Žebra a kýl jsou zhotoveny z gabonové 5 mm překližky. Základ paluby tvoří 1 mm letecká překližka z břízy ( zbrousil jsem jí na tento průměr) po té jsem si chvíli nechal ve vařící vodě a přišpendlil ke kostře a nechal asi 14 dní vyschnout. Následovalo nanášení lišt ( 0.5 x 5 mm lípa) na palubu, kde jsem přilepoval po jedné z každé strany od středu, stáhnul lepenkou a zatěžkal. Rozdělení na jednotlivá prkna jsem udělal tak že, vyměřil jsem si délku jednoho prkna rozkreslil na lišky a pak lehce nožem udělal oddělení prken. Pro lepší zvýraznění jsem obtáhl všechny linky tužkou. Dlouho jsem uvažoval nad tím jestli udělat okolíkovanou palubu nebo ne, bokem jsem si vyzkoušel několik kombinací kolíků. Největší obavu jsem měl z toho aby kolíky nenarušili jednoduchost paluby v tak malém měřítku, jakmile jsem ale vyvrtal první díru do paluby tak bylo rozhodnuto a vyplatilo se

Následovalo plaňkování. Koukal jsem, že existuje celá řada technik, jak ohýbat latičky. Na výše zmíněném fóru jsem si všiml, že řada modelářů ohýbá plaňky přes pájku nebo trubku která je zahřívána. Ovšem pájku zatím nemám, tak jsem zvolil způsob, který jsem jen tak letmo zkusil a to, že jsem laťky dal cca na 10 - 15 min. do vařící vody a po té, krásně ohnul podél trupu, přichytl svěrkami a nechal vždy den vyschnout. Zdá se mi to i jako nejlepší způsob ohýbání, že jsem to dělal: jeden večer jsem 1 nebo 2 laťky na každé straně ohnul a druhý den večer přilepil a pak zase ohnul další laťky i z časové náročnosti se mi to líbí, ale nezkusil jsem jiné techniky tak nemohu úplně porovnat. Laťky jsem přilepil vteřinovým lepidlem Loctite 406 ( sice je primárně určený na pryž, plasty atd. ale dřevo také dobře drží), vždy jsem na jedno žebro kápnul lepidlo přilepil laťku a pokračoval dál. Dosavadním největším problémem při plaňkování, bylo uchycení konců latěk na zádi, tuto část jsem nezkoušet namáčet a tak laťky měly velký odpor při lepení musel jsem delší dobu přidržovat laťku a to i hrubou silou. Pak mě napadlo na tyto spoje dát malé kousíčky balsy a tím došlo k rychlému nasání lepidla do balsy i do lišty a lepení šlo snáz, ale stále to nešlo tak lehce jak jsem si představoval a tak jsem konec laťky vždy zbrousil na slabší tloušťku a na půl minuty namočil do horké vody a vteřinové lepidlo velice snadno vzalo i vlhké dřevo

Naposledy upravil klimi dne 04 úno 2013, 14:44, celkově upraveno 1