Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Panzer II Ausf. D Alanger 1/35

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Panzer II Ausf. D Alanger 1/35

Příspěvekod kovyCZ » 07 led 2011, 19:53

Tak jsem koukal na tu Dolinovu E-100 a je to nad mé síly... nejsem schopný udělat takové tenké linky:/
zkoušel jsem to, ale nakonec dostala horní část korby ,část věže a dekly nový kabát. Na to jsem dnes zkusil nové chipy, ale opět nevím:(
Holt posuďte sami....
IMG_6872.jpg
Snažil jsem se to udělat mnohem méně obouchané
IMG_6878.jpg

Vše je zatím jen nasazeno a foceno opět pod žárovkou:/
Ty chipy u vstupu do věže se mi noc nepovedly, tak je ještě asi předělám. Jinak už s tím asi končím. Pokud mi teda potvrdíte, že je to lepší:)
"war does not determine who is right, only who is left"
rozestavěno: 1:35 ASU-57 - Vltava 66
Moje galerie hotových modelů
sculpting figurek: vojáci AČR
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 07 led 2011, 21:58

Odřeniny jsou v pohodě, hlavně nic nepřehnat. Tanková šedá má tu nevýhodu, že na nich nejsou odřeniny moc vidět, pokud je teda nechceš přehnat a pak je to hnus. Musíš se soustředit na jiný druh patiny, což zase na druhou stranu není vůbec ke škodě.
Vstávat a cvičit modelařit!
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 07 led 2011, 22:11

Děkuju, to u toho poklopu na věži se mi asi moc nepovedly, ale předpokládám, že to není z těch fotek moc vidět. Zkoušel jsem to třikrát, poprvé byly moc velké, tak jsem se to pokusil dle rad odtud zmenčit, ale nešlo mi to. Tak jsem to přestříkal udělal od nuly a teďka se mi to docela zamlouvá.
Řešim ale, jaký wash jestli světlou nebo tmavou, ta šedá mi příjde docela tmavá. A ještě jakou barvou fading/filtry. Těď mám rozdělanou bílou, modrou, hnědou a černou. Mám to na destičkách bokem a zatím se mi zamlouvá kombinace bíla s modrou na středy a hnědá s černou na kraje (tře těch poklopů myslím)
tak uvidím zítra.
Zkoušel jsem pročíst jak na to, ale tam to všichni dělají na žlutých strojích.... takže na žlutou tu kombinaci znám, ale na šedou...?
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 09 led 2011, 13:35

Dávam další postup. Fading a wash, můžu li to tak nazvat.
Wash jsem skazil... na věži jsem ho špatně setřel a zůstal mi i tam, kde jsem ho mi mít nechtěl.stejně tak kolem zámků na bedýnce:/
IMG_6891.jpg
IMG_6892.jpg
tady je vidět ten pokažený wash na vězi:/
IMG_6893.jpg
IMG_6894.jpg

Musím si koupit nějaký vhodnější přípravek, protože práce s olejovmi barvami mi vůbec nejde:( Teďka si jdu ještě pohrát s nářadím, domalovat detaily a můžu dát prach, alespoň na blatníky.
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Smetana » 09 led 2011, 20:55

Nevim jak si ten wash nanášel ..?ale já už ho dělám jenom tak, že ho kápnu okolo výstupků, zákoutí apod.....přijde mi to lepší než si s tím matlat celej model, spíš než ten wash mě trkly do očí to "okousaný" blatníky, nedočištěná věž...je to škoda potom.....jinak gut
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Tomáš Smetana

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 09 led 2011, 21:06

Wash nanáším tak, že navlhčím celý povrch ředidlem a pak do spár nanáším olej s ředidlem. Ten se pak díky vlhkému povrchu krásně rozteče do ztracena a není jej už potřeba rozmývat.
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 09 led 2011, 22:01

Děkuju za reakce!:)
Wash jsem dělal podle sekce jak na to: wash
Směs ředidla,terpentýnu laku a černé olejovky, 2kou štětcem jsem nanášel okolo výstupků a do spár, nechal zavadnout a pak stíral. Na té věži se mi to nějak roz... a nešlo to setřít. Na bedýnku jsem zapoměl:/ Ale nevadí, už je to opravené.
Okousané blatníky vznikly, když jsem ztenčoval plast a dělal je jako L-kový profil.Broušeno je to zevnitř. Bohužel byla to moje první práce s mikronářadím a tak mi to občas ujelo. Mě toto zrovna moc nevadí, protože to na samý konec budu "maskovat" jako poškození,takové chipy ale s rzí. hold ty blatníky dostávaly čočku. Teďka na to ještě sahám a tak bych si to sedřel pryč.
O nedočištěné věži nevím. Ukážeš mi když tak prosím kde, nebo co tím myslíš. že bych to ještě opravil??
Za tipy na wash taky dík. Asi stejně zainvestuju do Migova washe, protože práce s oleji není moje parketa. Zkoušel jsem to na všech svých modelech a vždy to dopadlo mizerně. (jenom doufám, že taky není na olejové bázi:/)
Snad to tentokrák dosochám do přijatelné podoby:)
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 09 led 2011, 22:05

Já dělám wash S6006-kou + MIG olej a spokojenost. MIGovy přípavky jsou asi dobré, ale naco vyhazovat peníze, když bych si příliš nepolepšil. Jinak wash do spár dělám tak natřikrát míň špinavým ředidlem, je to podle mě lepší, než jednou silně zbarveným ředidlem. Nedělá to mapy.
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 09 led 2011, 22:13

Ředidlo také S6006+koh-i-noor terpentýn a olejovka rovněž koh-i-noor. Ředěno asi taky tak 3 ku jedné. Ale mě s tím nejde nějak dělat. Kápnu to tam, zateče to, udělá to mapu a ta už tam zůstane. I když to pak setřu, tak zůstane mastná stopa po terpentýnu a navíc špinavá. je to asi vážně rukama:/ Třeba kolem malých šroubečků mi to vůbec nedrželo a teklo do pryč...
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 09 led 2011, 23:04

No a proč do toho dáváš terpentýn ?
MIG oleje jsou lepší než Koh-I-Noor, zdá se mi, že mají jemnější pigment. Používám odstín 015 Shadow Brown, ten je dobý, navíc když z něj odsaješ hnědou složku, tak je skoro černý. Na zašpinění ideální. Navíc je po zaschnutí tak trochu nevýrazný, takže to s ním nepřeženeš.
A jak říkám, raději 3x naředěným 1:10 než jednou 1:3. A na vlhký povrch. Zkus.
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 13 led 2011, 20:52

Bobanski píše:No a proč do toho dáváš terpentýn ?

Protože jsem to viděl někde na netu (možná tady na MF, kde radili jak na wash, ale tam to fungovalo:) ) sem si to zafixoval a jak málo modelařím, tak se o to pokaždé pokouším...
Bobanski píše: MIG oleje jsou lepší než Koh-I-Noor, zdá se mi, že mají jemnější pigment. Používám odstín 015 Shadow Brown, ten je dobý, navíc když z něj odsaješ hnědou složku, tak je skoro černý. Na zašpinění ideální. Navíc je po zaschnutí tak trochu nevýrazný, takže to s ním nepřeženeš.
A jak říkám, raději 3x naředěným 1:10 než jednou 1:3. A na vlhký povrch. Zkus.

Já ještě nemám žádný MIG přípravek, proto ho nepoužívám. Ale děkuju za rady, z největší pravděpodobností zakoupím a bude konec experimentům:)Díky za postup, stejně tě asi ještě budu otravovat:)

Jinak tento týden jsem trochu pohl.
Hlavní pokrok byly pásy, které jsem původně dělal funkční (něco na způsob modelskatenů, ale doma dělaných....:) no stálo mě asi 10 článků zjistit, že vrtáček 0,5 mm je moc tlustý a 0,4mm je ten pravý. dalších 20 článků mě stálo zjistit, že to sice jde, ale vynaložené úsílí se nerovná dosaženému efektu....
Nakonec teda pásy napevno. byť jsem je nechal odstát na modelu, tak se mi přes noc zkroutily a celý včerejšek jsem je rovnal zpět:/ výsledek je tak 50:50 ale už to měnit nebudu...
Prach a špína ne pignemty CMK a křídy koh-i-noor. Snažil jsem se udělat čerstvý stroj. kampaň probíhala v září=deštivo, tak jsem se pokoušel udělat horní desky čistčí než blatníky, kde se podle mě špína držela + oprskání.
Zítra a o víkendu to ještě doladím.
Tak snad z těch fotek něco uvidíte. foceno opět na žárovku:/
IMG_6899.jpg
IMG_6901.jpg
IMG_6904.jpg
IMG_6909.jpg

Přílohy
IMG_6907.jpg
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Kohoutek » 13 led 2011, 21:07

Vyzkoušej White Spirit.
Jiří Kohoutek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 13 led 2011, 21:12

kohout píše:Vyzkoušej White Spirit.

No po zadání do gůůglu mi to našlo dost věcí :D
Dík za radu, napíšeš i jak a s čím?:)
I když asi stejně asi skončím u toho miga.:/
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 13 led 2011, 21:51

Jako "elév modelář" který má strach cokoliv prezentovat tu na foru,ti asi můj komentář že mě se to hodně líbí asi nic nedá ale jako příležitostnému fandovi historie se zdá že máš pásy nasazené naopak,jestli je to moje nevědomost tak se omlouvám.

"jestli mám pravdu tak se moc omlouvám,podle toho co jsi napsal tak jsi se s tím asi hodně napatlal a pomalu je mě blbý psát že jsou naopak,sám na svém modelu udělám něco nepochopitelného a prostě se mi nechce to opravovat,ale jak je vidno z tvých staveb není to tvůj případ :)"
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 14 led 2011, 08:12

V tom cokoliv prezentovat na fóru jsme na tom stejně. Já mám taky strach sem dávat fotky a jít s kůží na trh. Ale to, že se to třeba někomu líbí a hlavně, že mi tu zkušenější poradí stojí za ten risk!:) Jinak jsem rád, že se ti ta stavba líbí, aspoň v tom nejsem sám :lol: I když chyb tam mám pořád dost:/

Co se pásů týče. Když se podíváš na odkaz co mám v prvním příspěvku, tak tam jsou ty pásy stejně jako je mám. Takže by měly být dobře.
I kdyby byly naopak. Co vím o provozu pásové techniky, tak se pásy a rozety po určité době otáčely, aby došlo ke stejnoměrnému opotřebení článků,kolíků a zubů rozety. Co nevím, jestli to dělali i němci za WW2, ale myslím si, že jo. Sice teďka nevím kde, ale někde na netu se to řešilo u pzIVky myslím. na fotce měla otočené pásy, takže asi tak:)
A omlouvat za se příspěvek???What the Hell??
kovyCZ

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno