Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

MiG-21MF 9413 1/48 Eduard HOTOVO

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: MiG-21MF 9413 1/48 Eduard HOTOVO

Příspěvekod Mr. Lachout » 28 lis 2011, 09:47

Mig moc pěknej a hlavně zajímavej. Sice špinavý a takto oprýskaný letadla moc nemusím, ale přesto jej dokážu ocenit. V Blavě jsem nebyl, na vlastní oči jsem Miga neviděl, ale musím souhlasit s několika přízpěvky výše, že by to ještě něco chtělo. A to zejména wash, kterej tomu, dle mýho názoru, zásadně chybí.
Martin Janoušek píše:Abych parafrázoval větu z Černých baronů "A co si představujete pod takovým slovem wash?" Jako napuštěné spáry? Ty mám, někde více někde méně. Třeba kýlovka je docela dost špinavá, naopak křídlo, kromě náběžky, poměrně čisté. Nejsem proti napouštění spár, poprvé jsem to udělal už v roce 1988 na MiG-21 šedivce od OEZu. Ale nedělám omalovánky, aby ze tří metrů bylo vidět, že jsem použil tu nebo jinou techniku. Jasně určité procento tmavé spáry představuje stín, ale musí zbýt ještě nějaký prostor, aby se dalo naznačit ušpinění. Rovnoměrně vyplnit spáry je letadlo stejně bez života jako když se spáry nenapustí vůbec .

Čím dál častěji slyším a čtu názor, že - "byla by to omalovánka" anebo "nedělám španělsou školu, dělám reálný věci" atd... Nemohu si pomoci, ale wash beru jako jednu ze základních technik modelaření, která odlišuje modely od hraček (sposuta lidí také tvrdí, že právě wash dělá vzhled hračkovitý, ale myslím, že je to naopak). Samozřejmě všeho s mírou. Wash je nutné použít tak, aby nerušil celkový vzhled.
Sice píšeš, že si ho udělal a na té kýlovce je trochu patrný, ale na těch křídlech a trupu není zřetelný vůbec (hodnotím dle fotek). A to je myslím obrovská škoda. Respektuji tvůj názor a pohled na celou věc, ale lobuji za to, abys wash dodatečně dodělal. Nemusí být vidět ze tří metrů jak píšeš, ale vidět by měl být určitě. Toď můj názor. A s tou tvou poslední větou bohužel také nemohu souhlasit.

Ber to jako další pohled na věc. Nikomu nic nenutím a ještě jednou říkám, že tvůj model je i tak moc pěknej. =D>
PETR POSPÍŠIL SCALE MODELS: FACEBOOK | INSTAGRAM | PETR POSPÍŠIL PHOTO: FACEBOOK | AIRPLANE-PICTURES.NET
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jfb » 28 lis 2011, 14:35

Podle mne to jeden z nejlepším modelů, co jsem kdy viděl. A wash považuji za perfektní - jen spáry zviditelní, ale neruší, je to takové přirozené.
Jaroslav Brümmer
Praha
jfb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 28 lis 2011, 22:34

No ked sa tu uz zniesla taka kritika na tento model,pridam sa aj ja!!! :twisted: Martin ako som ti uz u nas v Bratislave(Blava pisu len VYCHODNARI :D :D :D )povedal,ma to len jednu zasadnu chybu,a to ten flak zakladovky pod hlinikovkou kridla.Aj s byvalimi kolegami co maju pri Mig-21 doooost odsluzene sme sa ale zhodli ze to vyzera presne ako masina z prevadzky!Sice olupana,ale nie zasrana.A od coho by mali tie spary byt zvyraznene?Tam masina pouzivala AMG-10(sov.hydraulika)ktora mala velmi malo rozpustadiel v sebe,ale zato dost alkoholu! :grin: Takze netiekla ako tie zapadne smejdy ako ASF-41,ktora zasierala masinu poriadne.A treba si uvedomit podst :o tnu vec,ze nielen na slovensku,ale aj v cechach technik bol fin.ohodnoteny aj za to ako mu masina vyzera.Takze drahy Mr.Lachout porovnaj fotky a realitu,alebo vazne treba robit len nieco co zaujme na prvy pohlad ale je nerealne???
A na zaver Martin dik za nadhernu 21-ku! Uz asi viem aj kto ju rozbil,sice az cez Norfolk som to zistoval ale mal by som mat do 2tyzdnou foto po tom pristati.
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 28 lis 2011, 22:41

Bože nééééééé.....Snad se nebude Frídžek zlobit když tady zkopíruji jeho myšlenky pod které se podepíšu.

DESATERO RAD, JAK POSTAVIT DOKONALE SKVĚLÝ MODEL (verze 1)
(sestaveno dle postřehů na forech a v okolí)

1/ ROBIT POCTIVO ! - základní předpoklad

2/ SRÁT SE S TÍM CO NEJDÉLE ! - několikaleté projekty vzbuzují nejen soucit, ale gradují v údiv až obdiv

3/ DOKUMENTOVAT ! - stohy knih a absolutně přesných plánků každého utvrdí, že jste jen tak něco nepřehlédli

4/ NEUTRÁCET ! - jelikož s doplňky a Tamijou to umí kdejakej doktor nebo hasič

5/ AKTIVNĚ OKECÁVAT ! - vytvářením problémů každého snadno přesvědčíte, že na tom fakt "makáte"

6/ ZKRACOVAT, NASTAVOVAT A TMELIT ! - výrobci jsou vychcánkové a hora tmelu dokonale zapůsobí

7/ NESTŘÍKAT ! - zábava horních deseti tisíc není poctivá. Hrajte fair-play se štětkou

8/ NENÝTOVAT, NESTÍNOVAT, NEPATINOVAT ! - každá móda časem pomine a nakonec vstanete z popela jako hrdina

9/ NEPODLÉHAT ! - nevyhazjte černou tabulovku, Unicolky a pudr, Diavu a silikon ve spreji - je to klasické a poctivé!

10/ NEROZČILOVAT SE ! - ani když vás budou díky předchozím devíti bodům mít za debila

Bohužel ani dodržováním desatera nemáte vyhráno, pokud nemáte předpoklady. Co tedy musíte splňovat, aby to vyšlo?

1/ Modelařit minimálně 30 let (klidně na jednom modelu)

2/ Být zaměstnacem armády nebo alespoň ČSD (Lidové milice a PS-VB se nepočítá)

3/ Jezdit v BVP, T-55 a T-72 a létat nebo ošetřovat MiG-21 a L-39 Albatros

4/ Mít svázané všechna Křídla Vlasti, Amatérské Rádio a Armádní Zápisník

5/ Být zaměstnancem vojenského archivu nebo 10 let aktivně publikovat
Na stole: Mezek, P-51D Mustang, Fw 190A-4, Bf 109G-6
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 28 lis 2011, 22:48

To Milos prepac mi ale omalovanku dnes vie urobit kazdy,ale realitu? A ked aj byvali fligry a technici zhodnotia ze toto naozaj vyzera ako ero na ktorom sme sa nieco naskakali, asi to nieco znamena.Ale uz sme o5 tam kde by to nemalo byt,tak este raz Martin =D> [-o< [-o< ,super praca.
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 28 lis 2011, 22:50

A este jedna mala poznamozka.Kolko tych uspesnych vymalovavacov vie ze pod farbu treba aj zakladovku?Aj ja som videl zopar modelov co ma pritiahli,ale ked sa na ne clovek pozrie blizsie zisti ze ten dotycny nema ani zakladne znalosti o tom ako len taka malickost ako farba sa nanasa.
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 28 lis 2011, 22:53

firestarter píše:Hmmm tak jsem zjistil, že jsem koukal blbě - srovnával jsem to s tou špinavější 7705 co je na třetí stránce #-o Tak se omlouvám.

V pohodě, není zač se omlouvat. Rád podiskutuji nad konkrétními věcmi.
Ta 7705 to je kousek! Ono těch kamuflovaných by se našlo víc zajímavých. Doufám, že si ještě někdy nějakou postavím. Plánů spousta, času omezeně...

Harvy, zajímavé informace o mazivech. A sorry za tu Blavu.
O té stříbrné jsme se spolu bavili v Bratislavě (vidíš, jak to umím :-D ), ta mně štve na celém modelu nejvíc. Byl jsem línej přeleštit pod ní tu žlutou základovku a pak to od ní chytlo tu krupici... A je tam na tom křídle ještě jeden reálný žertík a to olítaná náběžka na základovku a pak na kov. A nevím jestli jsem to už nepsal, levá výškovka má stříklou náběžku zeleným trávovým sprejem.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 28 lis 2011, 23:00

Ake prepac?????Ja som bol len rad ze sme sa o5 stretli a aspon trochu poklabosili.Mam na teba ale prosbu.Pamatas kes som ta aj s brachom ku nam do Kuchyne dostal?Potreboval by som nejake kabatiky 22 pred GO,ma to ale cas.
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 28 lis 2011, 23:09

Ale Harvy...a Martine...já přeci vůbec nezpochybňuji snahu příblížit tento model realitě a veř mi, že jsem si stáhnul fotku 9413 i fotky modelu pro porovnání...a vidím, že Martin se hodně snažil a jsem rád, že učinil opravy zelených částí kamufláže za což mu patří velká poklona. Já se zamýšlel spíše nad odmítáním technik, které by tento vymazlený model posunuly do říše snů. V Bratislavě jsem se dlouho nakláněl, abych do sebe dokázal dostat všechny emoce a pochopil význam toho co autor chtěl říct. To všechno respektuji a chápu, jenže z toho nedělejme to co není. Povrch je nastříkán...hodně podobně jako skutečný Mig, jenže na hřbetě je to samá krupice a fleky na křídlech jdou dodělávány štětcem což by samo o sobě nevadilo neboť to tak mohl nějakej týpek na letišti dělat stejně, jenže to pak narážíme zase na tolik diskutovanou vzdálenost z jaké letadlo pozorujeme..... Ať si říkáte co chcete já nýty vídím a vidím i plesnivici a vidím wash.....
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 28 lis 2011, 23:14

OK tak to povedz rovno ze su tam tieto nedostatky,to viem aj ja!Asi sme sa o5 nepochopili.Tou svojou litaniou si priamo na ,.ako to Jezevcik napisal???? No prislo mi ze si tvrdY zastanca spanielakov.Ten model ma viacej chyb a dokonca aj s technikom co tam to AL kridlo daval som sa v sobotu bavil,tak o nich viem,ale!!!!!!!!!!!!! Prepac ale toto je konecne PORIADNA MiG-21MF
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jose pedro » 28 lis 2011, 23:24

Wow!

great build and beautiful paintjob!

fantastic!

josé
jose pedro

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 28 lis 2011, 23:30

Proč to není v chrochtárně ? Patří to tam - super 21 !
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 28 lis 2011, 23:31

Jáj Harvy....boha ja nevím co je to litania a ani nevím který technik tam dával Al křídlo...tahle debata není o tom či onom a není ani o španělské škole....tahle debata je o realitě a modelu. Já vidím olétaný Mig, vidím, že měl různé fleky a měl nějaký povrch....pak se dívám na model a je mi vnucován názor, že ten model je tím nejlepším Migem a zároveň jsem si všimnul poznámek o tom, že wash je hloupost, stejně jako omalovánka, plesnivice a nýtování. Můj názor je ten, že autor se snaží.... zelenou jaktakž zvládnul stejně jako olétání a opravy kamufláže...jenže nic víc. Když pominu hrubej povrch, který je řečma maskovaný za to, že to tak bylo, tak mi chybí právě to co autor považuje za krok zpět....Nýty tam jsou zcela jasně, plesnivice také a samozřejmě wash. Tomu modelu chybí právě ta odmítaná španělská škola, která má za cíl přiblížit model realitě a ne být odmítaná pro nereálnost.
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jfb » 28 lis 2011, 23:55

Nechápu, wash tam je, je super jemný, což je dobře, alespoň to neřve, nýty na těch kamuflovaných nejsou skoro vidět a umělá plesnivina je IMHO největší omyl co kdy modelářství postihlo. Copak to španěláci dělají? Jinak když se dívám na špičkové modely techniky a letadel, je vidět, že nám dávají technikáři docela na zadek v reálnosti patiny ...
Jaroslav Brümmer
Praha
jfb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 29 lis 2011, 00:03

Souhlasim s Milošem...
Pro mě je modelařina také o zviditelnění neviditelných detailů, už byly napsány stohy textu o reálnosti "vytažení spár" apod, ale on ten náš koníček není jen o přísné realitě - je taky o troše umění, nebo jak to říct... Martinův model je úžasnej, ale jak bylo řečeno - minimálně vytažení spár a trochu "zreálnění" (sorry za to slovo) kovových částí by model snadno posunulo úplně jinam...

Za mě jednička - s hvězdičkou by to bylo když Martin trošičku "upatlá" minimálně trysku :) Každopádně ale tleskám za náročnou cestu...

Ad plesnivice - souhlasim, a pořád to říkám, že jen pistolí se patina dělat nedá.
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno