Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Výrobci, Prodejci ‹ Special Hobby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker DXXI 1/72 názor na stavbu

Diskuse o výrobcích této firmy
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Fokker DXXI 1/72 názor na stavbu

Příspěvekod David Koktavý » 16 čer 2010, 20:51

Zdravím všechny,
rozhodl jsem se založit tento topic a zeptat se, co si myslí ostatní o následujícím. Ačkoliv je stavebnice staršího data výroby, řekl bych že je stále aktuální a proto by mne zajímal i názor pana Riedela z MPM.
Nedávno jsem v rámci skupinové stavby na Britmodeleru rozestavěl tento v krabičce nádherný kit. Bohužel stavba byla docela zklamáním a více méně jsem se do jistých úkonů musel nutit abych model dokončil. Nejlepší bude pokud se na celou stavbu podíváte zde: http://www.britmodeller.com/forums/index.php?showtopic=47321 . (Pro ty, co nerozumí mojí otřesné angličtině stačí sledovat fotky :) . Je mi jasné, že žádný kit není dokonalý a vždy je nutné řešit nějaké úpravy. Ale největší problém jak vidíte jsem měl se zadním prosklením kabiny. Myslím, že tento díl je řešený snad nejhůře jak může. Nevím jak ostatní, ale já přesný pravoúhlý otvor pro prosklení prostě vyříznout nedokážu. Původně jsem jej chtěl tmelit, ale problém byl s leštěním jeho spodní části trupu, kam jsem se s nástrojem nedostal (hlavně do rožků). Nakonec jsem zvolil jiný postup, který byl úspěšný až na druhý pokus. Svojí nešikovností a díky špatnému pasování kokpitu jsem si nabaloval jeden problém za druhým, až jsem se tu agónii rozhodl ukončit zničením trupu (stejně to nešlo zachránit) a rozestavěním nového, který už se mi povedl. Bohužel za cenu toho, že tedˇ mám jednu stavebnici bez trupu :cry:

Myslím, že by v tomto případě nebyl problém udělat prosklení kabiny i s částí hřbetu trupu (de facto tak jak jsem to nakonec udělal). Co si o tom tedy myslíte ?? Setkal jsem se se spoustou kitů, kde by podobné věci mohly být řešeny stejně (např. P-40 a zadní prosklení). Proč tomu tak není?? Aby to měli modeláři složitější a výrobce ušetřil za čirý plastik ??

Doufám, že si nebudu muset pokaždé kupovat stavebnici dvakrát, abych měl náhradní díly na podobné případy. Taky už jsem možná pochopil proč jsem ještě nikde žádného Fokkera 1/72 moc neviděl...

Přecijen ještě pár ilustračních foto ze stavby:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Re: Fokker DXXI 1/72 názor na stavbu

Příspěvekod Borik » 16 čer 2010, 21:12

Myslím, že nastávající otec by neměl nechat takto cloumat hněv svým majestátem. :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
Pokud tento model postavíš v kvalitní Dutch kamo a né jako severskou plečku tak se problému vyhneš. :? :? :?
Provázej tě síla.
Česká armáda má bránit republiku a ne sloužit jiným zájmům v zahraničí za peníze z mých daní.
Bořivoj III.
Borik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 17 čer 2010, 08:18

No víš Bořiku, on to není hněv, spíše údiv, že se kvůli takové věci dá takhle zdramatizovat na pohled jednoduchá stavba. Každý výrobce pod tlakem veřejnosti honí desetiny milimetru a vydává opravy (viz Eduard Me-109E). Ale to, že je kolikrát velký problém něco sestavit už asi nikoho netrápí. Proto by mne zajímal názor ostatních, především výrobce (proto jsem to dal sem), jestli se vůbec těmihle záležitostmi někdo při návrhu modelů zabývá...

Tak co, půjdeme do toho holandˇana ? :) Sklo tam sice není, ale trochu (hodně) upravovat kokpit bude stejně potřeba. Ale na rozdíl od skla, je tohle v pohodě řešitelné...
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 08 čer 2011, 22:16

A. Riedel napsal (z tématu J-21 A) U toho Fokkera kabina by kabina mohla být udělána s částí trupu, bylo by to pro modeláře snadnější. To máte pravdu. Zase by to vedlo ale ke komplikacím u holandské verze - proto je to tam myslím takto uděláno. Na druhou stranu si ale myslím, že vypilovat obdélníkový otvor podle naznačeného obrysu by měl modelář zvládnout.

Obdélníkový otvor jistě každý zvládne. Jádro problému je v tom, že ten otvor musí být na desetiny přesně a pravoúhle, nebotˇ vlepené sklo se nedá tmelit ani jinak zapravit, jinak by se poškrábalo. Škoda že tu nikdo nenapsal, jak si s touto pasáží stavby poradil. Docela by mne to zajímalo a jak jsem již předtím psal, nikoho kdo stavěl finskou verzi se sklem neznám.

P.S. Podobný problém řeším ještě na jiném modelu. Tam mám pro změnu otvor pro sklo (čtverec se zaoblenými rohy) a průhlednou fólii ze které mám vyříznout prosklení. Obávám se, že mne čeká podbná agónie, pokud nepotkám někoho kdo mi poradí, jak to udělat aniž by člověk musel mít ruce ze zlata :?
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 09 čer 2011, 06:37

Řekl bych že na to jdeš příliš složitě Davide. Stačilo okno nalepit, okraje zatmelit pokud by tam vznikla díra, přebrousit, a pak celou partii s oknem vyleštit a vymaskovat ho o pár desetinek mm menší aby jsi barvou zakryl tmelené okraje a byl pokoj. To samé bych udělal u druhého případu co popisuješ.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 09 čer 2011, 10:21

Martine, psal jsem to v tom prvním "elaborátu" :
...Původně jsem jej chtěl tmelit, ale problém byl s leštěním jeho spodní části trupu, kam jsem se s nástrojem nedostal (hlavně do rožků)....

Ale máš pravdu, možná kdybych stenčil bočnice trupu aby byly stejné, nebo tenčí než sklo, tak bych s tím problém neměl, ale vzhledem k tomu, že sklo by bylo přilepené hodně natupo, nevím jestli by ustálo ten tlak, pokud bych jej leštil apod... Prostě myslím, že jsem zvolil lepší postup, a z mého úhlu pohledu čistější, bytˇ možná stejně pracný....

Jo a nezapomeň, bavíme se o 1/72 :D , to sklo má cca 3 x 5 mm a jeho zmenšení bytˇ o desetinu je poznat...
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 09 čer 2011, 10:38

Vím že jde o mouchu :lol: , možná mám na to jiný pohled. Řešení problému by se našlo jistě více, třeba vypilovat otvor větší, vlepit tam kousek obalu od CD aby jsi nezmenšoval maskovanou plochu o desetinu nebo pryskyřice atd. Cestu jsi nakonec našel a výsledek je pěknej. To je důležitý. :D
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 09 čer 2011, 10:52

David Koktavý píše:Ale máš pravdu, možná kdybych stenčil bočnice trupu aby byly stejné, nebo tenčí než sklo, tak bych s tím problém neměl, ale vzhledem k tomu, že sklo by bylo přilepené hodně natupo, nevím jestli by ustálo ten tlak, pokud bych jej leštil apod... Prostě myslím, že jsem zvolil lepší postup, a z mého úhlu pohledu čistější, bytˇ možná stejně pracný...

Osobně bych to řešil stejně jako ty. Jakýkoli vlepování skla do trupu je blbý, protože je vidět lepidlo a zmenšování skla je nesmysl. Řešení s celým čirým vrchem trupu je myslím to nejlepší. Nakonec jsi to myslím vyřešil skvěle. No u vaku je zase výhoda, že sklo nezkresluje :)
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

Odeslat odpověď

Zpět na Special Hobby