Takže hotovo. Fotiek mam samozrejme viac (asi 90) ale všetko to tu asi nema zmysel davat. Pre milo00 urobím ešte náčrtky lanovia pre jednotlive sťažne a čelen a to už bude definitivny koniec . Pravdepodobne založím nové vlákno a pustím sa do SR 1:100. Tak zatím
Příjmi ode mne gratulaci ke zdárnému dokončení Vasy! Parádně sis s ní vyhrál, oproti základu od Airfixu je to výrazný rozdíl. Moc se mi líbí propracovaná takeláž a barevná imitace dřeva na bocích trupu. Ta lucerna na zádi je taky suprová! Je to krásný model.
Wow, tak to je velká paráda... Lucernička je super o proti té co byla v základu. A takeláž je parádní. Dodělával jsi tam opravdu mnoho věcí. Hluboce se a Když to tak vidím, tak mám z těch lan hrůzu. Bylo by možné všechny ty fotky někam uploadnout? Rád bych je viděl. A za náčrtky předem děkuji.
Ahoj všem, tak jsem mírně pokročil. Dodělal jsem zábradlí na přídi, všechny úvazová místa, přidělal člun a pár dalších detailů na palubě. Něco ještě barevně poupravil. Tak sem dávám pár fotek. Už vyrábím kladkostroje. Rád bych se co nejdříve už vrhnul na lanoví. Potřeboval bych poradit, kam mám ještě navázat lana, popř. kladky. Mám strach, že něco zapomenu a pak už to v pozdějším stádiu stavby nenapravím, protože už tam nebude dostatek manipulační prostoru. Trochu plavu v tom, jak má být lanoví navázáno okolo stěžňů. Na fotce označeno červeně. Tam bych asi měl také něco navázat, než se pustím do spodních úpon. Tam kde je označeno zeleně, tam mám už lana navázána. Prosím o pomóóccc.
vyzera to perfektne . Ak možem poradiť, paluba aj so všetkým všudy by mala byť podľa mojho nazoru kompletne hotova, než sa pustiš to sťažnov. Keď napneš upony a naviažeš priečky, je to dosť problem dostat sa pomedzi k palube. Nie je to nemožné ale dosť to zdržuje. Takže moja rada: dať lana všade kde sa da. Je jednoduchšie lanko pripadne odrezať než ho naviazovať s dvomi pinzetami na 4 mm štvorcových , ako sa to stalo mne . Čo sa tyka uviazania lan okolo sťažna:
Takto je to na Batavii. Jednoducho zahaknute o čap a oko v palube a uviazane na najbližšie miesto, na sťažen, jednoduchy kladkostroj.. Buliny za uvaznikom predneho stazna podobne , o palubu (čap a oko) ale v tomto pripade, neviem či namiesto haku nebola o oko v palube upevnena kladka.
Ahoj, díky za reakci, ale moc z ní nejsem moudrý. "Jednoducho zahaknute o čap a oko v palube a uviazane na najbližšie miesto, na sťažen, jednoduchy kladkostroj.." Jaké nejbližší místo na stěžni myslíš? A druhý konec se má přidělat na úvazník na stěžni u paluby nebo na to vedlejší očko přímo v palubě? Nikde jsem to na žádném obrázku Wasy nevyluštil. Ještě jsem se chtěl zeptat co jsou to Buliny?
Nějak se nemohu dostat z místa. Rád bych už nalepil koše a dal se do stěžňových úpon. Jen nevím, kolik a kam si mám připravit kladek ze spoda koše popř. i ze shora... A ještě si nejsem jistý, zda se nějaké kladky nemají ještě přidělat přímo na stěžeň. Můžete někdo poradit, ideálně nějak načrtnout/označit do obrázku? Moc děkuji a omlouvám se že otravuji.
Přílohy
Jedna kladka v koši je mi jasná, přivazuje se kolem celého stěžně, ale ty další ze spoda koše???
Vydím, že plánky bereš hodně vážně. To opravdu cením. Bohužel sám nemám k danému modelu přesnější zdroje. V takových případeh je třeba se řídit běžnými řešeními pro danou dobu. Zdroje takových informací pak jsou například i v knihách které jsem proto umístil na můj web a budu dále přidávat. Jednou t takových knih je Wolfram zu Mondfeld Historic Ship Models. Dále hodně podobná loď Wase je podobou svého lanoví La Couronne. Proto můžeš čerpat i informace z knihy o této lodi. Co se týče napínáků stěhů končících u paluby vedle stěžně je tento napínák zkutečně upevněn k oku v palubě vedle stěžně. Konec lana napínáků stěhu je pak omotán kolem samotného napínáku, neboť s ním se často nepracovalu. Stěh se napnul a hotovo, upravoval se vyjímečně. Dalčí kladky vyznačené tebou červeně - kladka zvedání ráhna - lift - je upevněna v tomto případě lanem těsně pod košem k smyčce hlavního stěhu viz Historic Ship Models str 269/315 - bulina jsou lana napínající okraje plachet směrem dopředu - takové ty lanové kaskády. Jejich napínací lana vedla přes kladky na stězíh, kladky pod košem a dolů, o pár stránek dál v téže knize. A závěrem, pokud máš tyto problémy, či ostatní, kterým plánky s kladkama dodávám, klidně se na mne obraťte. Nejsem sice ani trošičku odborník typu Kpt. KL, ale za tu dobu jsem už něco pochytil. A ještě, zjistíte li nějaký nefunkční odkaz knih dejte mi vědět. Závěrem se ti miloOO umlouvám, že jsem tvůj link tak trochu zneužil pro svou propagaci. Pokud se ti to nelíbí, smaž to. Radek
Naposledy upravil BRadek dne 11 lis 2011, 22:09, celkově upraveno 1
Plachetnice jsou můj svět, na stránkách http://www.HiSModel.com může každý svůj koráb začít stavět
miesto na sťažni može byť uvaznik typu rohatky, tak som to dal ja alebo "kolikovy" uvaznik ako je to na barevnej foto vyššie. Ťažko to vysvetlovat takto na dialku. Vkladam neake obrazky na vysvetlenie:
Pripadne ak maš zaujem, pošli mi do sukromnej schranky kontakt na tvoj mail, poslal by som ti po častiach všetko čo mam nafotene. Myslim ze je to okolo 90 foto.
Tie zavesnikove kladky su uchytene o stehy, aspon tak to mam ja.
Tak zatím, nech sa darí.. Zatial to maš perfektne.
Hmm, paráda! Se zaujetím nyní sleduji vše o Vase, protože se na ni už pomalu chystám. BRadek+Bonaventura: Díky za podrobný popis a rady, přátelé, i mne se to bude hodit.
Naposledy upravil DORIS dne 11 lis 2011, 22:03, celkově upraveno 1
ad upevnění kladek zvedajících konce dolních ráhen (lower yard lifts)
Na modelu v tak malém měřítku to nebude podstatné, kde bude kladka uvázána, takže následující info uvádím spíše jako technickou zajímavost jak se liší skutečný svět lodí od publikujících rádobyznalců. Informace uvedené v Cajthamlovi a potažmo v Mondfeldově knížce pro nenáročné modeláře, z které Cajthaml čerpal, jsou mnohdy, slušně řečeno, vycucané z prstu a nezakládají se na žádných historických pramenech.
Jelikož se v mých zdrojích nenachází jediná zmínka o tom, že by byly topenanty (lifts) (nikoli závěsníky, jak chybně uvádí Cajthaml a jiní, protože ráhno na nich není zavěšeno - tato lana sloužila k přizvedávání konců dolních ráhen, jak ostatně říkají názvy anglické = topping lift a německé = Toppnant, francouzsky balancine = vyvážení ráhna v horizontální poloze), připevněny k oku stěhu, konzultoval jsem tuto záležitost s panem Hovingem. Z jeho emailu uvádím stručný výběr: "Dobové prameny nám příliš nepomohou... Witsen je zmiňuje bez podrobností... Vím pouze o jediném hodnověrném publikovaném zdroji, a to o knize Heinricha Wintera Der hollandische Zweidecker von 1660/1670, kde je kladka topenantu upevněna na hlavě stěžně... Stejně tak je tomu na několika dobových modelech, které v muzeu máme... O tom, že by byla kladka připevněna k oku stěhu, nemáme jediný důkaz... Já osobně se kloním k upevnění na hlavu stěžně jako logičtějšímu... Dobové prameny 17. stol., které jsem studoval (kromě modelů) a které se zabývají takeláží, jako knihy Carel Allards Hollandsche Scheepsbouw nebo Nieuwe Hollandsche Scheepsbouw, uvádějí jen jednoduché nákresy, avšak jen s málo detaily. Vidíme vedení topenant, ale ne jejich upevnění. První podrobný popis takeláže holandských lodí poskytuje teprve Lambrechtsova kniha Handboekje voor de zee-leerling z r. 1731 a 1742."
Z muzea Vasy mám informaci, že její takeláží se zabýval Bjorn Landstrom, který konzultoval holandská námořní muzea. Takeláž současného muzejního modelu Vasy 1:10 vychází z rešerší Landstromových a dalších konzultací s historiky a pracovníky holandských muzeí.
Souběžně s holandskými loděmi 17. stol. jsem se podrobněji zabýval takeláží lodí anglických, kde se topenanty trošku odlišovaly, a také francouzských lodí, které v první polovině 17. stol. byly buďto stavěny v Holandsku přímo nebo stavěny ve Francii na holandský způsob. Ani zde není jediná zmínka o tom, že by kladky topenantů byly upevněny na stěhu. Jedinou částečnou výjimkou jsou anglické lodě, kde v 1. pol. 17. stol. byl pevný konec lana topenantu připevněn na stěhu, avšak kladka samotná byla upevněna na hlavě stěžně (anglické provedení se od holandského odlišovalo). Anderson, který studoval dobové prameny a modely v muzeích v Británii, Francii, Holandsku, Španělsku, Švédsku a Dánsku, upevnění kladky na stěh neuvádí ani v jednom případě.
K "solidnosti" autoritativních tvrzení z pofidérních modelářských knih tak není co dodat. BTW na dotaz britských a amerických námořních historiků, z jakých pramenů čerpal pro svá tvrzeni v knize, Mondfeld vůbec neodpověděl
Na Batavii je kladka topenanty zavěšena na hlavě stěžně, ne na stěhu: http://www.modelships.de/Museums_and_re ... CT0514.jpg Stejné provedení bylo na dobovém modelu holandské dvojpalubové lodi 1660/1670, viz kniha Heinricha Wintera.
Použité zdroje: Anderson: The Rigging of Ships in the Days of the Spritsail Topmast Emke, Hoving: The Ships of Abel Tasman Hoving: William Rex Winter: Der hollandische Zweidecker von 1660/1670 Ketting: Prins Willem: Ein Ostindienfahrer Des 17. Jahrhunderts Schwartz: Sailing Ships Prints by the Dutch Masters 16th-19th Centuries Obrazy, kresby a rytiny holandských malířů 17. stol.
Moc děkuji za osvětlení... Je pravda, že je to jedno v tomto malém měřítku, ale zase jsem o něco chytřejší. Mohu se ještě zeptat, co je Racktalje/Fore truss? viz obrázky? A jak to asi tak vypadá?
A ještě jednu otázku mám. Za předním stěžněm by se měl uvázat na pravé úvazové místo Main topmast stay a do leva preventive topmast stay. Měla Wasa vůbec záložní stěh? Na žádném modelu jsem ho neviděl???