Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS BELLONA - remake / Shipyard /1:96

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

HMS BELLONA - remake / Shipyard /1:96

Příspěvekod DORIS » 06 říj 2011, 11:56

Zdravím všechny nadšence plachetnic!
Před více jak dvěma léty jsem dokončila svůj první větší model papírové plachetnice. Anglickou válečnou loď Bellonu z 18. století vydal polský Shipyard v měřítku 1/96. Vystřihovánka obsahovala celou řadu fatálních chyb i nepřesností, jak už u tohoto vydavatele bývá skoro pravidlem, ale vše se jakž takž povedlo zvládnout a model dokončit. Kromě mizerného návodu k modelu jsem používala Cajthamlovu knihu, kterou mi s nadšením doporučili modeláři na CPM, kteří podle ní též stavěli své modely. Já jsem o lodích věděla velmi málo, takže jsem model postavila, jak bylo tehdy v mých silách….. Postupně však odhaluji nové a nové chyby a také mi začíná čím dál víc vadit i samotná kvalita zpracování modelu. Bellona je krásnou lodí a věřím, že si zaslouží být postavena lépe, takže jsem se rozhodla pro renovaci a částečnou přestavbu této lodi. Díky získaným zkušenostem, radám a spolupráci s odborníky a znalci problematiky, především Kpt.KL, se již brzy pustím do práce. Zatím shromažďuji potřebné podklady a informace o předloze, abych pak mohla provést všechny změny na modelu najednou a docílit tak kvalitnějšího výsledku, který bude zároveň i více odpovídat realitě.
Pokud, prosím, někdo máte cokoliv o této lodi, budu Vám moc vděčná, když mi pomůžete s podklady.
Změny se budou týkat následujícího:
• Kompletní renovace obšívky, nové plaňkování, vlastnoručně malovaná výzdoba boků
• Předělávka zádi, nové realistické sochy, úprava zábradlí balkónu, nové stříšky galerií
• Lépe propracované doplňky na palubách – kormidelní kolo, skříňka s kompasy, úprava člunů aj.
• Výrazné změny v takeláži, nové plachty, správné vedení lanoví, nové vlajky a některé kladky
• A mnoho dalších drobností

Takto vypadá model nyní - před začátkem přestavby:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Když to porovnáte s mojí současnou tvorbou, je to docela rozdíl ale též ukázka toho, že modelaření je hodně o cviku a praxi a také, jak získané vědomosti z kvalitní literatury a rady opravdových znalců posunují naši práci stále dál.
V následující prezentaci, kterou budu podrobně dokumentovat, bude zachycena celá přestavba s důrazem na chyby, které jsou poplatné nejen nezkušenostem modeláře = mě, ale též mizerným plánům a nekvalitní literatuře, z níž použité návody pak degradují model na úroveň jakési pokojové dekorace bez hlubší vazby na skutečnou předlohu.
Naposledy upravil DORIS dne 20 říj 2011, 12:18, celkově upraveno 1
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Re: HMS BELLONA/1:96/ Shipyard - přestavba

Příspěvekod bonaventura » 06 říj 2011, 15:05

Ahoj Doris,

na strankach Radka Besedu je elektronicka knizka v .pdf o Belone.
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 říj 2011, 18:19

Ahojky,
děkuji za tip. Přiznám se, že jsem to tam nenašla, ale možná že jsem špatně hledala. :oops: Jsou tam plány na moho krásných lodí, ale na Bellonu jsem nenarazila. :(
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 říj 2011, 19:30

Tak už mám perfektně zpracované podklady k dispozici, před chvíli se mi ozval kamarád z CPM a díky němu mám nyní možnost přestavět Bellonu do mnohem realističtější podoby. :celeb:
Přílohy
p-tall_ships065.jpg
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 06 říj 2011, 20:47

Dobový model z r. 1770 ze sbírek National Maritime Museum v Greenwich

O Belloně se dochoval dostatek dobových pramenů.

Originální plány z r. 1758:
http://www.nmm.ac.uk/collections/images/2000/J3099.jpg
http://www.nmm.ac.uk/collections/images/2000/J3093.jpg

Velmi cenný konstrukční model z cca r. 1760
http://www.nmm.ac.uk/collections/explor ... ID=SLR0503

Tzv. blokový model z cca r. 1760, který se používal k prezentaci návrhu v Admiralitě
http://www.nmm.ac.uk/collections/explor ... ID=SLR0504

Nejznámější model Bellony z cca r. 1770
http://www.nmm.ac.uk/collections/nelson ... ID=SLR0338
http://www.nmm.ac.uk/collections/images/2000/C1099.jpg
Na tento model byla později přidělána měděná obšívka, tehdy novinka v ochraně ponořené části trupu. Model s obšívkou byl předveden králi Jiřímu III. právě za účelem prezentace této novinky kolem r. 1780. Bellona byla jednou z prvních řadových lodí, která byla pobita měděnými plechy na ochranu před sášní lodní, obrůstáním mlži a hnilobou.

Bellona byla byla několikrát upravována a její vzhled se změnil minimálně třikrát. Z počátku měla vzhled, jaký představuje model z r. 1770. Na začátku francouzských revolučních a napoleonských válek měla méně atraktivní černožlutý nátěr, s jedním širokým žlutým pásem přes boky. Její podobu z r. 1800 zachytil člen posádky, kadet (poddůstojník) William G. Anderson, ve svém dopise ilustrovaném vodovými barvami:
Bellona_1800_Anderson.JPG

V předchozím příspěvku uvedený obraz mého oblíbeného současného (ne dobového) malíře Geoffa Hunta představuje Bellonu v posledních letech její služby za napoleonských válek, po r. 1805 (byla vyřazena v r. 1814). Obrázek je z obálky románu Patricka O'Briana Yellow Admiral, který se odehrává na konci napoleonských válek, v roce1814.
http://www.amazon.co.uk/Yellow-Admiral- ... 641&sr=8-1

K perfektní realistické rekonstrukci Bellony si musíte zvolit období, do kterého ji budete situovat. Kromě nátěrů byly také jisté odlišnosti v takeláži a výzbroji (jiná děla). Další detaily mohou poskytnou obrazy lodí třídy Bellona a vylepšené třídy Arrogant, a bitvy, kterých se tyto sesterské lodě zúčastnily.
http://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Bellona_%281760%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Bellona_cl ... f_the_line
http://en.wikipedia.org/wiki/Arrogant_c ... f_the_line

Např. sesterská loď HMS Dragon se zúčastnila dobývání Havany v r. 1762 - dobový obraz Richarda Patona, Dragon je uprostřed:
http://www.sailingwarship.com/wp-conten ... 2-1440.jpg

Doporučená literatura:
Lavery - The 74-Gun Ship "Bellona" ze série Anatomy of the Ship, nejlépe druhé opravené vydání z r. 2003
Lavery - The Arming and Fitting of English Ships of War, 1600-1815
http://www.radekshipmodels.cz/knihy
Goodwin - The Construction and Fitting of the Sailing Man-of-War 1650-1850
na lanoví je nejlepší:
Lees - Masting and Rigging English Ships of War 1625-1860
možno také
Marquardt - Eighteenth Century Rigs and Rigging, druhé opravené vydání z r. 1992 (pozn.: Cajthaml čerpal ze staršího 1. vydání, kde byla řada nedostatků)
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 říj 2011, 09:29

Srdečně Vám děkuji za špičkové rady a spoustu neocenitelných informací a odkazů, Kapitáne!

Laveryho knížku Anatomy of the ship již mám k dispozici a další doporučenou literaturu si postupně zajistím.
Bellonu budu stavět v její původní verzi, to jest kolem roku 1770 (ale s bílou dolní části trupu), takto se mi líbí nejvíc. Velice mne zaujal i model Bellony (1770) z Vašeho odkazu. Dost výrazné změny budou v takeláži, mnoho lan je na modelu absolutně mimo, dále uvažuji o přidání závětrovek a případně i dalších plachet, ovšem aby to bylo v souladu s realitou dle způsobu plavby. Jako první budu předělávat trup. Ztvárnění plachet na Belloně bude jakousi průpravou pro SoS, kde bych ráda docílila perfektního vzhledu i provedení.
Naposledy upravil DORIS dne 02 lis 2011, 20:29, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 říj 2011, 10:45

Práce na Sovereignu byla dnešním dnem pozastavena a pouštím se do přestavby Bellony.
Na přiložených fotkách je plachetnice těsně před započetím odstrojování. Během následujících týdnů nebo spíše měsíců model získá mnohem atraktivnější vzhled a úpravy budou více korespondovat s realistickým ztvárněním modelu dle skutečnosti.
Model před renovací
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 říj 2011, 13:27

Fáze 1 - Nová obšívka

Původní plaňkování vypadalo dost nepřirozeně, desky byly příliš široké a navíc byly na trupu nerovnosti. Kvůli vylézajícím žebrům jsem původně položila ještě jednu vrstvu obšívky, která však tvořila jakýsi schod mezi bílou a dřevěnou částí trupu. Shipyard doporučuje obšívkové díly podlepovat na tloušťku 1mm, ale to absolutně nestačí k tomu, aby byl trup dokonale hladký. Navíc tradiční způsob konstrukce obšívky v podání Shipyardu není ideální, protože spoje pásů jsou na hranách žeber, což je ještě víc prokreslí. U Sovereignu jsem dávala první vrstvu obšívky zešikma (hlavně v kritické přední části trupu) a pásy spojovala MIMO žebra zesílenými chlopněmi.

Řešení obšívky ala Shipyard - spoje pásů jsou vždy na hranách žeber:

Moje řešení obšívky na papírových modelech - spojování pásů mimo žebra + šikmé situování pásků na přídi i zádi:

Na toto jsem pak nalepila ještě další dvě vrstvy horizontálně a samozřejmě si pomohla i broušením. Trup je díky tomu dokonale hladký a přitom má jen cca poloviční počet žeber...... Nyní se o totéž pokusím u Bellony.

Dále jsem strhla původní papírový kýl, který opět Shipyard řešil velmi nevhodně - nalepením natupo k trupu. Takže o pevnosti se nedá moc mluvit a postavit model na sloupkové podstavce je riziko.... Nový kýl je dřevěný, nalepený po celé délce k hlavnímu žebru a bodově zajištěn dlouhými hřeby, které zasahují hluboko dovnitř hlavního žebra.

Odstrojená část obšívky a nový kýl
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Na přiložených fotkách je krásně vidět, jak žebra vylézají po odstrojení horní vrstvy plaňkování. Bude potřeba celý trup přebrousit, naimpregnovat a poté nalepit dvě vrstvy obšívkových pásů z houževnatého kartonu. Po dalším srovnání a impregnaci vše zakryjí pásy z fólie imitující dřevo.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 říj 2011, 17:03

Nalepování nové obšívky
Pásy jsou z velmi pevného kartonu, který dosahuje tloušťky 1,2mm. Jeho vnější strana je přestříkána akrylovým lakem ( Motip). Na přídi jsou pásy zařezávány a nalepovány zešikma, což se mi osvědčilo u SoS. Solidně se tak eliminuje vylézání žeber. Spoje pásů se po vytvrdnutí lepidla přebrousí. Finální vrstva bude z křídového papíru a na ni pak přijde fólie. Tvarování kartonu při nalepování jde krásně pomocí lžičky - viz foto.
Průběžně budu pracovat na malované výzdobě, kterou si vytvořím zvlášť a pak napasuji na model. Mnoho dalších vynikajících podkladů k Belloně mi zaslal Kapitán Jirka, za což mu velice děkuji, neboť to byla pomoc v pravou chvíli! :flower:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Tyto okamžiky stavby vypadají vždy všelijak, ale za pár dnů bude dolní část trupu krásně hladká. De facto celý povrch trupu od kýlu až po zábradlí bude nový a kvalitou minimálně na takové úrovni jako na SoS.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Re: HMS BELLONA - remake / Shipyard /1:96

Příspěvekod DORIS » 20 říj 2011, 17:18

Nová vrstva obšívky na levoboku dokončena, nyní se přebrousí a položí již čistá vrstva plaňkování. Zároveň se začistí i páteř lodi - kýl a přední i zadní vaz.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Spoje mezi pásy vyplňuji lepidlem smíchaným s papírovou drtí, díky tomu je po vytvrdnutí nová obšívka velmi pevná.
Dolní část trupu chci dokončit co nejspíš, abych loď opět dostala na stojan, kde je v bezpečí.

EDIT: Takto vypadá trup po přebroušení. Nyní mne čeká totéž na pravoboku.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 říj 2011, 09:51

Dokončen i pravobok, který už zbývá jen přebrousit. Práce mi šla docela rychle, mám skvělého pomocníka, který má značný talent na odstrojování původních dílů a též úspěšně likviduje to, co vyrobím nerealisticky vůči předloze, jak jsem se už párkrát přesvědčila... :-D
Během renovace trupu jsem se pro odreagování pustila do modelování členů posádky včetně úprav stávajích figurek. Ač je Bellona v menším měřítku než Sovereign, i přesto budou postavičky velmi detailní a mnohé z nich symbolické. Nyní upravuji postavičku kapitána, odpoledne už bude hrdě stát na palubě a bude dohlížet na veškeré dění na lodi.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 říj 2011, 12:15

Tak a Bellona má již svého kapitána. Tuto nejváženější roli představuje symbolicky můj kamarád, Kapitán Jirka, s nímž spolupracuji na různých projektech včetně Bellony.

Vítejte tedy na palubě, kapitáne!
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Dnes jsem zároveň dokončila dolní část levoboku, nebylo potřeba ani nalepit další vrstvu kartonu, povrch byl dostatečně hladký i pevný. Stačilo ho jen trochu srovnat smirkem a zalakovat. Od kýlu jsem nalepovala 3mm pásky z fólie, šlo to krásně a je znát, že nové zkušenosti a praxe přinášejí své ovoce. Výsledek mne hodně potěšil. 8)

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
EDIT: Dokončen i pravobok :)

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 říj 2011, 21:31

Nejhorší je za námi, Bellona opět stojí bezpečně na stojanu. Dokončila jsem kýl, přední i zadní vaz a celou dolní část trupu přetřela matnou krémově-bílou barvou. Zároveň jsem opravila drobná poškození takeláže. Stojan je zatím provizorně doplněn nosníky z kartonu, brzy je nahradí elegantní dřevěné podstavce, o něž se bude z každé strany opírat štítek se jménem lodi.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 24 říj 2011, 20:47

Kvalitná prácička [-o< [-o< , naozaj krásny model =D> =D> =D> .
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 26 říj 2011, 08:58

Velice děkuji! Ještě mne čeká hodně práce, než bude Bellona podle mých představ, ale intenzivně pokračuji s renovací. Nyní předělávám plaňkování kolem střílen, mnohé se muselo odstrojit a v tomto okamžiku drží úpony předního stěžně jen na úponové lavici, dolní kovové ukotvení je pryč. Takže nezbývá než doufat, že to ještě chvíli vydží.....

Poslední dvě fotografie zachycují rozdíl mezi nově obloženou dolní řadou střílen a původním vzhledem v horní části.
Brzy začnu s malováním výzdoby, ta původní v podání Shipyardu vypadá děsně. [-X
Doris

DORIS

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno