Před lety jsem dělal ruskou chalupu pro diorama Barbarossa (zatím zůstalo jenom u té chalupy...). Je to v měřítku 1/72, došky z koudele, krovy z tenkých oloupaných smrkových větviček, srub z tvrdých bukových špejlí o průměru 3mm, které jsem nožem "otesal" do čtvercového průřezu. Spáry mezi trámy jsou zamáznuté akrylovým vodou ředitelným tmelem na dřevo. Stavba je stavěná jako srub - rohy jsou upraveny na čep a dlab. Komín od chlebové pece je z dřevěného hranolku s odvrtanou dírou, napatlaný tím tmelem. Tabulka v okně rozbitá (právě ji pažbou pušky vysklil německý voják), další dva se chystají vyrazit dveře a čtvrtý odjišťuje granát - ale to všechno až někdy...
Petr Vaněk: Tvoje chalupa se mi, s odpuštěním, moc nelíbí. Po stavební stránce je tam dle mého názoru také několik chybiček. U střechy nějak nechápu na hranách ty "díry", myslím že by jimi pršela, na hranách byla často krytina dokonce zesílena. Okno, mám z něj pocit že by se nedalo otevřít, hranolky ze kterých je sestaveno jsou příliš tlusté a chybí středová klapačka - bez ní by do domku řádně fučelo. Komín se dřív, nevím však jak v rusku, většinou nestavěl rovný, ale s nějakou profilací, či jednoduchou stříškou proti srážkám. Před časem jsem také jeden domek dělal vím však o mnoha chybách co na něm jsou, tak ho zde raději nebudu ukazovat. Ber to prosím jen jako další příspěvek do diskuze ohledně ruských chalup, né jako kritiku Tvé osoby
Milý Lebliku, jsem příliš životem ošlehaný než abych cokoliv z Modelfora bral jako kritiku své osoby. Mimochodem, ani by mě to nenapadlo, kdyby ses o tom nezmínil. To tedy za prvé... Za druhé: U té střechy můžeš mít pravdu, u okna ne (na venkově byla běžně v chalupách i okna, která se neotevírala) a u komínu? No já nevím, našel jsem třeba ukrajinské diorama a hele: Komín bez profilace a bez stříšky... Hlavně jsem to tu ale dal kvůli těm roubeným trámům, což je téma, které tu řešíme...
na téhle mé ukrajinké diorámě je, jak jsem psal, několik chyb, jednou z nich je i ten komín, naštěstí se jedná o rusko (ukrajinu), a tam je možné téměř vše, beru i to okno
No prostě mě z toho tady vyšlo, že lepší je udělat rozmrdanou zbořeninu cihlového domu a nebo radši nedělat barák vůbec - berte s nadsázkou Uvidíme zde jak se autor popere s konečnou fází domku a hlavně pro mě osobně je důležité jak bude diorámka vypadat jako celek, drobné nedostatky v případě kvalitního celku nejsou pro mě podstatné
"Neumím nic stanu se kritikem" - Martin Vlček 2010
nie nie najlepšie je spraviť dom ktorý je už 100 rokov zbúraný lebo prišiel by sem odborník zese na tehlové domy a žačal by rýpať PS:na mojom diele je už konštrukcia strechy hotová foto dám zajtra
"Veďte mě, následujte mě, nebo mi jděte z cesty" George S. Patton