Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sovereign of the seas 1637/1:90/ vlastní projekt/DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 27 z 63 • 1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 63
  • Odpovědět s citací

Re: Sovereign of the seas 1637/1:96/ vlastní projekt

Příspěvekod Kpt.KL » 16 bře 2011, 11:58

Jedna zajímavost na okraj, v souvislosti s loďařskou dynastií rodiny Pettů a připomínkami k přepážkám v předchozím příspěvku. V galerii National Maritime Museum se objevil model lodi Naseby z r. 1655 v tzv. Navy Board stylu. Na první pohled dobový model ale postavil Robert Spence v 1943, na základě neúplných dobových plánů, Van de Veldových kreseb a dalších vyobrazení lodi, modelu podobné lodi nacházejícího se ve Švédsku a po studiu admiralitních modelů ve sbírkách NMM. Přestože jde o vynikající ukázku kvalitního vědeckého přístupu a modelářského umu, nejedná se o dobový model, vhodný ke studiu konstrukčního stylu Pettů, jako je např. výše uvedený model Pettova HMS Prince:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Foto ve velkém rozlišení: http://www.nmm.ac.uk/collections/images/2000/F9221-005.jpg

Informace o modelu Naseby
http://www.nmm.ac.uk/collections/explor ... =1#content

http://www.nmm.ac.uk/collections/images ... 21-001.jpg
http://www.nmm.ac.uk/collections/images ... 21-002.jpg
http://www.nmm.ac.uk/collections/images ... 21-003.jpg
http://www.nmm.ac.uk/collections/images ... 21-004.jpg

Informace NMM neuvádí, že skutečnou loď postavili Phineas Pett mladší a Peter Pett, potomci stavitelů SoS o stejných jménech.
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 bře 2011, 12:02

Děkuji za neocenitelné rady, odkazy a pochvalu, Kapitáne, přepážky budu zdobit též a udělám to přesně dle Vašeho návodu. Sloupky ještě nadstavím, není problém, je to ještě taková zkušební verze, chybí tam i dveře a okna, která postupně doplím.
Chtěla jsem se ještě zeptat na výzdobu, kterou je vidět zde:
Royal Sovereign (019).jpg

Jsou tam zdobeny i vnitřky zábradlí a přepážky mají rovněž bohatou výzdobu v podobě figurek a různch ornamentů. Mám to takhle zrealizovat též?

Mimochodem ten odkaz na model Naseby je super, nádherná inspirace. Děkuji moc za vše a skvělou spolupráci při stavbě modelu!
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 16 bře 2011, 12:37

Zdobit vnitřky zábradlí nedoporučuji, s tím jsem se u žádné lodi nesetkal. Nemají to zdobené ani královské jachty 17. stol.:
http://www.nmm.ac.uk/collections/images/2000/F9318-002.jpg
http://www.nmm.ac.uk/collections/images/2000/F9231-002.jpg
http://www.nmm.ac.uk/collections/images/2000/F9218-002.jpg
Artur Molle se u svého SoS evidentně inspiroval u nerealistického Seppingsova modelu.
http://www.nmm.ac.uk/collections/images/2000/F9324-002.jpg
Nemám kompletní Heywoodův spisek o výzdobě lodi, ale v tom, co mám k dispozici, žádná zmínka o výzdobě vnitřních stran zábradlí není.

Další výzdoba přepážek ornamenty - určitě ano, ostatně je to vidět, byť slabě, i na Payneho rytině:
SoS_Payne_prepazky_.jpg

Pozor - model Naseby není ke studiu konstrukčních metod Pettů vhodný, není dobový, proto jsem na něj upozornil.
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 bře 2011, 23:07

Děkuji Vám za cenné rady, Kapitáne! Brzy začnu s výzdobou přepážek, těším se na to. Bude to konečně oddechovka po tom dnešním téměř 16ti hodinovém "maratonu" stráveném na předním sousoší. Konečně je dobojováno, sochy pozlaceny a zítra je umístím na model. Takto jsem si s tím hrála:

56.jpg
57.jpg
61.jpg
67.jpg
68.jpg
69.jpg
71.jpg
72.jpg
73.jpg
74.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 12:36, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marikdecin » 17 bře 2011, 08:21

Doris,krásné završení Tvé roční snahy,píle a umu.Gratulace. :flower: .Jiří.
marikdecin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 bře 2011, 08:50

Srdečné díky, Jiříku, mám radost, že se Ti Sos líbí a jsem Ti moc vděčná za pomoc s podklady k výzdobě! Před rokem jsem si lámala hlavu, zda a jak to zvládnu, ale už mám tak 70% výzdoby dokončeno a zbývají převážně jednoduché ozdůbky, které už jsou snadno zvládnutelné.
Sousoší už je na svém místě, udělala jsem ohledně pozice a výšky sošek jakýsi kompromis, neboť špička klounu je mohutnější, než na předloze a zároveň uznávám, že jsem výšku bočnic a klounové paluby vepředu nastavila níž, než mělo být :oops: ](*,) . Papír má bohužel omezené pevnostní možnosti, takže seříznutí klounu v této fázi stavby jsem raději nezkoušela. Zároveň jsem uzpůsobila proporce zadních nohou koníka tak, aby byly realističtější, než jak zachycuje Paynova rytina. Doplním ještě několik ozdobných prvků a podpěrné lišty a bude hotovo.
Lámu si jen hlavu s tím, jak osadit tu trojúhelníkovou ozdobu, která spojuje koníka a přední části zábradlí galionu? :-k Wolfgangovi ten koník rovněž vyšel o trochu výš a tu ozdobu nad zábradlím podložil ozdobnými sloupky. Možná by to takhle šlo i v mém případě. :idea: :?:
Zde jsou nové fotky po osazení sousoší na přídi:

81.jpg
80.jpg
79.jpg
78.jpg
77.jpg
76.jpg
75.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 12:37, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milo00 » 17 bře 2011, 09:49

Teda Doris, klobouk dolů... Asi před 14 dny jsem si lámal hlavu, jak se asi popereš s touto hlavní soškou a ejhle.... prostě nepochopitelné. Fakt paráda. [-o< [-o< [-o< =D> =D> =D>
Chci se jen zeptat, čím ty sošky zlatíš? Je to opravdu hezká zlatá...
milo00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 bře 2011, 10:07

milo00: Děkuji moc za pochvalu! Z té sošky na přídi jsem měla skutečně respekt, ale tím že jsem si ji nechávala až na konec, mohla jsem dostatečně trénovat a to se vyplatilo. :)
Zlacení provádím nástřikem ve více slabých vrstvách dekorativní akrylovou barvou.
Vypadá hodně dobře, ale déle tvrdne, takže při osazování figurek musím být moc opatrná, protože to vesměs už pár hodin po nástřiku umísťuji na model. Aplikace této barvy na menší plochy pomocí měkkého štětečku je též možná a výsledek je solidní. Po vytvrdnutí a uzrání je tato barva dost odolná, používala jsem ji i pro stylingové úpravy doplňků v motorovém prostoru auta (moje druhé největší hobby) a drží beze změny dodnes. :D
Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 12:38, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 17 bře 2011, 10:31

Z Pettova původního návrhu, Payneho rytiny a Van de Veldovy kresby vyniká, že se jedná patrně o stylizovaný chochol; ten má s největší pravděpodobností zakrývat železný svorník, kterým je upevněn zadek koně k příčnému trámu zakončení zábradlí (psal jsem o tom již dříve), tak těžká socha musela být ke klounu připevněna pořádně několika svorníky, jinak by ji smetla první větší vlna. Pro zajímavost - Sephton píše, že jezdecká socha byla ustřelena v jedné bitvě za anglo-holandské války, ale neuvádí, které.

Výška boků klounového zábradlí je celkem OK, o hodně výš je sousoší, proto ten rozdíl. Pokud není možnost umístit sousoší níž (asi ne), doporučuji použít Culverovo řešení. Heywood a Sephton se o této výzdobě nezmiňují vůbec. Wolfgangovo ani Arturovo řešení nedoporučuji, to si vymysleli. Jejich řešení je navíc poměrně velké a robustní, neodpovídá dobovým předlohám.

Culverův model
sov.02.JPG

SoS - upevneni sousosi galionu_.jpg

Modifikace "chocholu" vzadu, něco elegantnějšího na tento způsob:
SoS - varianta chocholu.jpg

Naposledy upravil Kpt.KL dne 17 bře 2011, 11:10, celkově upraveno 1
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 bře 2011, 11:20

Pavel Šenk : Děkuji moc!
Kapitán KL: Děkuji za cenné rady, Kapitáne. To sousoší jsem zvažovala posunout níž, pokud by se seřízla horní část klounu. Tady je ale problém s vrstvenou papírovou konstrukcí, která se může zbortit, takže toto řešení jsem raději nezkoušela. Jak jsem zjistila, sošky by se posunuly níž jen o cca 3mm, což je pořád málo a navíc by měly už dost nepřirozený sklon - hlavně jezdec na koni. Na obrázku jsem to naznačila modrými puntíky. Takže by to pořád nestačilo, aby ten svorník byl v optimální výšce.
022.jpg

Optimum by byla výška zábradlí v úrovni zeleného puntíku, ale toto je v dané situaci nedosažitelné. :( Mám tam poměrně velký skok.
026.jpg

Na Culverův model jsem se už koukala, má to proti mne ve stejné výšce, takže mu ten svorník vyšel O.K.
SoS - gammoning Culver.jpg

Já ho mohu udělat více sklopený a jeho přední část umístit nad ohon koně, abych tu výšku trochu stáhla. Zatím to ale musím nechat tak, dokud zlatý nástřik nevytvdrne ( cca 10 dnů), abych ho nepoškodila. :!:
Dnes dělám na dveřích a schodištích, po té sochařině to chce nějakou změnu. :)

EDIT: Než jsem to stačila dopsat, už jste tam vložil obrázek, nad jehož řešením jsem též uvažovala. ;-I Výborně, takto nějak to pak ztvárním.
Naposledy upravil DORIS dne 17 bře 2011, 12:29, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 17 bře 2011, 12:25

Ano, umístěte začátek "chocholu" dolů blíž k ohonu, tím se výzdoba zkrátí. Doporučuji udělat na šířku užší, jako Culver, ne ten robustní široký trojúhelník, jako Wolfgang nebo Artur Molle.
Naposledy upravil Kpt.KL dne 12 lis 2011, 14:08, celkově upraveno 1
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 bře 2011, 19:54

Dnes mi dorazila další várka materiálu a doplňků pro stavbu Sos, moc děkuji panu Ing. Čejkovi za jeho ochotu a pomoc se zajištěním všech potřebných věcí. Díky tomu jsem osadila gratingy a mohu se pustit do výroby pacholat, úponových lavic a kormidla.
Přináším ještě pár fotek modelu za denního světla a jednu pro porovnání, jak je model velký vůči jeho stavitelce..... :-D

88.jpg
87.jpg
86.jpg
85.jpg
84.jpg
83.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 12:40, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Kotas » 18 bře 2011, 20:11

tak po nějaké době jsem zase zde a nestačím se divit Doris.
Tvá práce je naprosto úžasná =D>
Honza
Jan Kotas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 bře 2011, 09:28

Ahoj Honzo! Moc mne těší T vá slova, je to pro mne čets, že se Ti Sos líbí!

Tak a jedeme dál, Sovereign už může manévrovat, neboť získal kormidlo. Velice děkuji Kapitánovi KL. a za odbornou konzultaci a pomoc s jeho projekcí a mnoho dalších neocenitelných rad při stavbě modelu!
Kormidlo je otáčecí, závěsy jsem vyrobila z hřebíčků a papírových válečků, později jsem ještě provedla úpravu, aby vznikly záhlubně a vzdálenost od zadního vazu se tak zmenšila na cca 0.5mm širokou spáru. Na kormidle ještě dodělám ozdobnou lví hlavu + lano v horní části.
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg

Dále jsem začala pracovat na palubách, doplněny gratingy a předěláno zábradlí kolem otvorů na velitelské a půlpalubě. Zatím ještě chybí madla, která udělám lépe, než bylo původně.
10.jpg
9.jpg

Zároveň bych chtěla velice poděkovat panu Radomíru Besedovi ( http://www.radekshipmodels.cz/ )za skvělou spolupráci a zajištění špičkových CNC kladek pro můj model. ;-I Pro Sos jsem se rozhodla použít dřevěné kladky, které svou kvalitou i vzhledem a pevností posunou model a jeho takeláž mnohem výš. Z kvality kladek jsem velmi nadšená, už se dokonce na tu takeláž těším. :P

16.jpg
15.jpg
14.jpg
13.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 12:46, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 bře 2011, 16:57

Kormidlo kompletně dokončeno, přidáno ještě pár důležitých detailů, lví hlava a provázek. Dokočnila jsem i zábradlí kolem schodišť a další nepatrné elementy výzdoby na bocích a přídi. Na špičce předního vazu již sedí lev a na něm amorek, je to docela maličká soška, což ukazují fotky z průběhu práce. Koník na přídi získal ozdobnou "chocholku", která ho přidržuje k zábradlí galionu. Váš návrh, Kapitáne KL., se mi moc osvědčil a skoro identicky jsem ho zrealizovala. Jste nejen špičkový odborník a znalec lodí, ale umíte i velmi krásně ztvárnit estetické prvky, které ráda realizuji! ;-I
6.jpg
8.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
17.jpg
18.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 12:57, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 27 z 63 • 1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 63

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno