Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ MODELÁŘ ‹ 2011
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

10/2011

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 10/2011

Příspěvekod Tomáš Svozil » 15 říj 2011, 11:01

Proti Španělské škole rozhodně nic nenamítám, ale provedení spodních ploch Storcha a super bílá na křížích je pro mne odstrašující příklad - takže vlastně taky dobře za takový článek. Navíc -mám ho v depositu, tak jsem si ho se zájmem přečetl.
Tomáš Svozil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MoMo » 15 říj 2011, 19:26

Milan Holzapfel píše:Mám z toho podobný pocit jako ty Martine. Předpokládám, že mluvíš třeba o tom Storchovi. Mimochodem, taky čtu jako první Jezevčíkův "konečník" :grin:

Tak takových nás je nejspíš mnohem víc s tím "konečníkem" :grin: :grin: :grin:
MoMo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romanisko » 17 říj 2011, 09:47

ja sa uz tesim na modelara 11...konkretne na Me 262A-1/U5 :)
vsetky lietadla mam rovnako rad...len nie v rovnaku dobu.
romanisko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 17 říj 2011, 09:57

Docela jsem byl zděšenej z toho Storcha. Po dlouhej době německý éro, ale provedení kamufláže je zcela mimo realitu. Tohle je na druhou stranu vynikající etalon toho, jak by se "španělská škola" neměla dělat a jak to vypadá, když se to přetáhne hodně přes hranu... Mašina už v továrně stříkaná RLM 78/79 oloupaná na nikdy nenesenou kamufláž RLM 71/70/65 :shock:
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 18 říj 2011, 16:29

Nechci kopat do mrtvoly, ale ten Stroch je nejen mimo realitu provedením tzv. španělské školy ale celkově má hodně daleko od skutečného stroje SF-RL. Mnoho fotek nemám ale z té dost profláknuté je jasné, že už jenom hustota "hadů"na kamo je na modelu z říše bájí a snů.Z dané fotky nejsou patrné žádné odřeniny či výraznější opotřebení, což nedokazuje že o pár časových úseků nemohly vzniknout, určitě ale né v té podobě prezentované autorem (viz. připomínka Jakuba Vilingra) Možná by bylo vhodné aby v dalším čísle modeláře někdo ze zdejších kapacit pěkně shrnul a vysvětlil, neb hrozí nebezpečí, že se tato zrůdnost stane vzorem pro mnohé, co staví pro "efekt". Nezpochybňuji technické kvality "de Anči" ale nákaza "čím víc proužků, tím víc addidas" čili nelí -li to rezavé jak liška a zastříkané až po věž bahnem není to správně modelářsky zvládnuté, šířená od některých stavitelů bojovky, začíná prosakovat do jinak pragmaticky uvažujícího sektoru stavitelů letadel. Je to na širší diskuzi , ale nejen pro soutěže by mělo platit, stavím-li model konkrétního stroje, základem má být dokumentace, nejlépe fotografie. Bohužel evidentním trendem je spíše sosat z již postavencýh modelů, bez ohledu na jejich skutečnou (nejen technickou) kvalitu a shodu se vzorem.
Přílohy
storch1.jpg
markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdenek Zavadil » 18 říj 2011, 16:42

jenže do tohoto marastu to ženou pravidla a hodnocení opotřebení,tam lze dost často získat levně body,když se přijde na soutěž s perfektně provedeným modelem,ale není patřičně zašpiněn,nebo lépe řečeno zasrán,tak je na chvostu.Už to není o modelaření ale o nátěrech.Ale toto raději nepitvat,bylo by na zbytečnou diskuzi a osočování.
Zdenek Zavadil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mustang51 » 19 říj 2011, 01:15

off topic :psi štěkají a karavána jde dál . španielska škola je skôr o maľovaní ako realite.
mustang51

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 19 říj 2011, 07:29

si myslim že je to hodně i o fotkach ktere to hooodně vytahuji ale i tak je to hodne prehnane
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Michalko » 19 říj 2011, 07:52

Spanieli boli odjakziva viac umelci ako technici, a z toho si myslim vychadza aj ich pohlad na modely. Skratka sa na nich chcu vyburit po umeleckej stranke. Mne osobne sa tento pristup velmi paci, aj ked v nasich koncinach nenachadza moc pochopenia. Kazdopadne by som toho Storcha az tak nezavrhoval. Je to na pohlad pekny model.
David Michalko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 19 říj 2011, 07:57

David Michalko píše:..... Storcha az tak nezavrhoval. Je to na pohlad pekny model.

Jj, jako adept do "Antichrochtárny" je jak dělaný :D :D
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 19 říj 2011, 09:37

Docela souhlasím s Davidem, je to otázka pohledu a my se na to koukáme trochu jinak (a já asi taky). Takový článek může být hodně inspirativní i když výsledkem stavby je (třeba) nereálný vzhled. Ne každýmu trhá žíly, že je to flekatý trochu víc nebo míň. Otázkou ovšem je, zda-li by nemělo být dáno najevo, že tento (hezký) model není zrovna přesnou reprodukcí skutečnosti (co do povrchové úpravy).

Pokud je něco adeptem někam...tak ten hornet do Chrochtárny, ten je prostě :shock: :shock: :shock:
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 19 říj 2011, 09:41

Nede, tady nejde vůbec o fleky, ale o reálnost kamufláže - on píše, jak to bylo kamuflovaný, ale ve skutečnosti to bylo úplně jinak... O to jde. Jdou tam zavádějící informace. Pokud by to byl postup kamuflování fiktivní mašiny, pak je to OK, ale s realitou to opravdu nemá moc co společnýho, bohužel. Posstup zajímavej, ale extrémně přehnanej. Proti španělskej škole nemám nic, ale musí se využívat s citem, aby to nedopadlo, jako ten Storch.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 19 říj 2011, 09:55

Jojo, Kubo, to já beru a taky jsem to tak myslel, jak jsem říkal: "zda-li by nemělo být dáno najevo, že tento (hezký) model není zrovna přesnou reprodukcí skutečnosti (co do povrchové úpravy)."
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 19 říj 2011, 09:58

nedlloyd píše:Jojo, Kubo, to já beru a taky jsem to tak myslel, jak jsem říkal: "zda-li by nemělo být dáno najevo, že tento (hezký) model není zrovna přesnou reprodukcí skutečnosti (co do povrchové úpravy)."

Jasný, rozumíme si. Tohle je prostě dost velikej úlet...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 19 říj 2011, 10:23

U Storcha je to víceméně poprvé, co kvalitně udělaná španělská škola (tj. udělaná člověkem, který to umí a ví proč to dělal právě takto) se mi vyloženě nelíbí. Rozdíl mezi tím, co je patina a co kamufláž jsem zjistil až po přečtení textu.
Hornet je naopak parádní ukázkou toho, že španělská škola neznamená jen výtvarné techniky na podprůměrně slepeném modelu. Kontrasty jsou ale na můj vkus přehnané.
Každopádně pěkné číslo, byť po letech modelaření je asi těžkě člověka nečím překvapit...
Honza Jezl

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na 2011