tak sa mi dnes konečne po pol roku podarilo dokončiť tento model. Čo k nemu povedať? V krabičke vyzeral super, pekné rytie, lepty, resiny... Nejako som si neuvedomil, že je to short run. Niektoré problémy, čo som mal pri stavbe by možno nemuseli byť, keby som bol dopredu vedel, na čo si dať pozor. Takto som najpr lepil a keď som videl, ako to vyzerá na modeli, tak som musel opravovať. Najprv som mal problém s usadením šachty, kde bola predná časť na jednom krídle o 1-2mm plytšia ako na druhom a musel som rozlepiť krídlo a komplikovane to opraviť. Nehovoriac o tom, že pri pohľade z predu boli šachtové otvory, ktoré bolo vidieť, rôzne veľké a musel som nadlepovať plast a tmeliť, aby sa to zrovnalo. A druhá vec, čo sa mi stala bola, že keď som prilepil krídla k trupu, tak som zistil, že pravé krídlo, voči ľavému bolo v predozadnom smere akoby skrútené a musel som už zatmelené krídlo na jednej strane odlomiť, silou ho zrovnať a opäť zalepiť. Ani som neveril, že sa mi to podarí...
Zoznam úprav:
-doplnený kokpit, chýbal zameriavač
-otvorený kokpit (sú tam dve kabíny, takže sa dajú rozrezeť, materiál je bohužiaľ dosť matný)
- vymenené hlavne a na trupe zväčšené výstrelné kanály
- prerobený zadný podvozok (resin v stavebnici je vymyslený)
- prerobené šachta hlavného podvozku ( šachta je extrémne zjednodušená, až vymyslená)
- predĺžené podvozkové nohy (príliš krátke)
- doplnených množstvo povrchových detailov, kadejaké nasávania, výstupky, antény... (chýba kruhová anténa pod trupom)
- dorobené bočné plechy na výfukoch
- prerobené podvozkové kryty
- onitované, doplnené nejaké chýbajúce krytky (niťák nevlastním, nitoval som podľa fotiek, bokorysov a postavených modelov, čo som našiel aj tu na fore - mne to stačí)
Kamufláž:
Vybral som si stroj na ktorom lietal Lt. Ivan Drago, v apríli 1944, kedy skúšali túto trojfarebnú kamufláž. Fotku na toto lietadlo nemám, nejak veľmi som to neriešil. Farby sú tiež odhadnuté, použil som Tamiye a Gunze H, lak Sidolux a matná báza.
Marking:
S dekálmi sa robilo celkom dobre, ragovali na Hypersol a celkom dobre vliezli do rytia, len sú trošku hrubšie. Nakoľko sú presné neviem. Napríklad ten symbol na predku trupu som videl aj béžový aj farebný na nejakých obrázkoch. Niektré dekály nemali dobrý sútisk, sedmičky som opravoval. Asi najväčšou chybou sú znaky na krídle, ktoré namajú byť rovnaké, ale pravý a ľavý znak majú byť voči sebe zrkadlové. Opravoval som to tak, že som si z bieleho dekálu vystrihol dva štvorce a tie znaky, ktoré mali byť opačné som nimi najprv podlepil a namiesto nesprávnych dekálov som tam dal iné dva, ktoré mali len čierny lem a znaky a nalepil som ich spodkom navrch, takže sú zrkadlové otočené... Tiež trikolóry na trupe som nakoniec dal z inej verzie, lebo originálne sa mi zdali obrovské.
Tak snáď sa bude páčiť, ja som s ním celkom spokojný...
Naposledy upravil sesto dne 08 led 2012, 15:36, celkově upraveno 1
Hotovo: Aichi M6A Seiran, Mosquito Mk.IV, Polikarpov I-16; Fiat G-55 Centauro; Jak-3; Bf 110C; Bf-109E; Micubiši A6M2 Zero