Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Výrobci, Prodejci ‹ Naše přání
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Su-7 U

Místnost pro veřejné lobování
Odeslat odpověď
Příspěvků: 148 • Stránka 6 z 10 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
  • Odpovědět s citací

Re: Su-7 U

Příspěvekod motas » 07 led 2011, 17:13

Asi by to chcelo vsetky cisla od 0-9 - 4krat!!!! nech si kazdy spravi masinu aku chce... pre informaciu tieto cisla na SU-7Uboli v nasom letectve ...vsetky byvali povodne vo farbe kovu,niektore dokonca mali aj cierne pasy proti oslnenieu pod celnym stitom a neskor po GO az na jednu bola dana kamuflaz.Pokial v tom mam chybu tak ma opravte :)
0508-kamuflovana
0509-kamuflovana????
0510-kamuflovna
1014-farba kovu
1015-kamuflovna
1016-kamuflovan
1017-kamuflovana
1/72 forever
dokončené:
2011 Mig-21PFM http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... ilit=21pfm
2012 Mig-31 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... hilit=perm
rozostavane:
2012 Mig-23U 1.slp Č. Budejovice 1991 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=66865
motas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka H. » 07 led 2011, 19:13

Devítky jsou teď úplně boží :D
Dělat všechny čísla 0 - 9 je zbytečný, 2 a 3 tam nejsou vůbec, navíc s celým číslem se (aspoň teda podle mě a mojí šikovnosti :grin: ) dělá líp, než to skládat z jednotlivých číslic.
KPM Střezimíř
Jirka H.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod motas » 08 led 2011, 00:41

Je kopec inych su7bkl,bm na ktore by satie cisla sikli :)
1/72 forever
dokončené:
2011 Mig-21PFM http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... ilit=21pfm
2012 Mig-31 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... hilit=perm
rozostavane:
2012 Mig-23U 1.slp Č. Budejovice 1991 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=66865
motas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 08 led 2011, 00:57

Když už vyrábíte univerzální dekály, tak ještě vemte do úvahy, že ne na všech letadlech byl stejný font. :-D Nic ve zlým, nerýpu. :-D
0509 byla kamuflovaná.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 08 led 2011, 00:59

Na Učko udělám konkrétní trupový čísla pro které najdu kvalitní podklad pro nakreslení. Motasi , jestli máš podklady na i na další čísla mimo těch co jsem zveřejnil , tak pošli. Výkřiky typu udělej! neberu , když nemám podle čeho. [-X a vymejšlet si nechci.

Pro BM, BKL klidně můžu udělat univerzální řadu čísel, ale opět potřebuju podklady podle kterých to nakreslit.

Znak- od JirkyH jsem dostal rozkres na papíru , tak se pokusím ho nakreslit. V tom nebude problém. Horší to bude s průsvitností na kovovém povrchu modelu po vytisknutí na laserovce. S tím se ale bude muset poprat každý sám. 8)

Martine, univerzální obtisky nekreslím, viz to co sem napsal . Jestli nám chceš pomoct ,a můžeš poskytnout nějaký poklady, budu rád. Jseš si jistej s tou 0509? Ano ,kamuflovaná byla později také.
Přílohy
Kopie - Su-7 015.jpg
Vypůjčeno z článku v Letectví a Kosmonautika
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 08 led 2011, 09:02

Martin Janoušek píše:Když už vyrábíte univerzální dekály, tak ještě vemte do úvahy, že ne na všech letadlech byl stejný font. :-D Nic ve zlým, nerýpu. :-D
0509 byla kamuflovaná.

Já bych v případě imatrikulací a trupových číslech ani moc o fontech nemluvil, spíš se jednalo o předpis, který udával požadovanou výšku a šířku čísla, tloušťku čáry, barvu atd. Vzpomeňte si (aspoň ti starší, teď nevím jestli už se to třeba neučí) na technické kreslení na učňácích a středních školách na předepsané písmo a vzor nakreslený na milimetrové mřížce v technických tabulkách ( bylo to dáno normou ČSN 01 311x, ale název fontu to nemělo). Myslím že to bylo obdobné. Co vím, tak přesný název písma resp. dvou mají třeba Američané a i tam nelze bezmyšlenkovitě jen vybrat správný font, dát správnou velikost a vytisknout, protože tam zase bylo další omezení nějakou minimální výškou a místem, kam měla písmena a čísla přijít a podle toho byla proporčně třeba upravena. Podle mne nelze použít nějaký univerzální "CS-AirFirce_font.ttf", ale vždy číslo nakreslit, minimálně dělení šablony mohlo být individuální - jednou nula rozdělena svisle na dva segmenty, jindy třeba ještě na další vodorovně, různá podoba jedničky, oblouky šestek, devítek, osmiček, trojek... byly jednou kulaté, jindy spíš hranaté jen s kulatými rohy. Vím, jak jsme opravovali čísla na tancích, případně malovali na nové mašiny. Byla dána výška čísla, umístění, šířka čísla a tloušťka čáry se většinou odměřila z jiné mašiny, šablona se nakreslila na papír, aby nevypadly středy a dobře se to natíralo (dělali jsme čísla tupováním štětcem), nechaly se příčky a po zaschnutí barvy se často i toto dělení dodatečně zatřelo. Takže souhlasím s Černochem, dělat čísla jen ta, která jsou dostatečně doložena aspoň jednou fotkou, ze které se dá obstojně odvodit tvar a dělení šablony.

Pro Černocha: ten znak tam dej třeba raději víckrát, pokud tam budou jen barvy blízké výchozím z toneru (žádné šedé a světlé, jen plné syté odstíny), tak by to na stříbrné mohlo vypadat přijatelně a když se v případě nouze dají dva dekály přes sebe, tak ta transparentnost skoro zmizí. Ony ty barvy na stříbrné budou spíš než transparentní vypadat jako tlumené (takže zkus je vytisknou sytější a výraznější než jsou na předloze)
Modli se a pracuj, trp kolem sebe voly, nikdy se nerozčiluj, ať přijde kterýkoliv... Bertold Brecht
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 08 led 2011, 11:11

Díky Jirko. Ve starších L+K bylo tak dost fotek na ČSLa tak uvidím jak budu uspěšnej Znak udělám, ale tisknout to nebudu. Nemám na čem. Tisk na laserovce bude muset zajistit někdo jiný. Jen mě dejte nějakej čas. Nesedím u toho celej den. :-D
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 08 led 2011, 11:49

Já bych si jen dovolil dvě drobné poznámky:

1)"Hranatý" font čísel (tedy vycházející z obdélníka se zakulacenými rohy) o němž tu Jirka mluví je sice u Su-7 platný ovšem pokud je mi známo, pouze u Su-7BM a to ještě z okraje služby když ještě létaly v NMF.Později, s jejich opatřením kamufláží se font sjednotil na font používaný na Su-7BKL (NMF i kamufláž) a Su-7U (NMF i kamufláž) vycházející tvarově z oválu (tvarově - nikoli dělením - plus minus totéž co Su-22).Co je ovšem - jak bylo správně zmíněno - problém je dělení šablon protože i přes platnost předpisu nebyly jednotné šablony vždy používány (v závislosti na tom zda se opravy kamufláže dělaly na revizích v Baranoviči - kde se původní kamufláže stříkaly - nebo zda se oprava dělala na TOPu či v opravovnách - o jednotných šablonách lze zřejmě mluvit pouze v případě původních kamufláží z Baranoviči)

Příklad "hranatého" fontu (soutěživí jedinci si mohou tipnout kdopak to na té fotce je :) ):

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

2)Možná by bylo dobré v rámci ozvláštnění kamufláží - když už se bude malovat i znak 28.sbolp - zkusit ozvláštnění číslicemi s nalétanými hodinami.Konkrétně třeba 0510 nosila minimálně tři podobné značky (obvykle žluté číslo olemované ratolestmi) a to za 500, 1000 a 1500 hodin.Pokud je mi známo, malovalo se to podle stejného mustru takže by neměl být problém s jejich aplikací i na jiné letouny u nichž je nesení známo (což snad až na Su-7 překroucenou v Přerově budou všechny).Další a trochu složitější záležitostí budou pole proti oslnění před kabinou.U nich pozor protože ne na všech letounech byly natřeny!

Každopádně zkusím zapátrat v archivu a jednotlivé Su-7U poshánět tak aby se mohly natypovat ty čísla.
Workbench: 1/48 Macchi MC.200

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 08 led 2011, 12:03

Já o rozdílech tvarů psal tak trochu všeobecně, ne jen konkrétně k sedmičce

A ty odlétané hodiny, to máš na mysli něco takového? Toto je ze Su-22M4, číslice a hvězdičky jsou zlaté
Přílohy
1000_pristani.jpg
1000_pristani.jpg (1.95 KiB) Zobrazeno 6314 krát
Modli se a pracuj, trp kolem sebe voly, nikdy se nerozčiluj, ať přijde kterýkoliv... Bertold Brecht
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 08 led 2011, 12:12

jj.Něco podobného, jestli máš print Su-7U 0510 vydávaný 1.lšp (prodával se jeden rok na DOD v Přerově v rámci sbírky na její renovaci) a kreslený Zdeňkem Nožičkou tak tam je dokumentovaná podoba.

Případně Zdeňkovi můžu zkusit napsat zda to nemá ještě někde uložené s tím že by se to mohlo na dekály připojit.

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 08 led 2011, 12:15

Ratolesti je dobrej nápad, ale nemám na ně kvalitní podklad.
Pár kvalitních fotek na Su-7u je v knize "Zrušená křídla" Už jsem do ní koukal. Zbytek se nějak poshání.
Předem díky Raptore jestli něco najdeš. Klidně i nějakou pěknou fotku na znak 28.sbolp. :-D
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 08 led 2011, 12:30

Martine, mluvil jsem se Zdeňkem, ratolesti co byly v printu ti pošle ve vektorech na mail.

Co se táče Čáslavského znaku, tak zatím jen per huba pro rychlém průběhu databáze Naše letadla.Je to sice z BM a BKL ale ta šablona byla stejná na všechny včetně U takže to buno nevadí...

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 08 led 2011, 14:05

Díky Raptore.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 08 led 2011, 23:39

Ten hranatý font je na BM po GO v Vodochodech. Šablony z MiG-21F. Pak už se GO ve Vodochodech nedělaly. Ten znak na 0510 mám snad vyfocený, tak ho sem zítra dám. Ostatní "nedigitální" podklady jsou v rámci stěhování zatím jen obtížně dostupné, takže sorry.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 09 led 2011, 00:10

V knížce Atomový bombardér je třeba kamuflovaná 0510 s číslem přes rozhraní barev a brutálně opotřebená 1015 s číslem sedícím na rozhraní.

Pak je tam společná fotka kamuflovaných 0510 a 1017 vedle sebe z konce sedmdesátých let. 1017 má číslo o hodně výš a vypadá to i na o dost světlejší nástřik spodku.
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 148 • Stránka 6 z 10 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Zpět na Naše přání