Hlavní nádrž bude hodně podobná..(a možná i stejná), jako u toho Kbelskýho Branďáka..ale se spádovýma nádržema je to složitější. V podstatě na většině fotek vypadají D.1, jako, že je nemají..(u D.2 je situace jiná, tam je spádová nádrž častěji zřetelná..) Nicméně tenhle Phönix D-I serie 128.16 tu nádrž evidentně má..
..tohle je sice Phönix C.1 a montáž kulometu není zcela identická..nicméně alespoň trochu ukazuje jakým směrem se naši dědové při zabudovávání zbraně do stísněného prostoru, ubírali..
Práve toto som potreboval vidieť,tie skrutky a úchytny systém.Aspoň na jednej strane by som chcel odhaliť guľomet,len škoda,že v stavebnici od Special Hobby po ních ani chýru,ani slychu,asi použijem krátkohlavňové z Eduardovho Oeffagu.
Ešte taký malý/veľký problém.Neviem si dať rady s motorom HIERO.Nemáte k dispozícii nejaké nakresy?Pretože pár fotiek som síce našiel,ale na muzeálnych exemplároch chýbalo mnoho vecí, ako hadice a iné rozvody.Vraj ten motor vyrábali traja výrobcovia s drobnými odlišnosťami.Ja mám urobiť podľa čísla stroja/328:12,ktorý mám na stole, Breitfeld-Danek a.Co.
Bez ohledu na výrobce lze Hiera pro Phönixe rozdělit zcela jednoduše na Hiero 200k(foto nahoře) a Hiero 230k(foto dole)..(i když jejich výkony se uváději i v trochu odlišných hodnotách). Tyto motory lze od sebe rozeznat úplně jednoduše. Dvěstěkoňový motor (užívaný právě u D.I)..měl vodní pumpu naležato nad mezerou mezi 3tím a 4tým válcem a nad vačkovým hřídelem, který využíval společný pohon , kdežto 230k motor měl vodní pumpu sice taky tam, ale byla umístěná svisle podél vačkové hřídele...
Přílohy
Naposledy upravil zdesko dne 21 zář 2011, 14:23, celkově upraveno 1
..do těchto dvou obrázků jsem se pokusil nakreslit (světle modře) potrubí, které není na vystavovaných a samostatně focených motorech vidět..(většinou je demontované) a do toho všeho tmavší modrou je dokreslený tok ochlazené vody a červeně tok teplé vody. Chladič je totiž třídílný..do jeho středu přitéká horká voda..(od pumpy)..která putuje skrz chladič směrem k jeho vnějším částem. Odtud se vrací zpět k motoru. Královský hřídel měl totiž v horní části takový nálitek skrz který voda protékala..voda pak projde válcema..(které jsou navzájem propojené trubkovým spojem). Na konci 6-tého a na začátku 1-vního válce pak voda zase vycházela trubkama, které jí svedly do vodní pumpy. Ta jí pak zase hrnula nahoru do chladiče.
Přílohy
Naposledy upravil zdesko dne 21 zář 2011, 18:41, celkově upraveno 1
..tady je pohled na Hiero bez dokreslování..(tenké trubičky viditelné ve spodní části válců jsou využívané k ohřevu karburátorů a některých dalších zařízeních a příslušenství)
..ještě jsem si vzpomněl na jednu věc.. Na některých fotkách to vypadá, že některé letouny mají chladiče dvoudílné..(možná shodné s chladičema posledních Bergů..) Potom odpadá jedna z bočních (přívodních) trubek. Do prostoru mezi třetím a čtvrtým válcem do "vodního" nálitku na královské hřídeli. Ta pohání vačkovou hřídel a kromě toho i magneta a vodní pumpu. A na závěr ještě jednu poznámku týkající se námořních Phönixů. Ač se o tom moc nepíše, tak na některých fotkách je vidět, že některé stroje poháněl 230-ti koňovej motor Hiero. Viz třeba tento Wollemmanův stroj..
Přílohy
Naposledy upravil zdesko dne 20 říj 2011, 23:46, celkově upraveno 1
Výkres dvěstěkoňového Hiera jsem měl v práci a tak jsem ho konečně dotáhnul domů..snad tedy snadněji identifikuješ to co jsem doposud popisoval jen slovně..
Začal som montovať interiér toho Phonixu. Trámy na vnútorných bokoch som urobil podľa jednej fotky,kde je v múzeu odfotená replika jeho kostry, no neviem si spomenúť ,v ktorom múzeu.Asi budú podobné ako pri tom kbelskom Brandenburgu.Vedel by si mi nájsť ešte niečo o prepážkach. A ešte mám neistotu s podlahou- akoby mala dve úrovne. Na fotke som interiér kokpitu videl len na tom švédskom D III v múzeu Linkoping, no aj tak si celkom nie som istý, či taký istý interiér mal aj D1. Hiero 200HP som už urobil podľa tvojích rád.
..myslím, že co se týká "podlážky" pod pedálama, tak se můžeš držet toho švédského letounu. Na té naší KD/D.I sice není vidět, že by ty podpedálový prkénka měla, ale osobně si myslím, že tam původně určitě byly...(i když jsem tehdy před lety do "rentgenu" nenakreslil..). Ta potahová dýha je totiž poměrně tenká a kdykoli by si na ní pilot stoupl, tak by prohučel dolů.. Přepážky Phönixe budou podobné, jako u H-B KD..přidávám můj "náčrtek" Ká-Déčka, kde jsou přepážky kreslené podle Kbelské mašiny. Při stavbě se klidně drž té repliky D.I..(stavělo jí nějaké společenství leteckých veteránistů v německu)..
Přílohy
Naposledy upravil zdesko dne 19 říj 2011, 10:58, celkově upraveno 1
..trochu možná "s křížkem po funuse"..ale zjistil jsem, že mám víc podkladů, než jsem tušil.. A tak tady je pohled na rozestavěný trup D.I..kde jsou vidět přepážky a nějaké to příslušenství kolem zbraní..