Doris, dík, ale nevyšlo to celkom tak , ako som si to predstavoval. Problémom je hlavne nedostatočná pevnosť plastových čneliek a čeleňa. Ohýba sa to pomaly už len pri tom, keď na to človek dýchne. Dúfam , že pri finalizácii sa to bude dať ešte dokorigovať. Preto pre budúcich potencionálnych staviteľov niečoho takého ako robím ja:
čelen, čnelky a najlepšie aj vrchné rahna vyrobiť z dreva!
ešte raz opakujem
čelen, čnelky a najlepšie aj vrchné rahna vyrobiť z dreva!
Pri napinani stehov a vlastne aj celeho lanovia to ocenite .
Zdravim, Naprosto souhladím s Bonaventurou. Sám už toto propaguji dávno, neboť pevnost dřeva a plastu, zvláště těch tenkých plastových stébel je neporovnatelná. Navíc, velmi dobře se s obojím pracuje, dřevo a plast můžete k sobě lepit normálně lepidlem na plast, či sekundákem. Takto mžete snadno vyrobit dřevěné kulatiny a lodní koše použít plastové. Na stěžně a čnělky používám často špikovací špejle. Ne obyčejné.!!! Špikovací špejle jsou daleko pevnější. Dále i na krátká horní ráhna zase používám párátka - ale opět ty špičaté po obou stranách, kvůli pevnosti. Do takto vyrobené dřevěné čnělky pak klidně můžete vyvrtat napříč vrtáčkem (třaba 0,5mm) dírku, coby kladku pro zvedání horního ráhna. Tvar - konicitu stěžňů a ráhen upravuji tak, že potřebnou špejli, párátko upevním do vrtačky, podložím druhý konec kvůli průhybu a můžete brousit. Pokud zvolíte vhodné otáčky, tak akorát, špejle či párátko se neukroutí. Pro broušení použijte smirkové papíry. Hrubší na dosažení potřebného tvaru, jemný na dohlazení. Radek
Plachetnice jsou můj svět, na stránkách http://www.HiSModel.com může každý svůj koráb začít stavět
To bude moc fajn, až to sem dáš, určitě se mi bude spousta věcí hodit i na Saint Louis - obě lodě jsou ze stejného období a obě jsou stavěny podle nizozemských vzorů, takže lanoví budou mít prakticky stejné. A poznatky ze Soleil Royal a Phénixe u Saint Louise moc využívat nemůžu, přeci jen ty lodě od sebe dělí nějakých 40 let - a zrovna v té době šel vývoj takeláže kupředu mílovými kroky.
ta lodička nema chybu . Škoda, že prerušuješ prácu na SOS. Už som sa tešil na plachty . No nič, aj keď to tak nevyzera, ja stale makam na Wase. Mam už pripravene všetky plachty . Postupne ako ich budem inštalovať, budem sem davať pribežne foto. Dnes, foto čelenovych rahien:
Mam už urobene aj "akvarko", tak to nim zakryvam aby sa mi tam moc nenaprašilo .
Parádní práce Bonaventuro. Vypadá to suprově. Také postupně přicházím na to, že 1:144 je fakt malé měřítko. Další už jen 1:100. Tak jsem pomalu začal zase dělat na Wase. Je málo času, ale snažím se. Zatím to na fotky moc není, ale nechal jsem se tebou inspirovat. Nejsem si jist s nějakými úvazovými body. Tak doufám, že mi s tím pomůžeš, protože vidím, že se v tom docela pěkně vyznáš. Já si s tím nevím rady. Je to moje první plachetnice, kterou chci udělat s věškerým lanovím i s kladkami. Snad na to moje ruce budou dostatečně šikovné. Tak pěkně pokračuj dál, ať jde vše od ruky. Ať mám od koho opisovat. Zkusím až bude čas sesmolit nějaké dotazy s čím si nevím rady, ale když to neumím správně pojmenovat, tak se špatně ptá.
Bonaventura: Vypadá to čím dál lépe, obdivuji, jak si s tím dokážeš poradit a v tak malém měřítku vytvářet velmi detailní model. Máš to nádherné! Jinak na SoS budu pokračovat možná až v zimě, snad už k tomu budu mít vše potřebné a hlavně náladu. Nyní relaxuji na Belloně, která je rovněž pěknou lodí a na ní si procvičím i výrobu plachet. Když koukám na Tvou Vasu a ty parádní plachty, mám se ještě co učit.
Ahoj všem, mohl byste mi někdo prosím poradit, kde mají být na Wase očka pro kladkostroje na úponových lavicích. Kam a jak se tyto kladkostroje uvazují ke stěžni? Ještě by mě zajímalo jak se uvazuje lano, které vede z "halyard" (český název neznám) někam ke stěžni. Moc děkuji za každé info...
To Bonaventura: zajímalo by mě, jak jsi vyřešil právě u halyards ty 4 díry pro navázání té velké kladky. Halyard je v podání Airfixu hrozně úzký na to, aby se z toho udělala 4 průchodová kladka(nebo jak to mám nazvat).
Moc se omlouvám za neodbornost, ale zatím pátrám a učím se názvosloví. Doufám, že po postavení Wasy už budu moudřejší.
Uvázání na stěžních by mělo být v místech, kde jsou uvázány úpony. U SoS jsem vázala stěžňové/čnělkové kladkostroje jako první kolem hlavy stěžně/čnělky. Až pak jsem navlékala oka vytvořená dvojicí úpon.