Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Akymi farbami mam farbit detaily?

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Akymi farbami mam farbit detaily?

Příspěvekod mendo » 22 črc 2011, 21:15

Mam na vas prosbu - uz som tu toho precital dost, ale nejde mi stale malovat detaily (stetcom) kabin a podobne veci. Ked to malujem, tak bud mi farba nechce prekryvat povrch modelu (plastu) alebo ked mi to prekryje, tak ked idem na to este daco malovat, cele to rozmazem alebo zotriem. Tak moja otazka znie, mozete mi dakto poradit akymi farbami to mam malovat, cim ich riedit a kde ich zozeniem ? Dalej som chcel vediet ako mam postupovat pri tom farbeni. Dufam, ze mi tu dakto poradi. Dakujem. Ak by ste potrebovali vediet, tak model striekam farbami TAMIYA a celkom mi to ide len mam problem s tymi detailami.
mendo

• Odpovědět s citací

Re: Akymi farbami mam farbit detaily?

Příspěvekod Marder » 23 črc 2011, 08:20

Je pěkné, že si napsal, že stříkáš Tamkama, no oni jsou ale akryl nebo enamel. Když píšeš, že barva na plast nechytá nebo nekryje by ukazovalo na akryl. Na druhou stranu, když to rozpatláš nebo setřeš, tak to ukazuje na enamel. Oběma druhy barev jdou detaily barvit, je to jen v rukách. Pokud vemu akryl, tak je dobré mít podklad - surf a když první vrstva nekryje, tak dát další a další, u akrylek nic nerozpatláš. Enamel stačí jedna vrstva, no pokud je potřeba další vrstvy, tak je nutné, aby podklad byl proschnutý (24 hod), jinak barvu rozpatláš.
A závěr: detaily se nejlépe dělají enamel barvou, na značce nezáleží a nebo Vallejo.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 23 črc 2011, 08:45

To, co napsal Marder, je pravda. Já dělám drobné detaily kromě už zmíněných barev Vallejo docela často lihovkami nebo akrylkami Agama, podle toho, jak velký detail to je a jaký odstín potřebuju. Mám jich doma docela dost a používám je i na drobné opravy kamufláží, kvůli jejich téměř "autentickým" odstínům - většinou stačí zesvětlit. Stejně často používám syntetiky Humbroll, dobře se roztírají.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mendo » 23 črc 2011, 10:14

Marder píše:Je pěkné, že si napsal, že stříkáš Tamkama, no oni jsou ale akryl nebo enamel. Když píšeš, že barva na plast nechytá nebo nekryje by ukazovalo na akryl. Na druhou stranu, když to rozpatláš nebo setřeš, tak to ukazuje na enamel. Oběma druhy barev jdou detaily barvit, je to jen v rukách. Pokud vemu akryl, tak je dobré mít podklad - surf a když první vrstva nekryje, tak dát další a další, u akrylek nic nerozpatláš. Enamel stačí jedna vrstva, no pokud je potřeba další vrstvy, tak je nutné, aby podklad byl proschnutý (24 hod), jinak barvu rozpatláš.
A závěr: detaily se nejlépe dělají enamel barvou, na značce nezáleží a nebo Vallejo.

Tak pre upresnenie mam to akrylove Tamky. Problem bude asi v tom ze som nedaval podklad a ked som to stetcoval tak mi presvital podklad cez farbu (najviac cez zltu, bielu a cervenu)a ked som po nej presiel viac krat tak som to len zhorsoval. Potom som skusal to nechat zaschnut, ale nie 24 hodin asi iba 10 min. a skusal som druhu vrstvu a to sa mi rozmazlo. Takze vravis ze tam treba podklad a 24 hodin nechat schnut a potom druhu vrstvu?
A ako je to s tymi farbami Vallejo netreba tam davat podklad? da sa to hned nanasat na plast a bude to kryt (zlta, biela) a keby som tam potreboval druhu vrstvu tiez treba cakat 24 hodin?
mendo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 23 črc 2011, 12:00

A k dotazu. Je potřeba pozorně číst. Těch 24 hod jsem myslel u enamel barev. U akrylek není nutné tak dlouho, ale určitá doba je nutná a hlavně nemůžeš šmrdlad štětcem, ale nanést jednu vrstvu a do již mokré stopy se nevracet (to až po zaschnutí min 1/2 hod.). Valleja, tak jako každý akryl, potřebují podklad. A pokud to jsou větší detaily, oplatí se vymaskovat a fouknout.
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mendo » 23 črc 2011, 15:40

Dik za radu. Nemas nahodu daky link kde sa daju zohnat tie Vallejo.
mendo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 23 črc 2011, 17:15

Bohužel, normálně je kupuji v obchodě MPM nebo výtvarných potřebách a tak link nepotřebuji. Snad poradí někdo jiný.
Hotovo:
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod calby » 23 črc 2011, 19:23

já je objednal tady,ale je i jinej obchod
http://www.avax-models.cz/kategorie/akr ... yr_id&jak=

třeba tady http://www.mpmshop.cz/akrylove/
,ale některý chybjej proto jsem objednal raději v tom prvním linku tamje oněco lepší výběr
cenna je stejná
rozděláno viewtopic.php?f=58&t=64199
calby

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna