Před více jak dvěma léty jsem dokončila svůj první větší model papírové plachetnice. Anglickou válečnou loď Bellonu z 18. století vydal polský Shipyard v měřítku 1/96. Vystřihovánka obsahovala celou řadu fatálních chyb i nepřesností, jak už u tohoto vydavatele bývá skoro pravidlem, ale vše se jakž takž povedlo zvládnout a model dokončit. Kromě mizerného návodu k modelu jsem používala Cajthamlovu knihu, kterou mi s nadšením doporučili modeláři na CPM, kteří podle ní též stavěli své modely. Já jsem o lodích věděla velmi málo, takže jsem model postavila, jak bylo tehdy v mých silách….. Postupně však odhaluji nové a nové chyby a také mi začíná čím dál víc vadit i samotná kvalita zpracování modelu. Bellona je krásnou lodí a věřím, že si zaslouží být postavena lépe, takže jsem se rozhodla pro renovaci a částečnou přestavbu této lodi. Díky získaným zkušenostem, radám a spolupráci s odborníky a znalci problematiky, především Kpt.KL, se již brzy pustím do práce. Zatím shromažďuji potřebné podklady a informace o předloze, abych pak mohla provést všechny změny na modelu najednou a docílit tak kvalitnějšího výsledku, který bude zároveň i více odpovídat realitě.
Pokud, prosím, někdo máte cokoliv o této lodi, budu Vám moc vděčná, když mi pomůžete s podklady.
Změny se budou týkat následujícího:
• Kompletní renovace obšívky, nové plaňkování, vlastnoručně malovaná výzdoba boků
• Předělávka zádi, nové realistické sochy, úprava zábradlí balkónu, nové stříšky galerií
• Lépe propracované doplňky na palubách – kormidelní kolo, skříňka s kompasy, úprava člunů aj.
• Výrazné změny v takeláži, nové plachty, správné vedení lanoví, nové vlajky a některé kladky
• A mnoho dalších drobností
Takto vypadá model nyní - před začátkem přestavby:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Když to porovnáte s mojí současnou tvorbou, je to docela rozdíl ale též ukázka toho, že modelaření je hodně o cviku a praxi a také, jak získané vědomosti z kvalitní literatury a rady opravdových znalců posunují naši práci stále dál.
V následující prezentaci, kterou budu podrobně dokumentovat, bude zachycena celá přestavba s důrazem na chyby, které jsou poplatné nejen nezkušenostem modeláře = mě, ale též mizerným plánům a nekvalitní literatuře, z níž použité návody pak degradují model na úroveň jakési pokojové dekorace bez hlubší vazby na skutečnou předlohu.
Naposledy upravil DORIS dne 20 říj 2011, 12:18, celkově upraveno 1
Doris
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.