Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Stříkání pomocí CO2

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Stříkání pomocí CO2

Příspěvekod jerycho » 15 úno 2011, 11:22

Také si nemyslím že množství co2 vyfoukaného z pistole při jednom stříkání je životu nebezpečné.
Stejně tak jako množství ředidla při stříkání,jen je potřeba větrat a dát pozor aby ventil na flašce neunikal.
Dle reakcí nikdo s biogonem nepracuje,ale bude to stejné jako co2.
Díky za rady.
jerycho

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 15 úno 2011, 12:16

Marder píše:Petře, asi si to někteří pletou s oxidem uhelnatým (CO), který vzniká při nedokonalém spalování a je neviditelný a bez zápachu (třeba karma).
A jak by bylo možné, že potravinářský průmysl nás otravuje jedovatým plynem :?:

Mardere ..Pořád nechápeš , že se nejedná o jadovatý plyn , který při kontaktu s potravinami zdraví nijak neškodí , ale že je nedýchatelný , tudíž při velký koncentraci ve vzduchu nebezpečný ..Používám kompresor ne kvůli tomu , že bych se CO2 nějak bál . Při řádným větrání ( opravdu ho provádí každý i při - 20 ? ) se opravdu nemůže nic stát . Připadne mi krajně nepraktický myslet na to , zda mám flašku ještě dostatečně plnou , lítat pro ni při každým stříkání mimo obytný prostory , protože tam by měla být bezpečně uložena ..A ještě to platit ...Dnešní kompresory skutečně nejsou žádný agregáty ke zbiječce a vzduch bez prachu a vody se dá zajistit filtry - jak tu je popsáno v kompresorech .
Toť můj názor na CO2 - třebas jeho používání má i své výhody ...
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DanL » 15 úno 2011, 13:41

Mám stejný názor, jako Petr Kalousek. CO2 není jedovatý v pravém slova smyslu, ale je, jak psal Petr, NEDÝCHATELNÝ od určité koncentrace. Samozřejmě by asi nikoho nemělo usmrtit při běžném stříkání modelu těch několik litrů vypouštěných do VĚTRANÉ místnosti. Ale je třeba si uvědomit, že CO2 se drží u země, tedy normálním větráním např. střešním oknem, nebo oknem ve vedlejší místnosti (pokud máme dílnu v kumbálku) není dostačující a v případě, že bychom něco spadlého hledali na zemi, hrozí nebezpečí. Nemá cenu to podceňovat. Znám případy, kdy došlo k úmrtí u přírodní studánky, kde se člověk naklonil k zemi a jelikož se tam držela nebezpečná koncentrace CO2, ztratil vědomí a zemřel!!! Nespoléhejte na to, že ucítíte kyselo v puse, budete malátní a půjdete se nadýchat k oknu. Je to celkem rychlá reakce a tělo pak reaguje jinak, než si myslíme teď. Těch pár možná ušetřených korun za to nestojí a kompresory na airbrush už jsou tiché a malé.
DanL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Torong » 15 úno 2011, 16:08

Nechci tady vyvolávat zbytečný flame, ale protože tady určitě hledají informace ti , kteří o CO2 uvažují tak k tomu ještě něco napíšu. Reakce Petra a Dana ve mně vyvolávají dojem, že nebezpečnost CO2 je minimálně na úrovni sirovodíku nebo oxidu uhelnatého. Větrání i střešním oknem samozřejmě stačí. Předpokládám, že i dílna v podkroví má nějaké dveře a protože ty nejsou nikdy těsné stačí k nasátí dostatečného množství čerstvého vzduchu. Pokud není v dílně okno, bohatě stačí i pootevřené dveře - funguje difuzní větrání. To funguje spolehlivě na poměrně velké vzdálenosti - bezpečnostní norma určuje hranici 5 m pro zavedení nuceného větrání v podzemních dílech. Navíc si musíme uvědomit o jakých objemech plynu se bavíme. Nepředpokládám, že někomu hasičák "bouchne" a vyvalí se z něj celých 3200 litrů plynu. Spíš by se mohlo stát, že bude netěsný ventil a plyn bude unikat pomalu. To ale není problém pokud nemáme byt utěsněný a to snad nemá nikdo. Spíš to při pomalém úniku bude mít stejný efekt jako by byl v místnosti jeden člověk navíc.
Mimochodem Dane a Petře vypínáte svoje mobily před příjezdem k bezince? Mobil dokáže "vyrobit" el. jiskru, která spolehlivě zapálí benzinové výpary - už se to i několikrát stalo. Vzato s velkou nadsázkou: Za určitých okolností je tedy tankování benzínu velmi nebezpečné, za to riziko to rozhodně nestojí a já doporučuji raději benzín netankovat.
Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Torong » 15 úno 2011, 16:11

Narazil jsem na tyhle stránky o CO2, jsou sice pro svářeče, ale dá se tam najít hodně zajímavých věcí i pro modeláře.
http://svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2008042101

Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 15 úno 2011, 23:10

Torong píše:Nechci tady vyvolávat zbytečný flame, ale protože tady určitě hledají informace ti , kteří o CO2 uvažují tak k tomu ještě něco napíšu. Reakce Petra a Dana ve mně vyvolávají dojem, že nebezpečnost CO2 je minimálně na úrovni sirovodíku nebo oxidu uhelnatého. Větrání i střešním oknem samozřejmě stačí. Předpokládám, že i dílna v podkroví má nějaké dveře a protože ty nejsou nikdy těsné stačí k nasátí dostatečného množství čerstvého vzduchu. Pokud není v dílně okno, bohatě stačí i pootevřené dveře - funguje difuzní větrání. To funguje spolehlivě na poměrně velké vzdálenosti - bezpečnostní norma určuje hranici 5 m pro zavedení nuceného větrání v podzemních dílech. Navíc si musíme uvědomit o jakých objemech plynu se bavíme. Nepředpokládám, že někomu hasičák "bouchne" a vyvalí se z něj celých 3200 litrů plynu. Spíš by se mohlo stát, že bude netěsný ventil a plyn bude unikat pomalu. To ale není problém pokud nemáme byt utěsněný a to snad nemá nikdo. Spíš to při pomalém úniku bude mít stejný efekt jako by byl v místnosti jeden člověk navíc.
Mimochodem Dane a Petře vypínáte svoje mobily před příjezdem k bezince? Mobil dokáže "vyrobit" el. jiskru, která spolehlivě zapálí benzinové výpary - už se to i několikrát stalo. Vzato s velkou nadsázkou: Za určitých okolností je tedy tankování benzínu velmi nebezpečné, za to riziko to rozhodně nestojí a já doporučuji raději benzín netankovat.

Přečti si prosím ještě jednou pozorně co jsem psal o kousek výše . Tam to snad vysvětluji dost jasně ...
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Losiak » 19 dub 2012, 21:24

Otázka pre priaznivcov striekania pomocou CO2. Ako dlho, resp zhruba na koľko modelov v 1/72 vydrží fľaša s 5kg CO2? Uvažujem o tomto spôsobe. Zatiaľ mám revell basic set s kompresorom ako do akvária a dosť ma obmedzuje hlučnosť hlavne po večeroch ako aj výkony tej jednočinnej pištoľky.
CO2 ma zaujalo najmä tichosťou (modelárčim v paneláku a po nociach), nenáročnou prevádzkou (nízka poruchovosť) a v neposlednom rade cenou.

Vedel by mi niekto poradiť akú rýchlospojku (repos redukciu pre štandard rýchlospojku) by som vedel napojiť na tento reduktor namiesto nástrčky na hadicu?

http://www.oxyturbo.it/product_card.php?scID=56

Pištoľku na začiatok zoberiem zrejme túto (neskôr možno niečo značkovejšie) predpokladám, že rýchlospojky budú pre oba konce hadice rovnaké

http://www.modelshop.sk/Shop/Goods/airb ... goods=6742

Pre flame typu otrava CO2 chcem podotknúť, že C02 fľaše 2 aj 5 kg bežne používajú akvaristi na výživu rastlín a neplnia stránky čiernych kroník :)
Losiak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mufx » 12 čer 2012, 12:16

Taky se přidám s jednou otázečkou. Krom samotného stříkání pomocí CO2, které je luxusní a za tuto alternativu díky především Jakubovi Vilingrovi - modelplacu. Jak skladujete ty láhve, jde mi o to, zda to vydrží teploty na balkoně tj. vzduch i teoreticky přes 30 stupnu ?
mufx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štěpaník » 12 čer 2012, 12:30

Když narazíš na bezpečnostní list (skoro) jakéhokoliv plynu, tak se dočteš o hranici 50°C a o zákazu skladování na slunci. Takže na balkóně (pokud není stále ve stínu) bych lahev neskladoval.
KPM Prosek Panthers | Panthers Cup
Galerie hotových a rozestavěných modelů
Petr Štěpaník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mufx » 12 čer 2012, 14:34

no uznavam, ze nasledujici je alibismus ... ale je to zasklenej balkon a neni to primo na slunci, 50 stupnu tam taky neni, ale na leto to nekam premistim .. diky
mufx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Losiak » 12 srp 2012, 20:51

Zatial k spokojnosti pouzivam CO2 + Vallejo farby avsak narazil som na problem s bielou farbou Model air (71001) a bielou Model Color (70842). Pri nariedeni (Vallejo Airbrush cleaner)sa spravaju uplne normalne avsak po chvilke striekania v pistolke uplne zhustnu a je potrebne ju dokladne vycistit. Farba zhusne na hustotu pudingu a po pridani dalsieho cleaneru sa v nom uz nechce rozpusit. Mohlo by ist o chemicku reakciu s CO2? Pri inych odtienoch vallejo som sa s tymto problem nestretol. Budem vdacny za kazdu konstruktivnu radu.
Losiak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod gongo » 13 srp 2012, 12:40

nie som chemik, ale s najväčšou pravdepodobnosťou áno. Biela farba možno obsahuje oxidy Titánu a tie reagujú s cleanerom a CO2 dohromady.
Obrázek
gongo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Klešč » 25 kvě 2013, 10:42

neviem ci to sem patri ale podelim sa.....

viewtopic.php?f=19&t=5656&start=1620#p1459994
"Ľudia sú takí šťastní, akí sa rozhodnú byť."
Lincoln
Marek Klešč

• Odpovědět s citací

Příspěvekod M.Havelka » 12 čer 2013, 19:07

Nabízím 10kg hasičák, upravený v plnírně na CO2, redukční ventil, hadici. Bez náplně (cca 200- 300 Kč). Navíc redukce, rychlospojky,... Fotky na požádání zašlu. Vzhledem k velikosti buď osobní odběr (Beroun), nebo PPL.
Zabírá mi to zbytečně místo, vrátil jsem se ke kompíku.
Cenu bych viděl na cca 900 Kč, bez dopravy.
SZ, nebo mail.
Děti jsou radost. Jistý Herodes, ten to s nima uměl....
M.Havelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ricmond12 » 20 čer 2014, 08:15

[attachment=-1]IMG_20140620_090724.jpg[/attachment] vedel by mi prosim vas niekto poradit, ako nastavit na tomto redukcnom ventile 1 bar pri striekani? teda mam na mysli, ktora čiarka je to na tej pravej stupnici.....

Odoslané z HUAWEI G700-U20 pomocou Tapatalku
Přílohy
uploadfromtaptalk1403248314201.jpg
ricmond12

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna