Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sovereign of the seas 1637/1:90/ vlastní projekt/DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 26 z 63 • 1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 63
  • Odpovědět s citací

Re: Sovereign of the seas 1637/1:96/ vlastní projekt

Příspěvekod rsuchan » 03 bře 2011, 21:12

:P Veru tak, tá výzdoba je neskutočná.Obdivujem Tvoju trpezlivosť a zmysel pre detaily. Je to krásne. S obľubou sledujem túto stavbu [-o< =D> =D> =D>
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 bře 2011, 13:00

Děkuji moc za ohlasy, přátelé, mám radost, že se Vám má práce líbí!
Sochařina ještě není ani zdaleka u konce, chybí toho poměrně dost. Tento víkend mám v plánu vyrobit zábradlí, abych si nastavila výšku pro mezipalubní přepážky. Zatím jsem udělala jen dva kusy zábradlí na zkoušku, ale bohužel barevně se mi to takhle moc nelíbí, i když jsem zkoušela přizpůsobit červenou barvu do různých odstínů. Zkusím ještě jiné variace, ale nevím nevím....

EDIT: Nafotila jsem to ještě za denního světla kvůli reálnému odstínu barev. Přiznám se, že mi to k tomu modelu nesedí. :( Je škoda, že jsem si to prostě neuvědomila dřív#-o , protože bych černý podklad pod ozdobami patinovala ne do modra ale mírně do hněda, aby byl odstín teplejší a tím by více ladil s červeným zábradlím. Nyní už s tím nemohu nic dělat a namodralý podklad změnit.
32.jpg
33.jpg

Můj původní záměr směřoval k něčemu takovému, jako je vidět zde na zadním zábradlí - barveně to přesně navazuje a ladí s barvou boků:
34.jpg
35.jpg

Po dokončení modelu zvažuji, že tento záměr zpětně zrealizuji, aby se mi model zase líbil i když to bude v rozporu s historickými podklady. I když třeba tady je to zrovna namodralé:

NO 004.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 10:33, celkově upraveno 1
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 bře 2011, 20:37

Dnes jsem vyrobila nový nápis na stojan, původní nebyl jednak podle mých představ a zároveň mi kamarád QUASI z papermodelers.sk připravil krásný návrh včetně přesných podkladů, za což mu patří můj velký dík! :flower:
Písmena jsem vystřihla z papíru a po pozlacení je lepila jedno po druhém na vyčištěný podklad. Původní nápisek byl přilepen sekundovkou, ale i na toto se najde řešení. Debonder je fakt nepostrádatelná a skvělá věc, nechápu, jak jsem bez toho mohla vůbec lepit sekunďákem dřív. Díky moc Kapitáne Jirko za tento zlepšovák, je to opravdu velmi užitečná věcička. ;-I
Takto vypadá nápisek nyní, po vytvrdnutí barvy ještě začistím ty nevzhledné přesahy a drobné vady, které tam zůstaly:

36.jpg
37.jpg
38.jpg
39.jpg
40.jpg
41.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 10:34, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 bře 2011, 12:32

Postupně osazuji jednotlivé kusy zábradlí a instinkt i estetický cit mi velel udělat ho nakonec v kombinaci přírodní dřevěné barvy a vnitřky černé.
Takto je to pro mé oči nejhezčí a i kdyby loď byla v bitvě, mohli přes zábradlí přehodit červenou látku a bylo by to korektní. Takže v tomto provedení bude zábradlí ne celém modelu.

44.jpg
45.jpg
46.jpg
60.jpg
61.jpg
62.jpg
63.jpg
64.jpg
65.jpg
66.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 10:37, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 bře 2011, 08:46

Obvodové zábradlí dokončeno. 8) Zde jsem se rozhodla k estetickému provedení s ohledem na barevnost. Nezdálo se mi to, ale byla to vážně piplačka. Nejhorší bylo to zaoblené zábradlíčko na přídi, ale aspoň jsem se trochu zacvičila v ohýbání dřeva. To jsem tentokrát použila místo papíru kvůli vysoké pevnosti konstrukce, napínání lanoví už nebude nic bránit. Nyní přijde na řadu zábradlí nad mezipalubními přepážkami a dál budu zdobit.
Přílohy
75.jpg
74.jpg
73.jpg
Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 10:39, celkově upraveno 2
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 07 bře 2011, 10:06

Všiml jsem si, že zatím na lodi ještě nejsou upínačkové lavice (kobylice..se jim tuším říká) pro přední a hlavní stěžeň...Ty budeš lepit natupo..? A s tím souvisí další dotaz..nebojíš se Doris snížené pevnosti takto řešených "lavic" I při případné další manipulaci..? :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 bře 2011, 12:02

Dobrý postřeh! ;-I Úponové lavice hlavního a předního stěžně osadím později, svým způsobem jsem byla limitována chybějícím zábradlím, protože šíři těch úponových lavic musím optimálně nastavit, aby se úpony nedotýkaly zábradlí. I zábradlí jsem už k tomuto účelu upravila a posunula ho dál od okraje. Rozměry stěžňů mám k dispozici, takže nyní bych mohla lavice už směle osadit. Budou ale podobně jako zábradlí dřevěné, čekám na zboží a materiál, který mi dorazí a pak to vyrobím. Pomocí kovových profilů vlepených do navrtaných otvorů v kobylicích je budu kotvit hluboko do žeber v trupu, což zajistí jejich vysokou pevnost a budu si moci dovolit řádně napnout lanoví. Toto mi poradil i Kapitán Jirka, takže věřím, že to bude spolehlivé řešení.

EDIT 11.3.2011
Pokračuji dál ve výzdobě a kompletuji zábradlí přepážek. Odstranila jsem pár nevhodně zvolených dílů - například dveře jedné z přepážek, které budu dělat podle Paynovy rytiny včetně okýnek a dalších doplňků:

1.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 12:02, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 bře 2011, 10:16

Výzdoba na levé části galionu je téměř dokončena, nyní pokračuji se zábradlím na zbývajících dvou přepážkách a po jejich kompletaci budu osazovat další výzdobu na vnitřních částech zábradlí a kolem dveří i oken, které na přepážkách plasticky naznačím. Doplní se i kruhové ornamenty kolem otvorů pro děla na horních palubách.

17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg
25.jpg
26.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 12:28, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 12 bře 2011, 11:43

Nádherné. :P :P :P
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 12 bře 2011, 18:48

..a zase jeden "kontrolní" dotaz... :-D Zatím nikde v klounu nevidím otvory na lana, která budou přitahovat čaleň k té klounové palubě a potažmo i ke klounu... :-k Máš tam už tolik krásných sošek, že mám strach aby sis je pak při dodatečném "vrtání" nepoškodila.. Nepředpokládám, že bys na ty otvory zapomněla..ale protože já "jedno pro druhý" zapomínám imrvére, tak jen pro jistotu.... :wink: Jinak co dodat..? Jen bych se opakoval po ostatních.... =D> =D>
Přílohy
O1. 002.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 bře 2011, 21:52

Děkuji moc za komentáře a ohlasy, mám radost, že se Vám model líbí.
Otvory v klounu, jak je vidět na Van de Veldově rytině, na mém modelu nebudou. Po dohodě s Kapitánem KL. budu postupovat jinak a vycházet z Paynovy rytiny. Tam tato lana nejsou vidět, neboť procházeji klounem mnohem výš. Budu je kotvit těsně pod klounovou palubou, na modelu to mám již připravené.
Například zde je to krásně vidět:
soos 002.jpg

I na Culverově modelu procházejí lana mnohem výše (obrázek upravil Kapitán KL.):
Přílohy
SoS - gammoning Culver.jpg
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 13 bře 2011, 02:50

..vlastně jsem si to myslel, že to budeš řešit podle Payna..ale protože jsem neviděl ani náznak pro toto řešení, tak jsem se raději zeptal.. :wink: Holt oproti mě ještě nezapomínáš.. :-D Tak už Tě nebudu rušit... 8-[ ..a budu se zase hezky tiše kochat... [-o<
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 bře 2011, 15:34

V pohodě, naopak jsem ráda, když mne lidi upozorní na různé věci a nedostatky, taky nad tím docela laboruji a není toho málo, co bylo špatně a muselo se předělat.
Tak a jsem těsně před dokončením zábradlí kolem zvonice a trup bude kompletní. Výroba zábradlí mi zabrala poměrně hodně času, neboť bylo třeba vyrobit nejen velmi pevné díly, ale musely být dokonale přesné a vytvarované tak, aby nikde nezůstala ani škvírka. Od zítřka začnu s další várkou výzdoby a blížím se pomalu k přednímu sousoší, z něhož mám docela respekt. Tak jsem zvědavá, jak to výjde...:paint:

Ještě bude potřeba pár věcí vylepšit a zaretušovat. Makrorežim fotek mne občas dost nemile překvapí.... #-o

27.jpg
28.jpg
29.jpg
30.jpg
31.jpg

Konstrukce trupu je dokončena a nyní už budu jen zdobit a zbrojit. Pak přijde na řadu takeláž. :twisted:
Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 12:30, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 bře 2011, 09:32

Dokončila jsem výzdobu pravé strany galionu, za chvílí se vrhám na nejnáročnější sousoší na modelu. 8-8

43.jpg
44.jpg
45.jpg
46.jpg
47.jpg
48.jpg
49.jpg
42.jpg
41.jpg
40.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 12:32, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 16 bře 2011, 10:38

Doporučil bych poměrně snadné doplnění výzdoby na přepážkách, které působí vzhledem k ostatní výzdobě prázdně, stroze a monotónně. Jde o doplnění profilovaných a zlacených lišt, v souladu s typickou konstrukcí a barokní výzdobou přepážek anglických lodí kolem poloviny 17. tol., viz obrázek. Červeně jsou označeny lišty cca v polovině výšky přepážky, modře lišty v horní části:

SoS prepazky - listy.jpg

Přepážky angl. lodí v 17. stol. byly konstruovány ze sloupků mezi palubou dole a palubníkem (deck beam) nahoře a příčně vyztuženy cca v polovině výšky. V horní půlce pak bývala okna. Dobře je to vidět na dobových admiralitních modelech ze sbírky National Maritime Museum v Greenwich:
http://www.nmm.ac.uk/collections/images ... 20-009.jpg
http://www.nmm.ac.uk/collections/images ... 25-002.jpg

http://www.nmm.ac.uk/collections/images ... 25-002.jpg
http://www.nmm.ac.uk/collections/images ... 25-003.jpg

http://www.nmm.ac.uk/collections/images ... 15-002.jpg
http://www.nmm.ac.uk/collections/images ... 15-003.jpg

http://www.nmm.ac.uk/collections/displa ... _4#content
http://www.nmm.ac.uk/collections/displa ... _3#content

také na Pettově HMS Prince z r. 1670
http://www.modelships.de/HMS_Prince_I/S ... G_0595.jpg
http://www.modelships.de/HMS_Prince_I/S ... G_0605.jpg

Doplnění ozdobných lišt se týká přední i zadní přepážky horní paluby (upper deck) a také přepážky na půlpalubě (half deck). Ozdobné zlacené karyatidy symbolizují nosné sloupky a měly by se hlavami dotýkat horní ozdobné lišty, tvoří propojený celek. Přepážky, respektive paluby přední a zadní nástavby byly u SoS výrazně výš, než u pozdějších lodí - jak jsem psal v rešerši, byly u SoS sníženy na cca 6 stop při první přestavbě.

Na dříve uvedeném odkazu na St. Michael z r 1699 tyto příčné již výzdoby nejsou, protože přepážky jsou výrazně nižší, než u SoS:
http://www.nmm.ac.uk/collections/images ... 19-008.jpg
Naposledy upravil Kpt.KL dne 12 lis 2011, 14:10, celkově upraveno 1
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 26 z 63 • 1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 63

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno