Ohledně laku díky za radu... Zkoušel jsem Matný lak Gunze ve spreji a krásná olivová šla úplně do kytek někam na černo zelenou na barvy Tamyia... Matný lak od Gunze, který jsem sám ředil tak 1:10 byl docela slušný, nicméně jsem ho stejně použil jen pro fixaci kvůli následnému patinování... A tak si vůbec říkám, jestli je nutný laky používat a k čemu vlastně...
Co se týče písku na povrchu tak je to prostě písek... Písek pro činčilu... S tím, že jsem ho pak ještě trošku dobarvil a dostínoval, aby nebyly jednolité plochy... Písek na modelu je mix pigmentů MIG...
K těm odřeninám... Už jsem viděl tolik videí jak na odřeniny... V MPM mi poradili, ať dělám odřeniny na technice standardně ocelovou Valejo, ale pak se to leskne jak... Zakladová barva německé techniky je pro změnu taková červeno-hnědá... Ale odřeniny vypadají nejlépe panzéřovou šedou... A teď co s tím? Nějaká rada? Kompromis?
Já dělám odřeniny smichanou kostní černí a umbrou pálenou od Umptonu (olej). Udělá to odstín, jako je na výtazích, nebo tramvajích, tam kde je oloupaný nátěr a zašlá ocel. Tyto příklady jsem uvedl, protože je vídám každý den Když se ti nebude odřenina namalovaná olejem líbit, tak ji jednoduše smázneš prstem, protože máš vespod právě LESKLÝ LAK
Ok, takže další model zkusím s lakem... ale na techniku spíš mat nebo polomat ne? Lesk mi přijde divnej... Olejovky jsem zkoušel... ale nějak ne a ne to schnout... 502 Ableitung ředěno terpentýnem... Nebo hodně ředit?
OK, tak teď je mi to jasný... a teď... Jaký laky a jak ředit? Teď hodlám přejít z Gunze H na Valejo Model Air a marně se snažím zjistit, kde v Praze koupím od Valeja barevné sady Panzer Aces.... Nicméně... Nebude to spolu nějak blbě reagovat?
To už ti neporadím, já používám všechny barvy od tamyie. Jenom matný lak mam nějaký gunze. Tamky si ale nemůžu vynachválit, práce s nima je detsky jednoduchá
kde v Praze koupím od Valeja barevné sady Panzer Aces....
Vallejo Panzer Acess koupíš ve výtvarných potřebách na rohu Myslíkovy a Pštrossovy ulice. Mimochodem mají tam asi nejbohatší sortiment výrobků Vallejo. Jinak 223 slušná práce