Stanley píše:škoda, ja doufal že budu opisovat
BestDrifter píše:Doris, tomu nevěřím že bys dokázala v modelařině vyhořet. Stavíš čím dál krásnější lodě a děláš stále větší pokroky. To spíš lidská zloba a závist dokážou odradit od práce, ale Ty se nad to dokážeš povznést. Jak jsem Ti psal dříve, stavěj hlavně podle sebe a užívej si to. Jako tu exotickou dovolenou s manželem nebo jízdu v parádní káře. Určitě znáš:
https://www.youtube.com/watch?v=pEF1NAeVz6s
DORIS píše:nesmysly a fantasmagorie, které jsou lidem předkládány v "odborné" literatuře či modelářských plánech a stavebnicích
kopape píše:DORIS píše:nesmysly a fantasmagorie, které jsou lidem předkládány v "odborné" literatuře či modelářských plánech a stavebnicích
Tohle je ten zásadní problém.A máš dvě možnosti - postavit a nehledat a nebo hledat a předělávat.
U jachty jsem zvolil druhý přístup - čistě proto, že když stavím model historické plachetnice, tak chci, aby to odpovídalo historii. Bohužel autor plánů byl zřejmě pod tlakem pana Hitlera ( datace plánů je rok 1940 ) a musel co nejrychleji splodit lodní historii Německa. A tak dal dohromady jachtu, vymyslel si Berlin 1674 a další lodě ( text o nesmyslnosti těchto plánů jsem posílal kapitánovi, který se nabídl tohle přeložit ).
Jenže jachta je oproti Tvojí lodi malá a úpravy jsou proveditelné. Kolos, jako je RK musí dát velmi zabrat, protože těch problémů tam máš 100x víc.
Odpočiň si, naber sil a po vánocívh se do toho můžeš pustit.
Kpt.KL píše:kopape píše:DORIS píše:nesmysly a fantasmagorie, které jsou lidem předkládány v "odborné" literatuře či modelářských plánech a stavebnicích
Tohle je ten zásadní problém.A máš dvě možnosti - postavit a nehledat a nebo hledat a předělávat.
U jachty jsem zvolil druhý přístup - čistě proto, že když stavím model historické plachetnice, tak chci, aby to odpovídalo historii. Bohužel autor plánů byl zřejmě pod tlakem pana Hitlera ( datace plánů je rok 1940 ) a musel co nejrychleji splodit lodní historii Německa. A tak dal dohromady jachtu, vymyslel si Berlin 1674 a další lodě ( text o nesmyslnosti těchto plánů jsem posílal kapitánovi, který se nabídl tohle přeložit ).
Jenže jachta je oproti Tvojí lodi malá a úpravy jsou proveditelné. Kolos, jako je RK musí dát velmi zabrat, protože těch problémů tam máš 100x víc.
Odpočiň si, naber sil a po vánocívh se do toho můžeš pustit.
Článek jsem přečetl, ale pro zveřejnění překladu je kvůli autorským právům nutný souhlas časopisu nebo autora. Napsal jsem panu Ab Hovingovi dotaz, čekám na odpověď. Když tak udělám vlastní příspěvek s podstatnými informacemi z jeho článků.
Autor Ab Hoving, dlouholetý restaurátor modelů lodí v Rijksmuseum v Amsterdmu, přináší ve zmíněném článku (a dalších) důkazy, že plány holandských lodí v oblíbené modelářské knize Risse von Schiffen des 16./17. Jahrhunderts jsou v hrubém rozporu se skutečností - jinými slovy plány rádoby holandských lodí: fregata ROTTER LOWE 1597, fregata BERLIN 1674, flúta DERFFLINGER 1675, jachta GROSSE JACHT 1678 a fregata FRIEDRICH WILHELM ZU PFERDE 1680 jsou z historického hlediska fantasmagorie. Po převedení linií některých těchto pseudoholandských lodí do počítačového programu DELFTShip se zjistilo, že by tyto lodě nemohly vůbec plout pro absolutní nedostatek výtlaku!
http://www.papermodelers.com/forum/ships-watercraft/38043-90-feet-long-pinas-storck.html
Z německých autorů, kteří vytvořili plány pseudolodí a vydávali je za odborné historické studie v knize RISSE VON SCHIFFEN, jsou nejhorší Rolf Hoeckel a Hans Szymanski. Tato kniha a plány jsou otřesnou ukázkou diletantství a falešné pseudohistorie. Modelář, který má zájem o historickou přesnost modelu, by se měl této knize a dalším od stejných autorů, vyhnout velkým obloukem.
Znova jsem si po letech prohlédl plány z knížky a opět nevěřícně kroutil hlavou nad leckdy dětinským a nerealistickým provedením plánů rádobyholandských lodí. Kdysi jsem je nazval loděmi dobrými tak akorát pro Disneyland. Stejnými fantasmagoriemi, neboli pseudoloděmi v rozporu s realitou jsou také plány a stavebnice francouzských lodí LA COURONNE 1637 a LE SOLEIL ROYAL 1669.
Až na nějaké výjimky (např. Winter, Ketting) patří knihy a plány lodí z východoněmeckého nakladatelství VEB Hinstorff Verlag Rostock do popelnice. Tyto nekvalitní, mnohdy z palce vycucané informace, hojně použili ve svých knihách pro modeláře také Mondfeld (kdysi dávno, takže tam je možné nedostatky částečně omluvit, protože neměl jiné zdroje), u nás Cajthaml (nedávno - toho již omluvit nelze, protože nedostatky východoněmeckých knih byly známy mnoho let před tím, než vydal svoji knížku).
Brandenburská flota, holandský malíř Lieve Verschuier (1627–1686), obraz z r. 1684. Uprostřed je kurfiřtská GROSSE JACHT:
Ondras71 píše:A jak řekl slovy pana Googla, "Je to jediná věc, o které můžete ve svém životě rozhodnout vše"...
Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník