Lupa se prodává tady v tomto eshopu a pro brňáky, koupil jsem ji v elektronice u Jakuba, měli poslední, ale říkali, že není problém z těchto stránek cokoliv objednat.
http://www.tipa.eu/cz/produkt/06650015- ... m-mp-244l/

Dobrý den,

rád bych se zeptal zdali někdo neví kde sehnat tuto lupu z toho několik let starého příspěvku, odkaz do brněnského e-shopu je již bohužel mrtvý. Jde mi především o tu cenu (i kdyby byla dnes o 2-3 stovky vyšší).

Popřípadě bych rád oživil toto téma a rád bych se Vás zeptal co v dnešní době používáte a z čeho Vás i po dlouhém modelaření nebolí oči. Samozřejmě stále koukám po lupě od Tamiye, ale 2.100 Kč je pro mě nyní příliš vysoká částka :(

Hezký večer :oops:
Orfano

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Orfano » 25 led 2012, 07:47

Tak jsem ji našel, existuje dokonce ve dvou variantách, s normální malou žárovičkou a s dvěma LED. Objednal jsem si tu verzi s LED za 360 Kč na Aukru - http://aukro.cz/nahlavni-celenkova-lupa-4-cocky-2x-led-novinka-i2040542759.html
Snad splní má očekávání :)
Orfano

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Orfano » 29 led 2012, 11:47

Lupa mi přišla. Všem co by si jí chtěli koupit jednoznačně doporučuji NEkupovat. Zatím nechci uvádět detily proč, protože s prodejcem jednám o vrácení. Až to nějak dořeším tak Vám napíši víc, přišlo by mi nefér ji teď hanit dokud se k tomu prodejce nevyjádří, třeba dělám něco špatně já.

Hezký den a omlouvám se za 3 příspěvky v řadě.

PS: 1.000 Kč tomu kdo mi sežene tu lupu, kterou se zde chlubí pan Jiří Kohoutek :evil: :evil: :evil:
(ehm, tedy jako že bych za ní dal 1.000 Kč, ne jen za informaci :grin: )
Orfano

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Orfano » 07 úno 2012, 22:14

Lupa vrácena a peníze jsou zpět pod polštářem, nyní tedy udělám menší recenzi.

Stolní lupa Light Head Magnifying Glass
V České Republice prodávána pod názvem NÁHLAVNÍ ČELENKOVÁ LUPA, 4 čočky, 2x led
Hodnota - 360 - 980 Kč. (Opravdu takový rozdíl u naprosto totožného produktu).

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Základní charakteristika

Náhlavní čelenkové uchycení
    Vyměnitelné plastové čočky
    Stínítko
    2 LED diody
    Možnost používání současně s dioptrickými brýlemi

Balení
Celá sestava obsahuje:

1x Čelenkové uchycení se stínítkem
    4x Vyměnitelné plastové čočky
    1x Světýlko na kloubku s dvěma LED diodami
    2x AAA tužková baterie
    1x Krabička na úschovu dioptrických čoček
    1x Návod v anglickém jazyce

Vše přišlo v pevné kartonové krabici, avšak hned po prvním "potěžkání" člověk zjistí, že obsah krabice není pevně uchycený, respektive prostor krabice není ničím vystlán a tak se v něm něco samovolně pohybuje a naráží do ostatních předmětů. Uvnitř krabice je tenká plastová kulisa do které je zacvaknuta čelenka a boxík na čočky, boxík je však špatně uchycen a pohybuje se, 2 přiložené AAA tužkové baterie nejsou uchyceny vůbec.

Co se týče boxíku na čočky tak ten je velmi ošizený. Čočky se velice snadno zasunou do krabičky křivě, tedy tak, že nazapadají do postranních vodítek. Vystupují (tudíž se krabička nedá zavřít),úplně vypadávají z uchycení, naráží do čoček co jsou hned vedle a nakonec se zasekávají v pozici kdy jdou jen těžko vyndat aniž by člověk nesáhnul na jejich hlavní plochu. Špatné zandání do krabičky je vidět na této fotografii.

Problémy s krabičkou však nekončí, neméně otravný problém této krabičky je nepřesnost v místě zacvakávacího zobáčku. Jde o klasický princip kdy se má zobáček (na straně dvířek) zacvaknout o výstupek (na straně krabičky). Problém je však ve velikosti výstupku na krabičce, či snad nepřesnosti pantíků samotných dvířek, ustící v nemožnost zavření krabičky v 90% případů. Člověk intuitivně trochu přitlačí aby zobáček zapadnul, avšak tím si dopomůžeme tak maximálně k jeho ulomení, ač se to zdá jako prkotina, která ani nestojí za zmínku, divili byste se jak moc u toho člověk ztratí nerva. Zatlačení na horní kryt a tedy pomoc dvířkům totiž nepomáhá (i když stačí vážně jen 1 mm!), je nutné ještě zatlačit na černý plast a tím tak zmáčknout čočky uvnitř. Problém vyfocen zde:

Problém lze samozřejmě vyřešit opatrným zabroušením malého výstupku.

Čelenkové uchycení

Samotné čelenkové uchycení hodnotím asi nejlépe z celého zakoupeného setu, patent k regulaci délky pásku fungoval překvapivě nad má očekávání a byl bezproblémový, snadno ovladatelný i "poslepu" když máme lupu již na hlavě. Délka pásku je také vyhovující a lze natáhnout i pro ty z nás co mají pořádně velké krytky krku, zároveň jde upravit i pro malé hlavy (testováno na plyšovém medvědovi). Zde je vyfocen zmíněný patent

Úchytný pásek je však celý z plastu což přináší jedno menší úskalí, jeho hrany jsou od vyjmutí z forem ostré a tak máte po 5ti minutách práce pocit, že se Vám lupa snaží svojí vahou odříznout uši od hlavy. Obroušení pilníkem a následné např. omotání kousekm látky / gumy si s touto drobností lehce poradí.
Přední část, která se dotýká čela, je opatřena zvláštní šedou "plastogumou", která má zřejmě fungovat jako protiskluzová a zároveň čelo neotlačující vložka. Po krátkém vyzkoušení jsem s ní byl spokojený, ani jsem se na čele moc nezapotil.

Chyba však přichází v napojení čelenkového pásu a stínítka, které drží jak čočky tak světélko. Stínítko je k pásu připevněno pomocí pohyblivého čepu (šroubu) avšak i po několika točeních se mi nepodařilo stínítko zcela zafixovat aby nemělo tendenci sjíždět dolů (tedy před oči). Problém je zřejmě v tom, že matka na druhé straně (tedy doufám, že tam je) není dobře zafixována a tak se protáčí a jelikož je vše zastíněné šedou "plastogumou" - nevíme jak tomu je doopravdy. Problém vyfocen zde

Osvětlení a ne a ne a ne.. čočky budou až nakonec 8-[

Osvětlení tvarem připomína oko šneka, jde o malou plastovou kapku s kloubkem a dvěma LED diodamy uvnitř. Do strany se dá osvětlení natáčet zrhuba o 30° (ani nevím jestli to tak má být a pouze jsem neznásilňoval plast), směrem nahoru a dolu se pak dá naklánět skoro o 120°, jde sklopit skoro tak moc, že si začnete svítit do očí. Realita však je, že si ho jednou nastavíte a pak už s tím nehýbete, avšak možnost nastavení neurazí a určitě ji hodnotím kladně.

Osvětlení je napájeno dvěma tužkovými AAA články, které jsou uchyceny na spodní straně stínítka - boxík na baterie byl v pořádku, měl v sobě namalované vzory jak umístit baterie, baterie šly vložit tak akorát (ani ne lehce aby vypadly, ani ne těžce aby se přemáhal plast /plíšek), boxík se dal zároveň dobře zavřít a neotvíral se.
Vypínač osvětlení je umístěn na horní straně stínítka a pokud bych ho měl definovat jedním slovem tak.. hrůza. Při prvním použití se posuvný vypínač skoro nepohnul a nabyl jsem dojmu, že je něco špatně, trocha víc síly mu však pomohla a trochu se s ním dalo pohnout, celkově jde ovládání světla velmi ztuha, není jasně citelné "cvaknutí" kdy člověk přepíná a navíc je vypínač zapuštěný, tudíž jsem si na něm hned zlomil nehet. Mám ale pocit, že po troše "cviku" by se dala plastová kulisa ošoupat a vše by začalo být v pořádku, nepopírám však, že překlápěcí vypínač by byl mnohem lepší, protože nyní je ovládání osvětlení s lupou na hlavě velmi otravné a nehty ohrožující.
Nyní k samotnému osvětlení. Dvě LED diody mi přišly jako vhodný doplněk ke standardnímu osvětlení, avšak jejich "mířící schopnosti" velmi pokulhávají. Viz tento obrázek

Musíme mít však stále na paměti, že jde jen o dodatečné světlo, které mnoho z Vás ani nikdy nevyužije, tudíž jeho přesnost nemusíme řešit.

Čočky

Ale než se dostaneme k samotným čočkám tak se jen krátce pozastavím k jejich upevnění. Upevňují se na spodní straně stínítka stylem "zatlač a nech cvaknout" do dvou pantíků. Zde bych rád zdůraznil slovo "dvou", lze totiž mít připevněny dvě lupy najednou. Uchycování však hodnotím negativně, protože zacvakávací způsob dřív nebo později docvaká, tedy se ulomí, popřípadě se ošoupe a čočky tak začnou vypadávat. Možná si říkáte, že to nevadí, protože si tam jednou dátě čočku, respektive dvě a pak už na to nebudete šahat, ale v případě, že budete chtít lupu uklidit např. před zašpiněním barevným prachem, jakožto nežádoucího efektu při stříkání pistolí, tak veřte, že ještě rádi čočky vyndáte, uklidíte do pouzdra a vše ukryjete. Vedlejší a nežádoucí efekt dvou čočkami osazených pantíků je v tom, že stínítko začne bý přetížené a tím dojde k samovolnému sklopení celého stínítka - viz problém s nedotáhnutelnými šrouby. Další problém tohoto uchycení je v tom, že při rychlejším pohybu hlavou se vám druhá nepoužívaná čočka sklopí dolů a narazí přímo do aktivně používané čočky #-o Uchycení vyfoceno zde

No a teď už tedy k samotným čočkám. Na obalu a dokonce i v návodu je napsáno: Multiples: 1.2X, 1.8X, 2.5X,3.5X. V překladu to znamená, že čočky zvětšují 1.2X, 1.8X, 2.5X a 3.5X. Bohužel se nejedná o pravdu. Nevím kde vzniknul problém, zdali u překládání v čínské továrně, či snad zdali jde o záměr, ale tato čísla ve skutečnosti neindikují zvětšení, ale počet dioptrií. :shock: V čem je problém, počet dioptrií se nerovná počtu zvětšení a ve výsledku čočky nezvětšují jak by měly, ale podstatně méně. To byl zároveň hlavní důvod reklamace tohoto produktu. Zde Vám přiložím fotografie s figurkou, kterou dělá přítelkyně, vlevo je figurka bez lupy a v pravo s NEJsilnější lupou.

Bohužel až po zaplacení jsem zjistil, že jsem se nechal nachytat na údajně častý podvod při koupi lupy. Zde je pro zajímavost převodní tabulka mezi dioptriemi a zvětšením.

dioptrie: 3 zvětšení: 1,75
dioptrie: 4 zvětšení: 2
dioptrie: 5 zvětšení: 2,25
dioptrie: 6 zvětšení: 2,5
dioptrie: 7 zvětšení: 2,75
dioptrie: 8 zvětšení: 3
dioptrie: 10 zvětšení: 3,5
dioptrie: 12 zvětšení: 4
dioptrie: 14 zvětšení: 4,5
dioptrie: 16 zvětšení: 5

Z webu: http://www.deramax.cz/stolni-lupy-s-osvetlenim/t-132/

Pro mě osobně je rozdíl takřka nulový, jinak řečeno velmi daleko od mých představ. Nesmím zároveň opomenout, že obrázky na stranách balení lupy jsou zavádějící, jsou tam vyobrazeni lidé s těmito brýlemi pracující na něčem co je od jejich očí vzdáleno přes 30 cm. Po nasazení nejsilnějších čoček jsem musel mít danou figurku 8 cm před očima :shock: Já osobně (někdo z Vás to třeba dělá a jde o standard, který si já neuvědomuji) si neumím představit, že pracuji s pilníkem, respektive s 15 cm dlouhým štětcem na něčem co mám 8 cm před očima. S nejslabši čočkou jsem měl předmět 30 cm od očí (ideál) avšak zvětšení se jaksi ne a ne dostavit :roll:
Druhým velkým problémem (a zde nepopírám, že jde možná o standardní situaci a já tomu křivdím) je, že reálná "pracovní plocha", možná bych měl říct zorné pole vhodné k práci je u nejsilnější čočky pouze v rozsahu asi 30°. Pokusím se to popsat jinými slovy. představte si, že si monitor rozdělíte na 3 svislé pruhy, to co je mimo monitor nevidíte vůbec, to co je v prvním a třetím pruhu Vašeho monitoru vidíte rozmazaně, popřípadě dvakrát a pouze to co je ve druhém / prostředním pruhu vidíte tak jak byste si přáli. Něco takového jsem opravdu nečekal a nepříjemně mě to překvapilo, pokusil jsem se s tím třeba přečíst návod (tak jako babička na obalu krabice čte knížku), po 5ti vteřinách jsem skoro běžel objímat záchodovou mísu, prostě naprosto nečitelné a ihned se Vám začne motat šíša. Převedu do reálu, díváte se na model letadla ze shora a děláte kabinu, zatím vše v pořádku, jak Vám ale oči sklouznou na křídla tak se Vám bude zdát, že jste Alenka v říši psychotropních houbiček.

Celkové hodnocení

Balení - 60%
    Pouzdro na čočky - 20%
    Čelenkové uchycení - 80%
    Osvětlení - 60%
    Čočky - 10%
    Cena - 60%
Celkem - 48%

Klady
    Nízká cena
    Dobré uchycení na hlavě
Zápory
    Nízké zvětšení
    Plastové čočky náchylné na jakoukoliv modelářskou chemii
    Velmi malá kvalita provedení

Můj osobní verdikt: Tato lupa se nehodí na tvůrčí modelářství, je vhodná pouze na krátkodobé pozorování malých nehybných předmětů.

No a to je tak vše, pokud jste dočetli až dokonce tak Vám děkuji za pozornost.

PS: Stále platí má nabídka 1.000 Kč za lupu, kterou zde ukazoval pan Jiří Kohoutek (strana 4)... po přečtení tohoto článku asi chápete, že její hodnota je nevyčíslitelná.. tolik peněz ale bohužel nemám.
Orfano

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MiskaNosal » 08 úno 2012, 10:15

Tak za tuto recenzi dávám 3x =D> a 3x [-o< . Ušetřil jsi mi peníze a nervy. Díky :)
Michal Nosál, 42 let
MiskaNosal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Orfano » 09 úno 2012, 15:04

MiskaNosal píše:Tak za tuto recenzi dávám 3x =D> a 3x [-o< . Ušetřil jsi mi peníze a nervy. Díky :)

Jsem moc rád, že jsem mohl pomoci. I kdyby to pomohlo jen Tobě tak to pro mě znamená, že to stálo za napsání.
:)
Orfano

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 09 úno 2012, 15:51

osobne mam tuto lupu a zial za tie prachy nic lepsie nezozenies .. pouzivam 2,5x sklicko a zatial mi to na figurky staci
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Kohoutek » 09 úno 2012, 16:06

No ona ta moje lupa zas taková pecka není, resp. chce to naučit se s ní dělat, tím myslím zvyknout si na to že děláš pod lupou. Abys nedrbal štětcem do skla a následně tam kam nechceš. Ale to asi s každou, pokud to není čelovka. A taky je taková, no, neohrabaná, nějaký jednoduchý nastavování ve dvou osách nemá. I když nejsem figurkář, tak teď mě zrovna dost pomohla při barvení interiéru Sturer Emila. Takže zatím se jí zbavovat nebudu.
Jiří Kohoutek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paganini0 » 09 úno 2012, 17:01

Obávám se, že levnou kvalitní hlavovou lupu není možné sehnat. Je to podobné jako kdybyste si koupili brýle u stánku. Se zrakem si není radno zahrávat :roll:
U všech levnějších výrobků jsem narazil na zásadní problémy s nekvalitní čočkou (pominu nekvalitní provedení úchytu a obrouček, které lze doma snadno upravit), ale s čočkou se nedá udělat nic. Bohužel kvalitní lupa stojí několik tisíc...
http://www.modelyskoda.info
Paganini0

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Orfano » 09 úno 2012, 17:18

To KLingO: Pokud tam máš sklíčka tak nejde o tu samou lupu, mnou recenzovaná lupa má plastové čočky. Omlouvám se zdali "slovíčkařím", jen se snažím pochopit souvislosti. Varianta, že jsem si totiž zakoupil jen ošizenou kopii skutečně fungující lupy mě již několikrát napadla. Jak jsem již psal dříve v recenzi, rozdíl s 3.5x čočkou byl pro mě natolik malý, že nepřevážil nevýhody lupy jako takové, jinak řečeno - nic mi přišlo lepší než to malé zvětšení. U ostatních menších čoček jsem pak zvětšení nepoznával skoro vůbec.

To Jiří Kohoutek: S klasickými neduhy práce s lupou počítám a určitě souhlasím s tím, že si na ní musí člověk zvyknout. Nicméně bych je rád vyměnil za možnost dobrého zvětšení. A pokud ta Vaše lupa opravdu zvětšuje tak jak říkáte tak bych pro ni "trhal ruce". Byl jsem i v jednom zlatnictví, zeptat se jestli o něčem neví, a byl jsem vyhnán s tím, že správný zlatník používá jen tu malou čočku na jedno oko. Prostě sháním něco s čím bych mohl dělat figurky konečně na nějaké úrovni a přitom jsem za to nemusel dát 10.000 Kč :( Asi vytáhnu ze skříně toho Spita od Italerky co je v dvaačtyřicetině :(

EDIT:
Tedy na tom pitomým iPadu se píše tak pomalu, že než jsem to dopsal tak se tu objevil nový příspěvek :evil:

To Paganini0: Také se vzdávám naděje na levnou kvalitu, myslíte tedy, že třeba čelové zvětšovací brýle od Tamiye za 2.100 Kč budou fungovat? Nemá zde s nimi někdo zkušenosti?
Orfano

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 09 úno 2012, 17:50

bryle od tamky som mal ruke a cocky maju plastove rovnako ako to co mam doma .. rozdiel je len v kvalite vyhotovenia produktu - opticky som rozdiel nepozoroval

cena je vsak rozhodne ina .. 80E vs 15E
KLingO

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna