Chci tu trochu posílit lodičkáře, tak jsem se rozhodl založit nové téma a hodit sem pár fotek vpodstatě mé první plachetnice. Stavěl jsem asi přd 15 lety letadla a nyní se vracím zase k modelařině. Tak doufám, že mi tu poradíte, protože se setkávám poprvé třeba s olejovkama a tmelem. Kdysi jsem to nějak slepil, napatlal a šel na další model. Bezstarostné časy...
Přílohy
Pádla jsou ještě ve výrobě :-)
Ještě opravit přetahy a omotat nití a jsou hotové...
Teď pár fotek rozdělaného trupu... Vše je barvené štětcem, bohužel nejsem šťastný majitelem pistolky. Na trupu nelícuje skoro nic a všude jsou šílené díry a mezery, takže zbývá udělat paluba a vše slepit. A pak spousta tmelu a broušení. Doufám, že si moc neponičím, co jsem už nabarvil. Vše je tak titěrné, že jsem to musel nabarvit ještě neslepené. Na tu hnědou pak přijde bezbarvý lak a olejovky...imitace dřeva Na to se těším asi nejvíce. Nějak mě práce s olejovkama hrozně chytla.
Nádherná precizní práce. Jen ale dotaz. Ty budeš teprve nyní barvit boky a záď lodi olejovkama ne imotaci dřeva? Nebylo lepší udělat to před tím a pak malovat detaily? Tak se budou velké plochy olejovkama špatně upravovat? Radek
Plachetnice jsou můj svět, na stránkách http://www.HiSModel.com může každý svůj koráb začít stavět
Předem, děkuju ti Radku za pochvalu. Mno budu barvit olejovkama loď poprvé, takže nevím co je lepší a co horší. Když jsem viděl jak pasuje trup, no spíše nepasuje k sobě, tak jsem nejdříve nabarvil detaily, protože po slepení bych to asi takto přesně nedokázal. A barvit zbytek trupu i olejovkama před slepením nebudu, protože bych to nejspíše zapatlal tmelem a obrousil. Takže bych to někde musel malovat znova. A bojím se, že by bylo vidět místo, kde jsem to dobarvoval. Uvidím, třeba jsem udělal chybu... chybama se člověk učí. Nějak se s tím poperu. Po slepení a zatmelení a zabroušení dobarvím zbytky hnědou a pak lak a olejovky.
Naposledy upravil milo00 dne 04 úno 2011, 20:38, celkově upraveno 2
Ahoj, Paráda. Perfektně a čistě namalovaný...... A těch olejovek bych se nebál. Když si dáš kolem detailů pozor, tak to bude v pohodě. A kdyby něco přesáhlo, tak to setřeš. Já jsem na římský válečný lodi tady na fóru taky nejdřív trup slepil a vytmelil, natřel barevným akrylovým základem a pak dělal olej. A to jsem jen nepatinoval, ale dělal olejem barevnost i stíny. Výsledek mě samotnýho překvapil. Držím palec....
Nádherná práce, máš neuvěřitelný cit pro detail a je krása se na to dívat. To jsi jel podle nějaké předlohy - podle té rekonstrukce, kterou u barev Wasy udělali, nebo jsi dal prostor vlastní tvořivosti?
Moc děkuju. Ano inspiroval jsem se podle rekonstrukce modelu v muzeu ve Stockholmu. Samozřejmě model není dělaný stejně jako ten ve Stockholmu, takže zbytek byl podle fantazie.
Máš to výborné Když vezmu v úvahu to měřítko ve kterém to děláš, tak musí mít ten štětec max 5 chlupů Sleduji tvou stavbu pozorně,tak jen tak dál. Je to opravdu moc pěkné.
Myslím si, že historie této lodi je dost známá a ikdyž krátká, tak zajímavá...
Ale kdyby někdo chtěl dělat tuto loď také, tak by se mu nějaké informace mohli hodit. Tak něco málo z její historie.
Stavba lodi probíhala v letech 1626 – 1628. Svoje jméno dostala loď po vládnoucí dynastii, tedy po dynastii Vasa. Postavena byla pod vedením holandského stavitele lodí Henrika Hybertssona a celkem na ní během dvou let pracovalo na 400 lidí. Výbojný švédský král Gustav II. Adolf se chtěl pyšnit největší lodí svého válečného loďstva a trval i přes námitky odborníků na přístavbě dalšího poschodí plavidla. Další nadstavbou lodi došlo k posunutí těžiště a nedostatek zátěže na dně lodi, kterou tvořily větší kameny, způsobil zkázu. Plachetnice byla ve své době nejhonosnější a nejpřepychovější lodí ve Švédsku. Od přídě na záď měřila 69 metrů a vážila 1200 tun. Jednalo se o největší loď postavenou do té doby ve Švédsku. Výtlak lodi byl téměř 1400 tun a paluby nesly celkem 64 děl.. Měla se stát jednou z hlavních lodí švédského námořnictva.
Loď se potopila před očima švédského krále a diváků ve vzdálenosti 100 m od břehu krátce po 1. vyplutí, dne 10. srpna 1628 kolem 15:30. Zvednul se prudký vítr a Vasa se naklonila na bok. Otevřenými otvory pro děla začala do lodi natékat voda, která ji o chvíli později svou vahou stáhla ke dnu. S sebou vzala kolem 40 členů posádky.
Zhruba o tři sta let později ji znovuobjevil Andres Franzén. Po přípravách mohla o 333 let po utonutí opět spatřit světlo světa. Loď byla vyzvednuta týmem potápěčů z mořského dna v roce 1956. Po vyzdvižení z mořského dna byla restaurována a nyní je vystavena v muzeu Vasa v centru Stockholmu, v mohutné betonové budově, která byla postavena za účelem ochrany lodi před nepříznivými vlivy. Exponát se stal chloubou Švédů a atrakcí pro turisty celého světa. O zachování lodi pro příští generace se stará značné množství zaměstnanců včetně početného týmu odborníků: restaurátorů, historiků, chemiků a znalců dřeva.
Dochované věci S lodí byly na světlo světa vytaženy i dřevěné předměty, kterých bylo na čtrnáct tisíc kusů, mezi nimi i 700 soch. Vše bylo ošetřeno a vráceno na své původní místo. Podle moderních analýz se zjistilo, že sochy byly natřeny křiklavými barvami na červeném pozadí. O jaké sochy se ale vlastně jedná? Zobrazovaly například lvy, biblické hrdiny, římské vladaře, mořská stvoření či další. Měly vyjádřit sílu lodi a panovníka. Nemělo by se totiž zapomínat, že se jednalo o válečnou loď. Na dně lodi se mezi bahnem a špínou našlo šest nerozvinutých plachet, které se staly nejstaršími dochovanými plachtami na světě.
Začal jsem malovat olejovkama trup a mám problém. Jedna strana je lesklá a druhá strana matná. Můžete mi poradit čím je to způsobené? Mám podezření, že to způsobilo různé ředění barvy.(více nebo méně MIG Thinner for washes). Když to zalakuju finálním polomatným lakem, srovná se to? Co radíte? Díky moc za každou radu.
Polomatný lak Modelmaster by to měl docela sjednotit, lesklou trochu zmatní a matnou lehce naleskne. Ale musíš ho stříkat, štětečkováním to z nějakého důvodu nefunguje, respektive štětečkováním nesrazíš lesk..
Ahoj. Když olejové barvy naředíš, tak jsou pak dost lesklý....Jedině lak. Nic jiného už nepomůže. Modelmaster je nejlepší. Na štětec je dobrý i mat a polomat od Vallejo. Jen možná jednu připomínku. Zdá se mi, že tam toho oleje je moc. Pokud máš natřený základ už v přibliné barvě, pak stačí dát jen tečky a ty roztupovat po celé ploše. Když tam budeš mít oleje moc, tak až budeš dělat stíny a tak, budou se ti dělat hrudky. Nehledě na to, že se do toho strašně chytá prach...... Jinak parádní práce. Sleduju....
ta farba dreva je vyborna , o lesklost sa neboj , v najhorsom to mozes dat cele lesklym lakom o ked to uschne tak odznova ale matnym. Tak sa ti to podari urcite zjednotit.
Diky za rady. Je pravda, že té barvy je tam mnoho a prach se na to opravdu dost lepí. Už alespoň vím jak to udělat příště. Tak co s tím? Asi to nechám být a skusím to srovnat lakem. Snad se povede.
Když už jste v tom radění. Mám natřít trup pod čarou ponoru jinou barvou? Třeba bílou. Nebo je možné, že byla loď natřena stejně jako nad čarou ponoru?
Potřeboval bych již nabarvit palubu, ale čekám na rydlo. Rád bych jí přeryl, protože část paluby má pozitivní rytí a část negativní. Tak si krátím čas tímto.... Hrůza je, že když na to člověk kouká, tak si říká, že žádné přetahy nemá a když to nafotí, tak žasne...