Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Chipping tzv. solnou metodou - umí někdo?

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Chipping tzv. solnou metodou - umí někdo?

Příspěvekod WertixBVC » 26 srp 2009, 11:17

Bolo by dobre pridat tento odkaz do TOP clankov v sekcii. Je to fakt zaujimave =D>
WertixBVC

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 26 srp 2009, 11:20

Jako by se stalo :-D

viewtopic.php?f=19&t=22724&p=396807#p396807
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sonder » 20 úno 2011, 00:54

Používám kovovky od Testorsu a hliníkovka je taková, že mi zůstává na prstech i když jí nechám tejden schnout. Mám radši lakovat před solnou metodou? A jak se ta sůl omývá když používáte akrylovky? Mám obavu abych si při omývání soly neponičil povrch. Zkušenější kolegové, poraďte mi prosím.
sonder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 20 úno 2011, 06:50

Akrylové barvy - ničeho se neboj, vezmi si štětec a s pomocí tekoucí vody (i třeba přímo na model..) sůl jednoduše spláchni.
Nic ti nepoškodí, protože je to jen taková "děravá maska".
Lze aplikovat i na nenalakovaný povrch - pak je efekt zase trochu jiný - podle mě ale horší, nicméně zajímavý. Vytvrdlý lak je jistota..
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sonder » 23 úno 2011, 17:17

Jak hrubá by měla být sůl?
sonder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 23 úno 2011, 20:01

Myslím, že je nutné obyčajnú kuchynskú soľ ešte pomlieť napr. ponorným mixérom.
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 25 úno 2011, 08:50

Pokud se používají metalické leštitelné barvy ModelMaster, tak doporučuji povrch zalakovat. Jsou dosti náchylné jak na ohmatání, tak třeba na pásku Tamiya.

Pokud jde o solnou metodu. V poslední době jí intenzivně testuji.
Nastříkaný povrch zvlhčím vodou a nanesu (kde potřebuji) sůl. Používám normální kuchyňskou (obyčejná, jedna velikosti zrnek).
Kde není sůl dostatečně zvlhčena použiji znovu vodu a nechám vše zaschnout.
Následně nastříkám vrchní (finální barvu) a znovu nechám zaschnout.
Sůl odstraňuji prstem a posléze ještě kartáčkem.
Přílohy
IMG_0328a.jpg
Solná metoda na střeše kůlny v měřítku 1/35 před finálním nástřikem.
_MG_4521.jpg
Plechová vrata, na kterých jsem použil solnou metodu.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 25 úno 2011, 14:43

Tie vráta vypadajú ale neskutočne dobre. Jak skutočné :shock:
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod maxtor » 09 bře 2011, 17:50

Protože solná metoda mi přijde celkem náročná a zdlouhavá, začal jsem experimentovat s její "náhražkou" - místo soli pouzívám obyč Maskol od Humbrolu. To tak, že maskol tupuji molitanem na povrch modelu do co nejvíc nepravidelného spletence různých skvrn a skvrnek. Zkouším to teď na rozestavěném Avengerovi. Zatím jsem nenašel jediný důvod, proč by tato metoda měla být ve výsledku horší než sůl. Má někdo zkušenosti?
Pro toho, kdo vyrostl na modelech od KP, není žádný problém neřešitelný.
maxtor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Typlt » 09 bře 2011, 18:25

maxtor píše:Protože solná metoda mi přijde celkem náročná a zdlouhavá, začal jsem experimentovat s její "náhražkou" - místo soli pouzívám obyč Maskol od Humbrolu. To tak, že maskol tupuji molitanem na povrch modelu do co nejvíc nepravidelného spletence různých skvrn a skvrnek. Zkouším to teď na rozestavěném Avengerovi. Zatím jsem nenašel jediný důvod, proč by tato metoda měla být ve výsledku horší než sůl. Má někdo zkušenosti?

Má. Maskol při sundávání dělá takovou ostrou hranu mezi barvami. Sůl se rozplyne a přechod je více difuzní. Takže jsem začal preferovat sůl.
Když Japonec -tak pro všechny.
Radek Typlt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod maxtor » 09 bře 2011, 20:18

Radek Typlt píše:
maxtor píše:Protože solná metoda mi přijde celkem náročná a zdlouhavá, začal jsem experimentovat s její "náhražkou" - místo soli pouzívám obyč Maskol od Humbrolu. To tak, že maskol tupuji molitanem na povrch modelu do co nejvíc nepravidelného spletence různých skvrn a skvrnek. Zkouším to teď na rozestavěném Avengerovi. Zatím jsem nenašel jediný důvod, proč by tato metoda měla být ve výsledku horší než sůl. Má někdo zkušenosti?

Má. Maskol při sundávání dělá takovou ostrou hranu mezi barvami. Sůl se rozplyne a přechod je více difuzní. Takže jsem začal preferovat sůl.

To jsem nějak nepochopil. Když dělám odřeniny, tak snad právě o to jde, ne? Nastříkám barvou, na kterou se to má "odírat", pak maskol, pak kamuflážová barva, strhnout maskol a efekt odřeniny je dle mého názoru slušný.
Pokud tohle používám jako patinovací metodu k rozbití povrchu (kterou teď zkouším), tak povrch kamuflážové barvy natupované flíčky maskolu přestříkávám jen jemným takřka neznatelným filtrem zesvětlené případně ztmavené kamuflážové barvy (postup je třeba tak 3x zopakovat), aby vznikl jemně kropenatý povrch. V tomto případě se o přechody nestarám. Zkusím za světla něco nafotit.
Pro toho, kdo vyrostl na modelech od KP, není žádný problém neřešitelný.
maxtor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 09 bře 2011, 20:34

Tak a teď otázka do pranice: lze to použít i při štětěčkování? :-D Na základ nanesu sůl, nechám uschnout, potom (opatně) nanesu štětcem kamo. Bude to mít stejný efekt? Teda pokud tím štětcem tu sůl nesundám při tom barvení do kamo...
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Typlt » 09 bře 2011, 21:16

maxtor píše:
Radek Typlt píše:

To jsem nějak nepochopil. Když dělám odřeniny, tak snad právě o to jde, ne? Nastříkám barvou, na kterou se to má "odírat", pak maskol, pak kamuflážová barva, strhnout maskol a efekt odřeniny je dle mého názoru slušný.
Pokud tohle používám jako patinovací metodu k rozbití povrchu (kterou teď zkouším), tak povrch kamuflážové barvy natupované flíčky maskolu přestříkávám jen jemným takřka neznatelným filtrem zesvětlené případně ztmavené kamuflážové barvy (postup je třeba tak 3x zopakovat), aby vznikl jemně kropenatý povrch. V tomto případě se o přechody nestarám. Zkusím za světla něco nafotit.

Tak to vezmeme na příkladu těch vrat co jsou nahoře na stránce.
Odřeniny v bílém kruhu uděláš v pohodě maskolem.
Přechod rzi od nejvíce do skoro ztracena jako je na spodku těch vrat se podle mne maskolem udělat nedají. Maskol prostě moc maskuje a pod něj se nic nedostane. Kdežto sůl ve slabounké vrstvě propustí trochu vrchní barvy na spodní a tím vznikají ty jemné přechody mezi odstíny. Prostě pomaličku a bez násilí.
stejná metoda je používat lak na vlasy. Prostě se metody vyvíjí a za pár let to budeme dělat uplně jinak a uplně něčím jiným. Na začátku byl Maskol , pak lak na vlasy a teď je v kurzu sůl.
Když Japonec -tak pro všechny.
Radek Typlt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 09 bře 2011, 21:54

Radku nezapoměň na sirup a džem nebo marmeládu - sice ne úplně jen na odřeniny, ale na přímé maskování polí a přilepení masek kamuflážních polí vystřižených z papíru. Pak se vše umylo vlažnou vodou a bylo to. Ó jak sladké! :-D Na odřeniny místo maskolu se taky používal Herkules, který se pak odlupoval párátkem.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Wendis5 » 15 bře 2011, 15:29

Tak tohle zkusim to vypadá parádně,když jsem se konečně trochu naučil lak na vlasy,tak zase změna,no zkusíme,uvidíme :) :)
http://www.lovecpokladu.cz
Wendis5@seznam.cz" onclick="window.open(this.href);return false
Wendis5

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna