Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Soleil Royal 1669 - scratch build

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Soleil Royal 1669 - scratch build

Příspěvekod kopape » 11 dub 2018, 11:09

=D> =D> =D>
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 28 dub 2018, 10:56

Úžasnoucnější a úžasnoucnější. Tohle že je papírák a ta výzdoba? K neuvěření.
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 28 kvě 2018, 17:18

Ta galerie se Ti opravdu povedla. Já dokážu z papíru složit parník :-D , ale to co Ty předvádíš, to je pro mne University of Oxford =D> =D> =D> Těším se na daší část zádě.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 29 kvě 2018, 15:35

Zdravím, můžu se zeptat jak máte v plánu dělat boční balkon? Protože podle toho jak to máte natřeno bude každe patro balkonu v jiné barvě. Ja momentalně na SR začínam a zatím nevím jak to pořeším.

http://www.modelships.de/Museums_and_re ... _Royal.htm
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VVING » 29 kvě 2018, 21:35

Vycházím z barevného schema od Hellera
000_krabice.jpg

Nicméně, našel jsem i kresbu, která má schema malinko odlišné. Kromě modré je pro části galerií použita i červená barva. Našel jsem o tom i diskusi na jednom francouzském modelářském foru.
soleil271.jpg

Co se týká odstínu, přesto že v době stavby lodě byl mezi odstíny modré dostupný i odstín blankytné, která je na řadě vyobrazení a modelech, chtěl jsem zvolit pruskou modř rovněž tehdy již používanou a blíž odstínům modré z obrazů Ludvíka XIV a z Louvre. Pruskou modř jsem nesehnal a tak jsem použil nějakou námořní modř, kterou jsem mírně ztmavil černou. Po nátěru jsem pak o malinko světlejším odstínem (s přídavkem bílé) plochy trochu rozbil aby nebudily dojem plastikové hračky. Na finál přijde ještě nějaký ten schmutzig, jak říkám patině a weatheringu. Boční galerie i prostor mezi nimi je barven modře podle předlohy Hellera.
Já jsem původně opravdu chtěl udělat celou loď jen v imitaci dřeva a tmavé horní poloviny lodě jak je udělán dobový model v muzeu.
Vzhledem k tomu, že k původní stavbě neexistuje moc věrohodných kreseb (vznikly většinou mnohem později) a dochované náčrty jsou až z rekonstrukce lodě, kdy se zadobočním galeriím dostalo zasklení, je i barevné schema na volbě modeláře. Ať už se rozhodneš jak chceš, pokud nepoužiješ nějaký úlet odstín, je to krásná loď a barvy by měly dát vyniknout ozdobám.
Sám jsem přesvědčen, že ne vše bylo zlaté tak, jak je na modelech běžně děláno a tak třeba rámy oken, příčky a některé části zábradlí a balkonů dělám odstínem okru s imitací dřevěné struktury odstíny hnědé. Domnívám se, že byly buď ponechány v přírodním stavu nebo byly jen napuštěny fermeží, nebo pryskyřicemi nebo vosky rozpuštěných v terpentýnu. Oni Ludvíkové byli hodně excentričtí a pompézní, ale přece jen SR byla válečná loď a zlacená okna ve Versailles jsou výdobytkem nepochybně až moderní doby. To jen tak na okraj, že loď by byla hezká i třeba v kombinaci světlého okru, zlaté pouze na plastiky a sochy a modré jen na horní část lodě.

A ještě jedna poznámka, velká postava zbožštělého krále ovládajícího 4 kontinenty v podobě Apollona podle kresby vůbec nemusela být plastikou , ale mohla být jen malovaná
Stavím pro radost ze stavby, hotový model je už jen odměna.
VVING

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 30 kvě 2018, 10:34

Posílal jsem Vám sz. Nejde mi o barvy. Myslel jsem to že máte ten boční pruh dotáhli až na zad a bude vidět v prvním patře balkonu. Druhé patro máte modré. Já asi dělám v druhém patře dvě okna a v prvním buď dveře pro vstup na balkon po vzoru toho francouze. Nebo dám do toho prvního balkonu strilnu podle vás Jen by mě zajímalo podle čeho jste ji tam udělal. Ještě přemýšlím že bych podklad druhého patra udělal taky v té barvě dřeva - žluté
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod misak58 » 01 čer 2018, 23:56

Dovolím si vmísit se.
Pokud na Tanneronově modelu znázorňuje tmavé (černé) dřevo v horní části trupu modrou a na vroubkovaných plochách galerií mezi skulpturami také, tak by logicky měly být stěny trupu za balkony v barvě dřeva (potažmo nátěru světle hnědou barvou jako většina trupu , jak v návodu Helleru stojí - "Havane") a wales (nesprávně česky "oděrky" ? ) v černé barvě až do konce trupu.
Zajímavé je , že rámy střílen na bočních galeriích jsou vyumělkovány jenom v horní části. Část přes kterou probíhají "wales" je obyčejná.
Přílohy
soleil R side galleries.jpg
soleil R side galleries 5.JPG
soleil R side galleries 4.jpg
soleil R side galleries 3.jpg
soleil R side galleries 2.jpg
soleil L side galleries.jpg
soleil L side galleries 4.jpg
soleil L side galleries 3.jpg
soleil L side galleries 2.jpg
misak58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod misak58 » 02 čer 2018, 16:37

Také jsem prošel řadu modelářských fór a sledoval debaty o možných variantách vzhledu Soleil Royal. Několik zajímavých je zde. Každá varianta měla své zastánce a odpůrce . :?
Přílohy
8pkc.jpg
0ker.jpg
minicouleurgun.jpg
minigunblue b.jpg
minibluegold.jpg
minicarrick.jpg
minipoupecouleurpeg.jpg
Soleil Royal det..jpg
shipsoliel.jpg
Lengelle , Paul  1908.jpg
misak58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod misak58 » 02 čer 2018, 17:16

Ještě pár detailů galerií.
Přílohy
sol g1669_Soleil_Royal_049č lig.jpg
sol. le soleil royal 1669 poppa dettagli bottiglie.jpg
sol APRScan30588.jpg
sol APRScan29679.jpg
sol APRScan29678.jpg
sol APRScan29662.jpg
sol APRScan29633.jpg
sol APRScan29573.jpg
misak58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VVING » 02 čer 2018, 22:00

Těžko se dopátrat, jak loď skutečně vypadala, oni nebyly dodrženy ani původní náčrty při stavbě a zřejmě všechny kresby vznikly dlouho po přestavbě lodě a snad i po jejím zničení.
Jinak díky za spousty fotek, z nichž některé mi chyběly do sbírky.
VVING

• Odpovědět s citací

Příspěvekod misak58 » 03 čer 2018, 10:38

VVING píše:Těžko se dopátrat, jak loď skutečně vypadala, oni nebyly dodrženy ani původní náčrty při stavbě a zřejmě všechny kresby vznikly dlouho po přestavbě lodě a snad i po jejím zničení.
Jinak díky za spousty fotek, z nichž některé mi chyběly do sbírky.

Soleil je moje srdcovka (celý život) . Vzpomínám, když jsem viděl prvně tu velikou krabici v malé prodejničce Tuzexu za Kotvou v roce 1976. Tehdy stál 215,- bonů :) (pro nepamětníky ve veksláckém kursu 1075,- Kčs :-# Koupil jsem si ho ale mnohem později na burze v Radiopaláci za 2000,- (:) a dodnes (díky bohu) neslepil , protože bych ho už jistojistě zase rozebral a vylouhoval )). Když něco budu mít, (fota či odkaz) rád se o to podělím .
misak58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VVING » 03 čer 2018, 20:37

pane jo to byl můj nástupní plat
VVING

• Odpovědět s citací

Příspěvekod misak58 » 04 čer 2018, 02:19

VVING píše:pane jo to byl můj nástupní plat

Můj asi také, hned po vyučení. Vzpomínám si, že jsem tehdy sehnal peníze a šel do Dlouhé ulice, kde byl také malý Tuzex (vedle té jídelny) a kde se vyskytovali veksláci. Byl jsem rozhodnut, když tam budou, koupit bony a jít pro Soleila . Když tam nebudou, jít do Labutě na Poříčí a koupit si baskytaru Jolana Iris Bass :-). Domů jsem přišel s kytarou :))) Od té doby jsem měl Soleily 2 (toho druhého, do foroty, jsem koupil za 700,- v levných knihách, když zkrachoval Matanelli ale záhy jsem ho prodal) a baskytaru mám již třetí. V životě človeku nic neuteče , když se trochu snaží :wink:
misak58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod misak58 » 05 čer 2018, 23:02

VVING píše:Konečně jsem stvořil něco, s čím jsem aspoň trochu spokojený (ne že by to nemohlo být lepší) a sluníčko se mi odměnilo, že nakouklo do mé pracovny tak jsem udělal pár fotek. Na příď přibyli cherubínci. Když se mi nedařilo, tak jsem práci odložil a zkusil to druhý den. Mezitím jsem udělal zvonici, zatím bez zvonu. Líbí se mi kombinace červená a zlaté. Určitě ji použiji pro ozdoby zábradlí na důstojnické palubě na zádi. chystám se předělat okna na zádi, pojal jsem to špatně. Na řadě vyobrazení mi připadá, že okna tvořily vitráže, nebo tenké příčky mezi tabulkami skla.
Příloha IMG_0476.JPG je dlouhodobě nedostupná.

Příloha IMG_0473.JPG je dlouhodobě nedostupná.

Příloha IMG_0472.JPG je dlouhodobě nedostupná.

Příloha IMG_0471.JPG je dlouhodobě nedostupná.

Příloha IMG_0479.JPG je dlouhodobě nedostupná.

Všiml jsem si na fotkách, že je tam spousta drobností, které ještě musím zapravit. To to denní světlo a fotografie. Po večerech okem spoustu věcí přehlédnete, proto hodně fotím, hlavně pro svou potřebu posouzení detailů a ne pro dokumentování stavby.

Zdravím. Nechal jsem si vrobit dle vlastního návrhu nové zasklení na záď Soleila. To původní rámování v kitu od Helleru by ve velikosti 1/1 vypadalo příšerně. Dle mého názoru byla tehdy okna dělána jako vitráže, malé tabulky skla zalité v mezerách olovem, které záhy zoxidovalo do běla. Když vidím historické obrazy lodí, mají povětšinou jemné bílé rámování mezi tabulkami skla. Ta vrátka zaslepující boční galerie přijdou ještě odřezat.
Přílohy
DSCN9838.JPG
DSCN9836.JPG
misak58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VVING » 06 čer 2018, 13:33

A to je možná to o čem nejsem tak docela přesvědčen. Anglie v té době a ještě dlouho po konci 17. století používala vitráže a to hlavně proto, že používali slídu, jejichž naleziště se dostatečně na ostrovech nacházela. Na rozdíl od kontinentu, kde Francouzi měli již zvládnutou výrobu poměrně velkých tabulí skla vyráběných odléváním. Proto si myslím, že rámy měly tenké příčky. Něco se dá z tohoto století najít v architektuře stavitelství na webu. Nicméně i já jsem nakonec na modelu udělal tenké příčky, které se opticky více přibližují těm používaným na domech. Ty lepty vypadají suprově, já použil rytí do folie vyplněné barvou se zhruba stejnou tloušťkou (v poměru k rámům).
To že kontinent měl více zkušeností se sklem je vidět i na lucernách, které jsou tvořeny většimi tabulemi a menším počtem než u anglických lodí stejného období. To jsem se dočetl, není to z mé hlavy.
VVING

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno