Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Akrobat Rolando roku 1920

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Akrobat Rolando roku 1920

Příspěvekod pmiroslavcz » 03 led 2012, 00:34

Roku 1920 bralo dech divákům listopadové produkce ve Kbelích vystoupení akrobata Rolanda. Nemá někdo tušení o existenci fotografie? Stroj (č. 12) nabídla Arigiho společnost Ikarus.
Předem díky, Mirek P.
Přílohy
Rolando.jpg
Rolando.jpg
pmiroslavcz

• Odpovědět s citací

Re: Akrobat Rolando roku 1920

Příspěvekod zdesko » 12 led 2012, 22:12

..no, protože společnost Ikarus měla jen starý Brandenburgy C.1 a jednoho jednomístného Albatrosa (Oef), tak je hodně pravděpodobné, že ten cirkusák špacíroval právě po jednom z Branďáků. Bohužel fotek Ikarusáckých letadel je málo a v podstatě jsem se nikde nikdy nedočetl, kolich jich tato společnost vlastnila. (osobně zatím vím čtyřech letadlech..jeden Albatros, Dva "normální" Brandenburgy C.1 a jeden Brandenburg C.1 přestavěný na Limousinu) To, že v určité době měla jejich letadla na trupech jakási pořadová (nebo jaká vlastně.?) čísla, jsem zaregistroval u jejich "Limousiny". To byl Branderburg C.1, jehož zadní kokpit byl přestavěný na uzavřenou dvoumístnou kabinku. Tento letoun byl v roce 1920 vystavený na 1. mezinárodní letecké výstavě v Praze s trupovým číslem 14. Fotku mám v kompu bohužel jen naskenovanou z LaK. "Dvanáctka" tedy mohla vypadat podobně. Detail loga Ikarus na Brandenburgách (ale bylo i na Albatrosu-Oef) ukazuje další snímek. Zde bych chtěl upozornit, že letoun na něm je dost často vydáván za Aero A-14. To je ale nesmysl, protože Aerovka začala kopie Brandenburgů stavět až v roce 1922. Společnost Ikarus fungovala od roku 1920 do roku 1923. Po celou dobu své existence se potýkala s nedostatkem peněz a je proto nepravděpodobné, že by kdy měla peníze na nákup úplně nové Aerovky A-14. Chtěl jsem se zeptat, odkud máš ten údaj o trupovém čísle 12..? :arrow:
Přílohy
H-B C1_serie 026-IKARUS02.jpg
H-B C-1_IKARUS-(Baby-upraveny pro prepravu osob a nakladu)-a01.jpg
Naposledy upravil zdesko dne 12 led 2012, 22:54, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 12 led 2012, 22:40

..teď jsem si ještě jednou přečetl článek v "Národních listech"..(jestli jsem tam nepřehlédl tu zmíňku o č.12) a zjistil jsem, že ten jejich redaktor tam tak trochu splácal pátý přes devátý.. :? vypráví zde, že byl představen.."nový právě dohotovený bitevní letoun Aero"..a další věta plynně navazuje.."letadla patřila společnosti Ikarus Falko" Takže popořádku..: V roce 1920 byly společnosti Ikarus a Falko dvě samostatné společnosti, které tehdy spojovalo snad jen přátelství jejich pilotů. Ke sloučení majetku těchto společností došlo zánikem Ikarusu až v roce 1923. Nové bitevní letadlo Aero nemělo nic společného se žádnou z těchto společností. Na tomto leteckém dnu Aerovka totiž představila svojí novou stíhačku (tehdejší terminologií nazývanou bitevním letadlem) Aero Ae-02. Takže když to rozmotáme, tak tento letecký den představil nová československá letadla. Aerovka stíhačku, Letov dopravní limuzínu, Avia malou BH-1.. Ze západních čech dorazila společnost Ikarus a ta spolu s domácí společností FALCO "vozila" lidi. Kromě toho Ikarus propůjčil jednoho Branďáka i pro cirkusové vystoupení páně Rolanda.
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pmiroslavcz » 22 led 2012, 00:05

Mě zajímá právě ten cirkusák Rolando. Původem asi Němec, své představení předvedl koncem července 1920 v Ošprech. Rolandovo vystoupení nejspíš zkřížilo záměry skupiny Maxe Roubíčka, který něco podobného chystal v Chuchli.
ZdravíM
pmiroslavcz

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse