Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Commonwealth v Itálii 1/35 Sherman V

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Commonwealth v Itálii 1/35 Sherman Ib

Příspěvekod Tom.Vrabec » 09 úno 2025, 23:28

Hustá sochařina :-)˜ =D>
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod patrikk » 24 úno 2025, 16:43

Díky Tome, zase jsem o kousek popojel.
Kolegové na britmodelleru mne upozornili na kiks, takže jsem prohodil pojezdová kola za plná lisovaná. Stále jsem se nerozhodl, jestli požiju druhý nebo pozdní typ track skid, takže pojezdové vodíkový prozatím odkládám.
Obrázek

V poklopech jsem doplnil vycpávky z dvousložkového tmelu a postupně přidám i další drobnosti. Taky jsem přepracoval štít lafetovaného kulometu, hlaveň ze séru Eureka XXL.
Obrázek

Na korbě a věži postupně doplňuju různou droboť jako odlévané zvědaví oka korby atd. Výmetníky dýmovnic jsou z produkce FC Model Trend původně určených pro Matilda II, na kterých jsem upravil montáž. Umístěny jsou dle fotek předlohy a doplněny o šňůry pro odpal a zátku.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Zabrousil jsem i do knih a ve Victory in Italy od Neila Orpena se povedlo najít:
“Witwatersrand/De La Rey Rgt se přesouval podél Route 2 skrz Galluzzo a po poledni dosáhl bývalého špitálu cca 5 km od Florencie. Lt-Col Bester dosáhl řeky Armo, Tac HQ poblíž mostu Porta Romana uvnitř sídla Fašistické strany na ulici Viale Macchiavelli ze které byl výhled na zahrady Boboli poblíž paláce Piti. Roty A a B byly na pozicích podél jižního břehu Arno od Ponte alla Carraia k Ponte Santa Trinita a k Ponte Vecchio. 4/22 Polní pluk vyslal vpřed Lt C. G. Kerr v jeho obrněné dělostřelecké pozorovatelně, aby obhlédl mosty zatímco pluk WR/DLR postupoval jižní částí města. Vyšplhal na zvonici baziliky Santo Spirito, kde se připletl k přestřelce. Dva muži WR/DLR byli zraněni odstřelovači a zůstali ležet uprostřed ulice dokud je za pomoci svého Shermanu nezachránil.”
Mapa starých tramvajových linek ve Florencii poskytla další indície a po chvilce u Google street view se mi povedlo najít přesné místo, kde byl tento Sherman poručíka Kerra vyfocen.
Obrázek
Obrázek
patrikk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 26 úno 2025, 11:51

Radost sledovat, super úpravy =D> Třeba jen ta mřížka co sis vytiskl, jak je to hned o level výš... Takže, když máš fotku i to místo si našel ve Florencii, uděláš takový diorámko přímo z tý ulice?
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MirekK » 27 úno 2025, 15:07

Dlouho tohle téma sleduju. Konečně se tady na foru našel někdo, kdo staví detailně Shermany. Stavba je parádní, sám jsem tuhle stavebnici M4A4 od Dragona vzdal. Ty skids jsou možný obě varianty, na fotce ani na filmu to není vidět, tak záleží na vkusu. Osobně bych použil ty pozdní, typický pro většinu Shermanů.
MirekK

• Odpovědět s citací

Re: Commonwealth v Itálii 1/35 Sherman V

Příspěvekod patrikk » 11 bře 2025, 23:13

Snažím se jak to jen jde. Na mistry sice zdaleka nemám, ale dělá mi to radost a to je to hlavní.
Jinak Rudovlase trefil jsi to naprosto přesně :) rád bych udělal podložku přesně z místa na force, pořídil jsem si nějaké figurky civilů, tak snad na to zbyde nějaká síla. Přecijen mi ten barák vycházel odhadem na +/- 22 cm :o

Mirku moc děkuju. Snažím se to dát nějak dokupy, protože stavebnice opravdu není nic moc, jak sám dobře víš. Naštěstí stavbu publikuju i na beitmodelleru, kde spousta lidí radí i pomáhá. Boggies jsem teda nevyfotil, ale doplnil jsem je aspoň o odvrtané díry na čele a závity v horní části pod track skids. Ty jsem nakonec zvoliljejich střední provedení, protože u ostatních plánovaných strojů mám prokazatelně doloženy ty pozdní, tak ať se to trochu odliší.

Konečně byla trocha času postoupit. Přední blatníky jsem doplnil o výztuhu, kterou Dragon úplně opomněl. K ní jsem přilepil dvě tyče z profilů evergreen, které sloužili jako prostor pro ukládání různého materiálu. Toto řešení je jen tak mimochodem na 99% jihoafrických shermanů. V zadní části korby byl doplněn držák kanistrů vyrobený taktéž z plastových profilů, do kterého přijde jeden německý a jeden britský kanistr pro ozvláštnění. S ohledem na absenci snad shield strip, který sloužil pro uchycení univerzálního typu blatníků, bylo jasné, že tank měl blatníky vyrobené pravděpodobně v dílnách v Egyptě. Z fotek jsem se pokusil vyčíst co nejvíce, udělal si náčrt a blatníky vyrobil ze silné hliníkové fólie včetně přeložení na spodní hraně. Ještě jim nelusknou tu péči plánuji dát. Blatníky a další droboť jsem na zkoušku chytil tack it-em, ať mám aspoň co ukázat :lol:
Z plastových profilů jsem průběžně poskládal i konstrukce pro maskovací rám pro obě strany korby. Plastové profily jsem zvolil z důvodu pevnějšího spojení s korbou. Bojové poškození se bude znázorňovat hůře než na leptaných, ale věřím, že s horkou vodu to nakonec nějak půjde.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
patrikk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MirekK » 12 bře 2025, 12:45

jedeš parádně, sám jsem zhotovení střední části blatníku po x marnejch pokusech vzdal a koupil lept od Edy. Bednu vzadu na věži máš typ používaný v severozápadní evropě, pro středomoří byl hlavně používanej typ s diagonálním dělením (hranatej i se zaoblenýma rohama) viz fotky. Asi to máš nastudovaný, ale ještě jsem si všimnul že tenhle sherman má na čelním pancíři další anténu a na věži oblouk z drátu viz fotka shermana Pat.
Přílohy
M4,UKstowagebox2.jpg
M4 UK stowagebox.jpg
M4 sa,6ad, Florence.jpg
M4 SA  6AD NA017567.jpg
MirekK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod patrikk » 28 dub 2025, 21:18

Téma neumřelo, jen jsem se věnoval stěhování a v mezičase jsem si odskočil i na pláže v Anziu a ke klášteru Monte Cassino.
Obrázek

Ale hlásím, že vše přežilo stěhování bez újmy, nic se neztratilo a dnes jsem si k tomu mohl zase na chvíli sednout. Výhoda je, že mám teď i větší stůl, takže je hned více místa na práci.
Mirku děkuju za upozornění na detaily. Krabici na věži jsem odřízl a správná se už tiskne. O držáku antény na předku vím a přijde přilepit jako jeden z posledních kousků před surfem, ať to neorvu. Ten oblouk na věži jen čekal, než mi přijde pod ruku drát o správném průměru a při stěhování na mne vypadlo přesně to, co jsem potřeboval. V mezičase přišly taky upínací pásy od MJ miniatures, takže jsem je hned otestoval.
Obrázek
Obrázek
patrikk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod patrikk » 11 kvě 2025, 12:27

Opět jsem postoupil. Na přední blatník jsem přidal držák na kanystry vyrobený z evergreen profilů. Rozměrově do něj sedne flimsy can a standardní kanistr. Před ním bude přivázána 25 pdr muniční bedna.
Tažné lano bylo uchyceno pomocí dvojice tažných ok ke zvedacímu oku podle fotografií. Druhý konec jsem pouze stočil na korbě, protože zadní klip byl zaházen harampádím.
Přední světlomety z plastu jsem odvrtal a zasklím je až po barvě. Přilepil jsem klakson a přidal elektrický kabel. Kryty světlometů jsou 3D tisk od Firma 49 a mají úplně super zpracování bez viditelných vrstev.
Přilepil jsem plastové držáky sluneční clony na korbu a napodobil poškození podle fotek.
Přilepil jsem deflektor výfuku a jeho držáky s panty napodobil z evergreen profilů.
Poklopy řidiče a radisty budou otevřené, proto jsem je doplnil o pár detailů spolu s periskopy, které zbyly z novějších stavebnic od Dragonu. Už je zbývá jen začistit.
Při stavbě jsem zapomněl nastříkat vnitřek, naštěstí jsem si pomohl surfacerem ve spreji, který mi tu leží bez využití.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
patrikk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mikuláš » 11 kvě 2025, 20:28

Moc pěkná stavba!
In process - viewtopic.php?f=58&t=143367&start=60#p2690819
Mikuláš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod patrikk » 12 kvě 2025, 10:03

Díky moc, snažím se z dostupných fotek vytěžit maximum, které můžu. S touhle fousatou stavebnicí a plastem, který má tendenci naleptávat jak debonder tak leavening thinner, je to zatím moje nejnáročnější stavba. Příští kousek asi bude přecijen něco jiného, než Sherman. Přecijen je už třetí v řadě :lol: Takže třeba Bronco Staghound od dělostřelců, nebo kombinace Tamiya Jeep Willys a Tamiya Universal Carrier od Cape Town Highlanders / First City, vše opět z Itálie?

Včera jsem stihl dodělat madla na poklopy z měděného drátu, dolepit pár drobností a začistit co jsem viděl. Proběhl jsem si pro jistotu ještě jednou poznámky a zdá se, že vše potřebné je už na svém místě krom blanket box na věži, který doplním později, jak se mi dostane do rukou. Nastartoval jsem proto kompresor a Sherman šel do černého gunze surfaceru. Pár míst potřebovalo doladit, proto jsou některá místa obroušena zpátky na plast, ale stejně jsem překvapen, jak čistě se mi to s ohledem na množství úprav podařilo postavit. Ještě to musím jednou zkontrolovat na pořádném světle, jestli jsem něco nepřehlédl.

V mezičase jsem vytáhl ze zásob vhodné figurky osádky. Sestavené jsou jen lepící gumou. Řidič potřeboval drobnou úpravu a dostal na hlavu britskou přilbu podle fotek. Velitel tanku bude potřebovat drobně doladit úhel pravé ruky, aby sedl do poklopu jak má. Před časem jsem pro tento projekt koupil i nějaké civilisty. Přihazuju jen rychlou fotku pro představu, s fotkou předlohy v pozadí.

Obrázek

Teď budu muset sednout k pásům, které jsem dlouho odkládal… Ty moje T54E2 se musí odvrtávat na dvakrát, nejdřív menším a později větším vrtákem, aby nepraskaly kolem děr pro čepy zubů.

A ještě jsem si vzpomněl… v IKEA jsem ulovil šikovnou krabici s dělením, kam parádně sedne rozestavěný Sherman, takže se mi na něj v mezičase nepráší a přitom je vždy po ruce na stole :)
Obrázek
patrikk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 17 kvě 2025, 23:42

Parááda, je vidět, že máš všechno skvěle zjištěný do těch nejmenších detailů. To je spousta nemodelářské práce, která zabírá hoodně času, ale stojí to sakra za to. To se mi, mimo jiné, na tvém vlákně líbí, navíc precizní, čistá práce vs. stará stavebnice, smekám [-o< . Kolik těch civilů bude v diroámce, přeci jenom na tý fotce jich je až moc, na znázornění :? Jo a hlasuju pro Staghounda na potom :wink:
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod patrikk » 22 kvě 2025, 12:07

Díky moc, tady si to člověk může fakt parádně vychutnat, ale jen málokdy se poštěstí, aby byla předloha zadokumentovaná skoro ze všech stran a ještě k tomu fotky v dosti velkém rozlišení. To je takový modelářský sen, ale dost věcí by nebylo možných nebýt bráchy s 3D tiskárnou, scratch building není úplně pro mě.
Tyhle stavebnice mám ještě dvě, naštěstí už novější vydání ze standardního dragon plastu a povedlo se jim i opravit pár chyb. Jen budou muset počkat, než zas na ně naberu síly. V kotníku už leží i nové RFM pozdní produkce. Těch Sherman V bych mohl postavit několik, protože podkladů mám hromadu. RFM by mohlo vydat ještě jeden přebal střední produkce [-o< těch bych si tak pět vzal :lol:
Civilisty mám nachystané tři, dvě děti a jedna žena, tak by to nemusel být snad takový záhul, ale samozřejmě budou ještě tři tankisté.
Staghound bude zase pravý opak. U divize jich podle zapsaných stavů pár bylo, ale existuje jen jedna fotka zepředu. Ten kousek je opět dělostřeleckou pozorovatelnou od 1/6 Field Regiment, vyfocen napůl sjetý z cesty. Z fotky šel vyluštit snad jen AOS s bílou 74 v podkladu červené nad modrou a kamuflážní schéma light mud / blue black. Doplněn bude divizní znak a označení na věži podle předpisu, ty na fotce vidět nejsou, tak jsem musel opět studovat. Zaházen je opět spoustou spojovacího materiálu, podobně jako aktuální Sherman.

A teď už zase zpět ke stavbě. Sherman dostal správné provedení blanket box (bedny na věž), 25pdr muniční bednu na přední blatník přivázanou tamiya páskou a muniční bednu na zadní vrchní motorový kryt. Opravená místa a nové díly jsem opět nastříkal černým surfacerem. Z fotek koukám, že mi vylezly zatmelené díry pro nářadí na levé straně korby, tak to omrknu a případně přetmelím :x
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Zamakal jsem i na pásech a jeden už mám složený
Obrázek
Obrázek

A našel se i čas na zamyšlení nad diorámou. Původní plán bylo udělat jen výkresy, ale lehce se to vymklo z ruk. Pravděpodobně si nechám natisknout aspoň římsy, okna a další detaily. Výška budovy vychází někde k 30 cm :lol:
Přidávám aspoň screen z průběhu, než jsem začal dělat na horních patrech
Obrázek
patrikk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 22 kvě 2025, 12:21

Patriku, koukám na ty vrhače zadýmovacích granátů a pořád přemýšlím nad tím jejich odpalováním... Máš to doložené fotkou, že to bylo udělaný takhle? To odpalování bylo řešené bowdenem (pro jednu každou hlaveň) a na konci bylo něco jako "páka brzdy" jako na řídítkách kola... Pokud tam tedy ty bowdeny byly a neodpalovalo se to přímo stisknutím spouště, tak to bylo zvenku na povrchu věže...
Takhle zlomený do nějaké ad hoc vyřezané/vypálené díry v pancíři věže to vypadá zvláštně...Jsou to bowdeny, ty takhle nezlomíš a pokud jo, tak fungovat nebudou...
Přílohy
SmokeDischargerATF.jpg
- Musíme si pomáhat. Informace, které potřebujeme, tu vždycky někde jsou.
Jen ten, kdo na nich "sedí", nesmí být moula, který si myslí, že jsou jen jeho.

- Modeláři neodpouštějí ani tu nejmenší chybu - zvláště ne tu na svém modelu. Řežme raději do modelů, neřešme modeláře.

- Modely nejsou tak levné, abych je stavěl jen z krabičky a nechával všechny jejich chyby bez povšimnutí...
greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MirekK » 23 kvě 2025, 09:04

Sherman vypadá skvělě, taky stavím podle fotek, tak oceňuju fakt že upravit model a nacpat na něj doplňky, aby to tak nějak odpovídalo té fotce je práce navíc jako postavit další model. K zadýmovačům myslím si že jak jsou udělaný na modelu jsou OK, viz foto. Ano ty drátky jsou normální bowdeny od kola. Nedávno jsem to řešil na svým Leečku z Barmy, prostě je nějakou dírou nacpali dovnitř věže.
Přílohy
smoke_dischargers.jpg
mkIII early.jpg
MirekK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 23 kvě 2025, 14:43

MirekK píše:... K zadýmovačům myslím si že jak jsou udělaný na modelu jsou OK, viz foto. Ano ty drátky jsou normální bowdeny od kola. Nedávno jsem to řešil na svým Leečku z Barmy, prostě je nějakou dírou nacpali dovnitř věže.

Jo, ta díra je naprosto vypovídající. Díky.
- Musíme si pomáhat. Informace, které potřebujeme, tu vždycky někde jsou.
Jen ten, kdo na nich "sedí", nesmí být moula, který si myslí, že jsou jen jeho.

- Modeláři neodpouštějí ani tu nejmenší chybu - zvláště ne tu na svém modelu. Řežme raději do modelů, neřešme modeláře.

- Modely nejsou tak levné, abych je stavěl jen z krabičky a nechával všechny jejich chyby bez povšimnutí...
greenbaron

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno