Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ SMCR- IPMSCZE
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mistrovství ČR dospělých 2024

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Mistrovství ČR dospělých 2024

Příspěvekod ARAYA » 16 zář 2024, 11:03

Roman má pravdu, táto situácia nevrhá dobré svetlo na výsledný dojem z MČR, ale na druhej strane ukazuje, že nie všetko je v súlade s kostolným poriadkom... Myslím, že všetkých účastníkov Mistráku a nielen ich teraz zaujíma, čo sa vlastne stalo.
No ja mám tiež jeden dotaz, keď už tu máme na svetle sveta ten "šmírák" . Ten predpokladám vzniká postupne, ako je ukončené hodnotenie jednotlivých modelov, prepísaním bodov z listu modelu do spoločnej tabuľky, čiže až po ukončení hodnotenia konkrétneho modelu, ale ešte stále pred podaním protestov. Nechápem ako je potom možné, že prichádza ku prepisovaniu položiek ako, geometria, čistota stavby, alebo povrchová úprava, čiže položky, kde sa strhávajú body za nedostatky. Nemyslím si že by malo prichádzať k prepisovaniu akýchkoľvek položiek po ukončení hodnotenia modelu, ale pochopím ešte, že pri položkách najmä detailov, kde sa body pridávajú, môžu rozhodcovia po ukončení hodnotenia všetkých modelov výnimočne opraviť nejaké body za detaily, keď si trebárs uvedomili, že niekde niečo ohodnotili nesprávne a pri porovnaní s ostatnými modelmi na to prišli. Ale dodatočne upravovať body ktoré sa strhávajú za nedostatky ??? Na základe čoho ? Opätovne si model zoberú na stôl, znova ho hodnotia a nájdu nové chyby ??? :shock:
Navyše aj pri tých detailoch je tých gumovaní a prepisovaní viac než dosť.... Nečudujte sa potom, že to zaváňa snahou o manipuláciu, navyše keď to aj ovplyvní umiestnenie modelov, čo je tiež v "šmíráku" prepísané.

A ďalšou vecou, ktorú proste nikdy nepochopím a zdôrazňujem netýka sa to plošne všetkých, ale niektorých rozhodcov ( stretávam sa s tým pomerne často a príde mi to u nich už ako miestny folklór ) je to, ako modely ktoré nemajú žiadnu plastičnosť povrchu a majú minimálnu patinu ( väčšinou sa jedná iba o napustené linky paneláže ) od nich dostanú 4-5 bodov a modely ktoré majú všestranne a vierohodne prevedenú patinu, dostanú 6 bodov. Keď už teda dávajú za minimálnu až žiadnu patinu nezmyselne toľko bodov, prečo potom kvalitne patinované modely nedostanú 9-10 bodov ??? :roll:
ARAYA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Luboš Kuna » 16 zář 2024, 11:16

Pokud dostal bodovací list tak, jak je, pak tomu nerozumím a jdu hledat jinam (snad aspoň porostou) =;
A zůstanu úplně v klidu. :nuts:
ObrázekObrázek"There are 10 types of people in this world. Those who understand binary and those who don't"
Luboš Kuna

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Maier » 16 zář 2024, 13:28

Pánové, ve stručnosti:
1) Já jsem reagoval na základě informací, které jsem v danou chvíli měl dostupné a doufám že je potom i moje rozladění pochopitelné ... pozvolna ke mně přicházely informace další (ne jenom od Roberta) a jelikož jsem ten nesoulad nechápal a nedával mi smysl, tak jsem se slušně zeptal a čekal jsem nějakou konstruktivní reakci.
2) "Cui bono?" já na tom nemám co získat, na bednu to není. S bodovým ziskem a evidentně svérázným přístupem k bodovacím pravidlům v některých položkách stále nesouhlasím (otázka názoru a pohledu na věc), ale i kdyby, tak v ideálním případě se bavíme o cca celkem 5ti bodech.
3) Chápu argumenty Luboše Kuny, stejně tak že je na své děťátko pyšný a jakožto autor ví jak systém navrhnul a jak funguje. Obdivuji jeho nehynoucí optimismus a víru ve vlastní práci. Já tyhle profesní iluze dávno ztratil.
( poznámka pod čarou ... jednu věc co si pamatuju ze svých státnic na čem mně vykoupali a držím se toho hesla dodnes je : "za něco co řídí procesor nestrč do ohně ani ani prst". Můj obor je průmyslová automatizace a bezpečnostní systémy řešíme přes vícekanálové zapojení signálů. Bezpečnostní procesy se provozují na systémech, kde paralelně jedou 3 procesory, troje ECC paměti a nad každou operací se dělá bitová majorita. I tak to dělává chyby ( ale ví se aspoň o nich )
Shodou okolností nedávno jsem měl na stole průmyslové tiskárny co občas tiskly blbosti. Po několika dnech pátrání jsem zjistil že pokud se jim pošle delší příkaz než je něco, naplní se buffer od dat. převodníku, tak do navazujícího procesoru začne posílat blbosti a tiskne to jiné znaky, musela se upravit fragmentace dat. Já osobně se v případě HW a SW nedivím absolutně ničemu. )
4) závěr: něco se mi nezdálo, zeptal jsem se a jenom jsem se stal terčem (ne)veřejného osočování a verbálních útoků. ( doufal jsem že jsme dospělí lidé, ale evidentně za všechno můžu já ... i za povodně ... no comment )
- vyřešením problémů se soustava zdokonaluje a zvyšuje se flexibilita jeho robustnost v případě opakování ... přístup kteří tu někteří předvedli svědčí spíš o rigidnosti, protože to vztahují na sebe
- i když je pravděpodobnost vzniku události 0.000001% statistika říká že se to prostě jednou stane.
David Maier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Luboš Kuna » 16 zář 2024, 13:42

David MAIER:
Hluboce se Vám omlouvám jestli jsem se Vás dotknul.

S ohledem na Vaši akci na Portálu z dnešního rána a Vašeho odborného výkladu (nejdříve jsem myslel, že to bylo neúmyslné) jsem se rozhodnul, že Děťátko kilnu hned jak to bude možné.
ObrázekObrázek"There are 10 types of people in this world. Those who understand binary and those who don't"
Luboš Kuna

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 16 zář 2024, 13:58

Omlouvám se že se pletu do této vysoce odborné debaty, ale chtěl bych PMC 310 vyjádřit poklonu nad právě skončeným ročníkem MČR. Kluci paráda, a možná bych neskromně navrhoval aby ste to dělali i nadále. Praha je tak nějak dostupná pro všechny dobře, prostor máte pěkný, organizace šlape....
Snad najdete v sobě sílu pořádat MČR i v budoucnu. =D> =D>
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ARAYA » 16 zář 2024, 14:14

Chlapi neblbnite...

Ešte sa ani nezistilo čo sa vlastne stalo a už sa tu vynášajú súdy a zasieva sa svár...
Luboško Ty nič nekiluj, bez Tvojho systému by bola viac ako polovica súťaží v prdely... treba ale nájsť chybu, ktorá sa evidentne stala.
Či to bol ľudský faktor, alebo nejaká systémová chyba, stalo sa čo sa stalo a môžeme byť len radi, že toto nijak neovplyvnilo výsledky.
Nakoniec... aj to zlé je vždy na niečo dobré a takto sa tu naskytla možnosť vychytať chyby o ktorých sa zrejme nikomu ani nesnívalo a nikto nepočítal s tým, že sa takéto niečo môže stať.
Takže treba nechať trocha času a kľudu na to, aby sa chyba odhalila a pre kvalitu systému do budúcnosti, to bude len prínosom.

Radšej by som teraz zameral pozornosť na to, čo sa dá pomenovať, vieme kde je problém a čo zrejme ovplyvnilo výsledky v I.c
A tu je na mieste hľadať riešenia, ako tieto problémy do budúcnosti podľa možnosti čo najviac eliminovať.
Hovorím o práci rozhodcov a zrejme aj benevolencii výkladu systému, ktorý im umožňuje robiť takéto psie kusy...

Čo sa týka samotných organizátorov MČR - pražského klubu PMC 310., myslím že tieto veci idú úplne mimo nich a dávam "klobúk dole" za ich perfektne odvedenú prácu... [-o<
ARAYA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Luboš Kuna » 16 zář 2024, 15:11

Právě jsme si s Davidem Maierem ve velmi přátelském duchu popovídali, vše si vysvětlili a myslím že i definitivně uzavřeli.
Ve stejném duchu tedy žádám všechny ostatní, kteří k tomuto tématu přispěli, nebo chtěli přispět, aby jej též považovali za uzavřené a dále nerozpatlávali. Škodí to všem a hlavně našemu koníčku

Luboš Kuna

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Szwarc.Robert » 16 zář 2024, 15:24

ARAYA píše:
A ďalšou vecou, ktorú proste nikdy nepochopím a zdôrazňujem netýka sa to plošne všetkých, ale niektorých rozhodcov ( stretávam sa s tým pomerne často a príde mi to u nich už ako miestny folklór ) je to, ako modely ktoré nemajú žiadnu plastičnosť povrchu a majú minimálnu patinu ( väčšinou sa jedná iba o napustené linky paneláže ) od nich dostanú 4-5 bodov a modely ktoré majú všestranne a vierohodne prevedenú patinu, dostanú 6 bodov. Keď už teda dávajú za minimálnu až žiadnu patinu nezmyselne toľko bodov, prečo potom kvalitne patinované modely nedostanú 9-10 bodov ??? :roll:

Na tuto popisovanou situaci jsem podal protest v taky kategorie I.C. Bylo mi řečeno sportovním komisařem Potyšem a hlavním rozhodčím v kategorii I.C Hladikem že letadlo bez jakékoliv patiny která je podložená fotkou má automaticky 5,5b. Na druhou stranu letadlo která má patinu jako je rozlišení povrchu, odřeniny, naznačený únik provozních kapalin, znečištění od mechaniků atd a to vše na jednom stroji má 6b.

Klukům z pořadatelského klubu děkuji za tuto akci, co se týče jejich práce není co vytknout. Připojuji k přání aby udělali v budoucnu další MČR. Děkuji pánové =D> =D> =D> [-o< [-o< [-o<
Szwarc.Robert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod švihy » 16 zář 2024, 16:17

Při sobotním úklidu zůstaly na místě soutěže tyto brýle.
Nikomu nechybí?
Přílohy
459908244_933330842168911_2989969916905648571_n.jpg
Aktuálně se probouzím z modelářské letargie :-)
Ve stavbě: úžasnosti z Warhammer 40000.
V přípravě: Asi 20 lodí :-)
Dostaven: hodně všeho možného
https://www.facebook.com/Plastic-Model- ... 4238679552
švihy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ARAYA » 16 zář 2024, 16:37

Szwarc.Robert píše:
Na tuto popisovanou situaci jsem podal protest v taky kategorie I.C. Bylo mi řečeno sportovním komisařem Potyšem a hlavním rozhodčím v kategorii I.C Hladikem že letadlo bez jakékoliv patiny která je podložená fotkou má automaticky 5,5b. Na druhou stranu letadlo která má patinu jako je rozlišení povrchu, odřeniny, naznačený únik provozních kapalin, znečištění od mechaniků atd a to vše na jednom stroji má 6b.

Klukům z pořadatelského klubu děkuji za tuto akci, co se týče jejich práce není co vytknout. Připojuji k přání aby udělali v budoucnu další MČR. Děkuji pánové =D> =D> =D> [-o< [-o< [-o<

Aké automaticky 5,5b ??? :shock: Tak to by ma celkom zaujímalo, ako k takémuto záveru prišli... Nič také sa vo výklade systému ohľadom patiny nepíše. Patinu je vhodné doložiť ( nie je to podmienka ) a keď doložím že stroj nemá patinu, tak za nič dostanem automaticky 5,5 b ??? To je čo za kravinu ??? Tak ja prídem na budúce s Blaníkom, doložím že nemá motor a budem automaticky požadovať 3b za motor ??? Keď nemáš prevedenú ani plastičnosť, ani patinu, tak začo body ??? Za napustené linky max. 1 b.

Ak by sa aj jednalo o prototyp, alebo civilný stroj ( a taký v I.c vôbec nebol ) mohol by nejakú časť bodov získať za kvalitne prevedenú lesklosť povrchu ( lesklý model tam tiež žiaden nebol ). Toto sa vo výklade žiaľ nepíše, ale logicky by mal dostať iba nejakú časť bodov, povedzme 3 b za brilantnú lesklosť, 1-2 b za plastickosť povrchu ak je vôbec prevedená... ale to sme tak na 5b. Stále tu je možnosť spraviť vysoko lesklý civilný stroj, ktorý je začadený od výfukov, má rôzne stekance či už od oleja, alebo špiny, môže byť zaprášený, opršaný, ochodený - zašpinený od personálu... kolesá a podvozok od prachu, alebo aj blata a krídla za podvozkom tiež od blata ( pri asfaltovej ploche asi blato nie... :) ) odreniny pri závoďáku tiež asi nie, ale videl som aj fotky mierne odretých civilných strojov, či protypov a leskli sa... Takže tu je priestor aj na ďalšie body a aj civilný model, či prototyp má možnosti dosiahnuť plný, alebo takmer plný počet bodov za patinu.
Ale hlava mi neberie, že model ktorý ma všestranne, kvalitne a logicky prevedenú patinu, teda kvalitné prevedenie opotrebeného povrchu, zašpinenie, odreniny, stekance, prach a blato, očadenie od výfukov a zbraní, čiže kopec práce navyše, je postavený na rovnakú úroveň ako modely, ktoré majú ledva napustené linky paneláže, možno pár divných čmúh po povrchu... Proste veľa bodov za nič... Ten bodový rozsah 0-10b za patinu akoby bolo tabu využívať... Potom sú samozrejme modelári čo patinu nerobia, lebo ju nevedia, zvýhodnení proti tým, čo vedia kvalitnú patinu, ale nedostanú za ňu primerané body... Ale pri geometrii a čistote stavby sú si všetci rovní, že ???
Tak ako platí, že pri bodovačke je dôležité premyslieť si výber stroja z hľadiska detailnosti a zložitosti, alebo náročnosti kamufláže a tieto veci majú vplyv na možné maximum bodov, malo by to platiť presne tak isto aj pri patine... vyberiem si ako predlohu stroj čo zišiel z výrobnej linky, tak snáď nebudem čakať nejaké valné body... vyberiem si poriadne ojazdenú mašinu ( kľudne aj ten istý typ ), tak síce idem na tenký ľad, či to aj zvládnem, ale ak hej, tak mám šancu aj na plný bodový zisk... Aspoň tak mi to príde fér, či nie ???
ARAYA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 16 zář 2024, 18:54

S panem Hladíkem jsem měl před lety také spor v souvislosti s bodováním. Pomlčím o jeho arogantním a přezíravém chování, kdy se mnou jednal jako s malým hajzlem. Nicméně jeho zdůvodnění, které mi napsal do bodového listu, se směji dodnes. Tehdy tvrdil, že motor u T-34/76 nesmí být čistý, ale špinavý, protože je známo, že tyto motory žraly olej. Pokud má pan Hladík takového "nadstandartní" znalosti, nesmí je jako rozhodčí při hodnocení použít. Jenomže ono to jen ukazuje na jeho absolutní neznalost, protože pokud motor žere olej, neznamená to, že musí být špinavý. Motor, který žere olej, znamená, že netěsní pístní kroužky, olej se dostává do spalovacího prostoru a tam se buď spálí nebo je vyloučen do výfukového potrubí.
Tuto příhodu s tímto "rozhodčím" jsem tu již na fóru v průběhu let několikrát publikoval. A jak je vidno, pan Hladík si stále jede to své. Dle mého názoru by bylo lepší, aby se pan Hladík zcela distancoval od tématu patiny, protože o ní ví velký kulový!
Z mého pohledu rozhodně.
Situaci, kdy mi strhl body za menší velikost nápisu na věži, kdy se odvolával na fotografii v dokumentaci a zároveň strhl body za to, že nemám doložen nápis na obou stranách věže, ačkoliv to bylo uvedeno u zmíněné fotografie, tu už rozvádět nebudu.
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 16 zář 2024, 19:31

Jako sorry borci ale začíná mi to připadat jako hon na čarodějnice - tedy spíš na Laďu Hladíka. Pokud se pletu bude jen dobře. V opačném případě mi je smutno.
Luboši pokud jste si to s Davidem vyříkali,je to dobře. Škoda že tato situace opět rozdmíchává vášně okolo MČR seniorů a tím kazí celkový pohled na super organizačně zvládnutou akci
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 16 zář 2024, 19:51

Žádný hon na "čarodějnice" provádět nehodlám. Jen jsem připomněl svou vlastní zkušenost ke které mne vede údiv nad tím, že některé věci/lidi jedou stále ve stejné koleji.
Jinak mi je celé MČR volné. Na soutěže jsem celkově přestal jezdit a zároveň jsem i přesedlal na trochu jiný typ modelařiny.
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Szwarc.Robert » 16 zář 2024, 20:11

onysx píše:Jako sorry borci ale začíná mi to připadat jako hon na čarodějnice - tedy spíš na Laďu Hladíka. Pokud se pletu bude jen dobře. V opačném případě mi je smutno.
Luboši pokud jste si to s Davidem vyříkali,je to dobře. Škoda že tato situace opět rozdmíchává vášně okolo MČR seniorů a tím kazí celkový pohled na super organizačně zvládnutou akci

To znamená podle tebe teda co Romane ? Že si máme nechat všechno líbit? Protože Romanovi Pavlů je s toho smutno? A Hládik si může dělat kopance na jakékoliv soutěži? Kdyby to jednou tak se stane, ale letos je to už po čtvrté kde udělal nějakou botu a to i na děckém tak i na dospělém mistráku. To ti přijde v pořádku? Ano jedině v čem máš pravdu je že to kazí práci kluků co ji organizovali.
Szwarc.Robert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 17 zář 2024, 06:03

Všichni víme jak to je co se týká počtu kvalifikovaných rozhodčích při SMČR . Když se využilo mladých méně zkušených byl problém. Vybírají se ti "nejzkušenější " a pokud i tak dojde k něčemu takovému mělo by to vyřešit vedení.
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na SMCR- IPMSCZE