Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 33 z 108 • 1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod DORIS » 03 čer 2018, 14:04

Dokončená výzdoba galerie na pravoboku:
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg

Pátrala jsem i po vhodném tvaru lafet pro RK a dle relevantních zdrojů a archeologických nálezů zhotovím tento typ lafet užívaných na anglických lodích z druhé poloviny 17. století:
UK_wreck_01b.jpg

Protože jsem prohlížela všechny zdroje, co mám k dispozici, včetně české literatury, naprosto mne zarazil nejen povrchní popis dělových lafet, ale i zcela chybné a zavádějící informace o nich, které jsou uvedeny v Cajhamlově knize:

23.jpg

Tohle by zhruba odpovídalo univerzální modelářské bižuterii, která doplňuje většinu předražených dřevěných stavebnic lodí z různých zemí a období....

I v Laveryho knize jsou diametrálně odlišné informace (byť se jedná o lafety z pozdějšího období po roce 1700), které se však opírají o relevantní důkazy a fakta:
Lavery_lafety děl.jpg

Prošla jsem si také uspořádání a tvary kajut na zádi a zde mám již jasno, jak to udělám na modelu RK. Hezky je to popsáno i znázorněno v Laveryho knize, v Cajthamlovi opět ani zmínka. Nějak se ta stavba dokonalých modelů, jak je uvedeno v anotaci této knihy, začíná bortit a to jsem teprve na cca 25% progressu.... :-D
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 03 čer 2018, 14:50

Výzdoba parádní =D>

Ve světě skutečných lodí je mnohé jinak, než popisuje Cajthamlova kniha pro stavbu "dokonalých" modelů. Mimochodem, chyby obsahují všechny tři druhy lafet v knize! Cajthaml bohužel jen bezmyšlenkovitě ošvihl obrázky z Mondfeldovy knihy pro začínající modeláře a nějakou rešerší se vůbec nezabýval. Jen na anglických lodích 17. stol. byly nejméně tři typy lafet. Ono celá Cajthamlova kapitola o lodních dělech je velmi bídná, slušně řečeno - je tam mnoho chyb i několik naprostých nesmyslů vycucaných z palce, a především mnoho informací zcela chybí.

Např. toto jsou holandské lafety lodních děl z první poloviny 17. stol.:
bat-1_.jpg
bat-2_.jpg

http://www.modelships.de/Museums_and_replicas/Batavia/Photos_Batavia.htm

Také na švédské lodi VASA jsou lafety poněkud jiné:
vasa-20lb-houf.JPG
vasa-1lb_falk.JPG

https://sites.google.com/site/clayton707/1-10-scale-vasa-artillery

vasa-32_.jpg

http://www.thehistoryblog.com/wp-content/uploads/2014/10/Three-bronze-cannons-in-the-Vasa-warship-museum.jpg

http://travel-cam.net/img/art_opis/82-051.jpg

O níže uvedených anglických lafetách není v Cajthamlovi ani slovíčko.

Anglické dělo z konce 16. stol., lafeta rekonstruovaná podle archeologického nálezu:
minion-sluis.jpg

Anglická lafeta z vraku HMS LONDON, lodi postavené v roce 1656 a potopené v roce 1665:
london-vrak-1665.jpg

Další artefakty z HMS LONDON:
https://pascoe-archaeology.com/portfolio/the-london/

Anglická lodní děla z druhé poloviny 17. stol. na tzv. blokových lafetách - probíral jsem to v rešerši o SOVEREIGN OF THE SEAS 1637:
dela-angl-17c-blok-lafety.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cannons_on_the_city_walls,_Derry_-_Londonderry_-_geograph.org.uk_-_1159088.jpg

https://c8.alamy.com/comp/ACMEBY/a-cannon-on-the-city-walls-in-derry-co-londonderry-northern-ireland-ACMEBY.jpg

https://s.iha.com/00159944486/County-londonderry-Canons-in-derry-in-northern-ireland.jpeg

Anglická bloková (smýkací) lafeta 17. stol. - muzeum v londýnském Toweru:
Lafeta_smykaci bloky_Tower_small.jpg

Rekonstrukce anglické lafety lodního děla z 2. pol. 17. stol. podle archeologických nálezů:
Long-Gun demi culverin 17c.jpg

Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 03 čer 2018, 17:12

Zdravím Doris a zdravím i Kpt. Lokaje.
K tomu jak se Ti daří s RK je zbytečné hýřit superlativy, to za mne udělají jiní, ale za mne jen jedno: SUPER.
Přestože dánské námořnictvo se od anglického v řadě případu liší v konstrukci i realizaci lodí, hodně mají společného a snad použiješ něco z podkladů, které přikládám. Mám nedůvěru ke všem malůvkám různých autorů a věřím už jen archivním dokumentům, zachovaným artefaktům, muzejním modelům renomovaných tvůrců a skutečným odborníkům, jako je u nás v malé české kotlině Kpt.KL.
Omlouvám se za kvalitu snímků z Tøjhusmuseets v Kodani (podmínky pro focení byly strašlivé-osvětlení, protisvětlo, odrazy světla na skleněných vitrínách a samotné sklo vitrín, a taky moje roztřepané ruce, letos si beru s sebou stativ, externí blesk a dceru - ta fotí jak pánbů.)
Přílohy
Clipboard11.jpg
Clipboard10.jpg
Clipboard02.jpg
Clipboard01.jpg
Clipboard07.jpg
Clipboard08.jpg
Clipboard09.jpg
Clipboard06.jpg
Clipboard05.jpg
Clipboard04.jpg
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 03 čer 2018, 17:17

A ještě pár dokumentů z Tøjhusmuseets
Přílohy
Clipboard03.jpg
Clipboard011.jpg
Clipboard021.jpg
Clipboard041.jpg
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 03 čer 2018, 18:23

Zdravím a díky za foto a skeny z Dánska, a za poukázání na realistické věci.

O historických lodích bylo publikováno neuvěřitelné množství nesmyslů, především od amatérských nadšenců (mj. O. Curti, Vincenzo Lusci, Mondfeld, u nás Cajthaml a F. Novotný). Mnozí z těchto pánů si nedali vůbec žádnou práci s ověřováním skutečností, čerpali především z podřadných a nekvalitních zdrojů a do toho navíc přidali své vlastní výmysly a teorie, a to navzdory tomu, že mnohé informace byly k dispozici již řadu let, některé dokonce po řadu staletí (např. o dehtování lodních lan). Na to, že pokud chce modelář postavit historicky přesnější model, je žádoucí použít dobové dokumenty, dochované artefakty a archeologické nálezy, se upozorňuje již dávno, zejména pak od od 80-tých let minulého století (francouzská škola Archeologie navale: Jean Boudriot, Gérard Delacroix, Hubert Berti, Britové R.C.Anderson, James Lees, Robert Gardiner, Brian Lavery, Peter Goodwin, Kanaďan John Harland a další). O mizérii většiny stavebnic a plánů lodí se přesvědčuje stále více modelářů, mnozí stavebnice upravují a často vyhodí většinu nebo všechnu pseudolodní výstroj, tzv. bižuterii (viz tzv. kit bashing na webu modelshipworld).

Pro upřesnění dodávám několik faktů k dělům:

- Lafety s obloukovým vykrojením dole na bočnicích se začaly používat až v 18. století, v Anglii kolem roku 1719.

- Blokové (smýkací) lafety bez zadních koleček se na lodích používaly pro určité typy dělových hlavní přinejmenším od 16. století až do 19. století., v různých tvarech, rozměrech a tvarových proporcích.

- Modelářské knihy vůbec nezmiňují, že lafety pro určitý kalibr se dělaly ve dvou, někdy i ve třech délkových i výškových variantách.

- Rovněž neuvádí, že v některých zemích a obdobích se dělaly délkově a výškově shodné lafety pro děla stejných délek, ale různých kalibrů - lafety se lišily pouze šířkou, viz. rekonstrukce holandských dělových lafet podle dobových pramenů a archeologických nálezů pro loď De Zeven Provinciën (1665) na webou Ote Bloma (osy hlavní 24 a 36-liberních děl se výškově liší pouze o cca 4 cm, 36-liberní dělo je vyšší o cca 8 cm):
dela-holand-srovnani_.jpg

http://www.otteblom.nl/tekeningen/

- Ačkoli jsou lafety různých zemí ze stejného období na pohled podobné, liší se detaily i rozměry, tj. nejsou totožné; pro model RK z r. 1664 jsou dánské lafety z 18. stol. nevhodné.

- Pro model RK 1664 je z hlediska historické přesnosti nezbytné použít kolečkové i blokové (smýkací) anglické lafety podle archeologických nálezů a dobových dokumentů z uvedeného období cca 1660-1670; vzhledem k tomu, že se dochovala řada lafet i dělových hlavní a existují jejich plány, jsou kvalitní podklady pro zhotovení děl na model RK k dispozici a není zde nutnost čerpat inspiraci z děl jiných států. Pro anglická děla je stěžejní odborná studie od A.B. Caruany.

A. B. Caruana: History of English Sea Ordnance. Volume 1: The Age of Evolution, 1523-1715.
https://www.amazon.co.uk/History-English-Sea-Ordnance-Evolution/dp/0948864206

Obrázek
Naposledy upravil Kpt.KL dne 03 čer 2018, 19:17, celkově upraveno 1
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 čer 2018, 19:16

Zdravím Kapitána KL. a Honzu,
velice Vám děkuji za spoustu neocenitelných informací a názorných obrázků z relevantních zdrojů a také za pochvalu mé sochařské práce. [-o< Věřím, že výše uvedené informace uvítá i mnoho dalších seriózních zájemců, kteří se snaží svá díla posunout blíže k realitě a obohatit vědomostní rozhled.

Mnozí výrobci stavebnic a modelářských plánů včetně výše uvedených amatérských autorů knih vnášejí do světa modelářů, ale též zájemců o skutečné lodě, naprosto zkreslené i chybné informace a mizerné výstupy, jímž spousta lidí naletí, a přitom platí nemalé peníze za totální brak. Je zcela na místě na toto upozorňovat a ukázat, jak se věci skutečně mají. Já sama nehodlám akceptovat zboží druhořadé kvality a nepravdivé informace, proto raději věnuji svůj volný čas stavbě vlastního modelu podpořeného studiem pramenů z kvalitních zdrojů.

Děkuji především Kapitánovi KL., který mi tuto cestu již před léty ukázal a posunul moji práci výrazně dál. Ostatně krásným důkazem toho je i model Sovereign of the Seas, který je dosud nejcennějším klenotem v mé flotile.
SoS a RK.jpg

Pokud bych ho tehdy stavěla striktně dle mantuáckých plánů a případně také informací z literatury pro nenáročné čtenáře, vypadal by úplně jinak a se skutečnou předlohou by měl jen pramálo společného. Má taková práce vůbec smysl? Pro mne tedy rozhodně NE.
viewtopic.php?f=183&t=46754#p892699
http://www.modely-lodi.cz/model-lodi-th ... ergal.html

Postupně nastuduji relevantní informace a podklady a zhotovím vzorové lafety i s dělovými hlavněmi, podle nichž pak zahájím "hromadnou" výrobu.

Budu moc vděčná, když moji práci posoudíte a upozorníte na případné chyby.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka74 » 06 čer 2018, 08:37

Ahoj Doris
To, jak ses vypořádala s výzdobou je neskutečné, a promne nepochopitelné.
Hledím na ty fotky opravdu s otevřenou pusou a od kroucení hlavy mě už bolí krk.
Opravdu se těším na další pokračování. Je to veliká inspirace.
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
J.
Jirka74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 08 čer 2018, 16:30

Zdravím Doris,musím se opakovat, ale to, co tu předvádíš, je nekutečné. Ta výzdoba je naprosto jedinečná. Máš úžasný smysl pro detail a šikovné ruce. Moc ráda si tvoje fotky (obzvlášť) se sochařinou prohlížím. =D> Těším se na pokračování stavby.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 čer 2018, 17:16

Ahojte přátelé,
moc Vám děkuji za pochvaly a slova uznání. [-o< Hodně mne to potěšilo, že se Vám má práce líbí.
Výzdobu budu dělat v průběhu celého roku a možná ještě i v příštím s ohledem na větší časovou náročnost (v daném měřítku mohu udělat mnohem více detailů a lépe je ztvárnit) a pochopitelně i kvantitu - původní odhad cca 1000 kusů určitě přesáhnu.
U takových lodí se modelář na ztvárnění výzdoby může dosytosti vyřádit. Nyní jsem začala pracovat na ozdobných rámečcích kolem střílen horní paluby, dle Valeho malby mají čtvercový tvar a jsou bohatě zdobené.

5.jpg

Čeká mne zhotovení celkem 26 kusů stejných rámečků, které jsou sestaveny ze 4 kusů plastik a podkladu (ten zhotovím pravděpodobně z kartonu). Na čelní přepážce pak budu modelovat ještě další 4 kulaté rámečky.

Zkoušela jsem vymodelovat několik verzí, ale tato se mi zamlouvá asi nejvíc:

2.jpg
3.jpg
4.jpg

Rámeček na poslední fotce je přiložen jen zkusmo, bude nutné některé věci ještě upravit. Poslední střílna bude situována níže, jak je vidět i na skutečné předloze a ponechám ji uzavřenou s ohledem na rozvodnu elektroinstalace uvnitř trupu.

Závěsy/kování na dvířkách střílen budu dělat dle HMS Prince (1670) podle nákresu z Franklinovy knihy:
Port lid hinges.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 čer 2018, 11:51

Nakonec jsem zkusila udělat obě verze - na levoboku uzavřenou střílnu a na pravoboku shodně s Valeho malbou otevřenou. Střílny jsem posunula dolů o cca 3mm, takže je proveden jakýsi kompromis, aby nebylo nutné výrazněji zasahovat do obšívky trupu. Musela jsem trochu upravit i velikost a proporce obou rámečků. Prořezávat více jak půlcentimetrovou vrstvu houževnatého kartonu poblíž již hotových galerií, by byl hodně velký adrenalin, tohle už bych si asi nelajzla, byť jsem povahou dobrodruh...

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg

No nic, jdu modelovat dalších 24kusů rámečků.... :twisted:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 10 čer 2018, 10:14

Zdravím Doris, rámečky jsou úžasné. =D> Jak tě znám, budeš je mít za chvilku hotové. :-D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 10 čer 2018, 19:09

Ahoj Connie a díky.
Obávám se, že tohle bude běh na dlouhou trať, navíc vlivem současných veder je modurit příliš měkký a hůře se s ním pracuje. Musím ho dávat pořád do ledničky. Odléváním bych si ušetřila hodně práce i času, ale odlitky měly horší detaily (zkoušela jsem to), takže nezbývá,než se s tím takhle piplat....

1.jpg

Ozdoby na fotce jsou zatím vymodelovány jen nahrubo, po vychlazení se budou ladit detaily.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka74 » 11 čer 2018, 12:15

Ahoj Doris
když už si zmínila problém s detaily u odlévání,
nedal by se použít rezin , který je používán na odlévání doplňků
pro plastikové modely?
Jirka
Jirka74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 čer 2018, 12:35

Ahoj Jirko,
ano, byla by to možnost i dobrý nápad, ale nemám s tím zkušenosti a hlavně co vím, tak je to poměrně drahá záležitost. Takže v tomto ohledu se mi vyplatí spíš trénovat zručnost a modelovat to růčo. Tak trochu to beru i jako následování mistrovské ruční práce našich předků. Už pomalu dostávám cvik a až budu u posledních kusů, tak to možná budu modelovat i zpaměti. :D Mám hotových dalších 5 kusů - celkem 20 plastik a jde to čím dál lépe.
Každopádně děkuji za radu a dobrý tip.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka74 » 11 čer 2018, 16:59

Ahoj Doris
Já s odléváním zkušenosti taky nemám, nechávám si díly odlévat, Nicméně
pokud by jsi se o tom chtěla něco dozvědět více,tak se podívej na následující odkaz.
Je to workshop na odlévání drobných dílů z rezinu.

https://www.youtube.com/watch?v=Cqv02nFSVP0

Ten človíček používá RenCast FC52
dá se koupit třeba tady http://www.formanaolovo.cz/detail/renca ... b-0-125kg/

Jinak je pravda, že tvoje rychlost a přesnost ve vytváření ozdob je srovnatelná s rychlostí tvorby dílů odléváním.
Takže to vyjde nastejno, a ještě si to přitom užiješ. ;-I
Tak ať se ti dílo daří

Jirka
Jirka74

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 33 z 108 • 1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno