Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Royal Caroline

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Royal Caroline

Příspěvekod marsalv » 30 zář 2012, 20:33

Takže po krátké přestávce opět pár fotek. Tentokrát díly bočních oken, zatím jen připraveny pro osazení.
Přílohy
RC_023.jpg
RC_024.jpg
RC_025.jpg
RC_026.jpg
Takhle nějak to bude vypadat.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 říj 2012, 15:57

Krásná práce, těším se, jak to vynikne na modelu. =D>
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 05 říj 2012, 08:27

Doris: Díky za pochvalu. Zlaté ozdoby jsem původně vyřezával sám, vzhledem k jejich velikosti to ovšem nedopadlo příliš dobře, takže jsem si je nechal vyřezat na laseru, takto jsou tyto díly alespoň naprosto identické.
Pokračuji v dokončovaní zábradlí v přední části modelu. Tady se již naplno projevily nedostatky modelu ze stavebnice - boky lodi v oblasti přepážky přední kajuty jsou příliš nakloněny, měly by být více kolmo (nebo jsem to jen tak blbě udělal?), což v konečném důsledku poněkud zkomplikovalo výrobu zábradlí. Ale nakonec jsem s tím nějak poradil. Stavebnice má jako sloupky použitu kulatinu (pro zjednodušení práce), snažil jsem se tento nedostatek odstranit a použít sloupky hranaté. Také tento způsob není úplně technicky správný (rozměr, umístění), ale alespoň něco. Způsob výroby je patrný z přiložených fotek.
Přílohy
RC_027.jpg
RC_028.jpg
RC_029.jpg
RC_030.jpg
RC_031.jpg
RC_032.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 06 říj 2012, 18:37

Pěkný, dobře pokračuješ, Tvůj vtipný a průmyslový způsob výroby mne hodně inspiruje. Je moc dobře, že to dáváš k lepšímu. Díky.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 06 říj 2012, 20:28

honza čižule: Jsem rád, že moje postupy jsou inspirací i pro někoho dalšího. Je pravda, že spoustu času mi zabere přemýšlení, jak daný problém vyřešit tak, aby to dalo co nejmíň práce a aby to pokud možno dobře vypadalo. Ne vždy se to ale podaří tak, jak bych si představoval.
Teď zrovna se snažím vymyslet, jak co nejlépe udělat zadní boční okna, aby k něčemu vypadala i za použítí kovových odlitků ze stavebnice Panart. No snad si s tím nějak poradím.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 13 říj 2012, 07:48

Tak se mi konečně po týdenním snažení podařilo dát dohromady zadní galerie (samozřejmě s nezbytnými předělávkymi a úpravami). I když jsou použity ozdoby ze stavebnice Panartu, výsledek nevypadá až zase tak zle. Řešení Panartu, kde strop a dno galerie je kolmé na trup, jsem se snažil nahradit variantou, kde je strop a dno vodorovné s mořskou hladinou (ne úplně se mi to podařilo), což poměrně zkomplikovalo výrobu. Nejprve jsem si zhotovil jakýsi korpus, na který potom byly přidány rámy oken a ozdobné lišty.
Přílohy
RC_033.jpg
RC_034.jpg
RC_035.jpg
RC_036.jpg
RC_037.jpg
Hotový základní korpus.
RC_038.jpg
Destičky, ze kterých budou vyřezány rámy oken.
RC_039.jpg
Tak takhle nějak bude vypadat výsledek.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 říj 2012, 08:15

Je to znát, vypadá to skutečně lépe, než to co vymysleli u Panartu. Pěkně se Ti povedlo udělat i to velké okno a jeho zaoblenou horní část. =D> Díky za fotonávod, mne to za chvíli taky bude čekat, tak se mi jakýkoliv postup výroby hodí. [-o<
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 13 říj 2012, 18:40

Líbí se mi jak tu Karolínku zušlechťuješ. Velmi čistá práce se dřevem!!!
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 13 říj 2012, 20:15

Díky za pochvalu,jsem rád, že se vám moje provedení líbí. Jenom škoda, že musím použít dekorace ze stavebnice, proto se snažím tam, kde to jde, realizovat nějaké vylepšení.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 18 říj 2012, 10:43

Použití mosazných ozdobných lišt a koleček ze stavebnice jsem zavrhnul a zhotovil jsem si vlastní ze dřeva. Postupně jsem je umístil na trup, zbývá ještě vrchní krycí lišta v přední části trupu (nejprve musí dokončit nástavby umístěné pod přední palubou a přilepit palubu a zábradlí) a vyřezat mezery v lištách pro připevnění oken a ornamentů střílen.
Přílohy
RC_040.jpg
Motivy na ozdobných "kolečkách" jsem vyřeši za použití obtisků.
RC_041.jpg
Tři druhy ozdobných lišt.
RC_042.jpg
RC_043.jpg
RC_044.jpg
RC_045.jpg
RC_046.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 21 říj 2012, 05:34

Opět vynikající inspirace!!!!
Škoda jen, že mi to jde tak hrozně pomalu, začal jsem plaňkovat druhou vrstvu na trup a táhne se to, přibývá to pomalu.
Mezitím jsem zkoušel vyrobit, pokud možno, co nejtenčí podélníky, skončil jsem u průřezu 0,6x0,6 mm - tím pádem budu některé ozdobné lišty(těch co je jen pár) skládat a slepovat z podélníků různých průřezů. A na ty, kterých bude více, budu muset vyzkoušet buď protahování, či frézování. V průběhu týdne si vyrobím z dříku šroubováku frézu a uvidím jesti to půjde podle inspirace na Models Worldu:
http://workshop.modelsworld.ru/section12_article198.php
anebo to budu dělat dle tvého postupu protahováním.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 21 říj 2012, 09:11

Díky Honzo,
zkus nahodit pár fotek, jsem velice zvědavý jak postupuješ. Co se týká profilovaných lišt, mě se moje metoda protahování docela osvědčila, jde to velice dobře a rychle a pokud použiješ dobré dřevo (v mém případě hrušku), výsledek i docela dobře vypadá. Frézování pomocí nástroje je samozřejmě také možné, i když u slabých profilů bych měla asi trochu strach. A taky výroba takovéhoto nástroje (hlavně jeho správné vycentrování) není zrovna jednoduchá (viděl jsem na videu z Ruska výrobu takovýchto nástrojů z obyčejných hřebíků). Budu rád, když se s námi podělíš o své zkušenosti.
Jinak na Modelsword.ru jsem objevil několik témat věnujících se stavbě RC, zatím jsem stihnul prohlédnout pouze jedno, ale po shlédnutí fotek jsem si opět sednul na zadek. Způsob, jakým je zde provedena boční galerie mě zcela uzemnil. Proti takovéto práci si člověk (alespoň já) připadá jako amatér a věčný začátečník. Doporučuji všem zájemcům o stavbu RC - http://forum.modelsworld.ru/topic8080.html.

Vláďa.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 21 říj 2012, 09:35

Dneska zkusím jen pro informaci RC nafotit. není na tom sice nic moc k vidění, ale aspoň jako průvodní dokument, že nespím :-D
Jinak na MW chodím pravidelně a tu depku, kterou jsem měl z těch profíků, jsem dost dlouho rozcházel (a to si myslím, že něco ve svých devětapadesáti umím-dělám občas design a návazně profi modely - prototypy výrobků před schválením konečného designu-např. na přepravku pro pivo Birell). Je fakt, že se ti kluci tím živí a tomu musí odpovídat kvalita - viděl jsem i ceny za tyto modely - začínají někde u 4 až 5 litrů v librách..... takže budeme muset na sobě ještě pořádně zamakat :grin: :grin:
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 01 lis 2012, 16:17

Původně jsem se do toho vůbec nechtěl pouštět, ale viděl jsem u Doris, že má v bočnicích připraveny otvory pro kladky. Takže jsem se rozhodl to vyzkoušet také. Nemusím asi zdůrazňovat, že jsem si na sebe upletl bič. Výsledek není úplně podle mých představ, ale lépe jsem to nebyl v tomto měřítku schopen udělat.
Přílohy
RC_047.jpg
RC_048.jpg
RC_049.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 lis 2012, 23:46

Parádní práce, vypadá to hodně dobře. =D> =D> Ty otvory s kladkami jsou pro správné vedení lanoví nezbytné.
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno