Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bf 109E-1 (1/48, Eduard), aneb malá noční můra.

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Bf 109E-1 (1/48, Eduard), aneb malá noční můra.

Příspěvekod Marfek » 02 úno 2012, 12:30

"To jsou mé odpovědi na některé příspěvky zde.
Příprava modelu byla dělána přes 3D model a formy připravovány na 3D CNC fréze. Tyto dvě kombinace dávají předzvěst, že model bude velmi přesný. Proto mi takové chyby udivují a jsou dle mého soudu naprosto zbytečné. "

Ten obráběcí stroj, na kterém se dělají formy, se nejmenuje "fréza", ale "frézka". Fréza je nástroj (podobně jako vrták), frézka je obráběcí stroj, tedy to "heblo", co s tím nástrojem pracuje!!! Krom toho všechny CNC stroje jsou 3D! Jedná se pak jen o to, zda-li je to tříosá, nebo pětiosá mašina. Tříosá mašina pracuje v souřadnicích X,X,Z plus jedna rotační osa C (vřeteno). Pětiosá pracuje v souřadnicích X,Y,Z plus naklánění hlavy (vřetena) obvykle v ose A a B plus osa vřetena C. To, že výsledný model je připravován v CAD programu ve 3D je ve strojírenství běžná záleřitost. To jak pak je forma obrobena a v jaké přesnosti, je věc druhá. Na výslednou formu nemá vliv pouze samotná přesnost obráběcího stroje (někdy je ta přesnost opravdu i u nových strojů hrozná), ale také řezné podmínky, teplota okolí a materiálu apod. To jen tak pro odlehčení... :D
Marfek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 02 úno 2012, 12:34

lenze Peter spominal presnost v inom kontexte - pretoze napriklad modely od AZ a podobne bezne vznikaju z rucne robenych mastrov a tym padom forma je robena pokovenim odliatku a podobne a z toho vyplyva rozna presnost dielov...

a kedze tento model je komplet navrhnuty v CADe a forma robena strojovo tak je podstatne vyssia sanca ze to bude presne sediet ako stavebnice velkych vyrobcov (tamiya, dragon a pod.)
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Kotas » 02 úno 2012, 12:50

Chmell píše:
Jan Kotas píše:já tenhle přístup k recenzi od Petra vítám a budu pečlivě sledovat, protože model si pořídím, i když nemá vodící kolíky :D
a pánové, ruku na srdce, kdo staví přesně podle návodu :wink:
Koty

Děkuji za podporu.

Podle návodu se většina zkušenějších modelářů moc neřídí, ale co ti méně zkušení?

To máš pravdu.... dobrá připomínka :!: taky si pamatuju, že ssem se kdysi od návodu nehnul a pak se divil, že mi něco nesedí jak má, protože sem prostě nebyl dost odvážnej na to, použít vlastní hlavu 8)
Koty
Jan Kotas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimír Begera » 02 úno 2012, 17:01

Chmell píše:
Vladimír Begera píše:oznacit to za nocnu moru je trosku silne kafe, resp. hladanie senzacie tam kde nie je...
kazdopadne pekny rozbor Peto, myslim ze Eduard ma super podklad na vydanie opravy do navodu
BTW, co sa tyka vodiacich kolikov: jedna z veci co na trupe a kridlach automaticky odrezujem...
Musím se přiznat, že se slovy „malá noční můra“ jsem si trochu zapřeháněl. Ctěl jsem vyjádřit mé prvotní dojmy s nemožnosti bez problémů zavřít trup.
I Černoch mi psal, že vodící kolíky nejsou potřeba, ale snažím se psát recenzi pro všechny druhy modelářů a to i pro ty méně zkušené, kterým vodící kolíky zajisté při stavbě pomohou udržet geometrii.

To jsou mé odpovědi na některé příspěvky zde.
Příprava modelu byla dělána přes 3D model a formy připravovány na 3D CNC fréze. Tyto dvě kombinace dávají předzvěst, že model bude velmi přesný. Proto mi takové chyby udivují a jsou dle mého soudu naprosto zbytečné.
PS: na stole mám také model LandRovera Defendera (1/35, Hobby Boss) a ten mám secvakán z 80% bez lepení a sedí naprosto perfektně.

jj Peto, mas pravdu. Ja som to myslel tak, ze v skutocnosti tak 9 z 10 modelov lietadiel tie vodiace kolicky nesedia uplne na 100 percent.
Aj modely cez CAD a najmodernejsie obrabacie stroje sa proste treba naucit a vychytat. Vsetko ma svoje limity co do presnosti, plus je tam faktor materialu samotneho. A aj desatina milimetru mimo sa na spoji ukaze. Obzvlast ked vsetky diely su famozne krasne, tak kazdy nedostatok viac krici... Len nebudme na Edikov prehnane prisny, lebo jedneho dna sa stane, ze sa vsetky modely budu vyrabat uz len pod Velkym murom a tam isto nase staznosti a pripomienky nikto nevypocuje...
BEGI
https://scaledstuff.com/
http://scaledstuff.blogspot.com/
http://www.kpmbratislava.sk/
Vladimír Begera

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas 77 » 02 úno 2012, 18:25

Mašinka pracuje v pěti osách XYZ + C=otáčení stolu o 360 stupnu a B=naklápění +-90 stupnu.
Přesnost mašiny se měří v desetitisícinách ,jakoukoliv změnu teploty vřetene s vnějším okolí si sama vyrovnává ,tím si udržuje plynulou řeznou dráhu a přesnost.
Přesnost modelu (geometrie ploch ) určuje konstruktér ,programátor po sléze zadává pruměry fréz ,řezné podmínky a vybíra plochy k obrábění...
Mám to potěšení na té mašině pracovat 8-) Tím vším chci říct ,že na přesnost forem ta mašina sama o sobě némá žádný vliv [-X
Jinak já taky všude odřezávám secvaky ,pokud je člověk trochu zručný a přemýšlí... :twisted: jde všechno...ale noční murou bych nenazýval tak pěkny model.
Tomas 77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marty81 » 02 úno 2012, 18:56

Podle fotek soudím, že se bude nejspíš jednat o malou noční můru všech ostatních výrobců. Holt českému modeláři se asi jen tak někdo nezavděčí. Potom ale asi nejsem český modelář. Nic proti stavbě a "objektivní recenzi" ... =D>
Naposledy upravil Marty81 dne 03 úno 2012, 07:47, celkově upraveno 1
Martin Slouka - https://www.facebook.com/kpmprosek/
Marty81

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Imacik » 02 úno 2012, 20:45

nocna mora nemusi znamenat hned zle..jednoducho daco co neda spavat .. tak to beriem ja :wink:
model sa mi paci [-o<
Imacik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marfek » 02 úno 2012, 21:07

No, žádný obráběcí stroj nejezdí (neobrábí) v přesnosti 0,001 mm (mikron). To, že na displeji přeblikávají tisícinky neznamená, že špička nástroje je v prostoru na požadovaném bodě. Pokud se jedná ještě k tomu o Maho Deckel (jak předpokádám), tak si němečtí hoši poslední dobou se svými centry výrazně pokazili jméno a reputaci (výrobu převedli do Rumunska a podle toho to vypadá, mašiny jsou měkké, nekvalitní). Předávací protokoly o přesnosti stroje dokladují, že jeho předávací přesnost je cca. 0,02 mm na jeden metr (0,02/1000 mm), jak co se odměřování týče, tak kolmostí, naklopení hlavy atd. Pokud se ty chyby sečtou při nějakém složitějším pohybu, dejme tomu, že jeho přesnost bude do 0,03 mm na metr. To jen co se týče samotného stroje a metrologie. Každopádně chyba na formách v podobě 0,2 mm či více je plně věcí programátora, případně jeho neschopnosti převést 3D model do podoby přesných forem, pokud je ovšem samotný 3D model s přesností v pořádku (v tom případě si pořiďte nového programátora) :lol: .
Marfek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 02 úno 2012, 21:09

Mě většinou nedá spát jak vím že zítra budu mít na stole model na který se fakt těším. To je pro mě malá noční můra (hudba).

Né, že bych se na tohodle Eduardího němce těšil, ale Edy mám rád za jejich přesnost a za jejich modely.
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 02 úno 2012, 21:55

Novinka firmy Unimax(Men of Valor) 1/72 Spitfire Mk.IX aneb najděte 10 rozdílů. :shock:

Sorry za offtopic, ale jako odlehčení debaty okolo 3D modelování celkem dobré né? :-D
Přílohy
spithumus1.jpg
spithumus2.jpg
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lepič obyčajný » 02 úno 2012, 22:02

Maticko skakava - tvar SOP na tom spitfajrovi je asi z uplne ineho typu, nejaky Jakovlev alebo co...
„Národ, ktorý zabudne na svoju minulosť, nemá budúcnosť.“ W. Churchill
Lepič obyčajný

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šilpoch » 02 úno 2012, 22:06

Filip Tomči píše:Novinka firmy Unimax(Men of Valor) 1/72 Spitfire Mk.IX aneb najděte 10 rozdílů. :shock:

Sorry za offtopic, ale jako odlehčení debaty okolo 3D modelování celkem dobré né? :-D

Jako hračka dobrý :-D
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Díra nic neváží.
Michal Šilpoch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jfb » 02 úno 2012, 22:33

Bože ten Spitfire, tam není dobře vůbec nic, to někdo opravdu dokáže v roce 2012 vydat?
Jaroslav Brümmer
Praha
jfb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hančár Ladislav » 02 úno 2012, 23:28

Tak za toto by som nasadil strategicke letectvo a zrovnal tu firmu zo zemou
https://laci-ltd.uk/en/
Hančár Ladislav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 03 úno 2012, 06:33

Špicovní je ten rám kabiny :D
Ondřej Kabelka

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno