Přemýšlel jsem, zda bych tohle téma neměl zařadit do chmelnic, ale protože toto téma navštěvuje trošku "jiná parta", myslím že řešení tohoto problému patří spíše sem.
Takže tady máme rekonstrukci kamufláže, která vyšla v tisku a k ní se váže i přiložený obrázek..(viz originální popiska...)
Takže pár poznámek k té fotce..: Nevím, jak vznikl ten popis, ale je poměrně bezdebat, že to třináctka není.. Šipky ukazují, na markanty, které letoun jasně identifikují jako S.VII..(kapotáž motoru, jeden kulomet a malé nádržky v horním křídle. Ještě je vidět jeden detail, který jsem neošipkoval..absence drátěného, nebo u pozdějších strojů vzpěrového vyztužení předních baldachýnových vzpěr, což měl S.XIII)
..takže zatím jsme bez fotky třináctky s otazníkem...a porovnejme fotku nenabouraného SPADa (už víme, že je to sedmička.. ) s letounem na této druhé fotce. Otazník je svou vrchní částí těsně za kokpitem..(tento markant je důležitý pro další stroj..)..a druhá šipka ukazuje na opravené poškození trupu, které je..(podle mě... ) znatelné i na fotce havarovaného stroje.. Takže, podle mě se jedná o jeden a týž stroj..v obou případech je to SPAD S.VII v původních barvách BRE590 ještě s francouzkými znaky..
Přílohy
Naposledy upravil zdesko dne 01 čer 2011, 22:16, celkově upraveno 1
..předem se omlouvám, že "pracuju" s reprodukcema, ale originály, nebo lepší kopie nemám.. No..a tady je další fotka havarovaného SPADa s otazníkem. Tentokrát otazník nedosahuje až do těsné blízkosti kokpitu a text nám říká, že se jedná o SPAD XIII...
..tak tím bychom vyloučili další třináctku a zkusíme si tuto "SEDMIČKU" fotograficky zkompletovat... Šipkama jsem se pokusil naznačit společné markanty obou fotek. Postavení v půli přelomeného horního křídla.., Vcelku shodně odtažený výfuk.. No, a doleva pootočenou směrovku.. Já se proto domnívám, že na těchto dvou fotkách je jeden a týž stroj..tedy opět SPAD S.VII..tentokrát je to stroj s rannými cs znaky..
..z toho mi tedy zatím vyplývá, že pokud neexistuje nějaká prokazatelná fotka třináctky s otazníkem a barevná rekonstrukce vycházela pouze z fotek, které jsou mylně interpretované jako S.XIII..pak je ta rekonstrukce nesmysl...?
..a k tomu se mi vážou následující otázky..: Byl otazník opravdu znak Lachmanova letounu..? A jaký vlastně letoun Lachman rozbil..? A pak ještě tohle..: Jak Lachman vlastně dopadl..? Mě se o něm nepodařilo nikde nic nalézt..
Mne je zase divny, ze kapt. Lachman to letadlo (VII nebo XIII) rozsekal na kousicky v roce 1920 a pak to jeste letalo do r. 1926. Aspon ty fotky havarovaneho Spadu .... to mi nerikej, ze to rozchodil.
Mě zaujal ten emblém. Je to vůbec otazník ? Jako otazník to tedy moc nevypadá, mě to spíš připomíná biskupskou berlu... A červená je barva biskupů a kardinálů...
No snad se Pepa Studený nebude zlobit, když ho tady krátce zastoupím s informacemi z jeho databáze. Problém je asi v tom, že Lachman byl na padání se Spady docela odborník a že někdo zmotal dvě nehody dohromady. Se Spadem XIII (v ofic čs. dokumentech Spad II) v.č. 10279 měl havárii 9.5.1920 ve Vajnorech, kdy za mlhy dosti tvrdě přistál a stroj poškodil. Tahle třináctka byla opravena. Se Spadem VII neznámého výrobního čísla a s otazníkem sekl opět ve Vajnorech 26.5.1920, kdy se i lehce zranil a stroj zcela zrušil.
A další jeho nehoda se Spadem VII a otazníkem v označení je blíže nedatována v roce 1919, kdy utrpěl těžké zranění. Stroj v.č. 11255 utrpěl totální devastaci levých nosných ploch včetně výškovky, zničený podvozek. Tento stroj měl být opraven. To bych viděl na tu první zde uvedenou fotku z nehody, kde se alespoň trup tváří tak nějak použitelně, akorát že zrušený jsou celý křídla.
A co se jeho konce týká, po roce 1920 už se v ČSR v seznamu nehod neobjevuje, což mě skoro vede k dedukci, že dále zde nelétal. Zemřel ve věku 71 let v Tonnerre 12. srpna 1961.