Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Skupinové a tématické stavby ‹ ARCHIV ‹ Spitfire - 80 let
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/72 Supermarine Spitfire Mk.Vb (SMĚR)

Pravidla fóra
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

1/72 Supermarine Spitfire Mk.Vb (SMĚR)

Příspěvekod Pisis » 26 črc 2016, 21:26

Ahoj vespolek,

po x (opravdu ix! :) ) letech jsem se vrátil k modelařině. Mám totiž konečně dobrý prostor (po ypsilon stěhování :nuts: ), relativně čas (relativně! :D ), ale především moře elánu a chuti.

Zaprvé, je potřeba říct, že jsem nikdy nebyl "profi" modelář, nýbrž takové to dětské hovádko "hrrr-patlal". Podle toho moje výtvory vypadaly (myslím, že se zde dají na foru dohledat :D). Ale některé věci přicházejí samy s věkem... :-D

Nuže, ve svém současném comebacku se chci zaměřit na zvládnutí základních technik, na čistotu stavby, osvojení si grifů a ovládání různých nástrojů a pomůcek. Zároveň musím říct, že za těch cca x let modelařina postoupila mílovými kroky kupředu, takže se těším, že se naučím spoustu nových věcí. Zejména mne zajímá pre- a post shading, wash, ruzné PE atd.

Chvilku jsem se přehraboval třemi banánovými bednami, v nichž téměř dekádu bivakují více či méně rozestavěné kity, zejména dvaasedmdesátiny, a začal kompletovat pomaličku, polehoučku, pečlivě - mimojiné dle různých návodů a knížek (od Kubrta) - haldu starých směráckých stavebnic; 3x Spitfire, Jak-3, Kittyhawk Mk.III, Tempest aj. U těchhle stavebnic si přece jenom říkám, že když mi "ujede ruka", tak se zas tolik nestane :P

Vzhledem k tomu, že jsem si zakoupil i několik novějších dvaasedmdesátin od Airfixu (např. Hurricane, Spitfire, Fw 190 aj.), je již při běžném vizuálním ohledání těchto stavebnic a porovnání se starými dobrými směráky patrné, jak moc se detaily a vůbec technika odlévání posunuly vpřed.

Začal jsem tedy OOB build jednoho ze Spitfirů a opravdu se zaměřuji na stavbu samotnou, na to, aby vše bylo rovně, hezky, správně, ale zároveň funkčně. Snažím se i o různé osahání si stavebnice "navíc" = např. jsem u tohoto konkrétního kousku vyřízl dvířka do kabiny, které pak nalepím jakoby otevřené.

Kompletaci cockpitu a první výsledky štípání, broušení a geometrie můžete vidět na přiložených fotkách.

Jednotlivé části jsou záměrně nenabarvené, protože je chci potom přestříkat interiérovou zelení RAF s tím, že se pokusím doplnit detaily (opěrka hlavy, knypl, budíky) buďto štětečkem nebo párátkem. Zároveň si chci ozkoušet metodu drybursh. :|

Abych shrnul - budu moc rád za jakékoliv Vaše připomínky, poznámky, rady i kiritiky.

Modelům zdar, a letadlům zvlášť! :cool:

Pisis
Přílohy
13844153_10154400160114600_1822409158_o.jpg
13836000_10154400160144600_498736271_o (1).jpg
13835754_10154400160109600_1434140188_o.jpg
13646771_10154400160164600_1168291063_o.jpg
ww2aircraft.net
Pisis

• Odpovědět s citací

Re: 1/72 Supermarine Spitfire Mk.Vb (SMĚR)

Příspěvekod Olda Homola » 26 črc 2016, 22:23

Vítej a ať se daří! ;-I
Možná bych zvážil použít pro začátek něco lépe sestavitelného, např. ty zmiňované Airfixy. Není to zas taková "raketa", když se něco nepovede a naopak Tě to může více namotivovat, než se zaseknout na opakovaném tmelení a broušení.
Ještě jednou přeji hodně zdaru a příjemně strávených chvil!
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Re: 1/72 Supermarine Spitfire Mk.Vb (SMĚR)

Příspěvekod Pisis » 26 črc 2016, 22:30

Děkuji za palec nahoru, Oldo! :)

Airfixáči poslušně čekají na parapetu, ty jdou na řadu vzápětí :)
ww2aircraft.net
Pisis

Odeslat odpověď

Zpět na Spitfire - 80 let