Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/32 Pfalz D.XII, Wingnut Wings

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/32 Pfalz D.XII, Wingnut Wings

Příspěvekod Boda » 11 led 2012, 20:57

povedená stavba! :P
BLUENAVELS Tábor
Boda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 14 led 2012, 21:45

Nádhera.Těším se na pokračování.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 21 led 2012, 21:05

Musím přiznat, že jsem se s touto fází stavby zapotil.
S čím?
Měl jsem docela honičku přebarvit ty příšerný odstíny barev, které Wingnuti použili v obtiskách na lozenge. Barvy na obtisku jsou příliš jasné.
Takže jsem snažil pomocí řady barevných filtrů odstíny posunout do patřičných mezí. Dále jsem se snažil rozbít jednolitou strukturu obtisku a dosáhnout vzhled plátna.
Jen tak pro zajímavost. Co se týká filtrů postupně jsem nanesl filtry odstínů - plátno, hnědý, zelený, žlutý a na závěr na stažení modré - oranžový.
Nánášení jsem kombinoval s maskováním. Zespodu se formou sytějšího odstínu lehce prorýsovává konstrukce křídla - nosníky a neoportované mezižebra.
Shora je konstrukce křídla znázorněna též, ale velmi nepatrně a jen místy. Imituje jev ke kterému dochází při prolakování potahu křídla v místě dotyku s konstrukcí.
Je to část stavby, která mě fakt nebavila. Jsem rád, že to mám zasebou. :uff: :uff: :uff:
Přílohy
loz1.jpg
loz2.jpg
loz3.jpg
loz4.jpg
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 21 led 2012, 22:37

Hodně vysoko nasazená laťka..! =D> =D> Bez nadsázky, hodně to připomíná rozebraný skutečný stroj.. ;-I Tak držím palce, ať to dotáhneš do zdárného konce..
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 22 led 2012, 11:02

Musim sa pridat k Zdeskovi...to "platno" vyzera, po tych filtroch, neskutocne dobre-velmi realisticky...hlavne spodok! Precizne odvedena praca =D> =D> =D> =D> =D> !!!
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 22 led 2012, 11:18

To vypadá moc pěkně =D> .
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 22 led 2012, 13:47

...tak teda tomu říkám velkej kus poctivý práce.
Hotovo:МиГ-3 ранний, 1/48, Trumpeter, Nieuport 11, 1/32, Special Hobby
Rozestavěno:Pfalz D.IIIa, 1/32, Wingnut Wings, P-47N, 1/32 Trumpeter
V plánu:Supermarine Spitfire 1/57
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kajda64 » 22 led 2012, 14:20

Ty sem dáváš fotky z restaurování skutečnýho letadla? :grin:
Za mě =D> =D> =D> [-o< [-o< [-o<
Moje modely :bad:
Karel Švejda - věčný patlal ...
http://mojetechnika.blogspot.cz/
kajda64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 22 led 2012, 14:42

Luxus. Horní plochy vapadají náramě realisticky. Ale myslím, že u spodních lozengů by neměla až tahle vystupovat kontstrukce křídlel. Koukal jsem teď na fotky Pfalzu z muzea a jiných prvoválečných letadel potažených lozengem a křídla jsou jednolitá bez obrysů konstrukce křídla. :-k
Holt je to dnes trend takhle vytahovat žebra na povrch.

Každopádně za provedení dávám =D> =D> =D>
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 22 led 2012, 14:45

Chlapi díky za odezvu.
Doporučuji Vám experimentovat s filtry. Pracuji s nimi léta a mám s nimi vynikající zkušenost a výsledky.
Nejběžnější filtr, který používám, je pro klasickou vícebarevnou kamufláž. Aby se barvy na modelu netloukly, ale vzájemně se opticky propojily, smíchám použité barvy dohromady, neředím do podoby ušpiněného ředidla a přefiltruji. Výsledek se pak dostaví s naprosto překvapivým výsledkem - jako když mávnete kouzelným proutkem.
Další klasický filtr, pro finální vzhled, který imituje vliv vnějšího prostředí je filtr odstínu Van Dykeho hnědá (černihnědá). Buď namíchám z Gunze a stříknu, nebo naředím olejovku a naštětcuji.
Na co si dejte pozor - klasickou chybou, kterou na fóru můžete často vidět, je příliš krycí vrstva filtru. Je lepší ho udělat řidší a dát více vrstev. Podívejte, kolik vrstev jsem nakonec narval na ten lozenge #-o
Co je další zásadní podmínkou pro funkční filtry je výrobce, značka barvy - to jak vlastní barvy fungují. Mne osobně filtry trochu fungovaly s barvami Tamyia. Gunze fungují naprosto suprově!
Jinak zcela zásadní věc, jak si nepokazit model, je testování. Z tohoto důvodu si mimo model nabarvím plastovou destičku (nebo vyřazené křídlo od nějakého modelu), kde použiju ty samé odstíny barev. Zde si dopředu odzkouším postup, sytosti a odstíny barev či filtrů, působení laků atd.... No a když jdu na model, vím s čim mám počítat a na co si dát pozor. Ušetřím si tak zbytečné hořenování a lamentování. Je to sice práce navíc, ale v podstatě to ušetří strašnou spoustu času a případná psychická zhroucení :grin: :grin: :grin: .
Tady u lozenge jsem neměl tréningovou destičku a musel jsem experimentovat napřímo. Nejsem na to zvyklý a byl to pro mne adrenalinový zážitek. Musím se přiznat, že do poslední vrstvy filtru nebyl výsledek jistý.
Naposledy upravil Sláva Vaňous dne 22 led 2012, 15:11, celkově upraveno 3
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 22 led 2012, 15:00

Vlastimil Lukáš píše:Luxus. Horní plochy vapadají náramě realisticky. Ale myslím, že u spodních lozengů by neměla až tahle vystupovat kontstrukce křídlel. Koukal jsem teď na fotky Pfalzu z muzea a jiných prvoválečných letadel potažených lozengem a křídla jsou jednolitá bez obrysů konstrukce křídla. :-k
Holt je to dnes trend takhle vytahovat žebra na povrch.

Každopádně za provedení dávám =D> =D> =D>

Lukáši,
při stínování nemůžeš vycházet z fotek letadel v muzeu, hlavně těch co jsou zavěšeny. Světlo v uzavřené hale funguje uplně jinak, než ve vnějším prostředí. Korunu tomu nakonec zasadí blesk z foťáku, který stín pošle směrem od optiky! To co vidíš na křídle není stín, pouze se tam lehce mění sytost barvy. Celkově odstíny barev odlaďuji na spodní stranu křídla (směrem dolů) světlejší - ve stínu se ztmaví, sníží se tak kontrast a výsledek bude akorát. Teď jsem křídla nafotil naruby, abych je Vám mohl ukázat. :-D :-D

Jinak chlapci jedna potěšitelná zpráva. Spojil jsem se s HGW a chystáme pořádné lozengové obtisky. Budou ve dvaatřicetině i ve čtvrtce. Barvy by měly být odladěné. Nyní se pracuje na znázornění struktury plátna. Jestli se to podáří, bude to bomba.
:D :D
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 22 led 2012, 18:42

Pravda je že jsem bohužel ještě neviděl tyto lozengové nádhery v muzeu v originále jen z fotek. :cry: A to je nejspíš můj kámen úrazu.
Moc pěkné vysvětlení. Držím palce dál při dokončování Pfalzu....

Nechtějí u HGW myslet i na nás pidimodeláře v 1/72 ?
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 22 led 2012, 19:27

Vlastimil Lukáš píše:Nechtějí u HGW myslet i na nás pidimodeláře v 1/72 ?

Zkusím se pozeptat. Je to o schopnosti tiskárny. Já jsem si čtvrtkoví obtisky vytisknul na obtiskový papír na laserovce. Vypadají moc dobře.
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza durdis » 25 led 2012, 18:10

Čau Slávo,

Jde ti to moc pěkně, našel jsem ti na zkouknutí jedny křídla v lozenge. 1:32 Taky to nevypadá špatně.
Honza,
Přílohy
383873_202924746455513_100002139675803_480762_1177467180_n.jpg
Nikdy se nevzdávat. Saburo Sakai
honza durdis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 25 led 2012, 21:13

Díky Honzo.
zajímavě provedený, přestínovaný lozenge obtisk. Barevně mi osobně moc nesedí odstíny na použitých obtiscích od Wingnatů. Ale je to můj osobní názor, který nikomu nevnucuji.
Pokusil bych se pomocí filtrů barevné odstíny trochu posunout jinam, pole vizuálně více propojit - srazit kontrast.
Když se podíváš na dobové fotky, tak se ty barevná pole hodně slévají dohromady. Jejich okraje jsou jakoby rozostřené. Přoložil jsem ti foto ze stavby Fokkera VII od Vintage aviator, kde je to též zřetelné..
Přílohy
blue-max-build-091.screensize.jpg
Sláva Vaňous

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby