Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Československý Fokker D.VII, Eduard 1:48

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Českoslovenký Fokker D.VII, Eduard 1:48

Příspěvekod boticka5 » 15 črc 2022, 21:30

Vrátím se kousek zpět, s podlahou jsem problém neměl ale správně napasovat schránku byl boj. Jinak docela dobrý. Obtisky hgw super, já dával bilou pod ne a vypadá to také dobře jinak fokker z mého pohledu lepší jak SpAD XIII

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 15 črc 2022, 21:52

Eda v kamuflážním schématu v návodu MÁGa udává porty proužky Lozenge. Jenže...! Zatímco v m. 1/72 kamuflážní schéma ukazuje na spodních plochách porty kryté proužky Lozenge horních ploch, u m. 1/48 kamuflážní schéma ukazuje na spodních plochách porty kryté v barvách spodního Lozenge. Čert se v tom vyznej! Já bych se asi řídil tím návodem 1/48. I když je tam jedna věc, která mi nějak neštimuje. Na trup se plátno dokládalo se šestiúhelníky ve svislé poloze, to je bez diskuze. Na křídlo se pokládaly pásy plátna se šestiúhelníky napříč přes žebra. V návodu mě zaujalo to, že na některých místech mezi žebry, se stýkají dva odlišné vzorky plátna. To jako, že vzali pruh plátna, a když jim to vyšlo mezi žebra, tak jen napojili druhý hranu na hranu a fertig? To se jako lepilo? nebo šilo? A to jako drželo? To se mi nějak nezdá. Já bych šel asi od žebra k žebru, kde bych to překryl. To mi přijde normálnější. :-k

Pořídit si druhý obtiskový aršík byla sice "investice" jednou tak velká, ale jednak jsem si nebyl jistý, jestli mi jeden aršík vystačil - zejména při pokrytí křídel (a do toho ještě ty porty), a jednak, kdyby se něco pokazilo - třeba by se mi nějaký kousek trhnul, tak není třeba věšet hlavu. S naprostou jistotou mohu říct, že mi zbyde hodně Lozenge na spodní plochy. :wink:
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 15 črc 2022, 21:58

boticka5 píše:... jinak fokker z mého pohledu lepší jak SpAD XIII...

No, já to mám jako duel. Na nebi Velké války se spolu utkávali v soubojích (možná..., možná ne), a na našem nebi už soupeřili jen při závodech. Ještě mám takhle připravený duel S-89 a S-99. S čs. kokardami myšleno pochopitelně.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 16 črc 2022, 06:55

boticka5 píše:... Obtisky hgw super, já dával bilou pod ne a vypadá to také dobře ...

A jak Ti to s obtisky vyšlo? stačil jeden arch?

Jinak pod ty obtisky bílá patří. Já dával na okrovou jen ty uvnitř kabiny, aby to vypadalo jako rubová strana.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 16 črc 2022, 08:01

Dr. zvied píše:Eda v kamuflážním schématu v návodu MÁGa udává porty proužky Lozenge. Jenže...! Zatímco v m. 1/72 kamuflážní schéma ukazuje na spodních plochách porty kryté proužky Lozenge horních ploch, u m. 1/48 kamuflážní schéma ukazuje na spodních plochách porty kryté v barvách spodního Lozenge. Čert se v tom vyznej!

Návod k dvaasedmdesátině je špatný. Toho bych se nedržel. Je tam těch chyb více. Třeba na trupu uvádí lozengový vzor naležato.

Dr. zvied píše:Já bych se asi řídil tím návodem 1/48. I když je tam jedna věc, která mi nějak neštimuje. Na trup se plátno dokládalo se šestiúhelníky ve svislé poloze, to je bez diskuze. Na křídlo se pokládaly pásy plátna se šestiúhelníky napříč přes žebra. V návodu mě zaujalo to, že na některých místech mezi žebry, se stýkají dva odlišné vzorky plátna. To jako, že vzali pruh plátna, a když jim to vyšlo mezi žebra, tak jen napojili druhý hranu na hranu a fertig? To se jako lepilo? nebo šilo? A to jako drželo?

Radku, šilo se a lepilo. 4 barevného lozenge byl na plátně širokém 1,3 m, v rolích s návinem cca.110-137 m.

Trupu byl potažen pěti podélnými díly plátna. Levá polovina spodku trupu (světlý lozenge), levý bok (tmavý), hřbet (tmavý), pravý bok (tmavý) a pravá polovina spodku trupu (světlý). Díly byly k sobě sešité v místech podélníků. Podélníky a ostatní trubky konstrukce trupu, na nichž ležel potah, byly bandážovány pruhy látky. Připravené díly vystřižené podle šablon byly strojně sešity. Potah byl po usazení na trup ručně šit na bandážované trubky konstrukce. Styk spodních dílů byl lemován a obrouben zpevňovací páskou. V této obrubě byla kovová očka. Skrz ně byl potah sešněrován silným lněným motouzem a to od příčné trubky centroplánu, k ostruze.
Potah na křídla se předem strojně sešil z připravených dílů plátna a ručně přišíval na polstrovaná žebra. Tyto stehy byly následně překryty pruhy látky - portami - který se lepily. Některé prameny uvádí, že porty byly z běžné krejčovské lemovky. Porty také kryly spoj plátna na náběžce a odtokovce.
Hotový napnutý a přišitý potah byl nalakován a na tento lak přišel nátěr voděodolnou politurou. V konečném výsledku to bylo hodně lesklé.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 16 črc 2022, 11:10

Dík za info. To jsem opravdu nevěděl. Proto ty přechody plátna mezi žebry... To bude asi zajímavá podívaná, až to bude hotové. Lepí se to možná samo, ale nejvíc práce dá opět povrchovka. No, to mě potěš! :-k
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 16 črc 2022, 15:15

dobre,dobre, fajné to máš ,tak nekecat a lepit ,se těším na výsledek ;-I
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 16 črc 2022, 21:11

Dr. zvied píše:Dík za info. To jsem opravdu nevěděl. Proto ty přechody plátna mezi žebry... To bude asi zajímavá podívaná, až to bude hotové.

Sám jsem zvědavý jak to bude vypadat. :P

Dr. zvied píše:Lepí se to možná samo, ale nejvíc práce dá opět povrchovka. No, to mě potěš! :-k

Samo se to nelepí, musím tomu trochu pomáhat :) Právě s tou povrchovkou si chci trochu pohrát, chci využít transparentnost těch lozengů.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 16 črc 2022, 21:15

pepsini píše:...tak nekecat a lepit ,se těším na výsledek ;-I

Velebnosti, neračte mě honit jak nadutou kozu, však já se snažím, seč můžu :-D
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 16 črc 2022, 21:38

Tak tady je důkaz toho, že se neulejvám. (:)

IMG_4184.JPG
Po včerejším vymaskování kokpitu a motoru dnes dostal Fokker elegantní kabátek z bílé základovky.

IMG_4186.JPG
Po zaschnutí základovky jsem hodně rozředěnou černou barvou přestříkl žebra a nosníky křídel a ocasních ploch a konstrukci tupu. A opět čekal, až to uschne.

IMG_4187.JPG
Naštěstí hodně rozředěná barva schne poměrně rychle, takže jsem se mohl pustit do maskování. Zatím jsem stihl namaskovat horní křídlo.

IMG_4185.JPG
Na závěr dnešního dne jeden pohled za oponu - chvíle klidu "zbraní". Čekám až zaschnou barvy (:)
Naposledy upravil KLuK dne 17 črc 2022, 00:36, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 16 črc 2022, 21:53

KLuK píše:
boticka5 píše:... Obtisky hgw super, já dával bilou pod ne a vypadá to také dobře ...

A jak Ti to s obtisky vyšlo? stačil jeden arch?

Jinak pod ty obtisky bílá patří. Já dával na okrovou jen ty uvnitř kabiny, aby to vypadalo jako rubová strana.
No, já jsem to pojal trochu jinak, dělal jsem naší ctyrbarevku, s tím že jsem dal ten lozeng do interiéru, protože jsem si myslel že ten nátěr nanaseli na ten lozeng a proto prosvítalo stále do interiéru, tu celolozeng, teprve budu dělat nedělal jsem ji kvůli tomu, že jsem neměl žádné podklady, ale jinak bych se do ní pustil. Je krásná. Doufám že jsem to napsal srozumitelně. Takže nevím jestli stačí jeden arch

boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 16 črc 2022, 22:00

Dr.zvied: myslel jsem to stavebně modely spád vs fokker jinak duely jsou určitě krásná témata

boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 črc 2022, 00:47

boticka5 píše: ... dělal jsem naší ctyrbarevku, s tím že jsem dal ten lozeng do interiéru, protože jsem si myslel že ten nátěr nanaseli na ten lozeng a proto prosvítalo stále do interiéru ...

Fokker dostal čtyřbarevku při opravě po těžké havárii a s největší pravděpodností byl nově i potažen "obyčejným" plátnem bez lozengu.Tím pádem lozenge v kabině v tomto případě nebyl.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 črc 2022, 00:47

Ale jeden nikdy neví. Nakonec se třeba ukáže, že na trupu bylo přemalováno původní plátno (:)
Naposledy upravil KLuK dne 20 pro 2022, 17:25, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 17 črc 2022, 09:30

Ten modrý podklad je super. Co to používáš?
Dr. zvied

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno