Tak se po dlouhé době odhodlávám a přidávám nové téma na stavbu modelu mého oblíbeného rumunského letounu. Protože se moc neobjevuje a je to velmi zajímavá předloha, tak ji sem dám, snad to někomu pomůže.
Vlastním i monografickou publikaci Radu Brinzana na tento stroj, což se ale za chvíli ukáže spíš jako kontraproduktivní, protože Hobby Boss si v mnohém zjednodušil práci. Radu je nejen patriot, ale taky modelář a tak je publikace fakt perfektní, včetně detailů rozborů jednotlivých výrobních sérií i s výkresy a popisem rozdílů jednotlivých variant ..
Nechci psát recenzi, jen popsat své dilema s modelem, na který jsem se dlouho těšil. Před časem jsem dlouhou dobu sháněl model z produkce firmy LTD, ale nepodařilo se mi jej sehnat. Vlastním jiný model od stejné firmy (tuším Lagg-3), který už asi nepostavím, protože už byl kvalitativně překonán, což ani nedalo vzhledem ke kvalitě moc práci. Takže jsem se na HobbyBosse dost těšil.
Model přichází v relativně malé krabičce, i když je nakonec asi stejně velký jako Bf-109E. který mi teď vedle něj leží na stole. jsou v němtři šedé rámečky a jeden s čirými díly, leptaná planžeta s minimem dílků a obtisky. Vše relativně dobře zabaleno včetně pěnových vycpávek.
V modelu jsou dvě kamuflážní schémata - letoun s výrobním číslem 42 s vyznačením sestřelů na směrovce z roku 1941 a letoun s výrobním číslem 137 se zeleným čtyřlístkem.
Takže jsem hned otevřel knihu a zjišťoval co postavím. a záhy jsem zjistil, že to co krabička poskytuje jsou stroje do výrobního čísla 75, tedy s původními dlouhými podvozkovými nohami. Všechny ostatní stroje jaki IAR 80 tak IAR 81 mely kratší podvozkové nohy a ve vzniklém prostoru mezi podvozkovými šachtami prostor pro závěsník, nebo jeho zakrytí. Takže variantu 137 nepostavíme správně bez větších úprav.
Model obsahuje hezkou sadu leptů, na které jsou upínací pásy, ale bohužel ty, které se na letounech objevily až od výrobního čísla 226 v roce 1943, takže na letounu roku 1941 by být neměly. Bohužel k nim patří i opěrka hlavy, ke které jsou upevněny, která je tedy taky špatně. Takže vlastně nepostavíme bez úprav ani verzi zbarvení číslo 42.
Výlisky vypadají moc hezky, otřepů je minimum (našel jsem je zatím jenom na dílech motoru), dílů není nakonec nijak moc a tak jediný problém je styl napojení dílů na rámečky (nemám jiný model od HB takže nevím jestli je to jejich styl, nebo specialita pro tenhle mode). vtok pokračuje docela masivním výstupkem ve vlastním dílu, a musí se odřezat a brousit, takže v mém podání jsem přebrousil na několika místech a budu muset zbytečně tmelit. Jinak díly do sebe přesně lícují a vše pasuje velmi dobře.
největší úchylností modelu je podle mně "prolis" pro kabinu, do kterého zapadá čirý díl. Nic takového na modelu není a je to dost zhůvěřilost.
Takže ti kdo jsou zruční a dokážou toho využít by mohli postavit docela hezký model. Já jsem bohužel jen lepič, takže jsem stavbu začal s tím, že se pokusím postavit verzi s výrobním číslem 42, které odpovídá podvozek a křídlo ale se špatnými pásy a zavřenou kabinou.
O tom jestli onýtuji a jestli nakonec kabinu neotevřu zatím svádím polemiku sám se sebou. - protože při otevření kabiny bych mohl teoreticky vyřešit i další chybějící markant a to je trubkový rám pro upevnění kabiny na hřbetě za kabinou, který při zavřené kabině bude vidět...