Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Albatros D.V, Wingnut Wings 1:32

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Albatros D.V, Wingnut Wings 1:32

Příspěvekod allex » 21 bře 2012, 19:29

Foto skutečného letounu by bylo?
allex

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 21 bře 2012, 19:36

Myslím si taky, že to nevypadá špatně (ono by to chtělo to vidět naživo protože fotka to vždy trochu zkreslí), i když si myslím že by se černý nátěr nestíral jen plošně,ale i okolo hran a krytek a dalších věcí. A s protěží naprosto souhlasím se Zdeňkem.
A k tvým otázkám:
1. letouny byly osobním markingem pilotů natírány přes původní zbarvení letadla. Takže pokud měl křídla v lozenge předpokládal bych že měl tak i ocasní plochy.
2.plátěné a plechové plochy bych rozlišil rozdílným leskem povrchu. předpokládal bych že části potažené plátnem a dřevo může ještě v určité míře "nasáknout" barvu takže bych tyto plochy udělal matnější než plechové.
3.myslím si že většina barvy byla nanášena štětci, viz fotky stírané kamufláže u Fokkerů. V polních podmínkách na letištích při opravách a osobních kamuflážích si myslím že to bylo skoro stoprocentně tak. Tam jsou možnosti opravdu nekonečné. :grin:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 21 bře 2012, 20:30

Martine Kissenberthův D.2263 měl křídla a VOP lozengové, ale ten, co stavíš Ty..tedy stroj neznámého čísla, měl křídla i VOP natřené fialovo-zelené..Zatímco lozengový D.2263 měl černou i VOP (zdola i seshora), tak neoznačený stroj měl VOP ponechánu v kamuflážní barvě..tedy zeleno/fialové..(křídla u obou zůstala také v kamuflážních barvách).
Naposledy upravil zdesko dne 21 bře 2012, 20:41, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 21 bře 2012, 20:37

Počkat, já myslel že máš křídla v lozenge??
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 21 bře 2012, 20:44

..já zase vycházím z toho, že tu někdy na začátku stavby šla řeč o tom, že se Martinovi nechce lepit se s lozengovými obtisky.. :-k Tudíž by měl stavět stroj se zeleno/fialovými křídly a VOP.. :?: :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod allex » 21 bře 2012, 21:21

Nebylo zas tak těžké najít foto skutečného letounu , tato je z wingnutích stránek . Stav opotřebení a zašpinění trupu je zřejmý : téměř žádný.
Přílohy
Albatros D.V Jasta 16b, Otto Kissenberth.jpg
allex

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 21 bře 2012, 21:23

Aha ale tady ve stavbě má křídla s lozenge. :-k
Přílohy
Albatros D.V křídla x Lozenge 3.jpg
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 21 bře 2012, 22:53

..a vida..! takže to bude D.2263 s černou VOP... :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 22 bře 2012, 17:42

Díky za tipy!

Ano Zdeňku, Lozenge jsem se nejprve bál, ale potom se mi naopak zalíbilo a chtěl jsem ho mít.
Ta "metamorfóza" je na straně 10 (červen 2011) (řešila se síla motoru D.2263, jestli si vzpomínáš...).

Takže Lozegne i na ocas (bude to zajímavější) a pak přetřít černě, dobrá - díky.

Dočetl jsem se, že zrovna Fokker prý byl ve štětcovaném nanášení barev u Němců spíše výjimkou.
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 31 bře 2012, 10:41

zdesko píše:..trochu nevím, jak zareagovat, protože nevím v jakém stádiu rozpracovanocti ten nátěr je.. :-k Ale vezmu to takhle..ta olétaná černá je famózní..! Fakt se nebojím použít ten výraz..prostě se mi to hodně líbí.. =D> =D> No, ale bohužel se mi nelíbí to "začouzení" edelweiss... :-k Asi jsem pochopil, jak je to myšlené, prostě "je špína zažraná", že..? Ale já bych namítnul, že jsi možná zapoměl na údržbu letounu. K té patří i šmrdlání éra mokrým hadříčkem, popřípadě navlhčeným v nějakém olejíčku.. :-k Z toho vyplývá, že ta černá se časem, dejme tomu, ošmrdlá..no, ale zároveň se ošmrdlává i ta barva na kytičce. Ta ovšem zůstaně bílá a jen místy možná začne prosvítat dřevo..(anebo nezačne, protože edelweiss by mohla být namalovaná na černé. No a pak by musela být namalovaná docela silnou vrstvou, aby ten černý podklad překryla a svítila, tak, jak svítí na fotkách skutečného stroje). V příměru s těma dobře prošláplejma pohorkama, je třeba si uvědomit, že je musíš také krémovat. No a pak Ti, ač prošláplé, slouží dlouhá léta.. :-D Takže... trup nechat..(zde si ještě jednou chrochtnu, protože se mi to fakt líbí.. [-o< )..ale kytičku oživit..! :wink:

Souhlasim se Zdenkem...sem vazne nadseny...presne takhle predstavuji se tmavy nater na drevenem povrhu...Po kazde kdyz na to koukam, musim se porad opakovat ze jedna se o model... Martine [-o< [-o< [-o< Ale nemuzu uverit, ze tohoto vysledku si dokazal dosahnout jen za pomoci stetce... Prozrad tajenstvi :P
Marně o radu žádá, kdo radě věřit nechce
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 01 dub 2012, 18:08

Díky za pochvalu, ale nic tajemného na tom není.

Důležité je mít pod kamuflážní barvou dostatečně tlustou vrstvu "dřeva" (zatím barvím "lidovými" o.b. Umton), aby ses neprobrousil i pod něj. Použil jsem šmirgl papíry hrubosti 2000 a 1000 (oba trochu jeté).

Důležité je mít čistý povrch (žádné malé a výrazně vystupující detaily), protože ty by nejspíše šly hned až na plast.
Míru odření reguluješ tlakem/hrubostí/velikostí smirku, vrstvou kamuflážní barvy, počtem vrstev kamuflážní barvy, způsobem jejího/jejich nanesení (poťapkávání (tupování?), natírání), hustotou barvy, dobou schnutí a případně počtem opakování (kamufláž + odření).

Tohle byl první pokus, po dalších možná ještě něco doplním... každopádně práce s olejovkami mě dost nadchla!
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 01 dub 2012, 20:42

muj salek kavy! Dekuji Martine, tak nejak sem to se predstavoval, drzim pesti ;-I
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 15 dub 2012, 17:08

Úprava protěže - odstranění špíny tak z 80%. Když se teď podívám na nedávné fotky, nevím, jak se mi ta výrazná patina mohla vlastně líbit (po trochách jsem přidával, přidával... pořád dobré... a když jsem to teď sundal dolů a podíval se na rozdíl, tak :shock:).
Nevím, jestli bych to bez eMFora ještě upravoval, ale takhle jsem velmi rád, že jste mě k tomu přesvědčili.

Teď to není čistý obtisk, ale ani žádné drama. (expoziční hodnota nastavena hodně nízko, abych nevypálil bílou)

Albatros D.V kamo 02 úprava protěže.jpg
úprava patiny trupových protěží

Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 15 dub 2012, 17:15

=D> =D> =D>
von Mertens

• Odpovědět s citací