Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Soleil Royal 1669 - scratch build

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Soleil Royal 1669 - scratch build

Příspěvekod misak58 » 07 čer 2018, 18:01

Smekám , před sečtělými lidmi. Vždy se rád poučím. A to jsem si plánoval okénka na leptu mnohem nenší. Oproti kitu jsem tam přidal po jedné liště. myslím , že jsem se to někde učil nebo viděl nějaký dokument. Že první vitrážová okna byla z kulatých okének , takových čoček (dna od lahví limonády:)) když se teprve učili zpracovávat sklo. A velmi hodně se skládala okna z tabulek na koso ( snad se nemýlím)).
Zaujal mě Tvůj úvod tohoto vlákna (můžeme si tykat? :) je mi 59). Rozvířit debatu o figurální výzdobě na SR. O těch dvou velkých figurách jsem četl , že znázorňují Ameriku a Afriku. ale o těch menších vůbec nic. O postavě zimy jsem se domníval. že je to nějaký jezuita ). Nastíním ale jinou , provázanou věc. Domnívám se, že práce řezbářů a zlatníků v těch dobách se příliš nelišily, zda dotyční řemeslníci žili ve vnitrozemí , či u moře. Pokud dostali zakázku vyhotovit nějaké skulptury na výzdobu lodě nebo na kostelní oltář pro ně znamenalo totéž.
A proto od určité doby, pokud se dostanu do nějakého, nejlépe barokního kostela, studuji tam figury svatých, apoštolů atd atd. jak jsou zlacené a jak jsou malované. Všichni staví SR v nějakém odstínu modré, se všemi řezbami ve zlatě. Je to krásné, ale já mám chuť na tom něco málo změnit. Všichni stavěli Vasu v těch krásných "švédských" barvách- světlý dub, modrá a zlatá.. Dokud se do toho nevložili vědci , a nezjistili , že vše je jinak. Vasa byla malována jako orchestrion , či loutkové divadélko.
A nebyla jediná . Přiložím pár referenčních obrázků.
Ale zpět k SR . Navštívil jsem chrám svaté Barbory v Kutné Hoře , a vyfotil několik zajímavých věcí. Předně varhanní galerii, jejíž florální výzdoba až moc nápadně připomíná tu na modelu SR mistra Tannerona v Paříži (otázka je, z čeho Tanneron čerpal) . A potom poznatek, viděný i v jiných kostelech a sakrálních stavbách. Figury svatých a jiných osob, v drtivé většině ve zlacených oděvech, ale přirozeně vybarvenými obličeji, vlasy, rukami a jinými částmi "živého" těla.
Domnívám se proto, že i výzdoba SR mohla být stějně tak vyumělkována.
Přílohy
Varhanní galerie ve sv. Barboře.JPG
sol APRScan29678.jpg
Výzdoba podobná jako ve sv. Barboře.jpg
florální motiv podobný jako ve sv. Barboře.jpg
misak58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod misak58 » 07 čer 2018, 18:55

Na výřezu z dobového obrazu SR v bitvě , bych přísahal, že ta 4 roční období jsou v přirozených barvách , oproti zlaceným částem. Též zrcadlo se zdá být malované , ale s jinými postavami než Apollonovým čtyřspřežím. Na ostatních obrázcích jsou dřevořezby s přirozeně malovanými obličeji a zlacenými rouchy.
Přílohy
Soleil Royal detail z obrazu.jpg
DSCN2936.JPG
DSCN2944.JPG
DSCN2945bbdet.jpg
andjel_pozlaceno-polikromatsko-drvo_xvist.jpg
soska2.big.jpg
SKR439b03_133319_3403684.jpg
118_1.jpg
duomo2.jpg
08detailplastikkazatelny.jpg
misak58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VVING » 07 čer 2018, 20:06

Věříš, že mne napadlo že číslo v "nicku" by mohlo být rok narození, jsme stejný ročník i když já už mám to nevyslovitelné číslo od zimy za sebou. :lol: Čím víc toho inteligentní člověk zná, tím je skromnější, protože chápe, že vlastně neví vůbec nic.
Umění celé doby až do moderního věku vlastně nebylo striktně rozděleno na jednotlivá odvětví a malířství bylo totéž jako sochařství a umělci byli hodně univerzální. Vlastně až do období renezance sloužilo umění službám náboženství a proto v sakrální výzdobě lze hledat paralelu k civilnímu životu, kde podle mne převládal heroismus oslavující panovníky, rytíře, hrdiny stejným způsobem jako oslava svatých a krista v náboženství. Umělci se potulovali po celém kontinentu a nechci říct, že by přímo kopírovali, ale určitě přenášeli vzory a způsoby výzdoby mezi národy, takže jednotlivé umělecké projevy jsou pozorovatelné od itálie po Švédsko. Mne třeba zase zaujaly divné ornamenty na kde čem, vypadající jako listy dubu. Listy rostlin se hodně ve starém umění používaly. Trochu jsem hledal, a nakonec zjistil, že se jedná o listy středomořské rostliny "Akant" (Acant). Ta se objevuje ve výzdobě Středomořských národů už před naším letopočtem. Podobá se bodláku s členitými vykrajovanými zašpičatělými listy. Původní hrubý tvar v antice zaoblili a v této podobě vlastně byly používány už do období baroka. Baroko šlo dál a a z listů vytvořilo hodně stylizovanou podobu protáhlých ozdob někdy až bizardních tvarů. Wikipedie jim říká "rozviliny". Když si zadáš jedno nebo druhé do Googlu hned na prvních obrázcích uvidíš přesně to, co na výzdobách lodí nebo v kostelech, nebo na antických sloupech.
Acanthus.jpg
acan_4.jpg
cs0_3_big.jpg
cs0_3_big.jpg (60.2 KiB) Zobrazeno 4370 krát
cs21_2_big.jpg
cs21_2_big.jpg (56.64 KiB) Zobrazeno 4372 krát

Co se týká výzdoby lodě a významu, našel jsem na francouzském foru obrázek popisující výzdobu.
allygo11.jpg
allygo10.jpg

Přesto, že se asi nejedná o skutečné stvárnění SR, zvláště zadoboční galerie, ale nejspíš umělecké studie, někdo si dal práci aby vysvětlil význam výzdoby.
Shodneme se v tom, že přesto že byla loď bohatě zdobená řazbou a sochami , pravděpodobně nevypadala jako modely ztvárněné na kresbách ke stavebnicím. Přece jenom byly to válečné stroje a zlatit obruby střílen by rozumného člověka nenapadlo. Stejně tak nejsem jistý zda byla realizována výzdoba znaky Ludvíka XIV po bocích lodě a pokud ano jestli spíše nebyla malovaná.
Hodně inspirace se dá načerpat prohlídkou Versailes. Na Google mapách jde celý areál procházet včetně interiéru zámku a tam jsou k vidění všechny techniky výzdoby a zvyklosti, které byly nepochybně aplikovány i u výzdoby lodí 17. a 18. století. Ono pozlacení celé lodě vypadá na modelu impozantně, ale asi je ne zcela reálné.
Zatím jsem u řezbářské výzdoby a tam je zlacení myslím na místě, takže pokračuji. S těmi polychromovanými sochami jsi mi sakra nasadil brouka do hlavy. Jak to ale nepřehnat , aby sochy nevypadaly jak z kolotoče. Možná by to chtělo barvit jen těla a tváře a zbytek nechat zlacený jako postava Maura nebo pany Marie co jsi připojil.
Každopádně rád si vyslechnu názory historiků, nebo zkušenějších. I když s historiky je trochu potíž. Obvykle přesně ví jak to vypadat nemělo ale na otázku jak to tedy vypadalo , dají nabídku deseti voleb. :-D Někdy mne štve že místo práce na modelu strávím večer nasáváním informací z internetu, ale o tom ten náš koníček taky tak trochu je. Ne že bychom chtěli mít dokonalé modely, ale chceme o těch našich "miláčcích" taky něco vědět.
Naposledy upravil VVING dne 07 čer 2018, 22:36, celkově upraveno 2
Stavím pro radost ze stavby, hotový model je už jen odměna.
VVING

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VVING » 07 čer 2018, 21:26

Ještě malá vsuvka. V Louvru jsou uloženy náčrty výzdoby lodě pojmenované SR od dvorního umělce Ludvíka XIV Jean Beraina. Z těchto kreseb vychází všichni modeláři a modelářské firmy. O všestrannosti tohoto umělce svědčí to, že kromě interiéru Versailes dělal i návrhy kostýmů pro divadlo a plesy, nábytek nebo i architekturu. Byl žákem Le Bruna, autora Apollonovy fontány ve Versailes, která se zřejmě stala předlohou výzdoby zádě SR. Hodně z Le Brauna čerpal. V jeho díle pokračoval jeho stejnojmenný syn. Pracoval se svým bratrem Claudem, který nebývá zmiňován. Byl předním umělcem a představitelem celé doby vrcholného baroka a vycházela z něj řada dalších umělců a jejich děl. Google najde mraky kreseb tohoto umělce a lze si podle nich udělat představu o barokní výzdobě nejen ve Versailes.
Tak a zase jsem na lodi nic neudělal a celý večer brouzdal po internetu, ale nelituji toho. :!:
VVING

• Odpovědět s citací

Příspěvekod misak58 » 10 čer 2018, 21:38

:) Díky za vyčerpávající vysvětlení. Vzláště o té rostlině Akantu. Mám další obrázky věcí zdobených řezbami Akantu a zlacených , ale nemá smysl to sem všechno dávat. Listy Acantu jsou i na záďovém zrcadle z kořistního Royal Charlese v muzeu v Amsterdamu. Apollon se svým čtyřspřežím (teď mně napadlo, že je to špatný výraz. Čtyřspřeží jsou 2+2 koně za sebou. Toto by měla být ? Quadriga? ,,,nejsem latiník . myslím , že trojspřeží je triga . ). Tak Apollon se svou čtyřkou byl často zobrazován. Mám v plánu reliéf z kitu zaformovat, rozvrstvit a udělat mnohem plastištější (bude to ale fuška. Myslím že Doris by to zmákla za víkend :-)) tímto ji zdravím.) Dám sem několik obrázků, z nichž některé jsou zvětšené výřezy z obrazů Van de Veldeho 2, nebo Verschuiera. Obvzláště detail zádě té holandské jachty , která přiváží anglického krále Charlese II do Rotterdamu 1660 , s postavami v přirozených barvách vzadu a na bocích je pro mě velice inspirativní.
Přílohy
4524129919_fd649ee9da.jpg
Quadriga.jpg
apollo-side.jpg
Dutch men ........... calm.jpg
in  calm ,,,,,,,.jpg
Galion.jpg
in calm .,. ,,,, ,,,,,,.jpg
Arrival of Charles II in Rotterdam,,.jpg
Detail 1660.jpg
stern-carving-decoration-royal-charles.......jpg
misak58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 čer 2018, 07:05

Kluci, to mi nedělejte, jak vidím tu nádhernou výzdobu, svědí mne prsty a doma už nějak docházejí "parkovací místa" pro nové modely. :D Každopádně musím obdivovat Váš rozhled a také diskusi k tématu, která je skvělou inspirací. Jj, ono to bez studia podkladů už skoro ani nejde, a i když se třeba přesně nedopátráme k tomu, co potřebujeme, alespoň nás to obohatí a přinese i další užitečné znalosti o dané problematice. Je to mnohem lepší, než jen opisovat blbosti, které jsou ve stavebnicích nebo mnoha modelářských plánech. Jejich tvůrci jsou často neskutečně kreativní.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VVING » 07 říj 2018, 15:05

Čas strašně utíká a je na místě dát sem nějaký příspěvek. Kromě několika drobností, mám konečně dodělanou výzdobu zádě, snad už jen znaky zvěrokruhu. Můj král už nemá jen spodky a může mezi lidi. Trochu to trvalo, ale v létě jsem si dopřál delší dovolenou a v těch vedrech se mi do stavby taky moc nechtělo. Než dám několik pohledů, jen pár zkušeností jak mám ve zvyku. Dlouho jsem pracoval jen s moduritem, ale pak mi dcera koupila někde dětské FIMO. Nevím jak se liší od "dospělého" a tak budu popisovat práci s těmito dvěma materiály. Vytvrzuji oba materiály přímo nad plamenem kuchyňského plynového sporáku. Při troše opatrnosti a zkušenosti už většinou nic nezničíme. :D Modurit je i po prohnětení tužší, a i ostrými předměty se těžko tvarují ostré přechody. Hůř se napojuje a je problém v místě spojů přechody dobře zahladit. Po vytvrzení a vychladnutí je dost pevný a lze ho obrábět nebo brousit. Po zahřátí se dá znovu velmi dobře tvarovat a i při velkém ohybu nepraská (zakrucoval jsem tak třeba konce listů). Není náchylný na přehřátí a pokud se tak stane, začne žloutnout, nebo rezavě hnědnout, zejména na drobných výstupcích, nebo detailech. Nicméně je to jen kosmetická vada.
FIMO. Co k němu říct. Objevil jsem ho po hodinách vstekání se s moduritem. Při zpracovávání, velmi změkne, vylučuje slabě nějakou kapalinu, která se po delší době vsákne třeba i do podložky. Je extrémně plastické, dají se do něj vytvářet ostré přechody a lze je roztírat jako máslo na chleba. pokud například pokrýváte kostru figurky kousky znázorňující svalové skupiny, jejich uhlazení a napojení je hračkou. Na místě je ale opatrnost, slabý dotyk a můžete opravovat.
Modurit, pokud jsem používal jako podložku na reliéfy tvrdý papír se při vytvrzování přilepí, fimo po vytvrzení lze lehce odlepit. Fimo po vytvrzení zůstává mírně poddajné, ale nemá rádo ohýbání ani za tepla, praská. Pozor na přehřátí, začnou se v něm tvořit nenapravitelné bublinky vydouvající povrch.
Skloubil jsem vlastnosti těchto dvou materiálů tak, že jsem u figurek hrubý tvar těla udělal z moduritu a ten pokryl fimem a ostatní detaily rovněž udělal z fima. Plastiky, pokud to šlo jsem dělal naráz, figurky (sochy) jsem dělal postupně vždy s vytvrzením části práce, abych si již udělané detaily nepoškodil. A tak figurky Afriky a Ameriky šly nad sporák každá asi 6x.
Byl to boj až do konce a nemohu říct jako Doris že jsem si to užíval. Je to vlastně poprvé v životě co něco takového dělám a jsem přece jen technik. Řada věcí mohla být určitě udělána lépe, ale dokázal jsem sám sobě že jsem to nějak zvládl. Velké zadostiučinění, v okamžiku, kdy jsem se dostal k složitějším výzdobám na zádi a čekaly mne sošky, jsem hodně váhal, jestli to nemám vzdát. Je to všechno šíleně prťavé.
Jinak, když nic jiného, fimo zkuste, z 45g balíčku za pár korun mi skoro neubylo a je radost s ním pracovat.
K samotné výzdobě.
Malinko jsem upravil provedení výzdoby. Plastiku quadriky s Apolonem, jsem upravil, a Apolona udělal stojícího na válečném voze, díky tomu je i více měřítkem přizpůsoben velikosti koní.
Evropa dostala do ruky žezlo, symbol zákona a pořádku, sochy Ameriky a Afriky jsem udělal v podobném měřítku a dle původních nákresů sedící. Socha Ameriky dostala do ruky oštěp, který jsem zahlédl na několika obrazech symbolizujících Ameriku.
Sochy na muzeálním modelu řezbář udělal o výrazný kus větší než ostatní Francouzské državy a musel je umístit poloklečící kamsi do vzduchu za boční galerie. Bohužel toto ztvárnění kopírují modelářské firmy.
Na obraze SR z bitvy sice nejsou tyto sochy zcela zřejmé, ale je vidět, že neklečí ale sedí. Myslím že je to v celku logičtější a asi i bližší skutečnosti. Jinak jsem se u výzdoby muzeálním modelem řídil.
Osvědčilo se mi pod zlacení provést nátěr tmavým okrem, barvu roztírám až téměř do zaschnutí.
Pohled na výsledek. Něco se mi povedlo, něco méně, s něčím spokojen jsem a s něčím ne. Ale tak je to pořád.
Bohužel mi došly baterie ve foťáku a jsem fotil mobilem a musel jsem z okna oddělat květináče abych měl aspoň trochu světla a i tak jsou fotky trochu mázlé. Mnohem lépe výzdoba vypadá na slunci, tak snad později nějakou přidám.
Přílohy
20181007_151510.jpg
20181007_151415.jpg
20181007_151357.jpg
20181007_151351.jpg
20181007_151246.jpg
20181007_151240.jpg
20181007_151230.jpg
20181007_151219.jpg
20181007_151156.jpg
VVING

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 07 říj 2018, 18:47

Nádhera, fakt paráda, tohle bych chtěl umět =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kolouch » 07 říj 2018, 19:48

Nádhera, to je fakt masakr.
Nápad s FIMEM je výborný - já z něj dělal jen figurky do her a přišlo mi, že se na detaily nehodí, ale očividně jsem se pletl. Takže budu opisovat. A to vytvrzování nad plamenem na sporáku je taky geniálně jednoduché, já hodiny trápil troubu :)
Kolouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Asiolo » 07 říj 2018, 19:54

Dobrý den
Nevím jestli mužu ale skusím přispět něco málo v terminologickém a technickém duchu k tématu sochařství a povrchová uprava.
Štafířina.... to je řemeslo které zahrnuje pozlacování a jiné malování , patinování a znízornování ruzných textur pomocí barev. Taková dřevěná socha se posléze tzv. polychromuje. To znamená že se nejčastěji draperie pozlatí a části holé kuže tzv.- inkarnáty- se nabarví tak aby znároznovaly lidskou kuži.
Podle mého názoru ( jsem restaurátor ) bych řekl že výzdoba na lodích by dost dobře (a logicky) mohla bý zcela pozlacená. A to proto že "není lepší povrchové upravy" než plátek z ryzího zlata . Vzhledem k tomu jak jsou lodě vystaveny povětrnostním podmínkám ....
Polychromovaná- barvená uprava sochy by jistě nevydržely tolik co pozlacená. Tot muj laický názor ohledně výzdoby lodí.
Co se týká minyaturní sochařiny - osobně bych spíš zvolil sochařskou hlínu a nebo vosk , pro mnohem lepší vladtnosti k promodelování detailů. Ovšem poté by bylo třeba vše zaformovat a odlít např. ze sádry nebo pryskyřice..... výhoda by byla i v tom že vám zusatnou formičky...
Asiolo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Asiolo » 07 říj 2018, 19:55

Jo a na vytvrzování těch ruzných hmot a modurytů skuste horkovzdušnou pistoli...
Asiolo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 říj 2018, 20:26

Tak to je opravdu parádní výsledek, nádherná sochařina. =D> =D> S nadšením jsem si prohlédla všechny fotky a pročetla Tvé postřehy, kde porovnáváš modurit a fimo.
Mám podobné postřehy, u moduritu lze jeho tvarovatelnost výrazně ovlivnit vyšší teplotou, naopak pokud je potřeba, aby byl tužší, dám ho na čas do ledničky. Jako podklad používám "voskový" papír - je například na rubu samolepicích fólií. Modurit se k němu nikdy nepřilepí. 8-)
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VVING » 07 říj 2018, 21:14

Děkuji za příspěvky, pochvala od Doris obzvláště potěší.
Začal jsem s galionovou figurou. Kůň s ocasem mi připadal jako úlet ale opravdu jsem našel podobné téma a například i neptunův vůz táhli podobní tvorové.
SeahorseStatue_1.jpg9cdf0aee-97eb-422c-96d7-93b67a7adfb2Default.jpg

Mám problém s místem mezi galionem a zábradlím za ním a tak nymfy udělám asi 2 po obou stranách mořského koně.
VVING

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka74 » 07 říj 2018, 21:17

Naprosto úžasná výzdoba.Já bych z moduritu nevymodeloval ani krtečka.
Profesionál by se nemusel za takové sošky a ozdoby stydět
=D> =D> =D> [-o< [-o< [-o< =D> =D> =D>
Jirka
Jirka74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 08 říj 2018, 13:49

No možná jsi si to neužil, ale ten výsledek je super. [-o< [-o< [-o<
Já se s moduritem taky zcela neskamarádil - velmi často používám na vzduchu tvrdnoucí hmotu. Má jedinou nevýhodu - je to trochu chlupaté a musí se na cokoliv udělat forma a odlívat.
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno