Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Lesteni barvy, lesteni laku?

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Lesteni barvy, lesteni laku?

Příspěvekod bejonek » 21 bře 2011, 14:19

Ahoj,

jaky je podle vas spravny postup:?

bud: 1) nastrikat barvou, rozlestit, nastrikat lakem, rozlestit
anebo: 2) vubec nelestit barvu, ale jenom lak
Asi nemusim psat, ze barva na karoserii neni zdaleka hladka a ze nejde o metlu.

Diky moc za radu

Petr
bejonek
bejonek

• Odpovědět s citací

Re: Lesteni barvy, lesteni laku?

Příspěvekod daniel.chilo » 21 bře 2011, 15:13

toto by ma osobne tiez zaujimalo tak sem s nejakými radami :-)
daniel.chilo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod turbo32 » 21 bře 2011, 17:52

no pokial je to heavy metal krupica odrazi sa ti to aj v laku a bude pracnejsie to rozlestit. je idealne ak je base paint hladka a taktiez zalezi aky lak pouzijes. 2 zlozkovy ti to zaleje lepsie ako napriklad TS13 ci gunze. chce to aj poexperimentovat a sam uvidis co ako funguje lebo niet nad skusenost. no a moja biblia pre lak ako tu uz omielam dlhsiu dobu je plamo tsukorou diel s maclarenom MP4/4 alebo ducati desmo...vid youtup
turbo32

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ján Hanuska » 23 bře 2011, 12:45

Presne ako píše turbo, dôležitá pod lakom je hladká farba, samozrejme, aby bola na farbe čo najmenšia krupica, treba nastriekať aj základ čo najkvalitnejšie, bez krupice. Lebo potom sa to len stupňuje.
Ja používam surf od gunze a farby z autolakovne a keď sa mi podarí dobre nastriekať základ aj farbu a zalakujem to správne nariedeným 2k lakom, tak si ušetrím veľa práce s leštením. Ako už turbo spomenul, treba hlavne skúšať a časom človek zistí, ktorý postup je najlepší a najviac mu vyhovuje.

btw: na tých videách na youtube sa mi páči, ako chlapík čistí airbrush...jednoducho vytre handričkou a považuje za čisté, my tam lejeme litre airbrush cleanerov a pod :lol:
Ján Hanuska

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rado1 » 23 bře 2011, 13:01

Už dlhšie čítam o dvojzložkových lakoch, ale nikde som sa nedočítal, čo sú zač, na čo sú dobré oproti klasickým akrylovým, alebo Sidoluxu ? A kedy ten 2K lak použiť ?
Nechcel som zakladať novú tému, ale rád by som sa dozvedel viac...
Na stole:B737-800 Travel Service 1/144, Lotus 79 1/20 Hasegawa
Hotovo:AH-64D Apache viewtopic.php?f=6&t=50362 F-117A viewtopic.php?f=6&t=67907 KITT Season 4 viewtopic.php?f=165&t=65647 Mustang GT350R viewtopic.php?f=165&t=73021
Rado1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ján Hanuska » 23 bře 2011, 13:17

2k lak je polyuretánový autolak, je odolnejší než klasické 1k laky, lepšie zalieva povrch. Ja som prešiel na 2k laky, lebo keď som používal obyčajné akrylové, tak sa mi po čase stalo, že na dekáloch sa ten lak prepadol a povrch nebol rovný a hladký ako po vyleštení. 2k lak je stály, akonáhle vytvrdne je s tým pokoj, nehrozí aby sa začal prepadávať a pod. Oproti obyčajným lakom má pre mňa dve nevýhody. Strašne smrdí (no používam respirátor, takže tento problém som vyriešil) a keď vytvrdne, tak je dosť tvrdý a trochu horšie sa môže brúsiť a leštiť. Mňa taký boj čaká teraz, nalakoval som jedno auto, no nemal som čas ho ešte vyleštiť, už je tomu asi mesiac, čo som to lakoval.
Ján Hanuska

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rado1 » 23 bře 2011, 14:36

Zaujímavé. Lietadielkári nespomínali nič o problémoch s dekálmi+akryl lakoch - možno preto, že lietadlá sa nerobia vysoko leštené :arrow:
Takže to je sprej ? Ja som myslel, že to sa zarába pred striekaním z dvoch zložiek lak+nejaké tužidlo :-D
A strieka sa to priamo z plechovky, alebo ?
A ešte jedna dôležitá otázka - kde ten 2K lak kupujete ? Lebo predpokladám, že nie všetky autospreje (všetci výrobci) sú vhodné. U nás v PN som videl napr.značku Duplicolor...
Hotovo:AH-64D Apache viewtopic.php?f=6&t=50362 F-117A viewtopic.php?f=6&t=67907 KITT Season 4 viewtopic.php?f=165&t=65647 Mustang GT350R viewtopic.php?f=165&t=73021
Rado1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ján Hanuska » 23 bře 2011, 15:45

Nie je to sprej, musíš to striekať pištolou. Ja používam Zero 2k od http://www.hiroboy.com, môžeš kúpiť aj v autolakovni, je to to isté. Len musíš dodržiavať miešacie pomery. Sú to dve zložky - lak a tužidlo a k tomu ešte riedidlo.
V autolakovni by ti mali odliať koľko chceš, mne boli ochotný odliať aj pol deci toho laku plus tužidlo a riedidlo. Používal som lak od DuPontu, potom som prešiel na ten Zero. Inak je množstvo výrobcov, záleží od toho, čo ponúkajú v tvojej autolakovni.
Ján Hanuska

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 23 bře 2011, 22:12

s farbou sa nezaoberam, lestim len lak. preto, ze bud pouzijem 2k, tam je to jedno, alebo ak nie 2k, tak davam laku vela vrstiev
2k je pokrocilejsia vec, zacni pokojne s lacquer lakmi. treba sa naucit zalievat povrch, dostat to trocha do ruky. vrstvit, lestit atd. dalsia vec je, ze ked nieco pokazis s 2k, tak mas problem. klasika sa opravuje lahsie, pripadne sa dava dole velmi lahko.
no a klasika - nezabudni na maximalnu ochranu zdravia bez kompromisov.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rado1 » 24 bře 2011, 09:54

ron - No ja som zvyknutý na akryly - konkrétne Sidolux :-D iba výnimočne Tamiya akryl. Budem mať s týmito lakmi problém pri leštení karosérie ?
Rado1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vany11 » 24 bře 2011, 10:12

tak ted chvíli přemýšlím,jestli jsem na českém nebo slovenském foru. to tady nemůže odpovědět nějaký čech,aby jsem si to mohl i přečíst? :lol: :lol: :lol:
používat google překladač je mi blbý :grin: :grin:
vany11

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 24 bře 2011, 14:26

sidolux lestit nemozes

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 24 bře 2011, 14:26

vany11 píše:tak ted chvíli přemýšlím,jestli jsem na českém nebo slovenském foru. to tady nemůže odpovědět nějaký čech,aby jsem si to mohl i přečíst? :lol: :lol: :lol:

:?:

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 24 bře 2011, 15:11

vany11 píše:tak ted chvíli přemýšlím,jestli jsem na českém nebo slovenském foru. to tady nemůže odpovědět nějaký čech,aby jsem si to mohl i přečíst? :lol: :lol: :lol:

Jako pokus o vtip to bylo teda slabší. A vážně to myslet nemůžeš, protože prostě nevěřím, že nerozumíš tomu, co tady kluci psali :shock:
"První, kdo namaloval kokardu na křídlo letadla, byl svině..." (Pierre Clostermann, Velký Cirkus)
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod daniel.chilo » 24 bře 2011, 15:23

Ked sme uz pri tej fabre a lesteni a lakoch...aky je dobry zakladovy sprej...zatial som striekal len s Revell striekacim tmelom...
daniel.chilo

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse