Asi před dvěma roky jsem začal stavět Mezka, nicméně po provedených úpravách čumáku jsem jej odložil a vrhl jsem se do dalších projektů. Když jsem viděl, jak se tady s ním nedávno začal potýkat další kolega, bylo to pro mne velice inspirující a tak jsem tu svoji vykopávku opět vytáhl z temných hlubin. V minulosti jsem viděl dost těchto stavebnic postavených, některé i moc krásně, ale skoro nikdo neřešil otázky, které trápily mne. Třeba to bude pro někoho zajímavé a pomůže mu to pro dosažení více realistického výsledku. Na čumáku hobycraftí S-199 mi připadaly málo výrazné boule kryjící závěry zbraní a upravené motorové lože. Řešil jsem to podlepením původních dílů plastikovou destičkou a tím dosáhl zvýšení reliéfu. Dále se mi zdála paneláž a prostřední rychlozámek nějak divně umístěné vzhledem k výstřelným otvorům. Po prozkoumání fotek mašin v publikaci od JAPA jsem zjistil, že se jednak trochu liší jednotlivé mašiny, jednak jsou na modelu výstřelné kanály umístěny moc dozadu a je třeba je posunout asi o 4 mm dopředu. Totéž se týká umístění nasavače na boku, který by měl být též posunut asi o 3 mm dopředu (nikoli končit s hranou odklopného motorového krytu). Bohužel toto umístění je stejně chybně i v odlévaném setu f. Aires. Pro větší názornost si dovolím připojit fotky mnou popisovaných úprav a foto krásně postaveného modelu bez úprav. Úpravy mého modelu nejsou ještě konečné, dávám je sem pro ty, kteří budou stavět Mezka mnohem rychleji a bylo by škoda, kdyby neměli k dispozici informace, které by jim mohly pomoci k ještě lepšímu výsledku.
Je lepší být překvapený pesimista než překvapenější optimista!